Hopp til hovedinnhold
Past lives, hereditary, moonlight a24 rangert
730.no rangerer A24-filmer (A24)

730.no rangerer de 24 beste A24-filmene

Her er 24 favoritter fra A24 🎬

Kjenner du igjen A24? Du vet, alle de absurde filmene som kommer ut tre-fire ganger i året som mest sannsynlig kommer til å knuse deg emosjonelt. Du har helt sikkert møtt en person som bare liker disse filmene. Det filmselskapet som av en eller annen grunn har fått en fanbase og blitt en egen sjanger. Når man skal henvise til en film produsert eller distribuert av A24, sier man ofte «A24-filmen». Hvorfor?

Det skal vi ikke finne ut av nå. Vi skal heller rangere 24 av deres beste filmer. Flere av filmene er produsert av selskapet, men noen er også distribuert. Disse får også A24-merket på seg uansett, så denne listen inneholder filmer som er tilknyttet studioet. Og det var overraskende mange filmer.

Redaksjonen har gått fram og tilbake for å sy sammen en liste som vi er nødt til å si oss ganske fornøyde med. Og selvfølgelig er du som leser helt enig. Ikke sant? Vi får se.

24. Bodies Bodies Bodies (2022)

Amandla-Stenberg-i-Bodies-Bodies-Bodies
Amandla Stenberg og Maria Bakalova i Bodies Bodies Bodies (A24)

Regissør: Halina Reijn
Skuespillere: Pete Davidson, Maria Bakalova, Amandla Stenberg, Rachel Sennott, Chase Sui Wonders, Myha’la Herrold, Lee Pace, Conner O’Malley
Hvor: Prime Video og kjøp/leie

Begynner vi å gå litt lei av whodunit? Ikke etter Bodies Bodies Bodies. Inkluderer man en Gen Z-vennegjeng som egentlig hater hverandre kan det bli veldig gøy. Så fort én dør starter jakten på morderen. Eller snarere starter forvirrende Zoomers å bli oppgitt og skylde på hverandre. Ikoniske replikker, spennende drama og absurd konklusjon. Vil se denne filmen 10 ganger til.


23. Spring Breakers (2013)

(A24)

Regissør: Harmony Korine
Skuespillere: Selena Gomez, Vanessa Hudgens, James Franco, Heather Morris, Rachel Korine, Ashley Benson, Gucci Mane
Hvor: Kjøp/leie

Harmony Korines Spring Breakers var med på å kickstarte A24 og fortjener en plass her. Utrolig gøyal, grenseløs og fargerik opplevelse med en sterk rollebesetning. Fire college jenter drar sørover for «spring break» og havner i en helt ny verden med kriminalitet og galskap. Det er stemning, provoserende og bare en fest for indie-elskere.


22. Dream Scenario (2024)

Regissør: Kristoffer Borgli
Skuespillere: Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Dylan Gelula, Michael Cera
Hvor: Kjøp/leie

Norske Kristoffer Borgli fikk internasjonal ros for Syk pike. Nå har han lagd en surrealistisk film med Nicolas Cage via A24. I Dream Scenario går en kjedelig mann viralt for å dukke opp i drømmene til folk. Et interessant konsept som kommenterer hvordan vi reagerer på virale hendelser og trender. Nic leverer en knallsterk og gøyal prestasjon der livet til en karakter blir helt snudd på hodet. Et ganske kjedelig liv blir til et mareritt. Første halvdel er virkelig gull på (film)rull.


21. Room (2015)

room a24 rangert
Brie Larson og Jacob Tremblay i Room (A24)

Regissør: Lenny Abrahamson
Skuespillere: Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen
Hvor: Kjøp/leie

En ærlig film om PTSD og verdenen fra perspektivet til et isolert barn, i tillegg til en mor som gjør alt for overlevelse for dem begge. Jacob Tremblay og Brie Larson beviser hvor talentfulle skuespillere de er i Room som adapterer romanen med samme navn. Brie tok hjem prisen for beste kvinnelige skuespiller og filmen ble nominert i tre andre kategorier, inkludert beste film.


20. Climax (2018)

climax a24 rangert
Fest og ikke så moro (Another World Entertainment)

Regissør: Gaspar Noé
Skuespillere: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub
Hvor: Kjøp/leie

En gruppe med dansere går fra elektrisk fest og moro til full galskap. Gaspar Noé har knust mange sjeler med sine ofte vanskelig-å-se-på-filmer. Climax tar deg med på en hallusinerende reise i mørke sider av menneskelig psyke når noen dropper litt LSD i drikkene. Ikke en direkte skrekkfilm, men gir helt klart følelsen av det.


