Hopp til hovedinnhold
Ava Max 730.no Oslo TIX
Ava Max: Livets jente ✨ (Axelle/Bauer-Griffin/Getty)

730.no x Ava Max: − Jeg er drittlei av folk som er redde for kvinnelig lidenskap

Ava Max synes kvinner fortjener langt bedre i 2020.

Det er mye som er usikkert i 2020, men én ting man kan være sikker på er at de fleste har hørt en Ava Max-låt i år.

Den amerikansk-albanske popstjernen har hatt fem låter høyt oppe på den norske topplisten, og debutsingelen «Sweet but Psycho» er farlig nær å bikke en milliard streams på Spotify. Dette er ingen små bragder for en artist få hadde hørt om for to år siden.

Det ser heller ikke ut til at hitparaden kommer til å ta slutt med det første.

Popstjernes debutalbum, Heaven & Hell, produsert av blant andre Cirkut, RedOne og norske Earwulf, kom endelig denne helgen.

730.no tok en korona-vennlig Zoom-prat med Ava Max for å høre hvordan det er å skulle debutere som album-artist og hvordan kjendisstatusen føles.

Tidlig Los Angeles-tid blir fort en ettermiddag i Oslo, noe som kan forvirre enhver.

– Jeg glemmer alltid tidssoner, forteller Ava, som er midt i en stor promorunde før albumsslippet.

− Jeg må bare chugge kaffen min, så er jeg klar, unnskylder hun.

Himmel og helvete

Det er kanskje tidlig, men det er en stor uke for 26-åringen. Å gi ut album er ingen barnemat, bare se hvor lang tid det tar selv etablerte superstjerne å gi ut noe som helst (hint hint, Rihanna). Debutalbumet er kanskje det største. Dette blir utgivelsen som sementerer retningen til en artist karriere for alltid. Det blir mye forventninger.

Likevel er det mer glede enn nerver som preger Ava.

− Jeg kan ikke tro at det nesten er her, utbryter hun gledesstrålende.

Hun forklarer:

Albumet heter Heaven & Hell, og er delt inn i to sider. A-siden (for dem som er kjent med plater blir dette den første siden) er de høye lydene og tonene og følelsene, den lykkelige energien. Så B-siden er mer mørk og humørsyk – det er helvete.

− Jeg gleder meg veldig til folk skal høre det fordi jeg føler albumet tar deg med på en berg-og-dal-bane av følelser. Nesten alle låtene har høy energi. Det er litt som et slag.

Fortsetter nedenfor

(Instagram/avamax)

Vil ha i pose og sekk

Kontrasten mellom himmel og helvete er ikke helt tilfeldig. Ava forklarer at motsetningene representerer henne som person – på godt og vondt.

− Jeg er akkurat det. Jeg kan aldri helt bestemme meg. Hvis jeg holder en fersken og et eple så vil jeg ha en bit av hver. Jeg er rar sånn. Jeg tror ikke jeg har fortalt dette i et intervju før, men selv på restaurant så bestiller jeg litt av hvert. Jeg klarer ikke velge bare en ting. Jeg vil ha både i pose og sekk. Jeg trenger alltid flere alternativ.

Med denne ubesluttsomme dualiteten i bakhodet kommer det kanskje ikke som noen stor overraskelse at Ava Max er en vannmann. De som vet de vet, for å si det sånn. Men hvordan får hun da til å ta valg i musikken?

− Jeg jobber med fantastiske folk. De er til god hjelp. Men, ja, jeg har kanskje et instinkt der, erkjenner hun.

Fortsetter nedenfor

(Instagram/avamax)

Alt handler om gode vibber

Det er ikke til å skyve under teppet at det har gått veldig bra for Ava Max de siste to årene. Og selv om hun selv påstår hun ikke aner hvordan det skjedde, så må det være noe der som får alle låtene til å ta av på den måten de gjør. Hva skaper de gode poplåtene?

− Jeg tror melodiene er viktig, tenker hun høyt.

