Hopp til hovedinnhold
(Maria Pasenau)

730 x Cezinando: – Jeg har ikke laget min beste musikk ennå

Det er ikke mange norske utgivelser som mottas med like stor entusiasme som det Cezinando sine gjør.

Unggutten fra Oslo har på kort tid fått status som en av Norges mest folkekjære tekstforfattere på nivå med Karpe og Lillebjørn Nielsen. Han snakker til sin generasjon på en unik måte, og har allerede gjort seg bemerket som en viktig stemme på tvers av sjangere i det norske musikklandskapet.

Siden den monumentale utgivelsen Noen ganger og andre fra 2017 har Kristoffer Cezinando Karlsen rukket å vokst ut håret, utvidet sitt musikalske og lyriske spektrum og etter alt å dømme lært å gi litt mer faen.

Men hva synes 24-åringen selv om den nye statusen? Og hvordan føles det å gi ut en av Norges største låter?  

730.no satte seg ned med Cez for å diskutere han nye album, kjendisfaktoren og popkulturelle referanser.

(Maria Pasenau)

Vi møter Norges største ordsmed på en kafé på Majorstua kun få timer etter at hans etterlengtede femte studioalbum, Et godt stup i et grunt vann ble sluppet.

Tidsrommet er kanskje kort, men så å si alle aviser har alt sagt sitt, og reaksjonene er overveldende positive.

Hvordan føles det egentlig å skulle følge opp en utgivelse som i høy grad har definert karrieren din så langt?

− Det føles bra altså. Det har jeg gledet meg lenge til å slippe, forteller Kristoffer mens han drikker rødbetjuice.

Et godt stup markere enda en kritikerrost plate fra Oslo-gutten, og «får man seks så er jo det 10 av 10», som Cez selv sier.

Det er heller ikke fritt for at det ble mange seksere å hente her. Faktisk er det kun pop-rapperen og Oscar-filmen Parasitt som ser ut til å samle presse-Norge på sekserfronten – ikke dårlig, med andre ord.

Se video fra innspillingen her:

View this post on Instagram

00.00

A post shared by @ cezinando on

Å gjøre press til en drivkraft

Cezinando er veldig klar over at når man gir ut musikk offentlig så inviterer man folk til å gjøre seg opp en mening. «Det ligger jo på en måte i kortene når man velger å presenter musikk man lager», men han legger heller ikke skjul på at det har vært et stort press knyttet til utgivelsen av dette albumet.

− Altså, press: Man kan jo velge å bruke det presset til sin fordel og, selvfølgelig. Man kan velge å se på det som å omgjøre [presset] til motivasjon og drivkraft til å utvikle og fornye seg selv, selvfølgelig. Jeg setter det veldig høyt som låtskriver og helhetlig artist, forteller Karlsen til 730.no.

Selv om presset utenfra kan brukes til konstruktiv fremgang, så er det indre presset vanskeligere å håndtere.

− Jeg har absolutt følt på presset overfor meg selv til å ikke sitte igjen med noe jeg føler er stillestående med tanke på progresjonen i karrieren, forklarer han og legger til at: «Jeg er likevel fornøyd med hvordan jeg har klart å omdanne det [presset]».

Cezinando forteller at han har blitt spurt «veldig mange» ganger om ny musikk den siste tiden, men selv om pågangen er stor kan han ikke si han vet hvordan Rihanna har det, enda.

− Når folk skjønner at det er noe i fjæra, så blir jo folk litt ekstra gira. Det er nesten litt mer stressende sånn: Nå må det komme snart, nå har jeg momentum liksom. Men alt til sin tid. Planlegging over spontanitet, erkjenner han. «Jeg er veldig en «alt til sin tid»-artist».

(Maria Pasenau)

Et godt stup i et grunt vann

Som en metaformaker av klasse er det ikke overraskende at selv tittelen til albumet i seg selv er et dikt. Et godt stup i et grunt vann er et språklig bilde av rang, ironisk med tanken på platens lyriske dybde. Men i kjent stil er det også en tittel åpent for tolking.

− Den er et slags lite paradoks av en en-linjer. Den er på en måte et retrospektivt blikk på min nære fortid, forklarer 24-åringen før han understreker at: «man kan jo putte den symbolikken man vil i det».

Selv om utgivelsen er etterlengtet, ble den nærmest annonsert ut av det blå.

Mens Cez tidligere var «mer bevisst på at hver låt skal være enkeltstående bra», så handler Et godt stup i et grunt vann mer om helheten. Singlene uteble, noe som er en bevisst beslutning fra sjefen selv.

− Jeg er jo stolt av helheten. Det er en grunn til at jeg ikke har sluppet noen singler. Det er ingen låter jeg følte jeg kunne stå for utenfor konteksten av albumet. Jeg føler at alle låtene bæres veldig av hverandre og av helheten, forklares det.

Ønskesamarbeid: Cez X AURORA:

− Jeg er fortsatt i en veldig formativ fase av livet

Cezinando har gått fra prima ballerina, via Cez 4 Prez og Urørt-vinner til hele Norges Cezinando, men han tror likevel han har mye igjen å gi som artist.

Til tross for en lang merittliste som inkluderer tre Spellemann-priser og en fra P3 gull, så erkjenner Kristoffer at han faktisk, fortsatt, er ganske ny som artist.

−  Jeg er bare 24 år gammel. Jeg føler fortsatt ikke jeg har laget min beste musikk, og jeg er fortsatt i en veldig formativ fase av livet. Jeg lærer ting om hvordan jeg skriver låter og hvordan jeg kan bruke mitt språk hele tiden, forklarer han.

− Jeg har egentlig bare en veldig naturlig progresjon, uten at det har vært forced.

(Instagram/cezinando)

Voksenpoeng

Hvordan føles det å plutselig bli kjent mens du skal gjennom noen av de mest formative årene i ditt liv?

Det kan Kristoffer svare på. Noe han også gjør både i og mellom linjene i løpet av den snaue halvtimen albumet varer. Det reflekteres rund oppturer, nedturer og heltestatus.

Det virker faktisk som at det hjelper å bli litt eldre. Hvem skulle trodd?

– Jeg har gått fra å være noen-og-tjue til fem-og-tjue − det er ganske stor forskjell. Når man er 20, så er det sånn: Man begynner å føle seg litt voksen, men voksne ser ikke på deg som voksen. Men når du blir 24–25, da merker du plutselig at: nå! Selvbildet ditt endrer seg litt i takt med hvordan verden ser deg også, innrømmer han.

Det virker som at han har funnet litt mer trygghet i seg selv. Noe man også kan spore på Et godt stup… Men er han «endelig» voksen?

− Ja, jeg føler det, at jeg har blitt voksen. På siste skiva var jeg et barn liksom, svarer han.

(Signe Fuglesteg Luksengard)

One hit wonder?

Man kan ikke snakke om Cezinando uten at noen tar opp den moderne landeplagen «Håper du har plass», låten som utilsiktet kommer til å definere hele Oslo-artistens karriere.

Han innrømmer også til 730.no at livet hans «forandret seg fundamentalt» etter den sangen, og forteller:

− Før den låta slapp så hadde jeg liksom ikke noen utpreget stor musikkarriere. Etter det så forandret absolutt alt seg. Det var liksom starten på karrieren som den er nå, og starten på at jeg virkelig kunne leve av å være artist og kunne slutte å være vikar på barneskoler, og heller fokusere på å bli den artisten jeg ville bli.

− Noe man kan bygge videre på

Med en så stor låt er det lett å bli fanget på singelkjøret eller merkes som en «one hit wonder», men det var heldigvis det siste Cezinando tenkte på.

− Jeg føler at det er en forskjell der mellom, bless their hearts, alle disse folka som jobber litt mer pop-normativt. Som sitter i studio hver dag med fem låtskrivere og bare sånn, alt man prøver på er å lage hits, hits, hits. Så er det bare et evig jag etter det, så plutselig får man en sånn megahit. Da tror jeg fallhøyden er større.

− Men i mitt tilfelle, heldigvis, så var det liksom bare noe som skjedde. Det var ikke noe jeg hadde strebet etter i langt tid. Det bare skjedde og så var det noe man kunne bygge videre på. Det var en veldig heldig situasjon, reflekterer han.

Fortsetter nedenfor

(Instagram/cezinando)

Et bevisst eksperiment

Cezinando og produsent Ole Torjus Hofvind ser ut til å ha et over gjennomsnittlig fruktbart samarbeid.

Et godt stup i et grunt vann utfordret de studioformatet og tok opp store deler av vokalen hjemme hos Cez. Det kan også være noe av dette som gjorde det mulig å tøye vokal-uttrykket enda ett hakk.

– Det var et bevisst valg å eksperimentere mer med vokalen, forteller Kristoffer.

− Vokal har vært veldig sånn grunn-greie i hele prosessen. Å produsere fra bunnen av med vokal: Vi har laget veldig mye samples, vi har laget veldig mange utgangspunkt for låter utifra vokal og så har vi bygget rundt det. Så la vi vokal oppå der igjen. Det har vært en veldig bevisst og stilistisk del av prosessen, forklarer han.

