Hopp til hovedinnhold
LISSIE ER FIN NÅR HUN ER SLITEN (SONY)

730 traff kule Lissie

Amerikanske Lissie var nylig i Oslo og holdt en vellykket showcase på Skaugum, og fikk heldigvis tid til en prat med oss. Vi har tidligere nevnt henne i forbindelse med hennes nydelige cover av Lady Gagas «Bad Romance», og hennes bonderomantiske musikkvideo. I forrige uke slapp Lissie albumet Catching A Tiger, som har fått overveldende respons blant landets musikkanmeldere. Vi tok en prat med den svært lite selvhøytidelige jenta med de fine fregnene.

Har tiden du har tilbrakt i Norge inspirert deg til å lage en ny sang?

– Jeg syns virkelig det er vakkert her og jeg liker det, men for å være ærlig har jeg ikke blitt inspirert til å skrive en sang enda.
(Se hva Lissie twitret da hun var her! OMG CUTE!) 
Ditt første album, Catching a Tiger, kom nylig ut. Hvordan er dette albumet sammenlignet med musikk du har laget tidligere?
– Dette er mitt første ekte album, hvor jeg har jobbet med andre produsere og musikere. Jeg føler at det er en overgang av hvem jeg er og har vært de siste fem-seks årene. Albumet er mer profesjonelt enn det jeg har gjort tidligere. I tillegg har jeg folk rundt meg som pusher albumet og sørger for at det får en sjanse til å bli hørt.
Hvordan kom du på navnet Catching a Tiger?
– Det er en tekst fra sangen «Bully» som er på albumet.
Så du vet egentlig ikke hvordan man fanger en tiger?
– Teksten i sangen «Bully» er nesten det du sier til noen som har det vanskelig. Det er noe jeg ville fortalt et barn som ikke har det bra eller en yngre versjon av meg, basert på den kunnskapen jeg har nå.
Så… tiger er en metafor for alt mulig rart?
– Det kan være en metafor for alt, men i denne sangen er det på en måte en metafor på en gutt som er sammen med noen som ikke kan sitte stille. En du gjerne stoler på, men som driver bort fra deg. Man kan også se på det som et mål eller noe som er uoppnåelig som blir ditt når du får tak i det.
Hvilken sang på albumet er din favoritt?
– Jeg liker «In Sleep», det er en morsom sang.
Hvordan funker det når du skal skrive en låt?
– Vel, før lagde jeg musikk i ensomhet, når jeg hadde tid og var alene. Akkurat nå har jeg ikke rom for skrivingen, det å være alene, stillheten og tankene som følger med. Noen av sangene som er på albumet er basert på nedgangen av et forhold og prosessen av å gjøre det slutt og den smerten man går igjennom. Alt er veldig bokstavelig med tekstene mine. Melodiene bare kommer til meg, så det jeg føler er der melodiene kommer fra. Det ville vært vanskelig for meg å prøve å skrive en sang nå, det er en hard jobb, ikke bare gøy. For øyeblikket nyter jeg at jeg kan spille masse for jeg liker veldig å spille live.
Det liker vi også at du gjør. Hvem hjalp deg med å lage albumet?
– Noen av sangene har jeg skrevet selv, andre er skrevet i samarbeid med andre låtskrivere. Både Bill Reynolds og Jacquire King produserte forskjellige spor på albumet. Musikkselskapet mitt, Columbia, hjalp med å legge til rette mye av det som skjedde. Det har virkelig vært et godt samarbeid.
Du ser ung ut, ikke 27. Men musikken din høres litt gammel ut. Er du enig i det?
– Jeg føler at musikken min er en dypere del av meg selv som jeg liker å dele. Jeg tror at utseende mitt og væremåten min gjør at jeg framstår som en tøysekopp. Jeg tar meg ikke så seriøst. Jeg tror jeg ser ung ut fordi jeg ikke bruker så mye sminke, men takk jeg tar det som et kompliment. Jeg føler meg ikke gammel, jeg er bare 27.
Fortsetter nedenfor.
LISSIE ER OVER GJENNOMSNITTLIG KJUT (SONY)
Når skjønte du at du kunne synge?
– Jeg sang alltid da jeg var liten. Da jeg var 5 år begynte jeg å ta sang- og dansetimer. Jeg pleide å sette opp teaterforestillinger med barn i nabolaget. Jeg har alltid elsket å opptre.
Formet det musikkstilen din?
– Ja, jeg tror det. Jeg var med i musikaler da jeg var ung. Som 9-åring hadde jeg hovedrollen i musikalen Annie. Det var stort for meg, og jeg elsket det. Det var mye ansvar for en unge, men jeg likte det veldig godt. Det fikk meg til å virkelig ville det, og ha det som karriere.
Hvis du ikke hadde blitt en sanger, hva hadde du blitt?
– Hvis jeg ikke hadde blitt en sanger ville jeg sikkert ha gjort noe utendørs, som å vedlikeholde en park, eller være turguide. En som kan identifisere trær eller planter og vite hva de kan gjøre for deg, for eksempel helsemessig. Jeg liker å være i ett med naturen.

