Hopp til hovedinnhold
2022 730.no awards
730.no kårer 2022 (Getty)

730.no kårer best og verst fra 2022 💫✨🌟

730.no oppsummerer popkulturåret 2022 – på godt og vondt.

Nedenfor kårer 730.no det beste og verste fra året som gikk.

Både innenriks og utenriks.


Se også: Best og verst fra 2021


Årets nye Hollywood-superstjerne: Jenna Ortega

Hun er ingen nykommer og har vært en stjerne lenge. Blant annet som sertifisert scream queen etter sine presentasjoner i blant annet A24-skrekkfilmen X, horror-komedien Studio 666 og  rollen som Tara Carpenter i nyeste Scream og kommende Scream 6. For mange ble hun først kjent som Ellie Alves i You sesong 2. Men i 2022 bar hun hele Wednesday på sine skuldre og fikk en 60 år gammel franchise til å bli en av årets mest sette Netflix-seriene noensinne. Jenna er også en rå koreograf er hun også. Se den virale dansen til Wednesday Adams nedenfor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 730.no (@730no)

Se også: 20-åringen teamer opp med sin Wednesday-kollega Percy Hynes White i romkom Winter Spring Summer or Fall 


Årets R&B-album: SOS med SZA

Det tok en halv dekade, men jaggu var det verdt ventetiden. SZA er en mesterlig låtskriver (fortsatt er oppslukt av dårlige menn og havarerte forhold) og sanger som på en leken måte sjonglerer eksperimentell R&B med flere sjangere. Den lange platen, med høyepunkter som «Kill Bill»  til «Nobody Gets Me» (🥹♥️), går aldri tom for lidenskap. Gratulerer til SZA som suser inn på førsteplass i USA – og får en god tredjeplass på den norske albumlisten.

sza album sos diana portofino italy 1997 streaming record RnB billboard 200 norway norge 730no spotify 3

SOS (Top Dawg Entertainment)


Årets norske gjennombrudd på gjennombrudd på gjennombrudd: Jonas Benyoub

Etter mer enn en dekade som hardtarbeidende artist (og ikke minst 730.no-favoritt) smalt det endelig for Jonas Benyoub i herrens år 2022. Karpe-collab, 10 x Spektrum, Lindmo, by:Larm-pris, P3 Gull, 730.no-festen, ikke tenk på det. Jonas Benyoub har vært overalt i år – as he should! Nå håper 730.no at han tar seg en velfortjent ferie før 2023 venter.

Jonas Benyoub overrasker på podcastfesten til 730.no (Magnus Helstad for 730.no)


Årets beste TV-serie: The White Lotus

The White Lotus sesong 1 var den beste nye TV-serien i 2021. Sesong 2 er enda bedre. Ingen skriver serier som Mike White, og få har like mye kjærlighet og empati for sine karakterer. Selv om de fleste av dem er vanskelig å elske, er de også ofte vriene å hate. Turen til Sicilia er mørk, kynisk og ubehagelig (spesielt hvis man ser den sammen med sin bedre halvdel) via håndverk fra øverste hylle foran og bak kameraene. Men det er også morsomt og vakkert – med mye symbolikk under overflaten. Syv episoder ble altfor kort. Nå venter vi spent på hvor turen vil gå i The White Lotus sesong 3.

Michael Imperioli som den sexavhengige italiensk-amerikanske Hollywood-produsenten Dominic Di Grasso i The White Lotus sesong 2 (HBO Max)

Michael Imperioli som den sexavhengige italiensk-amerikanske Hollywood-produsenten Dominic Di Grasso i The White Lotus sesong 2 (HBO Max)


Årets TV-crush: Simona Tabasco

I likhet med Albie ble 730.no også forelsket i sexarbeideren Lucia, spilt av italienske Simona Tabasco 🥹♥️ Hvem er hun?

