Hopp til hovedinnhold
730.no møtte denne godgutten i Oslo (David Becker/Getty)

730.no x Lewis Capaldi: – Jeg fikk panikkanfall i Norge

Lewis Capaldi forteller 730.no om sin opplevelse med Tim Wendelboe-kaffe, sitt vennskap med 1D-Niall og hva «Someone You Loved» egentlig handler om.

23-åringen fra Glasgow har gått fra ydmyk oppvarmer til å bli den første i historien som selger ut en arena-turné i Storbritannia uten å ha gitt ut et album først. Hans smash «Someone You Loved» toppet nemlig den britiske hitlisten i syv uker og nådde nummer 1 hos Billboard Hot 100 og nummer 3 på vår egen vesle VG-lista.

Sangeren/låtskriveren har en stemme av gull og ektefølte kjærlighetslåter som altså har truffet en nerve hos folk.

730.no møtte den skotske Beyoncé rett før hans veldig utsolgte show på Sentrum Scene i Oslo.

(Instagram/lewiscapaldi)

Norgesbesøket er et av de siste stoppene Lewis gjør på sin langstrakte, suksessfulle europaturné. Steget fra stadion-konserter i hjemlandet til relativt intime Sentrum Scene er stort, men den norske hovedstaden har tydelig sjarmert sangfuglen.

– Dette er de siste showene, så jeg er litt trøtt. Men jeg er veldig glad for at vi avslutter turnéen i Skandinavia. Det er min favorittdel av Europa… Og det er ikke bare noe jeg sier. Av alle europeiske byer så er København og Oslo mine favoritter, forteller han til 730.no.

Skotten er ikke sky når det kommer til å si hva han mener, og selv om han selvsagt setter pris på fansen sin overalt, så synes han det «lystige norske publikummet» er spesielt.

– Skandinavia og UK er ganske likt. Folk kommer fordi de vil synge og drikke – det er morsomt. Jeg elsker det. Det er sånne show jeg vil ha.

Tim Wendelboe-angst

Det er ikke hver dag at norsk publikum får skryt for konsertoppførsel. Det er heller ikke første gang Lewis spiller i Norge. Han har tidligere spilt både på by:Larm, og tidligere i år varmet han opp for Bastille på Sentrum Scene – konsertlokalet han nå selv har solgt ut.

Men det er ikke konsertopplevelsen som står sterkest i minne for Lewis.

(Instagram/lewiscapaldi)

– Forrige besøk i Oslo var ganske rart. Jeg har ikke drukket kaffe siden. Jeg sluttet å drikke kaffe fordi jeg fikk panikkanfall. Men jeg elsker kaffe, og Tim Wendelboe er rett borti her. Og de har skikkelig god kaffe! Så forrige gang jeg var her tenkte jeg: «Fuck dette, jeg skal drikke kaffe og jeg svimer nok av.» Vi dro til Tim Wendelboe og jeg drakk en kopp, og sa: «Det er faen meg fantastisk, gi meg en til».

– Fem minutter før vi skal på scenen har jeg full panikk. Jeg står utenfor døren, på telefonen med min mor: «Jeg kommer ikke til å få dette til, jeg freaker ut!». Men hun sier bare: «Dette går bra». Så ja, det er et ikke så morsom fun-fact, ler han.

En album-tittel å huske

(Universal)

I år slapp Lewis debutalbumet Divinely Uninspired to A Hellish Extent. Med dette beviste sangeren at han er mer en et one-hit-wonder. Platen ble den raskest selgende debuten i Storbritannia dette tiåret, og lå på førsteplass i hjemlandet i seks uker. Imponerende. Den klingende tittelen skulle tilsi at albumet ville være en middelmådig lytteropplevelse, men den gang ei. Den er snarere nok et eksempel på Lewis’ humoristiske side.

– Jeg tenkte at det var ganske morsomt. Jeg mener, det er morsomt! Den er ganske negativ og får deg til å tenke at albumet mitt kommer til å suge. Noen tenker sikkert også at det suger, haha. Men for meg handler det nok mer om at jeg ikke ønsket å ha en bortkastet albumtittel… Fuck det!

