Hopp til hovedinnhold
(Rune Bendiksen/Def Jam/Universal)

730.no x OnklP om ærligheten, pappalivet og fremtiden

OnklP forteller 730.no om Pål Tøien, 71° nord og hvordan man kombinerer rapkarriere med livet som småbarnsfar.

Når man tenker på OnklP er kanskje ikke koselig småbarnsfar det første man ser for seg. Men det første Pål Tøien gjør når vi møtes er å vise oss bilder av høydepunktet i sin tilværelse; datteren Amanda (2).

Hvem ser egentlig for seg en av Norges største rapper i et smilende selfie med klistremerker i fjeset og en litta tulle på fanget? Kanskje flere nå enn før. Hip-hop-veteranens deltakelse på kjendisutgaven av 71° nord har fått det norske folks øyne opp for en annen side ved Pål, og hans nye album gir oss enda mer innsyn.

730.no møtte veteranen selv for å sjekke status rundt den personlige nye utgivelsen og livet som realitystjerne.

Først må vi selvsagt spørre hvordan det føles å bil kåret til Norges nest beste rapper av 100 norske rappere?

− Vaular var nummer en, ikke sant? Da er det greit. Det synes jeg var stas. Jeg kom jo godt ut av begge de to [listene], så sammenlagt stilte jeg kjempe sterkt, smiler han.

(Instagram/onklp)

Pål Tøien er ikke bare OnklPs faktiske navn. Det er også tittelen på Onke’ns nye plate, som handler mye om ham selv. Ifølge Pål er det en «statusrapport etter 15 år i gamet». Men det har ikke bare vært enkelt å grave i eget liv.

− Det har tatt lenger tid enn først planlagt å lage plata. Har måttet gå noen runder med meg selv, og hatt noen utfordringer på privaten. Livet har delt ut noen underveis, for å si det sånn. Så jeg er jævlig fornøyd med å komme i mål og få gitt ut den faenskapen endelig, erkjenner han.

En perfekt anledning for de ekstra personlige sangene

Pål Tøien var ikke nødvendigvis planlagt som en selvransakelse, men da OnklP satt seg ned for å skrive ble det raskt klart at det var de personlige tingene som funket.

− Det var det som føltes mest naturlig og rett å gjøre når jeg først skal gjøre en skive som OnklP og ikke slekta eller Jaa9 og OnklP. Det er en perfekt anledning til å gjøre de der sangene som er litt ekstra personlige, sier han.

Å sette navnet sitt på et album sier ganske mye. «Du legger ikke så mye imellom», deler Pål. Og han har ikke lagt særlig mye imellom.

− Jeg snakker omtrent om alt. Jeg nevner for eksempel morra mi som gikk bort, og så har jeg en låt om dattera mi, som heter «Når du blir stor», forteller han til 730.no.

(Rune Bendiksen/Def Jam/Universal)

Det er viktig å betale skatt

Når man har brukt så mye tid på å reflektere så kommer det også noen livslekser ut av prosessen. OnklP er ikke sen med å dele noe av visdommen han har opparbeidet seg.

− Det er viktig å betale skatt. Det er en reel ting, ler han.

− Jeg har kanskje nå i det siste lært at det handler om mer enn bare meg selv. Jeg har hun lille og, andre ting å tenke på enn bare meg. Det endrer litt fokuset og jeg blir mer skjerpa på det jeg skal, erkjenner han.

(Instagram/onklp)

Prøver ikke å sette verdensrekord i å være far

Hun lille er selvsagt datteren. Toåringen som har blitt førsteprioriteten i Påls liv. Men hvordan kombinerer man småbarnslivet med en rapkarriere?

