Ellie Goulding x 730.no: Tilbake fra lang pause – hvis korona tillater

10. mai 2020 kl. 13:23
Ellie Goulding forteller 730.no hva hun har gjort de siste årene (Francois Durand/Getty)

Ellie Goulding forteller 730.no hva hun har gjort de siste årene (Francois Durand/Getty)

Ellie Goulding forteller 730.no om sitt kommende album og hvordan man holder seg «sane» både under koronakrisen – og i musikkbransjen.

Siden debuten i 2009 har Ellie etablert seg som en av Storbritannias større pop-eksporter. Fra 2010 til 2015 ga briten ut tre album, som alle ble sertifisert til platina, og det så ikke ut til å være noe som kunne stoppe de viljesterke artisten. Men så ble det stille.

Hva har egentlig 33-åringen drevet med siden Delirium-turneen ble avsluttet i 2017?

Vi ringte den britiske godjenta for å høre hvordan det er å skulle gi ut album «i disse korona-tider» og hvorfor det er så lenge siden forrige utgivelse.

Etter å ha etablert at det faktisk går bra – alt tatt i betrakting, peiler vi samtalen inn på en mer presserende agenda, nemlig musikken.

Den nye singelen «Don’t Worry About Me» er den første låten vi får høre fra hennes kommende, enn så lenge utitulerte album.

(Gabriel Grams/FilmMagic)

Ellie forteller at låten, som er et samarbeid med amerikanske blackbear, ble skrevet i Sverige i fjor og at hun håper den kan inspirere single som er lei mas fra alle kanter.

− Jeg ville skrive en sang som folk kan relatere til. Når man er singel og folk engster seg på ens vegne fordi man er singel, men man har det egentlig bra… Det er alltid en eks som ulmer i bakgrunnen, som holder litt kontakten og vil ha deg litt for dem selv. Jeg kunne sikkert skrevet et helt essay om hvordan man navigerer forhold og ekser, men akkurat denne [låten] handler mer om å si: «Ikke engst deg for meg, tenk mer på deg selv», forklarer hun.

Klar tale altså. Og om det er mulig vil vi gjerne lese det essayet <3

(Instagram/elliegoulding)
(Instagram/elliegoulding)

Ellie Goulding featuring …

blackbear-featuren er langt ifra britens første samarbeid. Hun har blant annet laget låter med Juice WRLD, Diplo og Calvin Harris. Om det styrker låtene er ikke Ellie fremmed for å dele rampelyset.

− Jeg ønsket noen som kunne komplimentere låten. Jeg følte vi trengte et mannlig perspektiv. [Låten] er noe både menn og kvinner, alle kjønn og orienteringer egentlig kan kjenne seg igjen i – den handler jo om menneskelig oppførsel. Jeg sendte sporet til han [blackbear] og det jeg fikk tilbake var bare sånn: «Det er «meant to be». Det er helt tydelig for meg at det er noe i den låten som han kan relatere til, så det hele ble perfekt. Han er så hyggelig og sjarmerende, jeg håper han gjør det stort. Jeg elsker å jobbe med nyere artister som jeg har troen på, sier Ellie til 730.no

Fremover forteller briten at hun gjerne vil jobbe mer med kvinnelige artister. «Jeg tror faktisk jeg aldri har gjort det før… Jeg tror det får bli litt mer girl power i år», konstaterer hun.

En annen som Ellie har jobbet med er hele Norges Kyrre Gørvell-Dahll alias Kygo, men hvilke andre norske artister kunne hun tenke seg å samarbeide med?

Svaret er kanskje overraskende:

− Susanne Sundfør! Jeg elsker henne. Er Thomas Dybdahl norsk? Jeg skulle gjerne jobbe med han, sier 33-åringen.

Vi vil gjerne høre de låtene #foråsidetsånn. I mellomtiden kan vi kose oss med Ellie Goulding x KYGO:

Ellies kommende album er foreløpig ganske mystisk, og korona gjør ikke ting bedre. Men popstjernen letter litt på sløret for 730.no.

− Jeg håper albumet kommer ut i juni. Men alt er veldig uforutsigbart for øyeblikket, det er galskap! Jeg håper jeg får muligheten til å turnere med utgivelsen på et eller annet tidspunkt. Det er lenge siden sist, så jeg er ganske nervøs, men jeg gleder meg til å få ut ny musikk, sier hun.

Stjernens forrige album Delirium kom ut i 2015, men hvorfor tok det egentlig «Lights»-stjernen så lang tid å begynne på neste utgivelse?

− Det er det forskjellige grunner til…, forteller Ellie.

− Først så turnérte jeg jo Delirium i tre år. Det var ganske lenge, så etter det var jeg ikke klar for å gi ut et nytt album. Jeg var rett og slett ikke klar for alt kaoset som følger med en utgivelse. Jeg trengte en pause.

Hereford-jenta forteller åpenhjertig at hun trengte tid til å leve i den virkelige verden og få litt avstand til det kunstige livet man lever når man er i artist-bobla.

− For at jeg skal klare å gjøre det jeg gjør så må jeg ha naturlige opplevelser. Jeg trenger at ting skjer naturlig i livet mitt. Jeg ville rett og slett bare ha et normalt liv en stund. Men nå er jeg lei av det og klar til å gå tilbake til det jeg elsker å gjøre, erkjenner hun.