19. The Lobster (2016)

the lobster a24 rangert
Dystopisk og mørk rom-com (Sony Pictures)

Regissør: Yorgos Lanthimos
Skuespillere: Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden, Olivia Colman
Hvor: Netflix, Prime Video og kjøp/leie

Yorgos Lanthimos er en av de beste regissørene som jobber i dag og før Poor Things har han faktisk gitt oss rarere filmer. I The Lobster har han skapt en mørk og humoristisk historie der mennesker får 45 dager til å finne en romantisk partner eller bli gjort om til dyr. Yorgos er god på utfordre seeren med flere kleine og ukomfortable øyeblikk – fantastisk utført av Colin Farrell, Rachel Weisz og resten av rollebesetningen.


18. Under the Skin (2014)

under the skin a24 rangert
(Film4)

Regissør: Jonathan Glazer
Skuespillere: Scarlett Johansson, Jeremy McWilliams, Lynsey Taylor Mackay
Hvor: Ikke tilgjengelig digitalt (hvis du har VPN satt til Norge)

Jonathan Glazer har ikke laget mange filmer men alt han har lagd til nå er tankevekkende. I Under the Skin tar han for seg sci-fi-sjangeren, men i vrir det til noe du kommer til å tenke på for alltid. Scarlett Johansson er med på å skape en surrealistisk og hypnotiserende fortelling, som setter spørsmålet på hva som gjør oss menneskelige. Du er ikke den samme personen etter denne Under the Skin, men det er verdt det.


17. Waves (2019)

waves a24 rangert
Nydelige prestasjoner i Waves (A24)

Regissør: Trey Edward Shults
Skuespillere: Kelvin Harrison Jr, Taylor Russell, Alexa Demie, Lucas Hedges, Renée Elise Goldsberry, Sterling K. Brown
Hvor: Kjøp/leie

Filmer med forbindelse til A24 har en tendens til å… Ta deg med i dype karakterstudier om livet og etterlater deg i eksistensiell krise. Waves er ingen unntak. Trey Edward Schults tar oss gjennom en rå og emosjonell drama om familie, kjærlighet og tilgivelse. Nydelig kinematografi og en rollebesetning som leverer solide prestasjoner.


16. The Farewell (2019)

the farewell
Morsom-trist med Awkwafina (A24)

Regissør: Lulu Wang
Skuespillere: Awkwafina, Tzi Ma, Diana Lin, Zhao Shuzhen
Hvor: Viaplay, HBO Max, Filmoteket og kjøp/leie

Awkwafina spiller i mye animasjon i det siste, men hun burde finne flere filmer som The Farewell. Du blir umiddelbart introdusert til handlingen der en ung kvinne finner ut at bestemoren har kreft, og familien har bestemt seg for å ikke fortelle henne. Hun har kort tid å leve, så turen går til Kina for å tilbringe den siste tiden med bestemoren. The Farewell er kanskje melankolsk, men har en deilig humoristisk tone mens den ser på kulturelle faktorer om livet.


15. Talk to Me (2023)

talk to me 2 sequel a24 730no
Sophie Wilde som Mia i Talk to Me (A24)

Regissør: Danny Philippou og Michael Philippou
Skuespillere: Sophie Wilde, Zoe Terakes, Miranda Otto, Joe Bird, Otis Dhanji
Hvor: Viaplay, Filmoteket og kjøp/leie

Grusom og nytenkende skrekk fra tvillingene Danny og Michael Philippou. I denne spillefilmdebuten kombinerer de et hjemsøkt objekt med festlek, og det er jo oppskrift til kaos. Det som gjør Talk to Me til en forfriskende horror er måten den mikser inn ensomhet, sorg og avhengighet. Skrekkfilmer blir jo bare enda verre når du kjenner deg igjen i temaene. Det er også en ekstremt gøyal opplevelse så det er ikke bare frykt. Mange av de tekniske elementene som praktiske effekter og kinematografi løfter kvaliteten. Og vi må ikke glemme de undervurderte skuespillerprestasjonene. Sophie Wilde, vi ser deg!