Simona Tabasco instagram lucia the White Lotus sesong 2 730no

Simona Tabasco som Lucia i The White Lotus sesong 2 (HBO Max)


Årets norske englevakt på turné: girl in red

Det kan fort bli hektisk på turné i utlandet. Da girl in red alias Marie Ulven, som i år signerte til Sony-labelen Columbia Records i USA, svingte innom Washington, D.C., ble turnébussen hennes beskutt. Mens hun var i bussen: Les mer

Norsk musikk til hele verdenen: girl in red aka høstens dronning debuterer for Columbia Records i USA

Pressebildet sitt: girl in red aka Marie Ulven (Columbia/Sony)


Årets beste satiriske sci-fi-thriller-serie: Severance

Det tar tid før det dystopiske mysteriet i kontorbygget til Lumon Industries nøstes opp. Men det er hele veien spennende, ubehagelig og morsomt. Du får til og med et romantisk forhold mellom karakterene til selveste John Turturro og Christopher Walken. Dessuten serverer Severance årets beste seriefinale, som gjør ventetiden for sesong 2 vrien. Plutselig er Ben Stiller en av de hotteste TV-regissørene. (Se nykommerne i sesong 2 her.)

Severance season 2 Adam Scott Mark Britt Lower Helly Riggs apple tv plus norway 730no

Adam Scott som Mark Scout, Zach Cherry som Dylan, John Turturro som Irving Bailiff, Britt Lower som Helly Riggs (Apple TV+)

Les også: 730.no anmelder Severance 


 

Årets bløff: Kanselleringskulturen

Hva man sier og gjør kan som seg hør og bør få konsekvenser. Men utenom noen veldig få hederlig unntak er det ingen som egentlig blir kansellert. I 2023 er Bill Cosby klar for ny standup-turné. Etc.


Årets best regisserte TV-serie: Euphoria

Bekmørkt og vondt. Samtidig som high school-showet til Sam Levinson er så underholdende at Euphoria – mot alle odds – er den mest populære HBO-serien siden Game of Thrones. I tillegg til å være serieskaperen og manusforfatteren, er den tidligere rusmisbruker Sam også en av de beste regissørene i seriebransjen. Ikke bare på grunn av måten han drar deg inn i handlingen via kameraene, men også hvordan han får frem det beste fra skuespillerne. Ikke bare fra Zendaya. Også blant andre Sydney Sweeney, Alexa Demie, Jacob Elordi, Alexa Demie, Angus Cloud og Eric Dane. Det er lite å si på idéene til Sam. Han bare…. «Hei, la meg skrive inn et skoleteaterstykke i tre av episodene». Og så funker det perfekt. Euphoria er en av de få seriene som både fortsatt føles som et event – og som også klarer å bergta TikTok. En bragd.

Zendaya og Euphoria-manusforfatter/regissør Sam Levinson på screening i New York i juni 2019 (Monica Schipper/Getty)

Zendaya og Euphoria-manusforfatter/regissør Sam Levinson (Monica Schipper/Getty)

Se også: Euphoria sesong 3: Her er alt vi vet så langt


Årets beste skuespiller: Zendaya i Euphoria

MJ er trygg og søt. Den største sjansen Zendaya har tatt i sin karriere er rollen som den queer 16 år gamle rusmisbrukeren Rue. I sesong 2 forsvinner hun så dypt inn i rollen at det blir bokstavelig smertefullt å se på. Nivået på skuespillet til Zendaya – spesielt i episoden «Stand Still Like the Hummingbird» –  kan ikke toppes.

zendaya euphoria sesong 3 HBO Max Norge Rue Bennett

Zendaya som Rue Bennett (HBO Max)


Årets norske rockealbum: brenn. og Honningbarna

Allerede i januar slapp to av Norges beste, mest spennende band hvert sitt album. Både Honningbarnas Animoprhs og brenn. sitt Vandrer på solskinn har vært gøy å få med seg på festival- og konsertscener. 730.no spurte også brenn. om rocken er tilbake i sommer, da fikk vi kjeft. Men den lever i beste velgående!


Årets tipp topp 3 afropop: Rema, Burna Boy, Oxlade

🔥🔥🔥

De tre afropoplåtene som har rotert mest hos 730.no fra de nigerianske godsnutene via Rema, Burna Boy og Oxlade.

