Hopp til hovedinnhold
Ozempic 1
Hva er egentlig Ozempic? Hvordan fungerer det? Og hvilke bivirkninger kan det ha? 730.no forklarer! (Illustrasjonsbilde/CR/Getty Images)

730.no forklarer Ozempic 💉

Velkommen til 730.nos nye spalte – 730.no forklarer.

I denne spalten skal vi ta et dypdykk i ulike temaer og fenomener, som vi vil vite alt det er å vite om.

Første tema ut er intet annet enn Ozempic.

Det kan nesten føles litt som at Ozempic ble et globalt fenomen over natten, da ordet plutselig dukket opp i flere og flere overskrifter hos de største tabloide mediene verden over det siste året.

Ofte ser vi det i sammenheng med slanking og vektnedgang, med før og etter-bilder av kjendiser som i stor grad blånekter for å bruke medikamentet.

– La oss ikke avfeie mine mange år med trening. Jeg står opp klokken seks fem ganger i uken for å trene, sa blant annet Khloé Kardashian da hun ble anklaget for å bruke Ozempic tidligere i år.

Khloe Kardashian Ozempic
(Instagram/khloekardashian)

Se også: Seere oppdager Wegovy i noens kjøleskap i ny sesong av The Kardashians


Men hva er egentlig det populære legemiddelet som det snakkes så mye om?

Ozempic produseres av det danske firmaet NovoNordisk og kom på markedet i USA i 2017 og i Norge i 2019.

I dag er firmaet Europas med verdifulle selskap, som følge av den økte bruken av medikamentet til vektreduksjon.

Ozempic er dog først og fremst en medisin som brukes mot diabetes type 2. Medikamentet gis som en injeksjon under huden via en penn, og virkningsstoffet i medisinen heter semaglutid.

Til 730.no forklarer legen, forfatteren og folkeopplyseren Wasim Zahid – kjent fra NRK-programmet Hva feiler det deg? – at det samme medikamentet også selges med en litt annen dosering, som har navnet Wegovy.

Det er dette som brukes for å redusere vekt.

– Semaglutid har flere effekter i kroppen. Hos diabetikere reduserer det blodsukker, men medikamentet kan som kjent også redusere kroppsvekt. I kroppen binder det seg til GLP-1 reseptorer og påvirker appetitt og matinntak. Det reduserer kaloriinntaket, øker metthetsfølelse, reduserer sult, reduserer matsug og preferansen for mat med mye fett. I sum får man i seg færre kalorier og går derfor ned i vekt, forklarer Wasim.

En annen stjerne som, i motsetning til Khloé Kardashian, kun har gode ting å si om medisinen er Kelly Osbourne.



– Det er en million måter å gå ned i vekt på. Hvorfor gjøre det med noe så kjedelig som å trene? Folk som hater mest på det er folk som går på det i hemmelighet, eller er forbanna for at de ikke har råd til det, sa nepobabyen til E! News tidligere i år.

I Norge koster Ozempic omtrent 1100 kroner for 1 mgs styrke.

Men hvor lett er det egentlig å få tak i her til lands dersom man skal bruke det til vektreduksjon?

Ifølge Wasim er det ikke vanskelig å skaffe seg semaglutid, dersom man oppfyller kriteriene.

– Hvis du oppfyller kriteriene for bruk ved vektreduksjon vil du få resept av legen din, og kan kjøpe det på apoteket, forklarer han.

Wasim Zahid Ozempic
(YouTube/@DrWasim)

Han påpeker også at det kun er mennesker med diabetes type 2 eller de som har behov for vektreduksjon som skal bruke medikamentet.

– Medikamentet er reseptbelagt og kan kun brukes dersom legen din mener at du trenger det. Alle andre skal ikke bruke dette medikamentet.

At diabetesmedisinen har blitt populært for å hjelpe med vektreduksjon har også vist seg å skape noen problemer her til lands.

Det har ført til mennesker med diabetes type 2 ikke har fått tak i medisinen.