− Tekst er viktig, ja, men når man tenker på hvordan barn kan elske en låt selv om de ikke forstå teksten. Det er noe der. Ta meg selv som eksempel: Selv når jeg ikke kjenner til en låt og jeg hører den på radioen så føler jeg energien og melodien først. Det handler om å skape gode vibber.

− Hvis du lager låter med gode vibber og god energi som folk vil danse til, og som gjør at de føler seg kraftfulle – og så legger du styrkende tekster på toppen av det. Da har du min musikk, forteller Ava til 730.no.

Fortsetter nedenfor

(Instagram/avamax)

− Kvinner får ikke den respekten de fortjener

Det har alltid vært viktig for Ava å vise fansen sin at de kan få til alt de vil. Hun har en feministisk agenda og er ikke redd for å vise det, både i musikkvideoer og i låttekstene sine. Men hvorfor er det så viktig for henne å få frem disse budskapene?

− Jeg er en gæren person. Jeg liker ikke når folk behandler meg dårlig, og jeg har blitt behandlet dårlig før. Jeg føler at, som kvinne i denne bransjen, så vil folk alltid si nei, eller at du ikke kan få til noe.

− Da jeg prøvde å jobbe med låtskrivere eller produsenter som 18-åring så ville de se på meg som en liten småjente. Som om jeg ikke fikk til noe. Men alt jeg ville var jo å jobbe med dem. Man får ikke den respekten jeg føler kvinner trenger i denne bransjen.

− Vi fortjener så mye bedre – i alle bransjer. Og slutt å sette kvinnelige artister opp mot hverandre, det gjør ingen noen tjeneste, legger hun til.

Kravet om respekt kommer også frem i gjennombruddshiten «Sweet but Psycho», skrevet av ingen ringere enn russelåtkongen TIX.

Ava forteller at nettopp denne låten ikke bare ble starten på karrieren hennes, men også ga henne en ide om hva hun ønsket å formidle.

− Den låten har 100 prosent av den dualiteten jeg føler i hjertet mitt. Jeg føler den treffer meg personlig, fordi jeg er litt søt men psyko, ler hun.

Se koselig snutt med Ava Max og TIX i Oslo 😍

Det er dog ikke til å legge lokk på at denne ordbruken har gitt Ava litt av et tilbakeslag.

− Folk ga meg så mye hat for å bruke ordet psyko. De trodde jeg snakket om mental sykdom, men det er ikke det jeg snakker om.

– Jeg redefinerte det i låten min som en fyr som «gaslighter» kvinnen. Man ser det i musikkvideoen. Sangen handler jo egentlig om å være lidenskapelig og sterk. Det er det jeg står for: Å kunne si sin mening. Men mange gutter kaller jenter for psyko hvis de gjør nettopp det, forklarer hun.

(Instagram/avamax)

Må tenke nytt

«Sweet but Psycho» ble utilsiktet starten på Avas musikalske kvinnekamp. Hun er grundig lei av at kvinner skal passe inn i en norm. Hun mener vi må slutte å frykte sterke kvinner og la folk få være som de er.

− Jeg er så dritlei av folk som er redde for kvinnelig lidenskap. De må bare slutte – rett og slett. Vi trenger at folk slutter å tenke på den gammeldagse, tradisjonelle måten.

Det er ingen tvil om at Ava Max har et klart budskap, og hun bruker musikken sin til å få det frem.

− Jeg vil inspirere folk slik at de føler de kan gjøre hva de vil.

− Når folk hører musikken min vil jeg at de skal føle: Jeg går for den drømmen. Jeg vil ikke la noe stoppe meg. Jeg kommer til å klare dette.

Gode ambisjoner, det. <3

Avslutningsvis har Ava en liten melding til sine norske fans:

− Jeg elsker dere så mye. Jeg håper vi kan sees på turne så snart som mulig, og at dere holder dere sunne og lykkelige frem til det.

Se også:

730 møtte Ava Max i 2018: – Kvinner er ikke født psycho!

TIX: – Ikke døm noen før du blir kjent med dem

Zara Larsson x 730.no: − Å jobbe med Kygo var en drøm 😍

Nyeste saker fra 730.no

Les mer