«Soundgasm» med Rema

«Last Last» med Burna Boy

«KU LO SA» med Oxlade


Årets mørkeste popkulturelle nedtur: Kanye West

Gamle Ye: – George Bush bryr seg ikke svarte mennesker. Dagens Ye: – Jeg liker Hitler… Artisten tidligere kalt Kanye West trenger sannsynligvis behandling. Men mange er ikke overrasket over Ye anno 2022. Da han i 2018 kjørte en tirade på TMZ TV om at afrikanere selv valgte å være «slaver i 400 år», serverte han også jødehat og en hyllest til Adolf Hitler. Men akkurat det valgte TV-showet å klippe bort. Det var dog ingen tilgjengelige bevis, og mange nektet å tro på historien. Så kommer en dyster rapport fra NBC News, som har snakket med Kanyes tidligere ansatte som bekrefter de samme nazivennlige holdningene.  Deretter stiller Ye på InfoWars i tre timer med den kriminelle konspirasjonsteoretikeren Alex Jones og forsøker hardt – av en eller annen bisarr grunn – å sette Hitler i bedre lys. Ye, vennligst gå og få hjelp (og finn Gud fr). Deretter er det på tide å lage et bra album.

Balenciaga has no longer any relationship nor any plans for future projects related to this artist kanye west ye

Kanye West aka Ye med Balenciaga-tannbeskytter utenfor Givenchy på Paris Fashion Week 2. oktober 2022 (Edward Berthelot/GC Images)


Årets norske album: UNDERGRUNN – UNDERGRUNN

Det er snart tre år siden 730.no skrev om 16-åringene UG. Spol frem til 2022 og UNDERGRUNN er blant Norges største. Som fortjent, ettersom de serverer et sjokkerende bra album som er dristig allsidig. Fra breial rapshit til fengende poprap – og nesten steking – uten at det blit svett. Til en psykedelisk tur i skogen ulikt alt annet vi noensinne har hørt. Musikken er solid håndverk, og tekstene er nydelig skrevet. En beundringsverdig bragd.

undergrunn undergrunn album 730no


Årets Star Wars-opptur: Andor

Spionthriller á la stjernekrig. Forløperen til Rogue One (2016) og originale Star Wars (1977) får som seg hør og bør lekre anmeldelser. Men serien ble kanskje for voksent og seriøst for mannen i gata. En kommersiell suksess ble Andor ei. Selv om serieskaper Tony Gilroy og hovedrolleinnehaver Diego Luna ga oss den beste Star Wars-serien så langt. Som håndverk er dette i alle fall høyt over The Book of Boba Fett og Obi-Wan Kenobi. Fingre krysset for at Andor sesong 2, som nå filmes, engasjerer flere seere.

star-wars andor tv show diego luna disney plus norge

Diego Luna er tilbake som Cassian Andor – nå i sin egen suverene serie (Lucasfilm/Disney+)


Årets historieskapere: Karpe

Chirag og Magdi har vært «Norges største band» i mange år. Det er imponerende at Karpe fortsatt kan holde på den statusen. Det er enda mer imponerende hvordan de gjør det ved å stadig utvikle seg. 2022 startet med nydelige Omar Sheriff, som tok over alle hitlistene. Så fikk de endelig ta over Oslo Spektrum og fylle henne til randen 10 ganger på rad med et påkostet, ekte eventyr. Norsk popkulturhistorie 🫡

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 730.no (@730no)


Årets vondeste beskjed: Vågard Unstad

Det viser seg at halve Norge og hele Bergen hadde et forhold til Vågard Unstad. På overflaten var A-Laget-medlemmet en sann pionér og en av landets feste rappere og tekstforfattere. Som menneske var prinsen av Sandviken nysgjerrig, vittig, kjapp i replikken og en fryktelig fin fyr. Han var engasjert, godhjertet og ærlig. Alle som kom i kontakt med Vågard hadde en unik historie om Vågard, og han vil for alltid leve videre via folkene han berørte.

