Hopp til hovedinnhold
Emilie Nicolas x 730 (Aurora Henni Krogh)

730.no x Emilie Nicolas: – Jeg vil vekke følelser ❤️

Emilie Nicolas er et velkjent navn for de som følger med på norsk musikk, men også for noen av de som ikke gjør det.

Mellom kritikerroste album, gjeve priser (fulgt av hysteriske takketaler) og konserter i operaen klarer Emilie også å skape komediegull som ventejenta Melissa i Hvite Gutter.

Nå er den norske multikunstneren klar med nytt album, og denne gangen er ambisjonen hennes å få folk til å danse.

Vi møtte Bærums-jenta for å snakke om Let Her Breathe og hvordan hun jobber for å lage låtene som rører oss alle.

Emilie er veldig klar for å gi ut album, det er tydelig. Hennes tredje studioalbum Let Her Breathe skulle kommet ut i midten av april, men som alt annen satte korona kjepper i hjulene for det.

− Vi prøvde å jobbe hjemmefra men det er ikke det samme, forteller Emilie. En følelse de fleste kan kjenne seg igjen i om dagen.

Vansker til tross, albumet er nå klart og det er overhengende fare for at Let Her Breathe blir en av sommerens hitter. Gullstrupen selv beskriver albumet som «litt mer rytmisk, kanskje litt mer R&B-aktig».

− jeg føler at det føles mer naturlig at den skulle dit.

<3 (Aurora Henni Krogh)

En helt problemfri kjærlighetssang

Albumet er også en naturlig oppfølger etter kred-platen Tranquille Emile, i hvert fall følger de begge livets landevei.

− På en måte føler jeg at jeg går langs en vei og så lager jeg et album og så går jeg videre. Det føles bare som en veldig naturlig videreføring fra det forrige albumet, forteller Emilie.

Videre langs veien har Emilie også taklet ny tematikk i låtene sine. Kjærlighet, kjærlighetssorg og relasjoner står fortsatt sentral, men Greta Thunberg-effekten ser også ut til å ha truffet popstjernen.

− Den siste låten på albumet, det er en sang om hvordan verden hadde vært uten mennesker, forteller hun.

− Det hadde vært fint å la jorden få puste litt. Det er første gangen jeg har skrevet om noe som handler om miljø. Det føler jeg var en litt rart ting jeg begynte å tenke på – hvor fint det hadde vært uten mennesker. Tror den [jorden] er litt lei. Litt sånn: «tusen takk nå har dere gjort nok skade».

Emilie har også skrevet sin første «helt problemfrie kjærlighetssang». Låten «First Love Song» er helt uten ironisk filter – gøy.

− Den er helt skruppelløs. Der korer Isah med meg, men det er ikke han som er the love of my life da, ler Emilie.

Fin musikk-match da. 😍

(Rumi Baumann)

− Det er ikke så farlig å ikke være så flink

Å lage et album er, som alle andre prosjekter, en læringsopplevelse, og Emilie erkjenner at hun har lært masse om seg selv ved å jobbe med andre.

− Så jeg har skjønt enda mer hva jeg er flink til og hva jeg ikke er så flink til. Litt sånn: «Åja jeg er ikke så god på det her».

− Det er ikke så farlig å ikke være så flink til å være god på å ta en avgjørelse. Det er ikke så farlig at jeg ikke har en mening om absolutt alt. Og det er ganske deilig.

Let Her Breathe bugner av kreativitet i alt fra stemmebruk og språk til musikalsk lekenhet, men hva gjør Nicolas kreativ?

− Jeg føler egentlig at det å bare leve er litt sånn er ganske kreativt, begynner Emilie.

− Jeg har på en måte en egen ting inni meg som jeg ikke helt vet hva er som er litt mystisk for meg. Jeg får en veldig trang til å synge og uttrykke meg som jeg har hatt så lenge jeg kan huske.

