Hopp til hovedinnhold
talk to me anmeldelse 730no a24 joe bird riley
Talk to Me med Joe Bird som Riley (A24)

Talk to Me er vakker og grotesk A24-horror – 730.no anmelder

Du bør se Talk to Me.

Ingen spoilere!

A24 begynner å få et godt utvalg av skrekkfilmer i katalogen. Fra det psykologiske marerittet Hereditary og den mest solfylte gyseren noensinne – Midsommar – til religiøse Saint Maud og retroslasheren X.

Nå skal vi til Australia og slippe inn demoner via Talk to Me; en film som omfavner flere troper innen horror.

Tenåringer i en tam forstad har funnet en hånd fra det som ser ut som en gammel mannekeng, dekket av tagging og skriblerier. Typ noe man kunne ha fått på et loppemarked. Ved å gi den et håndtrykk og si «snakk til meg», kobles man til ånder i 90 sekunder. Til vennegjengens store fryd. De gjør dette om og om igjen, som om det var dop.

talk to me anmeldelse 730no Sophie Wilde Mia a24 joe bird riley

Sophie Wilde imponerer som Mia i Talk to Me (A24)

En som blir avhengig er hovedpersonen Mia (Sophie Wilde). Moren hennes tok livet sitt for to år siden, og hun distanserer seg fra faren. I praksis søker hun følelsesmessig og fysisk tilflukt hos bestevennen Jade (Alexandra Jensen), lillebroren Riley (Joe Bird) og moren deres Sue (Miranda Otto). Men sorgen er fortsatt blytung, og hun lindrer smerten med leken med den magiske hånden. Noe som selvfølgelig går til helvete.

I utgangangspunktet lyder handlingen standard, men Talk to Me byr på en original blanding av både hjerte og horror.

Skrekkdrama? Filmen balanserer mellom å bevege seg kjapt og sakte, men holder seg intens. Den er også savage. Gud bedre for noen brutale scener. Forfriskende nok er gørret i denne Evil Dead-TikTok-ete gyseren stort sett laget på den gamle måten med sminke og proteser, fremfor CGI.

talk to me anmeldelse 730no a24 Zoe Terakes

Zoe Terakes som Hayley (A24)

Talk to Me er den første spillefilmen til tvillingene Danny og Michael Philippou, som i løpet av en dekade har fått 1 milliard visninger på sin til tider kontroversielle YouTube-profil RackaRacka. Australierne, som flyttet til Los Angeles for fem år siden, tar steget fra YouTube-ere til filmregissører. Noe som er sjelden kost. Som debutanter imponerer duoen.


730.no anmelder: En gave til skrekkfansen 🎲


Idéen til filmen fikk de etter å ha sett se venner eksperimentere med dop og filme hverandre når de har bad trips. Sosiale medier får en rolle i Talk to Me, hvor de fæle seansene blir kul content for telefonene i hendene tilskuerne.

Sophie Wilde (BBC/Netflix-serien You Don’t Know Me, den ferske eventyrfilmen The Portable Door) er perfekt som hovedpersonen, som virker som en sprudlende artigpetra på overflaten. (Hun synger nyklassikeren «Chandelier» med australske Sia for full hals.) Men som føler seg så ødelagt og tom på innsiden at hun må snakke med de døde for å føle seg levende. Joe Bird har suverene øyeblikk som unge, stakkars Riley, mens moren Sue treffer blink hver gang hun serverer filmens humorinnslag.

Dette er A24-horror. Ferske, skrekkelige Hollywood-suksesser som Barbarian og Smile vil for mange føles mer underholdende. Talk to Me, med budsjett på kun kostet 4 millioner dollar, er en mindre film som krever mer tålmodighet – og som ikke alltid henger helt på (hånd)grep (sorry). Mot slutten kan handlingen gi rom for tolkninger, noe flere vil finne frustrerende. Philippou-brødrene lykkes dog i å formidle en følsom tragedie om familie, vennskap, kjærlighet og hjelpesløs sorg. Samtidig som de koser seg glugg med det groteske.

Terningkast 5

terningkast 5 730.no

Talk to Me har norgespremiere 4. august.

Se traileren nedenfor.


Se også:

730.no anmelder Oppenheimer 🎲

730.no anmelder Barbie 🎲

Nyeste saker fra 730.no

Les mer