14. Civil War (2024)

civil war a24 norge 730no kristen dunst Cailee Spaeny kristen dunst
(A24)

Regissør: Alex Garland
Skuespillere: Wagner Moura, Kirsten Dunst, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson
Hvor: Kino

Alex Garlands mest ambisiøse og dyreste prosjekt hittil, Civil War, har mottatt en stor sekk med forskjellige reaksjoner. Vi er i hvert fall ganske fornøyde med resultatet. Den presenterer USA i borgerkrig med nye regioner, regler og samfunn, og etterlater mye tolkning til seeren. Det er noe av det som gjør Civil War så sterk i sitt budskap om krigsjournalistikk og nøytralitet i en verden der egne interesser trumfer alt. Kom deg ut og se den på kino mens du har sjansen, og helst på den største skjermen du kan finne! Fantastisk kinematografi og lyddesign som setter deg rett inn deres univers. Det er til og med en ukomfortabel scene med Jesse Plemons. Da vet du at det er kvalitet!


13. First Reformed (2018)

first reformed
Ethan Hawke som forvirret pastor i First Reformed (A24)

Regissør: Paul Schrader
Skuespillere: Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Cedric The Entertainer, Victoria Hill
Hvor: Kjøp/leie

Et av Ethan Hawkes beste skuespillerprestasjoner kommer fra First Reformed. Paul Schraders undervurderte og fengende historie om en mann som stiller spørsmål til alt han tror på. Det hører jo ut som en Schrader-film det. Pastor Ernst Toller møter en mann som er i tvil om han vil introdusere et barn til en verden i klimakrise. Derfra går vi dypt i sinnet til pastoren som begynner å kjempe mot seg selv, egne tanker og Gud. Det utfordrer seeren til å konfrontere den harde sannheten med troskap og moralske handlinger. Ekstremt relevant i dag.


12. Minari (2021)

minari
Minari (A24)

Regissør: Lee Isaac Chung
Skuespillere: Steven Yeun, Youn Yuh-jung, Alan S. Kim Noel Cho, Han Ye-ri, Esther Moon
Hvor: Filmoteket og kjøp/leie

Pandemien utsatte mange filmer men gjorde at Minari av Lee Isaac Chung fikk plass til å vise flere denne selvbriografiske historien. I Minari følger vi en koreansk familie som har bosatt seg i Arkansas for å bygge en gård og oppfylle den «amerikanske drømmen». Tempoet er rolig og behagelig med visuelt hypnotiserende kinematografi, i tillegg til en effektiv kommentar på integrering og kulturforskjeller.


11. Past Lives (2023)

past lives
🥺 (Ymer Media AS)

Regissør: Celine Song
Skuespillere: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro
Hvor: Kjøp/leie

Før mannen til Celine Song skrev trekantdramaet Challengers var hun ute med trekantdramaet Past Lives. Nei da, selv om Past Lives har litt trekantdrama, er det en mye dypere utforskning i livstemaer som skjebne og spørsmålet «hva om…?». Eller konseptet «In-Yun». Celine formidler slike kompliserte sider av livet på en ganske fin og sømløs måte. Strukturelt tilfredsstillende og hjerteskjærende.


10. Uncut Gems (2019)

Regissør: Josh Safdie og Benny Safdie
Skuespillere: Adam Sandler, Julia Fox, LaKeith Stanfield, Eric Bogosian
Hvor: Netflix

Adam Sandler? Er det deg? Å se Adam i en film som dette er en sjeldent og fungerer hver gang. Han spiller en karismatisk gullsmed og gambler, som på samme måte som Good Time ender opp med å bli en stressende odysse gjennom New York. Det er som å ha en feberdrøm. Heldigvis er det ikke bare stress, men også mange ikoniske, sjarmerende og humoristiske øyeblikk. Det er noe med de raske og sylskarpe dialogene som får det til å føles som du ser på en dokumentar med ekte mennesker. Det er også uten tvil Adam Sandlers beste prestasjon hittil.


9. Midsommar (2019)

Regissør: Ari Aster
Skuespillere: Florence Pugh, Will Poulter, Archie Madekwe, Jack Reynor, William Jackson Harper
Hvor: Prime video, Viaplay og kjøp/leie

Har du kommer deg over Midsommar ennå? Det har ikke vi. Det er ingen tvil om at A24, uavhengig av hvor involvert de er, leverer skrekk fra øverste hylle. Florence Pugh spiller Dani som blir truffet av en tragedie som påvirker både livet hennes og forholdet med 🚩-kjæresten. De bestemmer seg for å besøke en venn i bygda i Sverige under midtsommer, et opphold som fort blir et bisarr mareritt. Ari snur sjangeren på hodet igjen med denne visuelle og knusende skrekkfilmen som er vanskelig å se på. Men kvalitet likevel! Det blir ikke siste gang du ser Ari på denne lista.


