Hopp til hovedinnhold
INGEN DIVANYKKER: LINDA STILLER SPORTY OPP I SAMME ANTREKK PÅ SCENEN NOEN TIMER SENERE (JANNE MONSEN TVEIT/730)

730 x Linda Pira: – Fokuser på musikken, ikke kjønn!

INGEN DIVANYKKER: LINDA STILLER SPORTY OPP I SAMME ANTREKK PÅ SCENEN NOEN TIMER SENERE (JANNE MONSEN TVEIT/730)

Throwback! Se Linda Pira på Stavernfestivalen i kveld, lørdag 4. juli.

730 treffer en søt, kul og knallblid Linda Pira på Revolver i Oslo. Den svenske rapperen er i hovedstaden for å gjøre sin aller første norgeskonsert på Blå, sammen med Stor og produsentbrødrene The Salazar Brothers. 28-åringen har for lengst bergtatt hjemlandet med egen webserie og hit’en «Knäpper mina fingrar», og håper ydmykt at det dukker opp noen fans her også.

– Det blir veldig spennende å se hvem som kommer, om det er jenter, gutter eller blandet. Men jeg hørte at det er en jenteduo – Hoetell – som er DJ’er først, så de trekker nok litt folk.

Spoiler: Det kom mer enn nok folk, og gud bedre så god stemning det var.

Telefonvideo med litt av to låter fra konserten på Blå med Linda, med backup fra Stor:

Det er din første konsert i Norge, har du spilt utenfor Sverige før?

– Ja, jeg har spilt i Mexico blant annet, men fordi jeg rapper på svensk blir det litt vanskelig i utlandet. Jeg har også spilt på båten som går mellom Sverige og Finland mange ganger (lol, red.anm), og håper å gjøre mer i utlandet etterhvert.

Hvordan var responsen i Mexico?

– De forstod jo ikke så mye, men det var veldig kult. Vi er spansktalende også, så vi skal prøve å reise til Sør-Amerika og se om det finnes interesse for oss der. Det er vanskelig med språket, men vi får se hva som skjer.

Har du noe forhold til norsk musikk?

– Nei, dessverre ikke! Jeg prøvde å høre litt på toget, men det var ikke internett der. Men jeg vet at hip-hop-scenen her er veldig stor, men at dere ikke har noen kvinnelige rappere? Så det er kult at vi skal prøve å finne noen nå.

Apropos det. I Norge er det så stor mangel på kvinnelige rappere at 730 og P3 har etterlyst dem sammen med deg, hvordan har dere fått det til i Sverige?

– Vi har mange rappere som har holdt på veldig lenge, og flere av dem har blant annet har hjulpet meg. Jeg hadde min egen webserie og merket stor effekt på de unge jentene i Sverige etter det. Det var mange som begynte å rappe, de skrev til meg og spurte om hvordan de skulle starte. Jeg tror man må ha det i begynnelsen, noen som baner vei for de neste.

– Vi har hatt jenter som har kommet frem før, som har blitt hypet og som alle tror er det neste store, men så forsvinner de igjen rett etterpå. Det føles nesten som om det bare er plass til én, og det er dumt. Vi bør heller tenke på musikken, ikke om det er en mann eller kvinne.

Fortsetter etter den spenstige videoen til «Knäpper mina fingrar»


Var det derfor du tok med så mange i remixen av «Knäpper mina fingrar»?

– Ja nettopp, jeg tok frem en hel armé!

Hvordan ble den til?

– Vi satt i studio, og jeg visste at jeg ville lage en låt med mange jenter. Så var det noen som foreslo at jeg kunne lage en remix av «Knäpper mina fingrar», den var allerede ganske populær i Sverige. Så da tenkte vi over hvem som fantes, og begynte å ringe rundt. Allerede dagen etter dukket de opp i studio og begynte å spille inn. Videoen og låten var klar på mindre enn syv dager. Det var veldig intensivt, og kult å se at alle var villige til å være med. Reaksjonene vi har fått i ettertid har også vært veldig bra, jeg tror det er inspirerende for andre. Små jenter legger ut videoer på instagram av at de synger låten på skolen og har kledd seg som oss, én er Linda Pira, én er Rosh, det er kjempekult.

Remix med hele 8 dyktige kvinner – saken fortsetter etter videoen 

I USA har kvinnelige rappere som Nicki Minaj og nå australske Iggy Azalea blitt superstjerner, tror du det samme kommer til å skje i Skandinavia?

– Ja, hvis vi fokuserer på musikken og ikke kjønnet tror jeg absolutt det kan skje, vi trenger bare noen som bare gjør det.

Har du opplevd å ikke bli tatt seriøst fordi du er kvinne?

– Ja, i begynnelsen gjorde jeg det. Jeg har holdt på med musikk siden jeg var 12-13 år og har hørt «du er dyktig, men du er ikke dyktig», sånn har det vært hele tiden. Men så ble jeg trigget av det i stedet, og tenkte «jeg er like flink som deg, om ikke flinkere!»

