Hopp til hovedinnhold
Succession sesong 3 (HBO)
Succession sesong 3 (HBO)

Hvem er pappas favoritt? 730.no anmelder Succession sesong 3

Succession er tilbake med familien Roy.

Grusommere enn noen gang.


OPPDATERT 26. oktober: I kveld får Succession sesong 4 grønt lys. Ikke overraskende. HBO Max fikk den mest sette sesongpremieren noensinne med den runden. 730.no anmelder nedenfor.


Det har tatt to hele år før vi igjen endelig får møte Logan Roy og hans sultne barn. Etter en hel pandemi er det mye som har skjedd i verdenen. Men det er lite som har skjedd med mediemogulen og den dysfunksjonelle familien i HBO-suksessen Succession.

Sesong 3 begynner knappe timer etter at sesong 2 avsluttet, og serieskaper Jesse Armstrong har stor tillit til at publikum ikke har glemt noe som helst. Han tilbyr verken oppsummering av konflikten eller kartlegging av hvem, hva og hvor.

Riktig nok er det vanskelig å ikke huske den brutale cliffhangeren til sesong 2, som definerer seriens sentrale konflikt: Kendall Roy (Jeremy Strong) versus pappa Logan Roy (Brian Cox). Startskuddet for borgerkrigen i USAs mektigste mediefamilie gikk da Kendall hadde blitt utpekt av faren som offerlammet i overgrepsskandalen på de Waystar Royco-eide cruiseskipene. Fordi i pappa-Roys ord til den vi alle trodde var favorittsønnen: «You’re not a killer. You have to be a killer.»

Familie Grusom (HBO Max) Succession season 3

Familie Grusom (HBO Max) Succession season 3

Kendall gir faren sin et kyss på kinnet. (Judas?) Istedenfor å ta på seg skylden for Waystar Roycos dritt, brukte Kendall pressekonferansen til å offentlig fordømme sin far. (Judas!)

Det siste vi så før Succession-skjermen ble svart i to år, var Logan med et ørlite, arrogant smil om munnen.

Kendall var visst en killer, likevel. Eller var han?

De første episodene av sesong 3 fungerer som en forlengelse av sesong 2. Jesse Armstrong bevarer momentet og intensiteten fra pressekonferansen til Kendall, og forsøker ikke å etablere sesong 3 som en separat fortelling. Jesse har fått til det som er enda litt vanskeligere enn å skrive en god oppfølger. Han har klart å plukke opp akkurat der han sluttet. Stafettpinnen mellom sesong 2 og sesong 3 veksles sømløst.

Jeremy Strong og Brian Cox (HBO)

Jeremy Strong og Brian Cox (HBO)

Det tar ikke lang tid før den noe pinglete, usikre og impulsive Kendall vi kjenner kommer tilbake til overflaten. Det er tydelig at han ikke har tenkt lengre enn å se sitt egen navn trending på Twitter eller i en overskrift i The New York Times. Han snakker nesten utelukkende i setninger som høres ut som Instagram-bildetekster («Fuck the patriarchy!»), og er tilsynelatende mer opptatt av sitt eget image enn han er den faktiske problemstillingen han prøver å belyse.

Men vil søsknene Shiv (Sarah Snook) og Roman (Kieran Culkin; broren til Hjemme alene-Macaulay Culkin) – og forsåvidt stormannsgale Connor (Alan Ruck) – bli igjen hos faren sin? Eller hjelpe broen sin med å ta han ned? Om de blir igjen, hvem av dem vil ta hans plass?

Sarah Snook og Alan Ruck (HBO)

Sarah Snook og Alan Ruck (HBO)

I sesong 3 blir familien Roy og de som tjener dem så trygge i seg selv og så presist definerte karakterer at de nesten faller ut av skjermen.

Også den ofte oversette Dum og dummere-duoen Tom Wambsgans (Matthew Macfadyen) og Cousin Greg (Nicholas Braun) får oppmerksomheten de fortjener.

Klengte og patetiske Tom tilbringer all fritiden sin på å forberede seg til en mulig fengselstraff for å ha forsøkt å begrave cruise-skandalen. Han har samtaler med en «fengselskonsulent», leser ivrig «fengselsblogger» og spiser billige omeletter til middag for å forberede systemet på fengselsmaten.

