Hopp til hovedinnhold
JAMIE, ROMY & OLIVER (YOUNG TURKS)

730.no traff norgesaktuelle The xx i Stockholm: – Vi er sterkere enn noensinne

JAMIE, ROMY & OLIVER (YOUNG TURKS)

Det nærmer seg fem år siden The xx slapp plate sist.

Som betyr at det er snart fem (!) år siden sist vi kommuniserte med de sortkledde musikantene.

Trioen har selvsagt ikke gjemt seg helt bort siden den gang. De har drevet med litt av hvert.

Romy har jobbet med One Republic, Oliver har blant annet vært modell for Dior, og Jamie (alias Jamie xx), har sammen med de to andre puslet med det Grammy-nominerte soloprosjektet sitt.

På fredag kom trioens tredje album, I See You, og før jul hadde vi en veldig hemmelig (og koselig) prat med to tredjedeler av bandet.

Egentlig skulle møte skje på fjonge Grand Hotel i Stockholm, men der var det plutselig en nazi-konferanse på gang. Så intervjuet ble naturligvis flyttet til et annet hotell, som også var ganske fjongt, altså.

Emobanden gjestet forresten BBC Radio 1 Live Lounge nylig, og gjorde sin egen vri på Drake og Rihannas «Too Good».

Dette er jo litt funny, for tilbake i 2011 slapp Drizzy og Riri «Take Care», som (utenom rappingen) er en reinspikka Jamie xx-låt.

Et spor du garantert har hørt, men som ikke alle visste var en cover av en remix:

Originalen fra 2010 av Gill Scott-Heron:

De spilte også «On Hold», som er første singel fra platen, da de besøkte den britiske radiokanalen.

Trekløveren kommer for øvrig til Oslo i sommer, og er et av navnene som står øverst på Øyafestivalens plakat. De skal avslutte torsdagen, og vi gleeeeeder oss!

Lytt til dødsfine I See You, og les vår hyggelige prat med Oliver og Jamie fra The xx under.

Hei! Hvordan går det?

Oliver: – Hei, bra! Vi har ikke gjort så mange intervju ennå, så det er fint. Og jeg mener, det er fint å prate med folk som faktisk har hørt albumet. Det er fint å være her, fint å se litt snø!

Dere har vært litt hemmelighetsfulle rundt albumslippet, har det vært vanskelig å ikke si noe?

Oliver: – Hmm, vel platen er bare… når ble vi ferdig?

Jamie: – Siste delen av innspillingen ble ferdig for mindre enn to måneder siden. Så det er fortsatt ganske nytt. Men faktisk, i vår vennekrets har vi vært mindre hemmelighetsfulle enn tidligere. Vi ville få så mye feedback som mulig før vi ble helt ferdig, fra folk vi stoler på.

– For da vi spilte inn album nummer to gjorde vi ikke det i det hele tatt, og det gjorde oss litt sprø. Derfor ville vi være litt mer åpne, og vi lærte ganske mye av det.

Fortsetter under

Foretrekker dere å gjøre det på den måten?

Oliver: – Ja, absolutt. Vi spilte ikke Coexist for noen, før rundt to måneder før den skulle være ferdig. Da viste vi den til manageren vår. Når noe kun eksisterer mellom oss tre mister man helt perspektiv. Liksom «er dette bra?», man lever i sin egen lille boble.

– På det nye albumet hadde vi med oss Rodaidh McDonald (produsent), som også var med på første platen. Bare det å ha en ekstra person der gjorde det mye lettere, og vi fikk mer innsikt.

Før har dere holdt dere til London når det kommer til innspilling. Denne gangen dro dere blant annet til New York, Marfa og Reykjavik. Hva var favoritt-stedet?

Oliver: – Alle var veldig bra, og før vi ankom de nye stedene tenkte vi «nå skal vi kun spille inn», men det endte opp med at det ble en slags utforskning, der vi prøvde ut nye ting og eksperimenterte, i stedet for å faktisk bli ferdige med innspillingen.

– Men alle stedene var bra! De to første platene våre ble begge spilt inn i London, den første i studioet til plateselskapet og den andre i en leilighet vi leide. Jeg tror det var viktig for oss å bare… reise, haha. Alle disse stedene var nydelige, åpen himmel og bare langt hjemmefra.

Litt mer inspirerende kanskje?

Oliver: – London er veldig inspirerende! Men jeg tror vi trengte litt forandring. Når vi spiller inn i London så drar vi hver til vårt når vi er ferdig, men når vi er på reise så er vi sammen hele tiden. Vi var der for en grunn, og vi var veldig mye sammen. Som var veldig fint.

Fortsetter under

A photo posted by The xx (@thexx) on


Blir dere lei av hverandre? Vi har lest at dere bor ti minutter unna hverandre.

Jamie: – Ja, inntil nylig så gjorde vi det. Men nei, jeg vet ikke om vi blir lei hverandre, det er kanskje å overdrive litt. Men vi tilbringer mye tid sammen, og vi vet at av og til trenger vi rom for oss selv. Og vi vet hvordan vi får det til, vi klarer å lese hverandre veldig godt, fordi vi er så gode venner.

– Jeg føler at etter vi var ferdig å turnere Coexist ble vi veldig sikre på det vi gjør, og siden vi hadde gjort det så lenge, var det godt med litt tid fra hverandre.

– Og vi gjorde det, da vi spilte inn dette albumet – selv om vi tilbrakte tid sammen på alle disse forskjellige stedene, så var det stunder der vi var veldig separerte. Som noen ganger ble veldig vanskelig, men noen ganger hjalp det å skrive låter. Og etter vi har gått igjennom alt det, så føler jeg at vi er sterkere enn noensinne.

Ja, for nå skriver dere sammen? Dere pleide å sende tekster til hverandre, men det var kanskje bare helt i begynnelsen?

Oliver: – Ja, det var i starten, men også litt da vi skrev Coexist. For meg og Romy kom det fra et sted da vi delte veldig personlige tekster for første gang, og da hjalp det å ikke være i samme rom. Det gjorde det mye lettere. Etter hvert ble vi litt mer selvsikre, og kunne faktisk være i samme rom.

– Nå er vi sammen og vi går over og diskuterer, det er mer umiddelbart og kjapt. For eksempel så skrev vi «Say Something Loving» sammen på en ettermiddag. Det Romy skriver glir over i det jeg synger, og det samme andre veien.

– Før har det vært litt strengere; at det jeg skriver synger jeg, og det Romy skriver synger hun. Nå bidrar vi litt mer til felleskapet alle sammen. Og så har vi begynt med å skrive melodien først, i motsetning til hvordan vi gjorde det før, med å kanskje skrive dikt først. Nå synger vi litt nonsens for å få en melodi. Så det er ikke lenger en spesifikk måte vi gjøre det på, nå har vi… alternativer! Haha.

Fortsetter under

Har dere en favoritt-linje fra de nye låtene?

Oliver: – Hmmmmm. Jeg tror det må være fra «Replica». Do I chase the night, or does the night chase me.

Du da, Jamie?

Jamie: – Det er min favoritt også.

Hva betyr albumtittelen?

Oliver: – Platen heter I See You, og jeg tenker at det er en tittel som handler om sårbarheten i et forhold. At alt man vil i et forhold er å bli hørt, å bli sett og at man gjerne vil tilby den andre personen å bli sett. Og ja, jeg tror for meg er det forskjellige betydninger, men det er favoritten min. Det var for øvrig mye diskusjon rundt valget av navn, haha.

– Og! En annen betydning jeg liker godt er det når man går på konserter. Jeg vet ikke i nøyaktig hvor mange år jeg har vært konsertgjenger, men det er sjeldent man tenker at noen på scenen kan se deg. Hvis man går på Beyoncé-konsert, eller stirrer Jack White rett i ansiktet, og tenker «de ser meg ikke», men vi gjør det. Vi ser alle i publikum og det er kanskje det underliggende budskapet. Og sårbarheten når man er med den man elsker.

Hadde dere noen andre titler i tankene?

Oliver: – Vi lekte mye med det, og tittelen gjenspeiles i album-coveret. Hvis man kjøper en fysisk CD-plate kan man se at den er litt reflekterende, ikke sånn kjempemye, men nok til at man kan se sitt eget speilbilde. Så det var mer hvordan vi best kunne oversette det. Det er en sang fra Velvet Underground, «I’ll Be Your Mirror» heter den, som virkelig fengsler det budskapet. Så I See You er den enkleste måten å si akkurat det på.

Fortsetter under

A photo posted by The xx (@thexx) on


Dere la ut noen mystiske spor på Spotify, som folk la merke til. Hvordan gikk det?

Jamie: – Uhh, jeg vet ikke. Hvordan gikk det? Jeg har ikke fulgt så nøye med, så jeg vet ikke helt. Vi satt sammen noen utdrag fra låtene som folk kan finne på egenhånd.

Oliver: – Med det første albumet så hadde vi ikke en slags stor entré type «her er the xx!!!», noe som vi likte. Det var mer en slags gradvis greie. Men nå har vi et publikum, folk vet hvem vi er nå og vi kan aldri gjenskape det. Vi prøver å finne en måte vi gradvis viser vårt nærvær på igjen, liksom å bygge det opp.

Dere skal jo ha med dere norske Jenny Hval på den kommende turneen! Fortell litt om det.

Oliver: – Eeelsker det nye albumet, virkelig virkelig virkelig elsker det. En venn av oss, som er norsk, introduserte oss. Og vi bare ja, hun virker veldig interessant og fantastisk, og som en vi vil henge med når vi er på turné. Vi har ikke sett henne live enda, har dere sett henne?

Dessverre </3

Oliver: – Men vi har sett videoer, og vi er veldig spente!

Fortsetter under

Hvilken låt gleder dere dere mest til å spille live?

Jamie: – Jeg aner ikke, jeg tror det kommer til å bli helt forandret når spiller foran et publikum. Frem til nå har det bare vært for et par venner og for hverandre. Det har vært veldig mye arbeid for å kunne spille disse sangene live, på grunn av måten de er skrevet på. Så jeg tror at når vi opptrer foran et publikum så kommer vi til å kjenne hvilke låter som er virkelig gøy å spille, og hvilke sanger der man må tenke litt for mye

Oliver: – «VCR», for eksempel, er ikke nødvendigvis en av favorittene mine, men på grunn av måten fans reagerer så elsker jeg å spille den.

Fortsetter under

Tror forresten «Dangerous» kommer til å bli en skikkelig crowd pleaser!

Oliver: – …Vi jobber med det! Hahaha. Det er mye jobb, og jeg tror jeg aldri har spilt så mye bass i hele mitt liv.

Oliver har vært modell for Dior, Romy har jobbet med One Republic og Jamie har gitt ut soloplate (sammen med de to andre, seff) som har blitt Grammy-nominert. Hva annet har dere drevet med det siste året? Noen nye hobbyer?

Oliver: – Bare livet, egentlig. Det er en festlig alder vi alle er i nå, en slags overgangsperiode. Vi er voksne nå, haha. Vi er mer ansvarlige, og jeg tror alle trenger å omstille seg litt.

Hva er det mest voksne dere har gjort til nå?

Oliver: – Kjøpt hus! Alle tre. Det er skikkelig deilig å ha sitt eget sted, spesielt når man kommer hjem fra turné. Så ja, det er ganske voksent synes jeg, haha.

Dere skriver veldig fine tekster, som kan bety det ene og det andre. Liker dere å lese hva lytterne tror dere mener?