Er du feminist?

– Jeg visste ikke hva en feminist var for noe før. Da jeg begynte var det mange feminister som sa at de likte meg, og spurte om jeg var feminist selv. «Nei hva faen, jeg er ikke feminist» svarte jeg, jeg trodde en feminist var en som ikke barberte seg under armene og mente at kvinner er best. Men nå har jeg forstått at det ikke er sånn det er, og jeg har forstått at jeg har mange feministiske holdninger. Så både ja og nei, men jo, jeg er nok feminist.
 

Fortsetter nedenfor den nye videoen til Stor med blant andre Linda

Hvem inspirer deg?

– Jeg har fått mye inspirasjon fra Lauryn Hill. Jeg liker tekstene hun skriver, det føles i blant som om hun synger ut fra mitt eget hjerte. Hun har betydd veldig mye for musikken min. Ellers plukker jeg opp mye fra forskjellige steder, mamma er fra Colombia så vi har hørt mye på latin-amerikansk musikk hjemme.

Hva er planene dine videre?

– Jeg vil fortsette å lage bra musikk, men det største målet er å fortsette å inspirere jentene, og bryte kjønnsfokuset og få frem nye talenter. Og jeg vil ikke bare inspirere jenter, unge rappere generelt har ofte de samme problemene som jentene. De kan være kjempedyktige, men får ikke cred for det. Så de må ta mer plass.

Har du noen tips til de som vil begynne å rappe?

– Man må være sta, men også finne en balanse mellom det å være sta og å kunne ta i mot hjelp. Jeg tar i mot mye hjelp fra andre, og er interessert å høre hvordan andre gjør det. Som kvinne har jeg vært litt redd for å ta i mot hjelp fordi jeg har blitt behandlet annerledes, men det må man bare ikke tenke på.
 «Bang Bang» førte til mini-allsang på Blå (saken fortsetter etter videoen) 
 
Hvem er den typiske Linda Pira-fansen?

– Da jeg begynte var det mange unge, men nå merker jeg at det er alle type folk. I tv-serien min fulgte de meg da jeg var gravid, og da fikk jeg mange kvinnelige fans, mødre og gravide skrev at jeg inspirerte dem. Nå kan en gubbe på 45 komme bort og si «Linda Piiira!», sånn var det ikke før. 

Hva er det fineste som har skjedd hittil?

– Vi vant store priser i Sverige, både jeg og Stor, og som gravid kvinne var jeg veldig følsom, og leste blant annet endel ekle kommentarer på YouTube. Så da begynte jeg å tvile på om jeg egentlig var bra, eller om jeg bare hadde suksess fordi jeg er kvinne. Prisene ble derfor et bevis på at jeg virkelig var bra.

– Litt etter at jeg ble signet ringte jeg og sa «jeg orker ikke dette, jeg driter i det». Da var jeg gravid i femte måned med tvillinger. De skjønte ikke hvorfor, og jeg forklarte at jeg følte jeg ikke var så bra, at det bare var fordi jeg var kvinne, og at det ikke føltes riktig. Og da sa de «Men Linda, tror du virkelig at vi ville signet deg, i femte måned med tvillinger, om du ikke var noe bra?» Og det er jo helt sant. Så når jeg får sånne bekreftelser gjør det at jeg vil fortsette å inspirere andre. Det er viktig.


Har du vært i Norge før?

– Jeg var her for ti år siden, men det var en kort tur, og i dag har jeg heller ikke fått sett mye ennå. Men jeg ble sjokkert da jeg kom til togstasjonen, da kom det bort to jenter og sa «hei Linda Pira!» Så gikk jeg litt videre, og da var det enda flere som kjente meg igjen. Det var merkelig, jeg trodde ikke noen her visste hvem jeg var. 

I Sverige blir du vel gjenkjent over alt?

– Ja, spesielt etter serien og prisene. Men det er fortsatt uvant. Jeg satt på t-banen og skjønte ikke hvorfor folk glodde på meg. Så plukket jeg opp avisen og så et stort bilde av meg. «Aha, det er kanskje derfor…»

Er det noen kjente musikere i Sverige som har sagt noe fint til deg?

– Det er flere, Timbuktu for eksempel, som jeg hørte på da jeg var liten. Han hadde gjort en webgreie der han pratet om at jeg var dyktig, det var helt utrolig kult.

Har du neste singel klar?

– Ja, den kommer om rundt seks uker! Den er litt annerledes enn hva jeg har gjort før, så jeg er spent på responsen.

Lighter/mobil opp i luften mens man svaier fra side til side-øyeblikk? «Eld blir glöd» er fin


So you think you can rap? Bli inspirert av Linda Pira og bli Norges neste kvinnelige rapstjerne 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer