Hopp til hovedinnhold
Succession sesong 4 anmeldelse
Succession sesong 4 anmeldelse (HBO Max)

Succession sesong 4: Suveren historie og skuespillerprestasjoner

Succession sesong 4 er tilbake med verdens verste og mest populære dysfunksjonelle familie.

730.no anmelder episode 1-4 uten spoilere!

Sesong 3 leverte ekstremt god TV-drama da det ble kastet drøy forræderi fra alle kanter. Den sterke sesongen satt opp et stor potensiale for at sesong 4 kunne bli enda bedre. De fire første episodene kaster deg inn i en spektakulær begynnelse på det som blir HBO-seriens aller siste sesong. Og det kommer med suveren historiefortelling og skuespillerprestasjoner.

Det er en bittersøt følelse at Succession sesong 4 avslutter en så godt utformet karakterdreven serie. Jesse Armstrongs evne til å skrive spennende og hysteriske dialoger som har holdt seg gjennom hele serien er imponerende. Det er ikke lett å få seere til å like så grusomme karakterer!

Å avslutte Succession på sin fjerde sesong gir absolutt mening. Nyhetene om seriens farvel kom dog som et sjokk for Sarah Snook som spiller Shiv Roy. Litt komisk at skuespilleren blir behandlet akkurat som karakteren sin.

Rask oppsummering av avslutningen til sesong 3.

succession sesong 4 teaser norway norge
Slår seg sammen for å ta toksisk far (HBO Max)

I slutten av forrige sesong så vi familien Roy i fullstendig splid (sjokkerende, jeg vet). Shiv (Sarah Snook), Kendall (Jeremy Strong) og Roman (Kieran Culkin) hadde et sjeldent følsomt søskenøyeblikk da Kendall fortalte om bilulykken. Og hvordan deres toksiske pappa Logan (Brian Cox) dekket over hendelsen.

(Fun fact: Brian Cox spiller kannibalen Dr. Hannibal Lecter i Michael Mann-filmen Manhunter, et femår før Anthony Hopkins spiller ham i The Silence of the Lambs alias Nattsvermeren.)

De finner ut at Logan er på vei til å selge selskapet til Lukas Mattson (Alexander Skarsgård). Noe som setter Waystar ut av familiens hender.

Gjengen bestemmer seg for å gå i kamp mot faren sin én gang for alle i Avengers-modus i håp om å stoppe avtalen. Men en liten telefonsamtale mellom Shiv og ektemannen skråstrek rævslikkeren Tom (Matthew MacFadyen) knuser disse planene. Fordi han avslører det til Logan og dolker kona si i ryggen.

Etterspillet og begynnelsen på slutten.

Succession sesong 4 Logan og Tom
Nye besties? (HBO Max)

Intromusikken av Nicholas Britell klinger like bra som alltid i ørene, og drar deg rett tilbake til Successions verden av forræderi og maktkamp. Deilig!

Succession sesong 4 åpner ikke direkte etter den harde avslutningen til den forrige, men tar sted en liten stund etter. Endelig får vi sett Shiv, Kendall og Roman samarbeide om å ta sin plass i gigantselskapet.

Det er en god tone mellom dem, men de prøver jo fortsatt å utfordre hverandre på alle mulige måter. Og det er interessant å se disse sidene av karakterene når det etter tre sesonger har vært en evig sirkel av lite tillit til hverandre. Hvordan kan et samarbeid mellom tre sultne maktmennesker gå?

Logan er enda mer rasende enn før og ser ut som han ikke har sittet rolig et sekund siden forrige gang vi så han. Hodet hans er åpenbart rettet mot Gojo-avtalen som ennå foregår. Og kanskje det faktum at tre av barna hans er ute etter ham og selskapet.

Sidekarakterene får større fokus.

succession sesong 4 norge Nicholas Braun Greg Hirsch Cousing Greg Matthew Macfadyen Tom Wambsgans norway Eili Harboe
Nicholas Braun som Greg Hirsch alias Cousing Greg, Matthew Macfadyen som Tom Wambsgans (HBO Max)

Stemningen er generelt ganske dyster helt til du får den vanlige kleine humørboosten med Toms boksesekk Greg (Nicholas Braun). Eller Sporus som Tom så sært og komisk sammenlignet han med i forrige sesong.

Selv om scenene med Greg ofte er der for å gi balanse mellom humor og seriøsitet, må jeg innrømme at det er de beste øyeblikkene. Opp gjennom har det vært noen fantastiske gullkorn av scener, spesielt mellom Tom og Greg.

Tom er fortsatt i strid med Shiv og fortsatt ute etter anerkjennelse fra svigerfar Logan. En av de mest interessante karakterutviklingene gjennom serien, som er helt glimrende spilt av Matthew. I tillegg til Greg som sakte men sikkert får mer selvtillit.

Fra begynnelsen får også noen av sidekarakterene mer tid i rampelyset. Blant andre eldstesønnen Connor (Alan Ruck), som tidligere har vært nokså gjemt i skyggen, og Logans assistent Kerry (Zoe Winters).

Bitteliten gøyal spoiler: Vi får et gjensyn med svensken Lukas som i en scene nyter ikonisk lokal godteri som mange kommer til å kjenne igjen.

Skuespillerprestasjonene bare imponerer mer og mer.

Logan Roy er i hundre denne sesongen
Ikke kødd med monsteret (HBO Max)

Generelt sett er det som om skuespillerne ble født for å spille familien Roy. Måten rollebesetningen kaster ballen til hverandre med kjappe stikk og bitende mørk humor med karakterene sine er på sitt aller beste denne sesongen. De naturlige dialogene mellom dem gir deg følelsen av å sitte i rommet og delta i samtalen.

Jesse Armstrong og Brian Cox er på hver sin måte mestere på å presentere kjernen av karakterene deres. Men det er de to andre som tar oppmerksomheten min denne sesongen.

I Succession sesong 4 er det virkelig Sarah Snook og Kieran Culkin som leverer sine beste prestasjoner hittil.

Shiv føler fortsatt på hvordan hun ble dolket i ryggen av ektemannen sin. Og gjennom disse episodene hopper skuespilleren så enkelt mellom karakterens vittighet og sinne i en og samme scene.

Det er også forfriskende å se at de har bremset litt på Romans konstante vitser og sarkasme i hver eneste setning som til tider ble litt slitsomt i sesong 3. Denne gangen, fortsatt med sin sans for humor, får vi en mer sentimental og støttende karakter som endelig får karakteren til å virke menneskelig. Kieran er god her.

Dynamikken mellom Matthew MacFadyens Tom og Nicholas Brauns Greg fortsetter å være noe av det beste med serien. Det er en scene mellom Greg og Kerry som virkelig viser Nicholas’ talent for kleine scener.

Mesterlig regi og historiefortelling.

succession sesong 4 norge norway Eili Harboe
Jeremy Strong som Kendall Roy, Sarah Snook som Shiv Roy, Kieran Culkin som Roman Roy (HBO Max)

Succession har ofte hatt en tendens til å gjenta seg selv i form av at karakterene alltid er ute etter det samme hver gang; å være på toppen av kransekaka. I tillegg til at personlighetene noen ganger kryper tilbake til der de startet. Eksempelvis Romans holdning til absolutt alt som tidligere nevnt.

Men på den andre siden er det alltid de uforutsigbare retningene serien tar som får deg til å sette pris på den. Og her får du servert akkurat dette.

Helt fra første episode viser Mark Mylod sin mesterlige måte å fortelle historie på med gode vinklinger for hver situasjon og detaljer, slik at du får med deg alt som skjer i rommet. Og utover de fire episodene fanger kameraene øyeblikk som blir fremstilt ypperlig av den gode rollebestningen.

Episode 3 ble fort en av mine favorittepisoder i en TV-serie noensinne, og vil definitivt etterlate deg med et stort gap. Her leveres det skuespillerprestasjoner, historiefortelling og regi på sitt beste.

Succession sesong 4 åpner på en suveren måte og har potensialet til å bli den beste sesongen hittil. Jeg er utrolig spent på hvordan siste farvel med maktfamilien Roy utspiller seg. Det gjenstår å se.

Terningkast 6

Succession sesong 4 har premiere mandag 27. mars på HBO Max.

Se også: Brian Cox fra Succession ber Jeremy Strong ta seg en bolle

Følg 730.no på Twitter

Les mer