Katy Perry elsker deg. Er dere venner?

– Nei, jeg kjenner henne ikke. Jeg vet ikke hvordan hun vet om meg, men hun twitret om meg og det var snilt. Jeg setter pris på det.

Hennes musikk er «bubblegum-pop» sammenlignet med din. Men du liker den?

– Jeg liker henne fordi jeg hadde hørt om henne før hun ble stor. Hun pleide å spille på en bar i Hollywood hvor jeg også pleide å spille. Hun startet å synge med akustisk gitar, hun har en fantastisk stemme og er en god låtskriver. I tillegg kan hun spille flere forskjellige instrumenter. Katy ser ut som en person med god humor. Jeg synes «Hot and Cold» er en veldig kul sang, men jeg tror hun er mye mer enn bare «bubblegum». Hun kommer til å ha en lang karriere og jeg tror vi kommer til å se flere sider av henne etter hvert. Katy er kul. Dessuten er hun en skorpion, akkurat som meg.
Hvem sin ide var det å covre Lady Gagas «Bad Romance»?
– Det var min og bandets idé. Jeg spurte dem om de ville og de sa «ja, hvorfor ikke».
Liker du originalen?
– Jeg gjør det. Jeg elsker Lady Gaga, hun er fantastisk!

Liker du din versjon bedre?

– Vet du, jeg så faktisk ikke på min. Så, nei. Jeg hverken hører eller ser på meg selv, med mindre jeg må godkjenne noe før det kan brukes. Det var gøy å lage den og jeg er glad folk likte den. Det er jo hennes sang, så da er det ganske naturlig at hun er best.
Har du fått tilbakemelding fra Gaga?
– Nei, jeg har ikke det. Jeg har fått tweets fra Perez Hilton og Courtney Love om at de likte den, men jeg har ikke hørt fra henne. Jeg har ikke forventet det heller, vi gjorde det ikke for å få noe tilbake, bare for moro skyld.

Du er naturlig blond. Har du slektninger fra Skandinavia?

– Jeg har det. Omtrent alle på mammas side av familien er svenske og noen på pappas side har svenske aner. Språket ble dessverre ikke videreført, men vi feirer svensk jul! Søsteren min og jeg pleide å feire Santa Lucia da vi var unge. Vi våknet tidlig og hentet lussekatter som mamma hadde bakt, og kaffe til pappa og brødrene våres. Vi brukte hvite kjoler og hadde røde bånd i håret. Det var alltid en morsom dag. En gang arrangerte jeg det for alle på skolen min også. Vi føler oss svenske, men når vi møter ekte svensker sier de at vi er amerikanere…
Typisk svensker. Du har åpnet for Lenny Kravitz. Hvordan var det?
– Det er noen år siden nå. Det varte ikke så lenge, men jeg tror det gikk bra. Lenny så jeg ikke så mye til, jeg møtte han én gang i cirka tre minutter.

Hvis kildene mine er riktige er du en stor fan av Harry Potter. Hva syns du om den nye Twilight-sagaen?

– Jeg liker den, men jeg vil alltid stå fast med Harry Potter. Jeg syns Harry Potter er kulene enn Twilight. Twilight er også kult, jeg har sett filmene, men mest fordi alle har sett dem. Etter at jeg hadde sett den første filmen var jeg besatt av Robert Pattinson i to måneder. Jeg hadde drømmer om han, han er jo så søt.
Har du lest alle Harry Potter-bøkene?
– Ja, det har jeg.

Sykt. Jeg startet på den første, men klarte ikke å fullføre den. Jeg foretrakk å se filmene.

– Jeg elsker filmene! Da jeg leste bøkene var det en tid i livet mitt hvor jeg hadde tid til å sette meg ned å lese. Hvis jeg hadde prøvd å gjøre det nå, tror jeg ikke at jeg hadde klart å sette meg inn i dem. Jeg pleide å snike meg ut fra forsamlinger for å lese videre i bøkene. Jeg var så spent på hva som skulle skje.
Hva er planene fremover?
– Forhåpentligvis selger albumet bra. Det blir sikkert en del turneer, promorunder, og intervjuer. Jeg vil jobbe så godt jeg kan for å få ballen til å rulle, også håper jeg at jeg kan få klemt inn to ukers ferie om ikke så altfor lenge. 2010 blir året hvor jeg pusher albumet, spiller masse og har det gøy!
Kjøp Catching a TigeriTunes eller Platekompaniet + se superjenta på Slottsfjell <3

Nyeste saker fra 730.no

Les mer