Tidligere i år kom direktoratet for medisinske produkter alias DMP ut med en anbefaling til norske leger om å kun gi medisinen til pasienter med diabetes på grunn av den omfattende mangelen.

I 2023 brukte staten 1,4 milliarder kroner på diabetesmedisinen.

Ifølge Aftenposten har en fjerdedel av pasientene som har fått medisinen dekket på statens regning, ikke hatt rett på den.

Man har også oppdaget at det selges falske utgaver av legemiddelet, blant annet på Finn.no, og det advares sterkt mot å kjøpe medikamentet utenfor norske apotek.

Når det gjelder bruken av medisinen har Ozempic også sine bivirkninger.

Ozempic
(Mario Tama/Getty Images)

Ifølge Wasim er de vanligste bivirkningene magesmerter, diaré, forstoppelse og kvalme. I tillegg er det også noen som kan oppleve tretthet og hodepine.

En sjelden gang kan det også forårsake betennelse i bukspyttkjertelen.

730.no har også vært i kontakt med en norsk kvinne som selv har erfart noen av disse bivirkningene.

Kvinnen, som ønsker å være anonym, begynte med Ozempic da hun i flere år hadde strevd med å gå ned i vekt og mistrivdes med det.

Hun forteller at medisinen hadde en effekt på vektreduksjonen, men at hun opplevde problemer med magen og diaré den første gangen hun gikk på det.

Kvinnen forteller også at hun opplevde å legge på seg igjen de gangene hun sluttet med medisinen.

Wasim kan også opplyse om at studier har vist at man kan gå opp i vekt igjen dersom man slutter på medikamentet.

Kvinnen 730.no har vært i kontakt med forteller at hun også har gått til psykolog, og har jobbet mye med følelsene sine.

Hun mener selv at slankemedisin nødvendigvis ikke er bærekraftig i seg selv, men at det kan funke bra i tillegg til behandling.

– Jeg tror ikke på raske løsninger. Jeg tror man må jobbe med det underliggende, sier hun til 730.no.

Den siste tiden har også en ny side ved Ozempic-bruken fått oppmerksomhet i media.

(TikTok)

Nemlig Ozempic-babyer.

Nylig har flere amerikanske medier rapportert om tilfeller der kvinner har blitt uventet gravide mens de brukte medisinen – dette til tross for prevensjonsbruk.

Tidligere i år kunne også TV 2 dele historien til en norsk kvinne. Hun hadde blitt fortalt at hun aldri kunne bli gravid naturlig. Etter en måned på medisinen ble hun dog det.

Til 730.no sier Wasim at han ikke er kjent med om man lettere kan bli gravid dersom man går på medisinen.

På pakningsvedlegget til Ozempic står det skrevet at man bør snakke med legen sin før man bruker legemidlet dersom man «er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid».

Videre opplyses det om at medisinen ikke skal brukes under graviditet. Det er nemlig ikke kjent om det påvirker en ufødt baby, og derfor anbefales prevensjonsbruk om man går på Ozempic.

(Illustrasjonsbilde/CR/Getty Images)

Avslutningsvis kan vi vel bare minne på at det reseptbelagte medikamentet altså kun skal brukes dersom legen din mener at du trenger det.

I mai i år kom for øvrig også nyheten om at den norske regjeringen foreslår å begrense tilgangen til den omdiskuterte slankemedisinen. Det kommer frem i revidert nasjonalbudsjett.

Tiltakene som foreslås er at leger må søke om pasienten kan få medisinen, fjerning av refusjon for utenlandske pakninger og rasjonering i apotek.

Dette skal i så fall gjelde fra 1. juli i år.


Det var det vi hadde å by på i denne omgang.

Hvilke andre temaer skulle du gjerne likt å vite mer om? Send oss gjerne forslag på [email protected]!


Se også: Norsk politi: – De tror seksuelle overgrep er en del av oppveksten


Les mer