Hei og velkommen tilbake til vår nye spalte 730.no forklarer!
I denne spalten skal vi ta et dypdykk i ulike temaer og fenomener, som vi vil vite alt det er å vite om.
Forrige runde så vi nærmere på Ozempic-fenomenet. Denne gangen er temaet tradwife.
Da kvinnebevegelsen kjempet for å komme seg ut av hjemmene og inn i arbeidsmarkedet, hadde de neppe trodd at historien ville omskrives 100 år senere.
Men er tradwife-bevegelsen – slik som mange vil ha det til – et brudd med det moderne?
Kort forklart er tradwife et begrep som refererer til mennesker som frivillig ønsker å være hjemmeværende for å ta av seg barna og hjemmet, mens partneren er hovedforsørgeren aka brødvinneren i familien. Klart det kan høres tonedøvt ut i verdens mest likestilte land, men hva er egentlig grunnen til at flere ønsker å leve på denne måten?
730.no tar praten med Marte Frydendal som selv er husmor. Hun begrunner livsstilen med et ønske om å tilbringe mer tid sammen med barna. Videre stiller hun spørsmål ved kritikere som mener at hjemmemødre er et utdatert konsept.
Hei Marte! Kan du dele en dag i livet til en norsk husmor?
– En vanlig dag hjemme hos oss begynner med at mannen min står opp tidlig, gjør husarbeid og drar på jobb. Mens barna og jeg står opp i 7-8-tiden, spiser frokost og gjør oss klare for dagen. Et par ganger i uken er vi på leketreff sammen med andre «hjemmefamilier». Ellers går dagene til lek, aktiviteter, utflukter, matlaging, baking og husarbeid. Når mannen min er ferdig på jobb spiser vi middag sammen, og i 19-tiden er det leggetid for de små, og vi har resten av kvelden for oss selv (i hvert fall innimellom).
Les også: It Ends With Us– drama forklart
Hvorfor velger noen å bli tradwife?
Det er heller ikke til å stikke under en stol at verdensøkonomien også kan ha drevet flere mot dette valget. Over hele kloden kjenner vanlige mennesker økonomisk usikkerhet i form av økte levekostnader, høye boliglån og usikre jobber. For mange føles det enkelt å vende tilbake til en livsstil hvor en person arbeider mens den andre er hjemme. Som alt annet er det også tydelig at sosiale medier har vært med å romantisere denne livsstilen.
Den virale influenceren Nara Smith er blant disse. 22-åringen er kjent som en av TikToks største innholdsskapere, og deler hyppig videoer fra hverdagen med modellen turned skuespiller turned ektemann Lucky Blue Smith og deres tre barn. Nara ser ut til å leve et tilsynelatende idyllisk, langsom tilværelse. For de som ønsker å bli hjemmeværende, kan tradwife-livsstilen by på mange fordeler.
Les også: Nara Smith slår tilbake mot haterne
– Det er kanskje ikke så overraskende, men noe av det jeg setter pris på er å «leve langsomt» og være til stede i øyeblikket, forteller Marte om sine egne opplevelser.
Men før vi sjenker tradwife-bevegelsen terningkast 6 skal vi ta for oss noen åpenbare ulemper med denne livsstilen .
(Som kanskje ikke alle tar høyde for mens de doomscroller på TikTok.)
Les også: Det norske selskapet tar av på TikTok ✈️
For selv om mange finner inspirasjon i rollen, har det historisk sett vist seg å være stor risiko knyttet til denne livsstilen. Først og fremst i form av økonomisk og sosial avhengighet. Hva skjer dersom et partnerskap tar slutt og en part står helt uten egen inntekt og muligheter til å stå på egne ben i samfunnet?
En annen viktig kritikk er at tradwife-bevegelsen kan føre til at isolasjon. Ved å forlate arbeidslivet, mister en daglig kontakt med venner, kolleger og andre. Til dette forklarer Marte at husmorrollen ikke nødvendigvis trenger å bety tradisjonell rollefordeling.
– Det virker som om mange tror husmorrollen forutsetter (økonomisk) avhengighet eller underdanighet. Det er feil. Mitt inntrykk er at «hjemmefamilier» i dag ikke nødvendigvis har en tradisjonell rollefordeling, men heller en familieorientert arbeidsfordeling.
– Når det gjelder økonomi, kan felles økonomi, individuell pensjonssparing og samboeravtale forhindre at en husmor (eller husfar) lider et økonomisk tap ved samlivsbrudd. Ved daglig omsorg for barn under 6 år har man dessuten rett på såkalt omsorgsopptjening. Som garanterer pensjonsopptjening som tilsvarer inntekt inntil 4,5 G.
Siden pandemien har også Gen Z tatt et oppgjør med drømmen om yrkeslivet.
Det føles kanskje ofte ut som at stadig flere ikke ønsker å jobbe à la Kimberlys sagnsomsuste peptalk for kvinner i yrkeslivet. Flere mener begrepet drømmejobben ikke finnes da drømmen aldri var å jobbe i utgangspunktet.
Sjekk ut noen eksempler nedenfor.
@mintyottilie in brief i don’t want to work anymore, or at least i don’t want to work for other people anymore 🙃 #work #genz #costoflivingcrisis #idontwanttoworkanymore
@kr.xzy Saw this trend going around and decided to switch it up a little bit 🙂 #foryou #workplace #makemefamous #relatable #genz #viral #fyp
@okjackok “your generation is so lazy” #genz #boomers
Denne amerikanske trenden ser også ut til å ha smittet over på nordmenn. En fersk rapport fra NAV viser at flere unge voksne står helt utenfor både arbeidsliv og utdanning i 2023. Det er en økning på 4000 personer fra året før. Totalt er det altså i overkant 111 000 mellom 20 og 29 år som ikke er i jobb.
Det er viktig å understreke at valget om å bli en tradwife ikke nødvendigvis er enten eller. Det som anses som en trendy bevegelse nå er en prioritet og nødvendighet i mange kulturer. På en side representerer tradwife-livsstilen lengsel etter forutsigbarhet. På en annen kan det virke stagnerende, og nærmest uklokt.
Valget er heldigvis alltid ditt.
Hvilke andre temaer skulle du gjerne likt å vite mer om? Send oss gjerne forslag til [email protected]!