8. Aftersun (2023)

aftersun
Fin og knusende far-datter-film (Arthaus)

Regissør: Charlotte Wells
Skuespillere: Paul Mescal, Frankie Corio
Hvor: Viaplay, Filmoteket og kjøp/leie

En stor gjenganger på denne lista er spillefilmdebuter og noen av de beste til å gjøre det. Aftersun av Charlotte Wells er en av dem. Dette er ingen typisk far-datter historie. Selv om den er hjertevarm treffer den deg som en type bitch-slap som svir flere i timer. Eller denne filmen svir nok for alltid. Vi vi får se en periode i barndommen til Sophie hvor hun var på sommerferie med faren sin Calum gjennom videoer og minner. Perspektiv og søket etter svar rundt depresjon og sorg står sentralt, og etterlater deg mildt sagt nummen når rulleteksten ruller.


7. Everything Everywhere All at Once (2022)

Everything-everywhere-all-at-once
Everything Everywhere All at Once (A24)

Regissør: Dan Kwan og Daniel Scheinert
Skuespillere: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu og Jamie Lee Curtis
Hvor: Prime Video, Filmoteket og kjøp/leie

Om noen spør deg hva som skjer i Everything Everywhere All at Once kan man bare henvise til tittelen. Og når de ser filmen oppdager de et absurd, actionfylt og fargerikt multivers-kaos som utforsker familie og identitet. «Multivers» har jo vært en litt turn-off subsjanger etter mange forsøk fra en viss franchise. Men EEAAO av Daniel x2 snur alt på hodet. Den tar ikke multivers-konseptet like seriøst, samtidig som den klarer å trekke frem temaer som individualisme, skjebne og kjærlighet på en rørende måte. Hvordan kan en så vanvittig vill film være så følsom? Filmen vant i 7 av 11 Oscar-kategorier i 2023!


6. Ex Machina (2015)

ex machina
Alex Gardlands tankevekkende KI-film (A24)

Regissør: Alex Garland
Skuespillere: Oscar Isaac, Alicia Vikander, Domhnall Gleeson og Sonoya Mizuno
Hvor: Netflix, SkyShowtime og kjøp/leie

Alex Garland har gjennom karrieren markert seg som en sci-fi-auteur og Ex Machina stemplet ham som en av de beste. Man kan selvfølgelig argumentere at han allerede var det etter å ha skrevet filmer som 28 Days Later og Sunshine. Ex Machina gjorde oss i hvert fall mer nysgjerrige på regi-karrieren. Selv om han er litt lei av å sitte i registolen etter årets Civil War. Kunstig intelligens-filmen tar oss til en moderne og stilfull leilighet (i Norge faktisk) med en ambisiøs utvikler. Her møter han et geni som forsker på kunstig intelligens og humanisering av roboter. Det starter med nysgjerrighet og faller etter hvert i en dystopisk og klaustrofobisk overlevelsesthriller. Tankevekkende, stilfull og spennende. Nevnte jeg at de er i Norge?


5. The Zone of Interest (2024)

the zone of interest
Banaliteten med ondskap… (SF Norge)

Regissør: Jonathan Glazer
Skuespillere: Christian Friedel og Sandra Hüller
Hvor: Kjøp

Holocaust-filmen The Zone of Interest har hatt en interessant reise siden premieren filmfestivalen i Cannes i fjor. Spesielt etter årets Oscar-utdeling der filmen tok hjem to priser. Etter takketalen til Jonathan Glazer som understrekte filmens kommentar på dehumaniseringen i Gaza har regissøren møtt på mye ufortjent motstand. The Zone of Interest er en viktig kommentar på hva som skjer i dag. Filmen er provoserende og forteller krigshistorie gjennom banaliteten med ondskap. Mesterlig bruk av kameravinkler og bitende lyddesign som symboliserer mye mer enn hva vi ser på skjermen. Akkurat som livene til karakterene. Det sier så mye om verdenen i fortid, nåtid og fremtid.