Oliver: – Det er det beste jeg vet! Faktisk, når vi treffer fans så spør de ikke «hva betyr dette» eller «hva mente du her». De er mer sånn «dette betyr dette for meg» og «denne låten er spesiell for meg», og det er veldig fint å høre. Noe som gjør meg litt engstelig for å si hva det betød for meg da jeg skrev det, for jeg vil ikke ødelegge det.

Ja, man får jo et helt spesielt forhold til en låt man er glad i. Og man tolker det på sin egen måte.

Oliver: – Ja, nettopp! Og jeg vil ikke forandre den opplevelsen for noen. Men ja, jeg elsker å høre hva sangene våre betyr for andre.

Fortsetter under

A photo posted by The xx (@thexx) on


Har dere kommet over noen tolkninger hvor dere tenkte «wow hvordan kom de til den konklusjonen»?

Oliver: – Da vi gjorde promo for vårt første album var det mange som sa «åh, så platen handler om sex?», og vi bare «ehhmmm». Vi skrev de låtene da vi var sånn femten år gamle, og selv om vi ikke benektet det så var det en litt ubehagelig å høre det, haha.

Diskuterer dere hva de forskjellige tekstene betyr?

Oliver: – I dette bandet er det noen ganger en helt utmattende mengde prating. Men det er noen ting som ikke alltid behøver å bli pratet om. Så det handler egentlig mest om å finne en balanse i kommunikasjonen, og jeg tror at når det kommer til skrivingen så kjenner vi hverandre såpass godt at vi skjønner hva den andre mener. Jeg tror vi vet.

Vi så dere forresten på Hovefestivalen i 2012, det var magisk <3 Når kommer dere tilbake til Norge?

Jamie: – Åh, ja den festivalen er lagt ned?

Ja 🙁

Jamie: – Jeg vet ikke når vi kommer tilbake, men den norske vennen vår, som introduserte oss for Jenny, har en hytte på landet som jeg gjerne vil besøke. Tror jeg kun har vært i Oslo, men det hadde vært fint å utforske naturen utenfor byen litt.

A photo posted by The xx (@thexx) on


Jaaa, Norge er et veldig pent land hvis man vender snuten litt lenger enn hovedstaden.

Oliver: – Ja, men vi kommer nok tidlig i 2017.

(P.S.: Dette intervjuet ble gjort i november, og da var det ikke annonsert at The xx kommer til Øyafestivalen i sommer.)

Så bra! Men hva vet dere egentlig om Norge? Vel, dere har jo en norsk venn, så da kan dere nok litt av hvert.

Jamie: – Det er et morsomt sted, mange hyggelige mennesker. Vennen vår driver Øyafestivalen, så der har vi vært et par ganger.

Oliver: – Jeg ble med Jamie til Øya da han spilte der i 2011, som groupien hans. Det var veldig gøy! Men jeg tror vi må utforske mer. Jeg føler meg virkelig som en turist, haha. Men ja god musikk, bra folk og nydelig sted.

A photo posted by The xx (@thexx) on


Kjenner dere til norske artister?

Jamie: – «Tådd Terjuh»? 
Ja, Todd Terje!

Jamie: – Ja, vi turnérte Australia sammen. Det var ganske kult.

Oliver: – Jenny… og Kaya! Kaya Okay?

Jamie: – Okay Kaya!

Er det noe mer dere vil legge til?

Oliver: – Bare det at vi kommer tilbake snart! Vi holder på å øve nå, og det går kjempebra. Jeg tror at når man går mot slutten av å lage et album lengter man veldig etter å spille live, men når man er på slutten av en turné lengter man veldig etter studioet igjen. Jeg er veldig sikker på dette albumet, en selvsikkerhet som jeg tror vi alle deler, men ikke nødvendigvis har kjent på før. Så ja, jeg gleder meg veldig til folk får høre det!

Tusen takk for praten, vi gleder oss til dere kommer til Oslo <3

Oliver: – Takk for at du ville prate med oss! Throwback til 2012: The xx til 730: – Norge er THE shit!

Nyeste saker fra 730.no

Les mer