Hopp til hovedinnhold
(akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)

730.no møter Karpe alias Chirag og Magdi alias Omar og Sheriff

Omar Sheriff x Karpe

Gratulerer med dagen, Norge! Omar Sheriff er her.

Tirsdag kveld serverte Karpe en visuell oppvarmer til Omar Sheriff.

For en krølla hundrelapp kan man se en times lang film i loop så mange ganger man vil i 24 timer. Men uten muligheten for å sette på pause eller spole. Karpe tester altså det norske folks oppmerksomhetsspenn – etter skade av kjapp TikTok-scrolling og «hopp over intro»-knappen på Netflix. Etc.

Den anerkjente regissøren Kavar Singh har laget et slag indisk-arabisk-sci-fi-univers fra Karpe-bygget i Skien. Hvis du allerede har sett filmen på loop flere ganger, kan låtene lett ha satt seg på hjernen.

Nå har Karpe sluppet første del av albumet Omar Sheriff.

På seks låter rapper og synger Karpe på alt fra arabisk og gujarati til norsk og engelsk med indisk aksent.

Når 730.no møter Karpe, forteller Magdi entusiastisk om miksen av språk.

– Chirag synger på norsk og engelsk med indisk aksent og prøver å få det til å høres kult ut. Det er aldri gjort før. Det har jeg aldri hørt noen i verden gjøre.

Omar Sheriff (akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)
Omar Sheriff (akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)

Vi snakker med veteranene om filmen, første del av albumet, hvordan det er å skrive rapmusikk i den politisk korrekte epoken – og hvilken låt i katalogen deres som er mest cringe.

Omar og Sheriff alias Chirag og Magdi, hvordan har dere det i dag?

Chirag: – Vi har det bra, og vi er spente. Jeg føler det har gått bra hittil. Folk liker å se timeline i loop…

Magdi: – Jeg har det veldig bra! Vi slipper ikke ting vi ikke er 100 % fornøyd med. Jeg kjenner mer på en uro når vi er sånn 93 % fornøyd og fortsatt vil pirke.

Fortell om prosjektet? Hvordan kom dere fram til denne rollout-en? 

Magdi: – Hele prosjektet … Hvor var det starta, a? Man vet jo aldri helt hvor ting starter? Ikke helt…

Chirag: – Vi måtte jo ta utgangspunkt i det vi hadde. Det var at vi ikke fikk spille konserter, ikke henge med så mye folk, og egentlig ikke gjort så mye. Vi er i Skien og her har vi bygget masse greier som vi føler folk må se. Alt fra romskipsstudio til arabisk café. Da tenkte vi at den visuelle pakka bør ta utgangspunkt i det stedet hvor sangene er laget.

Heisann Sheriff! (akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)

Chirag: – Vi har prøvd å lage et indisk-arabisk-sci-fi-univers med utgangspunkt i Skien. Da tenkte vi at vi hadde noen originale ingredienser og en rar sammensetning som var spennende nok i seg selv. Vi er heldig sånn sett, det er jo for det meste nordmenn som ser det – og noen fra andre skandinaviske land. Uansett så skjønner de konseptet småby. Og at det kan være portalen til å spille på en stadion i India og slåss med haier kan være fascinerende. De skjønner den kjedelige skandinaviske virkeligheten.

Den skandinaviske virkeligheten. Hardt! Har dere laget filmen til sangene, eller komponert låtene til filmen?

Magdi: – Det er litt frem og tilbake. Det arabiske-desi-sci-fi-universet startet da vi begynte å bygge i Skien for mange år siden. Alt det bygget vi jo lenge før showsa der. Også skjønte vi etter hvert at det var retningen for musikken – det å drømme seg bort uten grenser språklig, melodimessig eller noe.

Magdi: – Det stemte veldig med det visuelle universet vi bygget. Sammen ble det på en måte én verden. 

Er det vi ser i loopen på nettstedet deres drømmeunivers? Eller er noe av et frempek til ting som faktisk skal skje? Kommer vi til å få se se Karpe spille «KENYA» på Mumbai Arena Performance i fremtiden? 

Chirag: – Det er jo litt av poenget, så hvis det var opp til oss: Ja! Men det er jo en umulighet, i hvert fall så fett som det er i den greia Kavar har laget til oss; en replika av det største cricket-stadionet i Mumbai. Han har fått oss så nærme vi kan, til å få oppleve det. 