Sangfuglen har med andre ord ikke mye til overs for klisjétitler.

– Jeg liker ikke når folk sier at albumet mitt heter Lewis Capaldi. Jeg liker heller ikke når album heter typ Soloppgang og solnedgang, skjønner du hva jeg mener? Jeg elsker The 1975 og deres andre album, I Like It When you Sleep For You Are So Beautiful Yet So Unaware of It. På det tidspunktet [det albumet kom om ut] husker jeg at alle synes det var så pretensiøst. Men det er ikke det! Jeg synes det er lættis. Jeg tror de visste nøyaktig hva de drev med.

(Instagram/lewiscapaldi)

Det er definitivt nyttig med en albumtittel man husker, men selv om tittelen holder en viss negativitet, var det ikke stjernens intensjon å legge lista lavt.

– Jeg elsker musikken jeg lager fordi det er jeg som lager den. Jeg ville ikke laget den hvis ikke. Jeg ville ikke gi folk lave forventninger, det er mer det at jeg er sikker nok på disse låtene til å kalle albumet det. Om folk liker det eller ikke, jeg synes det er et kult navn. Tittelen kommer faktisk fra en sang som ikke kom med på albumet. Forhåpentligvis kommer den med på neste.

Tittelen holder dog et fnugg av sannhet. Lewis sliter nemlig ofte med inspirasjonen.

– Jeg er stort sett ikke inspirert til å gjøre ting. Det er dager der jeg ikke finner motivasjon til å ta på meg bukser en gang, for ikke å snakke om å skrive en låt! Det er en vanskelig ting å gjøre. Men samtidig tenker jeg at jo mer jeg gjør dette, jo mer inspirert blir jeg. Du kan ikke ha det året jeg har hatt og ikke føle at «fy faen, jeg vil skrive musikk hver gang jeg får sjansen».

Bilderesultat for lewis capaldi gif

Suksess er forgjengelig

Som selverklært pessimist har den nye stjernen et ganske pragmatisk syn på egen karriere. Til tross for suksessen sliter sangfuglen fortsatt med bedragersyndrom. Han erklærer at han ikke tror suksessen kan vare, men insiterer på at dette kun er sunn fornuft.

– Det er så mange musikere som er veldig mye mer talentfulle enn det jeg er. Jeg skjønner ikke hvordan dette [suksessen] skjer. Det er utrolig få mennesker som greier å holde det gående på dette nivået i lang tid. Jeg personlig kan ikke se at dette [karrieren] kan bli større, så jeg tenker at den eneste andre retningen ting kan gå er nedover. Jeg er skotsk og vi er generelt oppdratt litt negative.

Bilderesultat for lewis capaldi gif

Han påpeker galant at nordmenn og skotter nok har noe til felles der, før han fortsetter:

– Jeg tenker litt sånn at det sikkert ikke kommer til å funke. Det betyr ikke at jeg ikke vil at det skal gå. For å være realistisk, tror jeg ikke det andre albumet kommer til å gjøre det like bra som det første. Selv om det hadde vært fint.

Kjendisvennskap

(Instagram/lewiscapaldi)

Enn så lenge består i hvert fall kjendisstatusen. Og med status kommer visse bekjentskap. Lewis og boyband-hunken Niall Horan ble blant annet venner da One Direction-stjernen sklei inn i Lewis’ DMs.

– Han skrev at han likte musikken min. Dette var på et tidspunkt hvor jeg ikke hadde særlig mye musikk ute. Han var den første kjente personen som tok kontakt, og nå er vi gode venner.

Vennskapet mellom sangerne har blitt styrket med årene, og neste år skal de faktisk på turné sammen. Snakk om drømmeduo.

Godguttene testet nylig styrken på vennskapet og resultatet er lol! Se snutt her:

– Jeg føler meg veldig bortskjemt med de kjente menneskene jeg har møtt. Alle har vært veldig greie. Jeg har ikke møtt noen rasshøl ennå.