Som seer får man lyst til å se han i baksetet av en politibil bare for å få han til å holde kjeft. Men selv om han er slitsom, er han totalt troverdig som ektemannen som den usentimentale pappajenta Shiv trenger for å føle en viss dominans i en familie med litt for mye testosteron.

Ikke bare er det like trygg og rask historiefortelling som de tidligere sesongene.

Viktigst av alt er Succession fremdeles morsomt nok til at man ler høyt. Selv om man sitter alene.

Nicholas Braun og Matthew Macfadyen (HBO)

Nicholas Braun og Matthew Macfadyen (HBO)

Sesong 3 blir ikke bedre enn de forrige sesongene før man har kommet forbi de første episodene. Da begynner vi å se hvilken betydning familien Roy ikke bare har i media, men i politikken. Dette er Waystar Roycos verden, og alle andre bare lever i den.

Et hint til denne dominansen kommer allerede i første episode, når Logan Roy må gjøre skadekontroll etter at hans egen sønn har kalt han en «ondartet tilstedeværelse, en mobber og en løgner» på tv. En av de første telefonene går til presidenten med stor P.

Er dette et lite nikk til det kanskje litt for nære vennskapet mellom tidligere president Donald Trump og den tredimensjonale verdenens Logan Roy; Rupert Murdoch? Da Fox News, under Ruperts sønn Lachlan Murdoch, annonserte at Joe Biden vant stemmene i Arizona ved fjorårets presidentvalg, skal Trump angivelig ha ringt og skreket og krevd at Rupert Murdoch fjernet resultatet fra favoritt-tv-kanalen. Han nektet.

I Succession eier Roy-familien også den konservative kanalen ATN, som går direkte inn til hjemmene til republikanske velgere.

Det er ikke bare presidenten – som de aldri refererer til ved navn annet ett «rosinen» – som dukker opp i Succession-universet denne sesongen. Vi møter Adrien Brody (Pianisten, The Grand Budapest Hotel) som en lavmælt, ubarbert Waystar-investor i hettegenser som snakker best på tur. Svenske Alexander Skarsgård (Big Little Lies, True Blood) har rollen som mobilspillende tech-grunder kun på jakt etter tre ting: «Privacy, pussy, pasta.» Ingen av karakteren er spesielt lette å like.

Men er det egentlig noen som helst i Succession som er lette å like?

Kieran Culkin og J. Smith-Cameron in Succession (HBO)

Kieran Culkin og J. Smith-Cameron in Succession (HBO)

Selv lange, keitete Cousin Greg – som har vært publikums ukomfortable proxy i Roy-familien – har begynt å bli litt for komfortable i en verden av privatfly og direktelinjer til Det hvite hus. I en scene forklarer han for en gruppe eldre hvite menn på en konservativ konferanse hvilket grunnlag han har for å saksøke Greenpeace. Han mener de har tatt arven hans.

Men menneskeligheten til familien Grusom begynner å nå overflaten når ingen på innsiden lenger vet hvem de kan stole på. De forstår at de egentlig bare har hverandre. Er Kendalls plan bare et forsøk på å imponere faren? Tror man virkelig at Shiv og Tom har det hyggelig om de sitter alene hjemme en fredagskveld? Hvem er den nevrotiske og frekke Roman uten pengene sine? Og hva med Greg the Egg?

Det som skiller Succession fra alle de andre seriene om rike mennesker som gjør kjipe ting, er at familien Roy egentlig er en usikker, redd – og til tider ganske dum – gjeng. Der finner man svaret på hvorfor dette ikke bare er underholdende. Men en av de morsomste, pågående seriene man kan streame i dag.

De har alle bare lyst til å få en klapp på hodet av pappa.

Anmeldelsen er basert på de syv første episodene av ni episoder. Premiere 18. oktober på HBO Nordic – som noen dager senere blir til HBO Max.

Les også:

Store sementsko å fylle: Lever The Sopranos-filmen opp til serien?

Lite idyllisk ferie: The White Lotus er en av årets beste nye serier

Nyeste saker fra 730.no

Les mer