Damene faller Karpe! (akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)

Dere har lagt deres elsk på regissøren Kavar Singh. Hva er det som gjør ham gull på rull?

Magdi: – Det er visse deler av oss som vi ikke trenger å forklare. Han har et øye og en magefølelse på et sinnssykt internasjonalt nivå. Vi snakker samme språk, vi forstår hverandre. 

Chirag: – Det handler litt om tematikken i Omar Sheriff også. Det er ikke sånn ingen andre kunne laget det, men hvis man skulle laget en film hvor tematikken handlet om å være mor, og regissøren også var mor, så kan det hende det er noen ting som går litt sømløst. Det føles som prosjektet er i trygge hender med Kavar. Selv om alle mulig folk har vært med på å lage det her, så er det fint at regissøren har det overordnede blikket og skjønner mye av seg selv. 

PAF! (akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)

Kan dere fortelle om Omar Sheriff og karakterene dere bygget prosjektet rundt? Kan man kalle det deres alter egos? 

Chirag: – Ja, en slags alter ego, eller versjoner av oss selv. 

Magdi: – Vi har hentet dem i oss, på en aller annen måte. Dyrket noen deler av oss selv med de referansene den personen har. Hvem hadde vi blitt i en drøm? Hvis du ikke trenger å ta så mye hensyn, hvor hadde vi havnet? Da hadde jo Chirag raskt havnet i India, der kan han leke med språket på norsk og hoppe inn med Gujarati eller andre referanser… Og forstå alt. 

Chirag: – Det er jo sikkert en drøm for mange artister som synger på norsk. Det er umulig å dra på norgesturné år etter år etter år, uten på et eller annet tidspunkt tenke «kanskje Berlin neste?». Men det går nesten ikke, fordi så få folk skjønner norsk. Verden craver ikke akkurat språket norsk. 

Det er kanskje kun for Skam, folk fra utlandet har cravet å lære seg norsk …

Chirag:  – Det er kult! Det er kanskje ikke så mange norskspråklige artister som klarer seg i utlandet…

Magdi: – Det er noen metal-folk, men det er jo ikke like tydelig tekst …

Chirag: – Sier du at tekst ikke er like viktig i metal?

Magdi: – Tydelig tekst er ikke viktig, sa jeg. 

Det blir spennende å se om Magdi blir castet til neste The Matrix? Og kanskje redder den fortapte franchisen.

Karpe møter Matrix møter metal! (akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)

Som artister har dere i aller høyeste grad vært påvirket av pandemien, og det kan bli enda viktigere for artister å utvikle og fornye seg. Men dere har i flere år utvidet hva det betyr å være artister. Holder det ikke lenger for Karpe å slippe noen singler, så et album og dra på en turné? Er den tradisjonelle regla ut for dere? Må Karpe gå større?

Chirag: – Kavar sier at Magdi ringte ham i 2018 og sa «musikkvideo er ut». Det mente du kanskje ikke, Magdi. Altså forrige gang ga vi kun ut lyd. SAS PLUS/SAS PUSSY var ikke mye kaos…

Magdi: – Jeg tror ikke det handler om å gå større, det handler om hva som kiler i magen vår. Det er der det starter. Det å utfordre seg selv og hente frem noe vi aldri har gjort før, da kiler det i magen og vi kan gå all in i noe. Forrige gang var det lyd, men da var det all in på lyd. Det er lett å bli gæren når man går så inn i et prosjekt, fordi da hørte jeg lyd over alt. Når du står stille, er det egentlig ikke stille.

Ja…

Magdi:– Vi hang oss opp i all mulig lyd. Vi har holdt på med dette prosjektet lenge, det starta da vi kjøpte huset i Skien. Gradvis har det vokst både i musikk og visuelt sett mens vi har hatt muligheten til å bygge. Så kom lockdown oppå det igjen.

Forrige gang 730.no traff Karpe fortalte de om planene for 2020-2021, som ikke lenge etter ble satt på pause av pandemien (Impulsivt mobilfoto: Janne Monsen Tveit)

Er dere redde for å miste deler av fansen som synes det blir for kunstnerisk og konseptuelt?