Tinder-tragedie

Men selv om han har hell på kjendisfronten, er nok Lewis mindre heldig på kjærlighetsfronten. Mye godt låtmateriale kommer det dog utav stjernens trøblete romanser, men Lewis skulle nok gjerne hatt en kjæreste. Heldigvis finnes det hjelpemidler.

Glasgow-gutten snakker ofte og gjerne om Tinder og hans mer eller mindre heldige eventyr på dating-appen. Han delte til og med ut billetter til konsertene sine via match-siden. Det som kanskje virket som en god idé, hadde imidlertid en uheldig bakside.

– Vi gjorde en greie hvor, hvis du matchet med meg på Tinder, så kunne du vinne billetter til konserten min i New York. Det var bare for moroskyld. Men det ødela Tinderen min fordi, med den konkurransen, så kunne du se tinder-profilen min i hele verden. Så nå har jeg masse likes fra folk langt unna – det er for mange. Og det verste er at det ikke er fordi de vil date meg, men fordi de ville fly til New York.

(Instagram/lewiscapaldi)

Vi lurer selvsagt på om han fikk noen dater ut av eksperimentet.

– Nei, fuckall!

Et enda viktigere spørsmål til Tinder-kongen er hvilke velvalgte ord han bruker i bioen sin.

– Min bio på tinder er: «Jeg har en blind hund, og jeg er veldig god i nærkamp». Jeg tror det er de to tingene du ser etter i en partner. Har du en hund? Kan den se? Og er du god til å sloss? Svarene er ja, ja og nei.

«Someone You Loved»

Bilderesultat for lewis capaldi gif

Man kan ikke snakke med Lewis Capaldi uten å ta opp monsterhitten «Someone You Loved». Låten har blitt split av over 810 millioner ganger bare på Spotify. Den er uten tvil trist, men selv om tematikken og budskapet er noe mange ser ut til å relatere til, er inspirasjonen bak kanskje ikke det man, ved første lytt, skulle tro.

– Det er en ganske trist historie. Den handler vagt om døden til de eldre i familien min, også litt om en ekskjæreste da. Men mest av alt handler låten om følelsen av å miste folk. Hva enn det måtte innebære. Jeg tror ideen ble trigget av min bestemors død for to år siden.

Vi kondolerer, men i sann sardonisk stil drar skotten en vits om livets slutt som vi ikke vet om passer på trykk.

(Instagram/lewiscapaldi)

I all seriøsitet så skal det sies at Lewis, til tross for tullet, oppfordrer folk til å sette mer pris på besteforeldre mens man ennå har dem. Vi er enige.

– Når du er liten er bestemoren din bare en gammel dame som lager god suppe og som er moren til moren din. Når du blir eldre blir du kjent med dem som personer. Jeg tror det tristeste ved at besteforeldre dør, er at akkurat når du har lært dem å kjenne, så er de borte.

Elsker Sigrid

Men vi kan ikke avslutte samtalen med snakk om døden. Det blir for mørkt, spesielt når mangelen på dagslys virkelig setter inn. Så sist, men ikke minst, måtte vi sjekke hvor god greie Lewis har på norsk musikk.

– Jeg elsker Sigrid. Jeg synes hun er fantastisk. Albumet hennes er ett av mine favoritt-album fra i år. Selv EP-ene er utrolige. Den første, Don’t Kill My Vibe – jeg elsker låten «Fake Friends» fra den. Jeg liker Kygo òg, legger han til.

(Instagram/lewiscapaldi)

Sigrid slo forresten Lewis i kampen om å bli BBCs Sound Of 2018, så det er hyggelig å høre at han ikke bærer nag mot Ålesund-jenta.

Tusen takk for praten! Håper Lewis kommer over kaffe-angsten snart. <3

Se også:

Lizzos antrekk får internettet til å koke 🍑

Nyeste saker fra 730.no

Les mer