(Rumi Baumann)

Den første sangen

Gullstrupen har tydelig hatt en hang for kreativitet hele livet. Emilie forteller at hun har sunget helt siden hun var liten og at det sakte med sikkert vokste til en lidenskap. Låtskrivingen kom etter hvert også inn i bildet, og med det noen morsomme nybegynnerfeil.

Husker du den første låten du skrev?

− Det er driflaut, men jeg husker jeg skrev ned tekstene min i en sånn liten bok som jeg kjøpte på ferie i Frankrike. Jeg har funnet den ene lille boken og der står det: «You’re the most beautiful gay in the world». For jeg har skrevet feil. Jeg skulle skrive guy, og så har jeg skrevet gay gjennom hele sangen.

Om ikke annet kan det være et utilsiktet pride-anthem.

Emilies nyeste album kommer med hederlige så vel som lystige intensjoner.

− Jeg har lyst til at de skal føle en blanding av «åh det kjenner jeg meg igjen i» og «kan vi dra å danse litt».

− Mye av musikken min har på en måte ikke vært for et dansende publikum, men jeg har hatt veldig behov for å få det litt mer inn, forklarer 32-åringen.

(Aurora Henni Krogh)

Et positivt skifte

Tranquille Emile fra 2018 er kanskje ikke et åpenbart dansealbum, men det er likevel en utgivelse som står som en milepæl i Emilies karriere. Det ledet også til en del gode opplevelser så vel som innsikt.

− Det har vært veldig positivt alt det som har skjedde etter det albumet egentlig. Jeg jobber med sykt bra folk og jeg har funnet ut av hva jeg synes er greit, og hva jeg synes ikke er så greit, forteller Bærum-jenta.

Hun har for eksempel funnet ut at hun faktisk liker å spille live, noe Emilie selv ikke synes for bare noen år siden.

− Jeg følte meg veldig ikke tilstede og litt utenfor meg selv hver gang jeg spilte konsert, innrømmer hun.

− Jeg tror bare det var en sum av mange ting som ikke var helt riktig. Så det å føle den gleden som jeg egentlig har visst jeg burde ha – at den kom tilbake tror jeg kanskje har vært det beste. Bare det å føle at dette kan jeg faktisk gjøre, dette er gøy.

Vi gleder oss i til vi kan se Emilie live igjen. ❤️

Noen ting er vanskelig å selge

Med et nytt album i bagasjen er det også andre ting Emilie må gjøre som hun ikke elsker.

− Å selge seg selv, eller å promotere egne ting synes jeg kan være litt vanskelig, forteller sangeren.

Det er ikke bare jantelov som spenner bein for Emilies promotering. Som de fleste skulle Emilie også ønske hun kunne slippe unna sosiale medier av og til, men det er liksom litt vanskelig når du har et album å promotere.

− Jeg synes det er slitsomt at jeg må være på sosiale medier hele tiden. Jeg skulle ønske at det holdt å jobbe med musikk og gi det ut, dra å spille konserter og gjøre intervjuer, erkjenner hun.

Nicolas’ musikk er i utgangspunktet ufiltrert. Og kombinasjonen ektefølte låter og kalkulert promotering gir pop-artisten en bitter smak i munnen.

− Det er det som er, som sikkert gjør det enda mer nakent, er jo at det ikke er noe filter i låtene. Det er ekstremt personlig. Det er veldig givende, men jeg tror også det er derfor det kan være vanskelig for meg å selge det som et produkt, forteller Emilie.

Selv om Emilies musikk er uten filter, så lager hun først og fremst musikk for seg selv og sine følelser, noe hun tror er verdifullt.

− Jeg tror det er viktig å lage musikk for sin egen del, og så heller stole på at folk vil tolke det sånn som de trenger å tolke det. Man trenger ikke ha opplevd akkurat det samme for å tenke at man kjenner seg igjen. Men jeg vil vekke noe hos noen, det vil jeg.

Og hva er dette noe?

Jeg vil vekke følelser, konkluderer Emilie.

Se også:

730.no x girl in red: − Jeg vil ta over verdenen

Black Lives Matter: Hva kan vi i Norge gjøre?

Nyeste saker fra 730.no

Les mer