Hopp til hovedinnhold
Jeg vil at folk skal finne tilbake til kjærligheten, både unge og gamle, forteller AURORA til 730.no (Viktoria Aksnes)

730.no x AURORA: − Det er en ekstremsport å være menneske

AURORA alias Aurora Aksnes er for tiden trolig Norges største popstjerne. En tittel hun selv har liten interesse av.

Siden gjennombruddet i 2014 har AURORA – med store bokstaver – trollbundet fans over hele kloden. Med sin utenomjordisk vakre stemme og eventyr-aktige tekster har godjenta fra Os skapt en egen arme av «warriors and weirdos».

Ikke nok med internasjonal stjernestatus, AURORA har også spilt hos Jimmy Fallon, gitt stemme til nordavinden i en av Disneys mest suksessfulle franchises, stått på scenen under Oscar-utdelingen og inspirert stjerner som Billie Eilish til å lage musikk. For ikke å snakke om at hun har over 6 millioner månedlige lyttere på Spotify alene.

Det er med andre ord en underdrivelse å si at 24-åringen har gjort suksess, men hvor går veien videre for Norges mest uforutsigbare artist?

AURORA synes at verden trenger litt mer kjærlighet (Instagram/auroramusic)

AURORA synes at verden trenger litt mer kjærlighet (Instagram/auroramusic)

730.no satte seg ned med AURORA for å snakke om ny musikk, kjærlighet og hvordan det var å være på Oscar-utdelingen.

Hver gang AURORA skal lage album og begynne på et nytt kapittel, tenker hun på hva verden trenger. Hva kan hun som artist gjøre for verden? Hva trengs av henne?

− Musikk har jo denne helt unike evnen til å hjelpe oss med å forstå følelsene våre. Og ikke minst takle dem. Jeg tror det er hele poenget med musikk. Og jeg tror det kan inspirere oss til å bli bedre mennesker, for oss selv og for verden. Musikk er så mye større enn oss, og når jeg lager musikk tenker jeg mye på hva som er nødvendig at musikk tar opp, nå og fremover, sier hun til 730.no.

Fra den introverte Infections of a different kind til politisk ladede A different kind of human, ser vi AURORA utforske ulike sider ved seg selv, men denne gangen er det rom for kjærlighet hun ønsker å formidle.

− Jeg var jo litt politisk på forrige plate. Da hadde jeg mye å si om feminisme, likestilling, miljøet og rettighetene til homofile og det har vært en veldig viktig og gøy reise. Jeg tror de fleste politiske saker jeg bryr meg mye om, har med medmenneskelighet og gjøre. Nå jeg vil snakke fra hjertet. Utforske de mer såre sidene av meg selv. Nærmere. Og ekte. Som i begynnelsen da jeg bare satt og skrev sanger på pianoet mitt da jeg var liten. Jeg føler at verden nå trenger litt kjærlighet, forteller hun til 730.no.

(Decca/Glassnote/Petroleum/Universal)

(Decca/Glassnote/Petroleum/Universal)

AURORA vil spre kjærlighet ❤️

Artisten vil minne folk på hva kjærlighet er igjen, og begynner med sin nye låt «Exist for Love». Hun beskriver denne unike kraften som mennesket har til å gi og få kjærlighet, og kanskje har vi glemt litt av det oppi det hele. Da er det bra vi har noen til å minne oss på hvor heldige vi er midt i alt.

− Kjærlighetssanger har for meg mistet litt mening gjennom tidene. Det er mye av kjærlighetssanger som har med det ytre å gjøre. Eller sjalusi eller lyst, istedenfor pur kjærlighet. Jeg vil at folk skal finne tilbake til kjærligheten, både unge og gamle. Den kjærligheten som bare er god. Og helt fullstendig uselvisk. Vi er så heldige som mennesker som har evnen til å føle og gi kjærlighet, forteller AURORA.

 

Vil lære av historien

Denne gangen er det hverken det indre eller ytre livet til menneskeheten som har fanget AURORAs oppmerksomhet, men heller vår felles historie. Hun tror at korona og COVID-19, dog kanskje utilsiktet, har gitt en følelse av nostalgi som manifesterer seg i musikken. Pandemien har også samlet folk, og kanskje gjør det oss mer empatiske.