4. Lady Bird (2017)

lady bird
Første samarbeid mellom drømme-duo Greta Gerwig og Saoirse Ronan. Beanie Felstein til høyre! (A24)

Regissør: Greta Gerwig
Skuespillere: Saoirse Ronan, Lucas Hedges, Timothée Chalamet og Beanie Feldstein
Hvor: Skyshowtime, Netflix, Prime Video og kjøp/leie

Coming-of-age-filmer er en stor favoritt hos oss, og når det blir godt utført treffer det som en knyttneve i magen. Greta Gerwig har kanskje gått fra indie-filmskaper til Barbie og andre større prosjekter, men hennes beste film, solo-regidebuten Lady Bird, glemmes aldri. Mange historier i denne sjangeren med fokus på ungdom og kvinner kan fort gå under samme mal. Lady Bird tar heller en realistisk dypdykk i overgangen fra barn til voksen gjennom det hverdagslige livet til Sacramento-rebellen Christine aka Lady Bird. Den er en ærlig, gøyal og hjertevarm oppveksthistorie de fleste kan kjenne seg igjen i. Fem Oscar-nominasjoner uten seier, men den vinner våre hjerter!


3. Good Time (2016)

robert pattinson
Robert Pattinson er helt vill i Good Time (A24)

Regissør: Josh Safdie og Benny Safdie
Skuespillere: Robert Pattinson, Benny Safdie, Buddy Duress og Taliah Webster
Hvor: Kjøp/leie

Sliter du med stress og angst? Da er det lurt å bla forbi Good Time. Før Uncut Gems lagde Safdie-brødrene nemlig deres beste film hittil. Denne stressfremkallende odyssen med Robert Pattinson i New Yorks dypeste gater er en undervurdert juvel. Overraskende nok var visst denne filmen som inspirerte The Batman-regissør Matt Reeves til å caste R-Patz som Batman. Good Time er helt klart Twilight-stjernens beste prestasjon hittil. Og filmen i seg selv får hjerte til å dunke selv etter rulleteksten.


2. Moonlight (2016)

moonlight
Hjerteskjærende historie (A24)

Regissør: Barry Jenkins
Skuespillere: Mahershala Ali, Naomie Harris, Janelle Monáe, Alex R. Hibbert, Ashton Sanders, Jharrel Jerome, Trevante Rhodes
Hvor: Netflix, Filmtoketet og kjøp/leie

Dette mesterverket av en coming-of-age-film er noe alle bør ha på watchlisten. Moonlight er en vakker skildring av seksualitet og identitet, og den harde realiteten som medfølger. Oscar-vinneren for beste film (ikke La La Land) var den første filmen A24 var med på å produsere, og det er uten tvil en av deres største oppnåelser. Filmen er delt opp i tre kapitler og følger viktige deler av livet til Chiron fra en ung og nysgjerrig gutt til voksen med en komplisert fortid. Barry Jenkins leverer en emosjonell og uforglemmelig historie via sterke farger, musikk og eksepsjonelle skuespillerprestasjoner. Det må jo også være en av de beste spillefillmdebutene noensinne. Det gjelder også neste film på lista…


1. Hereditary (2018)

Toni Collette i Hereditary
Toni Collette med en glimrende prestasjon i Hereditary (A24)

Regissør: Ari Aster
Skuespillere: Toni Collette, Alex Wolff, Milly Shapiro, Gabriel Byrne, Ann Dowd
Hvor: Prime Video, Viaplay og kjøp/leie

Hadde du spurt en tilfeldig person på gata hva de mener er den skumleste skrekkfilmen noensinne kan Hereditary fort bli nevnt. Det kan i hvert fall 730.no-leserne skrive under på. Denne regidebuten av Ari Aster er ikke bare den beste filmen med A24-markering, men også en film som har traumatisert mange. En mektig kraft av historiefortelling og horror-elementer som treffer alle nerver og får hodet til å rulle 😉 Her følger vi en familie som må takle sorg, depresjon og lidelse. Og forresten la oss legge til litt galskap i tillegg. I motsetning til mye som har blitt nevnt her klarer Hereditary å skille seg ut i skrekksjangeren, og leverer ødeleggende skuespillerprestasjoner og temaer. Hva som skjer i hodet til Ari får bli et mysterium. Hvor ble det forresten av Oscar-nominasjonen til Toni Collette?


Dett var dett.

Vi gleder oss til å følge med videre for å se om A24 leverer flere filmer som er verdige en plass på denne listen.


Se også: Pedro Pascal og Chris Evans kniver om Dakota Johnson i ny romkom fra A24 ❤️‍🔥


Les mer