Chirag: – Det er jo noe vi selvfølgelig tenker på. Men det er sekundært med tanke på å gjøre det vi har lyst til å gjøre. Jeg tror ikke fans eller folk som bryr seg om musikk, hadde likt oss noe særlig hvis de hadde merket at vi gjorde det på feil premisser. Når jeg hører på musikk, liker jeg å se at dette er det de er keen på å gjøre. Ser du en UG-video liksom, så ser du det. Det er det her de har lyst til å gjøre, ikke havne på TV 2 koste hva det koste vil… Det kommer til å skje på riktig måte, det synes jeg er behagelig. Det er bare å apply det prinsippet til alt. 

Magdi: – Det gir jo en ro. Om noen ikke liker prosjektet vårt …

Chirag: – Så liker du ikke konseptuelle ting der du må lete litt. Det er greit!

Magdi: – Selv om det ikke var konseptuelle ting, hva enn vi gjør, så er det dét vi har lyst til og vi er dritfornøyde. Hva annet kan vi gjøre?

Chirag: – Haha, ja! Men jeg skjønner jo spørsmålet, fordi jeg kan jo bli dritfornøyd av at mange mennesker digger det. Det er en digg følelse, at mange mennesker digger det.

Magdi: – Jeg håper jo mange liker det vi gjør. Vi må bare gjøre vår greie og krysse fingrene. 

Det har alltid blandet inn ord og uttrykk fra ulike språk. På den nye skiva har dere lengre vers på både arabisk og gujarati. Hvorfor føles det riktig å gjøre nå?

Chirag: – Vi gjorde jo det allerede i 2009, hvor vi sang hele refreng på arabisk og indisk. 

Magdi: – Men det er sant at vi er friere på det nå. Vi har alltid gjort det, som Chirag sier, men nå synger han på norsk og engelsk med indisk aksent og prøver å få det til å høres kult ut. Det er aldri gjort før. Det har jeg aldri hørt noen i verden gjøre.

Chirag: – Nei, ikke sant, det er en ny oppgave. Det er fordelen med norsk også, det er så upløyd mark på sånne typer ting. Hvis du nå blir visesanger i Norge, så er det en lang tradisjon der å forholde seg til. Men når du innser at «nå skriver jeg dette verset her med referanser og aksent på norsk og engelsk, som ingen har gjort på en norskspråklig låt noensinne». Det er ganske fett.

Heisann (akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)

Hvordan er det å synge og rappe om religiøse og kulturelle referanser når dere ikke kan kontrollere hvilken setting folk hører på låtene deres i?

Magdi: – Kjempebra spørsmål! Ja, jeg tenker på det… Jeg tenker på ganske mye når jeg slipper personlige låter og det er alltid ubehagelig at låtene skal leve sitt eget liv. Om jeg rapper om noe religiøst, sykdom i familien, alt jeg føler på, så kommer folk til å høre på det i fine settinger og nasty settinger… Det er på en måte utenfor min kontroll. 

Chirag: – Det går ikke for en rapper fra Compton å omskrive realiteten sin, fordi det kan hende han skal spille på Kadetten foran privilegerte nordmenn. Da mister vi ganske mye musikk etter hvert.

Magdi: – Jeg kan bare skrive de låtene jeg føler. Men det er rart at låter som «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» er siste låt DJ-en spiller før folk skal hjem fra byen.

Chirag: – Altså, jeg har gått forbi Heidi’s, og de har spilt den låta. Da tenkte jeg «den sangen er ferdig»… Haha. 

Siden dere slapp Heisann Montebello har klimaet for hva folk flest synes er greit å si og synge endret seg. På «Hvite menn som pusher 50» bruker dere n-ordet gjentatte ganger i refrenget, som mange fans synger med på. Kommer dere fortsatt til å synge det på konserter? 

Magdi: – Den låta handler om kommentarfeltene, og gjengir direkte alt det rasistiske grumset folk faktisk skriver der. Det hadde vært vanskelig å sitere rasister uten å faktisk sitere dem. 

Sant. Hvilken låt fra Omar Sheriff er deres favoritt akkurat nå?

Magdi: – Det bytter på i starten, i hvert fall når vi ikke har spilt de live ennå. Etter hvert er det noen låter det er så fett å spille live. Da blir de favoritter. Akkurat nå er det så box-fresh at jeg elsker hele greia, ellers hadde vi ikke gitt det ut.

Se klipp fra en av de seneste gangene Karpe spilte live nedenfor.