(Instagram/elliegoulding)
(Instagram/elliegoulding)

Problematikken rundt turnélivet

Musikkbransjen er ikke akkurat skrudd sammen for å ta vare på individets mentale helse, noe Ellie medgir er kritikkverdig.

− Jeg tror det som er veldig åpenbart nå, i etterkant, er at det før ikke fantes noen ordentlig hjelp for artister. Det er så lett å se hvorfor folk blir avhengig av ting på turné. Søvnløse netter og mye som skjer. Det er mange ting som sammenlagt kan gjøre turnétiden ganske problematisk, forklarer hun.

Heldigvis ser det ut til at de siste årene har åpnet opp for samtale rund artisters psykiske helse.

− Nå har vi plass til å snakke om mental helse på en måte som vi ikke hadde før. Jeg også tror det er kjempeviktig å erkjenne lykkelige følelser så vel som vonde. Det er ofte så fristende når du føler deg trist å bli helt overveldet av dine egne tanker. Men, hvis du ikke er nede, er det også viktig å innrømme det.

(Instagram/elliegoulding)
(Instagram/elliegoulding)

Korona-zen?

Selv om Ellie Goulding definitivt ser ut til å ha funnet en gyllen balanse i livet sitt, er det ikke til å nekte for at det er rare tider for øyeblikket. Selv popstjerner må sette livet litt på vent mens vi får verden på fote igjen i lys av COVID-19.

− Det er veldig overveldende å skulle gi ut noe i en verden hvor jeg fysisk ikke kan være til stede noen steder og ikke gjøre promo. Det er så rart. Dette er jo en situasjon som ingen har måttet takle før så vi får nesten bare ta det dag for dag,

Vise ord der, og Ellie har flere sjelsettende tanker rundt tiden vi lever i.

− Det er virkelig tid for å leve i nuet. Jeg vet at mange er bekymret for egen helse og fremtiden, men jeg føler meg faktisk mer tilstede enn på lenge. Jeg vil råde folk til å bruke tiden til deres fordel så sant det er mulig.

Sprekingen elsker også å løpe, og forteller at det er hennes beste karantene-triks.

(Instagram/elliegoulding)
(Instagram/elliegoulding)

En relevant beef

I en aldrer av 33 regnes Ellie Goulding allerede som en ringrev innen popmusikken, likevel er det ikke alle som mener hun fortsatt er relevant.

I et intervju med Beat Magazine brukte Matty Healy (fra The 1975) Ellie Goulding som et eksempel på artister som har singler som streamer bra, men som har album ingen hører på. Ellie kunne ikke la slike blasfemiske uttalelser gå forbi uten korreksjon.

− Sånn jeg ser det var det ment som en spøk, forklarer Ellie.

− Når du uttaler deg på sosiale medier så blir mye av verdien ved det vi prøver å si, og det vi mener tolket feil. Men det var aldri noen «beef». Han erklærte at folk bare hører på musikken min på spillelister og ikke kjøper albumene mine, og det er et usant utsagn, konstaterer hun.

− Det er en av de tingene som du ikke vil skal bli en «etablert sannhet». Jeg vet folk ser opp til han, så for meg så var det viktig å korrigere det. Jeg har solgt et uanstendig antall album, og jeg er veldig stolt av det. Han [Matty Healy] unnskyldte seg, så det går fint nå. Han er en god person, og han bryr seg om miljøet, så jeg synes faktisk han er en god person å se opp til.

(Se svaret Ellie ga Matty via sin Instagram Stories her.)

(Instagram/elliegoulding)
(Instagram/elliegoulding)

− Naivt å tro at man ikke må jobbe for det

Likevel nekter ikke Ellie for at relevans er en utfordring som popstjerne. Hun erkjenner at man må jobbe for å følge med i tiden og mener det er naivt ikke å jobbe for det.

− Når du er en popstjerne så synes jeg det er veldig naivt å tro at du ikke trenger å gjøre ting for å holde deg relevant. Det er en del av jobben og det du driver med. Jeg synes det er flott å holde seg relevant og følge med. Det er viktig å bruke plattformen sin til å forstå popkultur og skjønne hva som skjer i verden. Det er et nødvendig bi-produkt av å ha denne typen jobb, forteller popstjernen.

− For øyeblikket prøver jeg å lære meg TikTok som jeg synes er en gøyal plattform, ler hun.

Fremtiden er nokså usikker for øyeblikket men vi kan i hvert fall se frem til Ellies nye album, om det kommer. Men godjenta tenker ikke bare på den umiddelbare fremtiden, hun ønsker å gjøre en forskjell, også på lang sikt.

− For øyeblikket ville jeg elsket å kunne turnere og spille festivaler med så lavt karbon-avtrykk som mulig. Jeg jobber med det og håper at jeg i fremtiden kan turnére så grønt som mulig.

Med de gode intensjonene sier vi farvel og ønsker Ellie masse lykke til videre.

Trenger du noen å relatere til i koronakrisen? 730.no gir deg 11 filmer om isolasjon her