− Det er det som er, det funker jo som fjell. Det jeg gjør er at jeg reiser i helgene. Har jeg et par spillejobber i måneden så er jeg fornøyd. Egentlig er jeg borte to til fire kvelder i løpet av en måned, så jeg har masse tid. Jeg leverer og henter i barnehagen, og er der – alltid. For meg er det sånn at istedenfor å prøve å sette verdensrekorder i det å være far, så er jeg der. Jeg er tilstede nesten hele tiden. Jeg mener det er viktigere det enn alt mulig annet. Selvfølgelig, når det står på så er jeg borte litt, men ikke sånn det ser ut som. Jeg har masse tid til å være hjemme. Jeg er jævlig fornøyd med det, det funker mye bedre enn folk skulle tro, sier 35-åringen.

Fortsetter under bildet

(Rune Bendiksen/Def Jam/Universal)

Det blir emosjonelt

Selv om OnklP selv valgte å ta albumet i en såpass selvbiografisk retning, overrasket han fortsatt seg selv i arbeidet.

− Det som overrasker meg er: «Hvorfor sier jeg disse tingene egentlig? Kan jeg ikke holde tilbake noe?». Det ble litt emosjonelt et sekund eller to, og så får vi se hvordan det funker hos folket. Jeg visste ikke at jeg skulle gjøre sånne sanger og snakke om mutter’n og Amanda.

Det blir jo gjerne mer følsomt når tematikken er så personlig, og Pål innrømmer også at det «har vært en del følelser og, den siste tida». Å skrive om det blir «det eneste riktige», og OnklP ser heller ikke ut til å være alene om denne ideen.

Deler av norsk rap har tatt en ganske følsom retning i det siste. Artister som Cezinando, Unge Ferrari, Arif og Larsiveli og B-Boy Myhre byr på mange personlige låttekster. OnklP heier mer enn gjerne frem denne utviklingen.

− Det er fett det. Unge menn som tørr å føle litt, jeg er ikke sur på det ass. Det er dritbra. Det er en ganske viktig ting, sier han.

Både oppturer og nedturer

Etter nesten to tiår i gamet er det ikke rart at Pål har behov for å se tilbake. Karriereveien har kanskje ikke alltid vært lekende lett, men til tross for priser og store konserter, er det selve jobben som er det han setter mest pris på.

− Jeg pleier å si at det kuleste er at jeg fortsatt er her, og fortsatt har muligheten til å gi ut skiver og spille. Det er den største seieren av dem alle. Snart 20 år med dette – det er ikke feil det, smiler ringreven.

Likevel må det nevnes at det ikke bare har vært topper. Både arrestasjoner og konkurser har skapt nok av overskrifter, og monsterhitten «Styggen på ryggen» vitner heller ikke om en dans på roser.

− I begynnelsen av karrieren, tenkte jeg ikke så veldig mye over hvordan jeg var ovenfor folk. Jeg gjorde hva jeg ville, og det var ikke nødvendigvis så bra. Da gjorde jeg masse moves som endte opp med å bremse fremgangen. Sånne dumme ting som arrestasjoner og sånt som jeg dreiv med før. Jeg føler liksom at jeg måtte jobbe dobbelt så hardt for å komme meg tilbake fra det, innrømmer OnklP til 730.no.

(Instagram/onklp)

Hva er den største forskjellen på Pål Tøien i 2003 og Pål Tøien i 2020?

− Det er ganske mye. Buksene har blitt litt smalere. Nå tenker jeg i hvert fall litt over konsekvenser og kanskje tenker litt mer fremover. Men 2003-Pål hadde det i hvert fall jævlig gøy, og det har 2020-Pål også, ler han.

Det er viktig at det er konstant.

− Ja, for meg er det viktig. Hvis det ikke er noe morsomt lenger så da må vi finne på noe annet, rett og slett. Og det kan bli litt tøft etter aldri å ha gjort noe annet, forteller Pål, og innrømmer at han, helt fra han var liten, ville bli rockestjerne.

Heier på den neste generasjonen rappere

Selv om OnklP er en ekte veteran innen norsk hip-hop, følger han fortsatt godt med på de unge og lovende.