Chirag tar opp en fan til scenen på Øyafestivalen for å synge hele Norges favoritt «Spis din syvende sans»:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 730.no (@730no)

 

Vi gleder oss til å høre Omar Sheriff live! Hvor mye stress har det vært å ha 10 Spektrum-shows på vent mens pandemien kjører berg-og-dalbane?

Magdi – Jeg er litt splitta. Det gjelder for så mye i livet, på den ene siden har vi ikke spilt på mange år, som går utover hele kulturbransjen. En bransje som har fått ganske mye juling. Inkludert oss og alle rundt oss. På den andre siden er jeg sykt takknemlig, fordi jeg har vært på tråden med familien i Egypt under pandemien og da blir jeg sånn vi bor i Norge. Vi er heldige. Det er to sider der hele tiden som konkurrerer. 

Throwback: 730.no tar en kjapp prat med Chirag og Magdi etter Øyafestivalen-opptredenen deres i 2019. Som ble et av deres siste liveshow før pandemien:

Karpe-fansen har blitt vant til å tolke deres kryptiske teasers. Den siste uken har fans lurt på om coveret til Omar Sheriff hvor dere klemmer, kan tolkes som en avskjedsklem. Sier dere ha det til noe?

Sier dere ha det til pandemien? Hverandre? Til Karpe? 

Chirag: – Ha det til pandemien. Haha…

Magdi: – Det går igjen i tematikken: Hvem sier ha det først? 

Chirag: – Vi er jo heldige som får lov til å gjøre dette fortsatt, på en så kronglete måte for noen, og at det fortsatt er masse folk som følger med på det. Tror det handler om når vi begynte med rap også, det var helt utenkelig. Den følelsen sitter igjen i kroppen. «Du står opp fra denne drømmen snart», liksom! Snart er det rett tilbake til at det ikke er noen rap-headlinere på det som før het rockefestivaler. Det het rockefestivaler og vi dro dit for å rappe. Det er det dét dreier seg om, hvor lenge er det igjen? Det er en naturlig tanke når vi er 37 år og fortsatt får lage musikk. Rapmusikk.

Fotogen type! (akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)

Dere har holdt på siden dere bokstavelig talt var barn. Hvilken låt i katalogen synes dere er mest cringe?

– Å nei!, svarer de i kor.

Chirag: – Vi kan ikke si det, for det kommer til å stå på trykk og alle kommer til å høre på den. Jeg har så tydelig svar, men jeg kan ikke svare på det. 

Magdi: – Det er mye cringe, da…

*På dette tidspunktet reiser Chirag seg fra stolen og stiller seg inntil veggen, for slippe å svare på spørsmålet*

Magdi: – Se for deg at du er 20 år med dagbok, plutselig plukker noen opp tilfeldige sider og leser om da du var forelsket. Skrevet typ «jeg elsker han høyere enn solen». 

Chirag: – Eller når du skal argumentere for at læreren er teit. Det er så dårlig å argumentere for at læreren er teit, bare hold kjeft og gjør leksene dine, Chirag.

Magdi: – Bare at vi ga det ut til hele Norge

Chirag: – Det spørsmålet gjorde at jeg måtte gå meg en tur. 

Gode tider hvor alt kom rett fra hjertet!

Dere er snart O.G.s i norsk rap. Hva synes dere om de nye unge norske rapperne som popper opp om dagen? Har dere noen favoritter? 

Magdi: – Hva er ungt?

Chirag: – Det er sikkert mange vi glemmer. Jonas Benyoub, UNDERGRUNN, Hiwá, T Section. Det er en av de i T Section… De har jo masker og jeg har aldri møtt de, så jeg vet ikke hvem… Men en av de gutta har et melodi-game som man blir helt nervøs av. 

Magdi: – Jonas Benyoub mener jeg fortjener mer! Han har så mange artistbein å stå på. Han fortjener så mye!

Dette er del 1 av Omar Sheriff-albumet. Når kan vi forvente del 2?

Chirag: – Vi er i gang! De ligger klare…

Magdi: – Vi har vært mye i studio. Det kommer mer musikk. Men når det kommer, det får vi se.

Vi gleder oss! Takk for praten, Omar og Sheriff 🌹🦈

Les: Karpe flytter de 10 konsertene i Oslo Spektrum

Les også: Casper Renden knuste Karpe sitt glassmonter i Skien: – Jeg hadde gjort det igjen

Nyeste saker fra 730.no

Les mer