Fortsetter nedenfor

Selvbiografisk-inspirert

Med hjertet utenpå ermet er det lite som står mellom låtskriveren og lytter – sånt vekker sterke følelser hos folk. Det er kanskje denne sårbarheten som gjør at publikum fester seg ved Cezinandos musikk. Det er heller ingen overraskelse at inspirasjonen bak låtene så å si er selve livet.

− Den største inspirasjonen er nok mellommenneskelig problematikk og samtale og vennskap, bekrefter han.

Mange av tekstene ligger heller ikke langt fra virkeligheten. Kristoffer ble bokstavelig talt ringt fra Hollywood, om noen skulle lure. Men førstepersonsfortelleren understreker likevel at ikke alt er 100% selvbiografisk.

− Jeg skriver veldig mye, ikke selvbiografisk, men selvbiografisk-inspirert.  Jeg er ganske bevist på det selv ar veldig mange av mine tekstlinjer begynner med jeg. Det er jo et virkemiddel jeg er komfortabel med.

Når Cez skal koke opp låter nekter han ikke for at det er sluttresultatet som er det endelige målet, men enda viktigere er det kanskje at det ligger noe i bunn.

− Det må være en gjennomført grunnidé i bunn der, så man hører at det har vært en motivasjon til å gjennomføre. At det er et mål er vel egentlig det jeg hører etter i musikk. Man trenger motivasjon til å gjennomføre en idé eller treffe en estetikk eller naile et sammenfall av referanser, forklarer han.

(Instagram/cezinando)

Jeg er litt anti det at man ser ned på det populære

Og det er ikke få referanser Cezinando klarer å pakke inn i låtene sine.

Fra hverdagsrealisme i form av pytt-i-panne til popkulturelle perler, ingenting er for stort eller for lite for en Cez-tekst. Artisten påpeker at han synes det er viktig å ikke kimse av det som er populært.

− Jeg synes det er veldig givende å forholde meg til musikklandskapet slik det foreligger, og anerkjenne tiden man eksisterer og skaper i. Jeg er litt anti det at man ser ned på det aktuelle og populære. Jeg synes som regel mye av det hyper-kommersielle, eller det som er populært egentlig er ganske kult. Det betyr jo ikke at man har noen mindre nyansert smak.

− Det er jo det som er fordommen mot det populære: Hvis man liker det, og man beveger seg i det landskapet, så har man et mindre nyansert syn på kunst. Men jeg tenker jo, av åpenbare grunner, at man har et rikere syn og perspektiv på musikk og sånt, reflekterer han.

Måtte komme à jour igjen

I arbeidet med det seneste albumet har Cezinando ikke bare åpnet opp for et enda større emosjonelt spekter, han har også en tilsynelatende nyvunnen sikkerhet i seg selv som artist.

Etter Øya-triumfen tok han en velfortjent pause. Noe som endelig ga han tid til å reflektere litt over de siste årenes braksuksess.

− Jeg har jo hold meg ganske lavt i terrenget det siste året. Det var digg å ha en spillepause, og liksom ta et skritt tilbake og komme til der man er à jour igjen. Det har vært veldig viktig for meg, med alt som det innebærer å være artist å turnere og sånt. Tålmodighet, innrømmer han.

Cezinando forteller også at tålmodigheten var viktig for å få til Et godt stup.

− Man skal ta tiden sin. Det er jeg veldig glad for at jeg har gjort, forteller han.

– Man må stole på seg selv og sin egen kreative kraft. For å si det på en annen måte: Hvis det føles bra, så er det ofte veldig bra.

Og bra ble det. Fremover skal Cezinando igjen ut på turné, noe han nå gleder seg til.

− Jeg skal spille på sentrum scene 6. og 7. mars. Så skal jeg på festivalturné. Det kommer litt mer gøy utover året da, vi får se, hinter han.

(Instagram/cezinando)

Drømmen

Vi gleder oss til å se hva Kristoffer finner på videre. Om det blir særere eller ei vet vi ikke, men man skal ikke se bort ifra det. Cez forteller nemlig at den store drømmen er å kunne lage musikk som kan eksistere litt hvor den vil i det norske musikklandskapet (som han forøvrig mener burde bli litt mindre selvhøytidelig).

− Hvis jeg kan lage ti ganger så sær musikk som jeg gjør nå, på ett eller annet punkt, kanskje, hvis jeg ønsker det, og fortsatt levere en stor produksjon på en festival. Det er drømmen, sier han.

Inntil videre skal vi i hvert fall kose oss glugg med Et godt stup på grunt vann, så får vi bare se hvor Cez tar veien videre.

I ekte 730-stil avslutter han seff med å hilse og si gratulerer med dagen til Marcus og Martinus. <3

Se også: 730 x Kråkesølv: Dette må du aldri gjøre i Bodø

Nyeste saker fra 730.no

Les mer