Vågard Unstad

Vågard var en enestående artist og helt unik kis ❤️ (pressebilde)


Årets festivalgjester: Sondre Justad på Parkenfestivalen

Dette året har vi endelig hatt normal festivalsommer igjen. Det er allerede kjent at Sondre Justad er en konge av norske festivaler, og selv om han ikke spilte så mange i år, var det great success. I tillegg til at han spilte sine to store konserter i Oslo Spektrum, som avslutningen på Reisen til Spektrum, spilte han hovedscenen på hjemmebane på Bodøs Parkenfestivalen. Med seg hadde han både Musti og strykere fra Kyiv Soloists og Arktisk Filharmoni. Det var ekte rørende og flott.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)


Årets mest overraskende konsertopplevelse: Witch Club Satan

Etter by:Larm skrev vi om trioen som gjorde at vi følte vi var innom både en kunstinstallasjon, skrekkfilm og et eventyr. I løpet av én konsert. Witch Club Satan var både rått og fascinerende, og noe vi trodde vi aldri kunne få oppleve på en norsk konsertscene. Heksene var skumle, men flinke, og vi er mildt sagt en opplevelse rikere.


Årets podcast-stjerneskudd: Mathilde Ullum 👑

Jada, 730.no er inhabil af her. Men det er vanskelig å oppsummere 2022 uten å nevne at Norges land endelig har fått nok en podcast! Akkurat det vi trengte 🥰 Men Mathilde er et råskinn uten like, og hun får det beste ut av gjester som Kamelen, Emma Ellingsen, Victoria Nadine, Capow x 2G og David Mokel. Helt gratis, og tilgjengelig der du hører podcast. Meta-bonus: I den seneste episoden kårer 730.no popkultur-året 2022 🎆


Årets TV-godbit: The Bear

Den strålende lille serien handler om en forslitt sandwich-sjappe i Chicago hvor arbeidsmiljøet alltid er nær kokepunktet. The Bear, som er løst basert på den virkelige restauranten Mr. Beef on Orleans, er skapt av Christopher Storer og har blant andre Jeremy Allen White, Ebon Moss-Bachrach, Ayo Edebiri, Lionel Boyce, Liza Colón-Zayas og Abby Elliott i ledende roller. Førstnevnte spiller en hjemvendt stjernekokk som forsøker å redde broren Michaels livsverk etter at han tok livet av seg. FX/Hulu-serien kan sees hos Disney+ i Norge. Sesong 1 består av åtte episoder mellom 20 og 47 minutter. Sesong 2 er på vei! 🐻

Ayo Edebiri Sydney The Bear

Ayo Edebiri er Sydney i The Bear (FX/Hulu/Disney+)


Årets største storfilmflopp: Amsterdam 

Det kan være at andre filmer tapte mer penger enn Amsterdam. Men dette er uten tvil en kolossal flopp. Spesielt med tanke på hvem stjerneregissør David O. Russell og 20th Century Studios frister med: Christian Bale, Margot Robbie, Rami Malek, Anya Taylor-Joy, Robert De Niro, Taylor Swift, Zoe Saldaña, Chris Rock, Taylor Swift og John David Washington. Det er dog stadig mer vanskelig å lokke folk til kinoene hvis det ikke er en franchise-blockbuster-event. Selv med bransjens største stjerner på plakaten. Amsterdam kommer til å spille inn under halvparten av produksjonsbudsjettet. (Markedsføringsbudsjettet, som kan være nesten like mye, kommer i tillegg.) Dessuten var anmeldelsene dårlige. Den planlagte, påkostede nominasjonslanseringen for Oscar, Emmys og Golden Globe ble kjapt skrinlagt, og filmens produsent Drake sluttet kjapt å poste om den på Instagram.

amsterdam flopp 2022 best verst 730no film

Amsterdam (20th Century Studios)