− Jeg tror at vi trenger nostalgi. Jeg tror vi trenger varme og nærhet. Og så tror jeg vi trenger å se litt på oss selv. Nå er vi i 2020 og det er 100 år siden 1920. Nå for tiden er jeg veldig inspirert av mennesket, religion, nostalgi og historie. Det er veldig interessant å tenke på alt som har skjedd de siste 100 årene… Alt vi mennesker har gjort som har vært nydelig og helt forferdelig, og hvordan det kanskje vil påvirke valgene vi tar som menneskehet fremover.

− Jeg håper de valgene er gode. Det virker som mennesker sliter med å være empatiske når de har det vondt selv. Smerte gjør oss ikke onde, men det gir lite plass til andre sine kamper. Verden blir et bedre sted når vi forstår hverandre i slike tider. Og ikke minst når vi forstår oss selv. Nå har mange det vondt, og da håper jeg vi husker den empatien, erkjenner AURORA.

(Viktoria Aksnes)

Inspirasjon i rungende stillhet

Kanskje overraskende for mange, men det som inspirerer AURORA mer enn noe annet er stillhet. Det er alene, i møte med egne tanker og musikken innenfra at hun får ideer. Ikke fra andres musikk.

− Jeg blir veldig inspirert av å sitte i et rom alene i stillhet… Jeg liker ikke å høre på musikk, som er helt forferdelig å si. Det er jo det jeg lever av at andre forhåpentligvis gidder å høre på musikk. Men jeg liker det ikke selv. Det blir fort slitsomt.

Det nesten sjokkerende utsagnet har heldigvis en forklaring.

− Jeg hører ikke på musikk fordi jeg på en måte synes det er så forstyrrende. For den ekte musikken kommer jo innenfra. Og de ekte ideene og de ekte tankene kommer når jeg setter meg ned og filosoferer og tenker og stiller spørsmål til meg selv uten noen ytre påvirkning.

(Instagram/auroramusic)

Oscar-extravaganza

Det siste året har vært monumentalt for AURORA. Ikke bare ga hun ut det eksepsjonelle albumet, A Different Kind of Human, som hun turnerte land og strand rundt med. Hun ga også stemme til vinden i monstersuksessen nye Frost. En opptreden som ikke bare ga henne en Oscar-nominasjon for låten Into The Unknown, hun fikk også mulighet til å opptre og delta på den prestisjetunge prisutdelingen.

− Det var veldig gøy, men ikke helt min scene. Det var litt stivt, forteller AURORA om opplevelsen av Oscar 2019.

− Jeg verdsetter det at vi priser kunstnere og skuespillere og musikere. Jeg liker den tanken bak å feire de menneskene som gir oss mye. På samme måte som at jeg synes at det er viktig å anerkjenne alle som gjør noe godt for samfunnet! Det er sikkert nordmannen i meg som synes at alt det blir litt mye… Jeg blir i alle fall ofte litt kvalm i hjertet på slike arrangementer, røper vestlendingen til 730.no.

Var det noen som var litt ekstra stas å møte under Oscar-seremonien?

− Jeg liker veldig godt Quentin Tarantino, og han møtte jeg. Vi snakket ikke mye, men han var veldig fin. Godt blikk!

− Det var jo veldig rart… Jeg satt ved siden av Keanu Reeves, og jeg snakket med han og moren hans. Han var veldig hyggelig. Han er nok en som er hyggelig med alle, som man burde være. Han virket som en slik mann som gir alle tid, og passer på at alle føler seg sett. Så jeg tror hvem som helst hadde hatt det fint med han. Og hans mor.

Til tross for omgang med verdens største stjerner forteller AURORA at hun ikke blir særlig starstruck. Selv ikke (selveste) Billie Eilish vipper Os-jenta av pinnen.

− Vi møttes jo på Oscars der hun og sang. Da møttes vi i gangen. Jeg er veldig glad i den ene vakten hennes, så jeg kjente dem igjen på han fordi han er så hyggelig, forteller popstjernen til 730.no.

