Hopp til hovedinnhold

730 x Common: – Det er Chicago, men også Ferguson

Foto: Håvard Jørstad

Mannen som har jobbet med alle fra Pharrell Williams til legendariske J. Dilla stjal nylig showet på Rockefeller.

Og våre hjerter, selvfølgelig.

Nostalgi ringte gjennom hele konsertlokalet. Til tross for at han var syk, lovet han at han skulle gi 120 % av seg selv til publikum, og det gjorde han uten tvil.

Hva er det Common ikke gjør for sine fans? <3


Rapperen er aktuell med albumet Nobody’s Smiling som fikk strålende kritikk i hytt og gevær. Platen er tungt inspirert av Chigaco-hunkens hjemby, og dagens samfunnsproblemer som rasisme, diskriminering og fattigdom.

Fordi samtalen vår gikk så fort, kan jeg heller notere fem ting jeg lærte om Common i løpet av våre 10 minutter. 
Common er ekstremt glad i Oslo, selv om han ikke har vært her så ofte

C: – ENDELIG fikk jeg sett byen ordentlig til tross for at været ikke var helt på topp. Dette er et av de få byene som har en unik sjarm som setter seg fast i hjernen og i hjerteroten. Menneskene er utrolig snille, og jentene er nydelige.

Han setter pris på norsk hip-hop, til tross for at han ikke kan så mye om rapkulturen i Norge
– Det var en kar som spilte musikken til en ung rapper som var ganske aktuell i Norge om dagen. Han var ekstremt flink, og man kunne høre at han brant for det han gjorde gjennom musikken. Det er så mye sving i språket deres, så det hørtes nesten litt jovialt ut selv om det kanskje ikke var meningen. Hip-hop er så universalt i dag, og jeg blir kjempeglad når jeg hører en ung mann på 19-20 prate om ting som står han nær gjennom hip-hop. Det setter jeg pris på.


(Red. anm: Journalisten trooor den norske artisten kan ha vært Kaveh, men Common husket dessverre ikke navnet.) 

 

Fortsetter under 

 Han var ekstremt ivrig til å lære seg et par norske ord sånn at han kunne vise seg litt
C: – Hva er «What’s up, Oslo?!» på norsk? 
F: – «Hva skjer, Oslo?!»
C: – «VA SCHE, ÅSLÅ?!»
 Dette er et av de dypeste og mest personlige albumene han noensinne har laget

C: – Albumet har blitt skapt fra et veldig «Martin Luther King Jr. Møter Malcolm X»-perspektiv. Moderne diskriminering og rasisme har aldri vært så tydelig som i dag, derfor er det viktig at vi alle har en stemme som vi får brukt. 

– Jeg har aldri tidligere skapt et slikt album der jeg har lagt min sjel, kropp, tårer og så mye energi i. Albumet taler veldig mye til et samfunn som kjemper for rettferdighet i en verden fylt av urettferdigheter. Dette er nok et av de mest personlige albumene jeg noen sinne har skapt. Dette er rått. Dette er ferskt. Det er Chicago, men også Ferguson.

Fortsetter under 

Les mer