PS: I skrivende stund ser det ut som om Margot Robbie – Hollywoods største kvinnelige filmstjerne – går på enda en ny 2022-smell – sammen med selveste Brad Pitt – via Babylon. Omtrent ingen ville se se den «episke» storfilmen under julens premiere. (I Norge starter den en måned senere.) Et par andre nedturer: Netflix’ Oscar-håp White Noise fikk lunken mottakelse etter Telluride-festivalpremieren, og A24-filmen til Noah Baumbach med Adam Driver, Greta Gerwig og Don Cheadle lanseres nå uten brask og bram. Hva skjedde med Lightyear? Få filmer kan matche populariteten til Toy Story-filmene til Pixar. Men til tross for bra kritikk var det få som ville se Toy Story-spinoff-en med Chris Evans på kino, og Disney tapte trolig opp mot en milliard kroner. (Ikke rart at CEO-en Bob Chapek fikk fyken.)


Årets feteste norske raplåt: UNDERGRUNN «Tipp topp»

– Røyk opp, double up, drikk opp ay / blunt smoke, underdog, TikTok-babe… Det selvtitulerte UG-albumet kunne ikke fått en bedre start. Vel, utenom den perfekte introen til Mira Berggrav Refsum. Låten bugner av heseblesende bars… Dommeren blåser fløyta, blåser tøyta di, tøystykk / og tøyet mitt går hardt, men det er fløyelsmykt 🥵 For en gjeng.


Årets norske gåsehudbanger: FLUS med Yosef Wolde-Mariam, Hiwà, Arif & Jae Rashidi «Min tid»

– Noe skjedde med meg da jeg så Yosef i en Bentley… 🥹♥️ Takk til Madcon-Yosef som ga oss NRK-serien FLUS akkompagnert av solide ukentlige norske slipp. Blant annet «Min tid»; en av årets beste – og lowkey rørende – norske raplåter. Sistemann, veteranen Jae-R, vrenger sjelen sin via et gåsehudvers. Godt hjulpet av en forrykende beat-switch fra stjerneskuddet PVCIFY. Gi oss mer slik norsk rap i 2023.


Årets romantiske-coming-of-age-kannibal-film: Bones and All

Konkurransen i denne kategorien er liten. Men Call Me By Your Name-duoen Luca Guadagnino og Timothée Chalamet har igjen laget en vakker film. Selv om den er litt fæl. Den handler også om mennesker som søker etter å passe inn og finne seg selv. Timmy har aldri vært bedre, mens Taylor Russel igjen beviser at hun er skremmende undervurdert. 730.no anmelder filmen her

bones and all timothee Taylor

Timothée og Taylor i Bones and All (MGM)


Årets beste, verste jente: Signe i Syk pike

Verdens verste menneske er ikke Julie, det er fuckings Signe.


Årets norske film: Syk pike

Den morsomste norske filmen siden… Noensinne? Gud bedre, Kristoffer Borgli (født i 85) vet hva han driver med. Etter noen av norgeshistoriens feteste musikkvideoer og kortfilmer tok han steget over til spillefilmer med DRIB i 2017. I Syk pike følger vi Signe og Thomas; Oslos mest ufordragelige par. Thomas er en kleptomanisk kunstner på vei opp i kulturmiljøet, mens Signe dør etter oppmerksomhet – koste hva det koste vil. Sammen med Steinar Klouman Hallert står hovedrolleinnhaverne Kristine Kujath Thorp og Eirik Sæther for noen av de festligste og vondeste scenene vi har sett i norsk film. Og verre skal det kanskje bli: Nå teamer Kristoffer Borgli nemlig opp med A24 og Nicolas Cage.

Syk pike Kristine Kujath Thorp Kristoffer Borgli

Kristine Kujath Thorp er Signe i Syk pike (Oslo Pictures)


Årets beste nye serie: Kids in Crime

Vi var litt bekymret da TV 2 lanserte en serie med et lignende-ish premiss som suverene Flus bare uker etter NRK-serien hadde premiere. Men så overgår Kids in Crime alle våre forventninger 🤩 Dramaserien fra Sarpsborg tar oss tilbake til 2001 på en så funny, alvorlig og ikke minst virkelighetsnær måte at det bare er å gratulere. Alle som var der da Jens August lå med halvsøsteren sin Charlotte i Hotel Cæsar vet hva vi snakker om. Vi bøyer oss i støvet for serieskaper Kenneth Karlstad og hele KIC-crewet.