− Familien til Billie er veldig nydelige folk. Jeg har møtt dem et par ganger nå og de er veldig fine. Billie også, legger hun til.

View this post on Instagram

Sveip for Billie Eilish på AURORA-konsert 💙

A post shared by 730.no (@730no) on

Musikk som medisin

Under årets by:Larm snakket AURORA om hvordan mennesker bruker musikken som medisin. Som artist får osingen stadig høre historier om hvordan musikken hennes har hatt stor betydning for andres liv. AURORA snakker ofte og gjerne om åpenhet rundt følelser og verdien av å prate med andre. Likevel innrømmer hun at det er i musikken, heller enn med andre mennesker, hun selv finner utslipp for de vanskelige følelsene.

− Jeg snakker jo mye om at vi skal være åpne, at vi skal snakke om følelser og at det er viktig å gråte. Men jeg har ikke så ofte behov for det selv. Det er ikke så ofte jeg snakker med andre om ting. Det er litt morsomt fordi jeg alltid snakker om at det er så viktig.

− Jeg har ikke noe problem med å si at jeg har vært gjennom ting, men jeg har ikke så behov for å alltid snakke om ting. Det tror jeg er fordi jeg skriver musikk. Og jeg kan stole på at musikken bærer meg gjennom det.

(Instagram/auroramusic)

Ingen superstjerne

Selv om AURORA synes oppmerksomheten og det faktum at folk hører på musikken hennes er hyggelig, så har hun ikke mye til overs for titler som «popstjerne» og «superstjerne».

− Jeg liker det ikke. Det er en sånn rar ting. Jeg ser for meg en sånn galaktika-dame med hjelm som en power-ranger. Jeg ser for meg at jeg er en sånn.

− Det virker som folk har en overveldende kjærlighet til meg, og andre kjente folk,  fordi de føler de kjenner oss gjennom intervjuer og filmer og sånt. Men egentlig viser det mer at om man bare får sjansen til å bli kjent med folk så blir man fort glad i dem. Jeg er glad i mine fans også. De er supre!

AURORA forteller videre at kjendis-formatet nok aldri er noe hun vil bli komfortabel med.

− Jeg kommer aldri til å bli helt sånn superstar. Jeg er fornøyd så lenge jeg kan gjøre det jeg gjør, konkluderer hun.

Store drømmer?

Selv om AURORA allerede har utrettet mer enn det mange artister får til i løpet av en hel karriere er det fortsatt lov å drømme. Sangfulgen forteller at hun tidligere ikke pleide å la seg selv ha store drømmer, men det har endret seg.

− Jeg hadde ikke noe markeringsbehov, eller behov for at noe mer skulle skje. Men jeg merker veldig nå at jeg tørster etter å kunne gjøre noe for noen. Jeg synes det er veldig spennende å få muligheten til å si noe viktig, eller gjøre noe viktig, eller gjøre noe som kan bety noe. Vi trenger hverandre. Og vi trenger kunst og musikk. Det er en ekstremsport å være menneske, forteller AURORA.

Statusen som forbilde har ikke alltid vært komfortabel, men AURORA begynner å falle til ro med den påvirkningskraften hun har.

− Det tok meg tid å finne meningen med det, jeg sliter ofte med å nyte ting når jeg ikke føler de har noen mening. Men nå har jeg begynt å finne ut hva jeg kan gjøre med det. Så lenge det har noen virkning. Vi har jo alle en viss makt til å gjøre en forandring. Det er bare å gå inn for det.

Ganske uselviske ambisjoner altså.

Det høres ut som du har funnet litt ro der du er nå?

– Ja, jeg har det. Det har tatt veldig lang tid for meg å nyte dette helt fullt, for det er så absurd og. Men jeg har kommet til ro nå. Og jeg klarer å sette pris på det. Verden er vakker. Mennesker er vakre. Jeg er glad jeg eksisterer i et univers der musikk finnes.

Fine ord å ta med seg videre ❤️

Se også:

730.no x girl in red: − Jeg vil ta over verdenen!

Nyeste saker fra 730.no

Les mer