− Det er jo så mye bra ting som skjer. Folk generelt har mye mer peiling. De produserer og tar opp og gir ut og det skjer noe hele tiden. Fete videoer og spennende artister, så jeg prøver å følge med så godt det går. Jeg prøver også å bygge opp folk. Hvis jeg ser noen unge jeg liker så prøver jeg å sende mine shoutouts og være med å heie på. For eksempel via deres Insta er det mye spennende som skjer hele tiden, forklarer han.

P koser seg tydelig i rollen som hele hip-hop-Norges onkel, og han tror miljøet har blitt sunnere med årene. Vibbene høres i hvert fall bedre ut enn da han startet.

− Det er jo litt av alt, men da vi startet opp så var det mye mindre, og da skulle vi være uvenner. Det skulle ikke være noe hyggelig å gå noen sted. Det er jo selvfølgelig ting og tang som skjer mellom folk nå også, men det er ikke den utelukkende negative flowen som vi hadde før. Folk hjelper hverandre og bygger hverandre opp. Folk synger søte låter nå, det er liksom en helt annen stemning, forteller han til 730.no.

Fortsetter under bildet

(Rune Bendiksen/Def Jam/Universal)

71° nord-oppturen

Det er ikke bare hip-hop-Norge som har blitt mer positivt. Etter 71° nord kjendis har Pål Tøyen blitt en fyr som bestemødre omtaler i ordelag som «en kjernekar». Det positive inntrykket har ikke bare gitt rapperen over 5000 nye Instagram-følgere, det gir også en god energi å rulle inn i albumslipp med.

− Sånn alt i alt var det en jævlig positiv greie for meg. Både å være der, men også etter å ha blitt sendt hjem. Det var utelukkende positiv stemning rundt meg. Jeg har liksom litt vind i seilene akkurat nå, så å komme inn i utgivelse med den viben i ryggen er nydelig, forteller småbarnsfaren.

− Som vi snakket om tidligere så har det ikke bare vært sånn. Det har vært turbulent og den oppmerksomheten jeg har fått har ikke nødvendigvis vært positiv. Det er jo den typen oppmerksomhet jeg liker.

Pål hadde ikke høye forventninger til seg selv, så han ble nesten like overrasket over egen innsats som oss andre. Men selv om turen så absolutt falt i smak har han ikke blitt friluftsfrelst enda.

Jeg snakket om det da jeg var der oppe og bare: «Det er jo helt åpenbart, klart jeg skal ut å gå i skauen». Men det har jo ikke skjedd, gliser rapperen.

Han fikk heller ikke den spesialbehandlingen man tror kjendis-reality byr på.

− Jeg trodde vi skulle få litt sånn spesialbehandling på sia, men vi gjorde ikke det. Jeg tenkte liksom; kanskje de kan ha noen pils til meg i følgebilen, men det var ikke helt sånn det funket, sier han.

Reality-karrieren er nå lagt på hylla for en stund. OnklP har tross alt et album å promotere nå, men han utelukker ikke flere TV-prosjekter i fremtiden. «Om det er en bra pitch og flust med penger så.»

Vil helst bare lage skiver og turnére

For øyeblikket trives han best som rapper, og hvis han kan fortsette med akkurat det er han fornøyd. 35-åringen forteller oss at han gjerne fortsetter til han er 50 – og vel så det.

− Jeg vet ikke hvordan det funker i praksis når jeg har blitt så gammel i gamet. Om ikke jeg er rapper, så er jeg fortsatt hypp på å være involvert. Egentlig vil jeg helst bare lage masse skiver og turnére, forteller han.

Og hvis du støter på Onker’n på veien er det bare å spørre om råd.

− Hvis jeg støter på noen unge artister så har jeg masse erfaringer og råd å dele med dem, hvis de vil ha. I hvert fall om ting man ikke skal gjøre. Jeg synes bare det er kult å være en del av den eldre garde og følge med på alt som skjer. Sitter i godstolen og følge med, det synes jeg er ålrejt, avslutter OnklP.

Se også: Topp 9 nye norske sanger 🇳🇴

730.no x Cezinando: – Jeg er anti å se ned på det populære

Nyeste saker fra 730.no

Les mer