(TV 2)


Årets makeover: Jakob Oftebro som Freddy Hælvette

Jakob Oftebro med tribaltatoveringer, pissegult hår og smurfeblå tunge var ikke på vårt bingokort for 2022. Heldigvis kler den smukke alt 😘

(TV 2)


Årets one hit wonder: David Mokel

Med en sånn passe sterk sangstemme, og til gjengjeld enorm tilstedeværelse på TikTok, gikk David Mokel (født i 03) fra å være NRK Super-gutt til å få årets største norske låt i 2022 sammen med Ballinciaga 👑  Nå har suksessen gått til hode på ham, men vi står klare til å ta ham imot som ubetalt praktikant den dagen famen fader. Det blir nok ikke lenge til.

David Mokel aka Alex i Klassen (NRK Super)


Årets raplåt fra UK: «Doja» Central Cee

– The mandem celebrate Eid, the trap still runnin’ on Christmas day… Doja Cat-flørten til Central Cee er hans største hit så langt, med nummer 2 på hitlisten i England. Den ble til og med stor i Norge, hvor den nådde 13. plass. Låten, som varer i 1 minutt og 37 sekunder, sampler klassikeren «Let Me Blow Ya Mind» med i Eve og Gwen Stefani. Cench fikk mye drahjelp fra TikTok på grunn av linjen: – How can I be homophobic? My bitch is gay… Fun fact: Central Cee er den første britiske artisten som får musikkvideo regissert av Cole Bennett.


Årets Maskorama-trio: Ballinciaga

T-Section og Beathoven har levert de også, men kommersielt sett kan vel ingen måle seg med Ballinciaga. Etter noen hundre russelåter i katalogen ble 2022 et sertifisert kaos-år for Ballin. Landstreffet, Findings, Spektrum, Spotify-toppen. Vi blir ikke overrasket om de tar hjem Årets spellemann også.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)


Årets Maskorama-duo: Marcus & Martinus

Trofors’ største eksportvare har flyttet businessen til Sverige, og overrasket alle (utenom oss da) da de dukket opp i The Masked Singer aka Maskorama Sverige. Selvfølgelig vant de hele skiten også.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)


Årets short king: Hasbulla Magomedov

Sorry, David!

(Instagram/hasbulla.hushetskiy)


Årets norske Spotify-bragd: Ramón knuser rekord

Ramón Andresen har hatt et sinnssykt imponerende år. Ikke bare har han sluppet debutalbumet SÅ KLART DET GJØR VONDT og turnert landet over til utsolgte hus; han har også satt rekorder. Allerede i februar slapp han hiten «Ok, jeg lover», som fikk fansen til å hylgråte i plenum. Etter et døgn bikket sangen 600 000 streams på Spotify. Wow!


Årets W: Norsk musikk på topp 🇳🇴

Spotify-topplisten har aldri hatt så mange norske låter som i 2022. Endelig! Listen har vært preget av Ballinciaga og Beathoven, men også Ramón, Karpe, UNDERGRUNN, Emma Steinbakken, Synne Vo, Victoria Nadine og Marstein. S/O TIX, Karpe, Astrid S, Julie Bergan, Kygo, Alan Walker og de andre som banet vei i årene før.


Årets norske savn: Jenter på topp

Gutta har åpenbart klart det, og vi unner dem det. Så hva om vi dytter ut noen internasjonale acts til fordel for norske jenter? I 2022 har Emma Steinbakken, Synne Vo, Victoria Nadine, Astrid S og et par-tre andre klart det. Men det er stort sett guttelus deluxe på topp i Norge på årets topp 10-liste fra Spotify.


Årets stiligste anime-duo: DIO og Pucci fra JoJo’s Bizarre Adventure: Stone Ocean

JoJo’s Bizarre Adventure har mange sære, ukonvensjonelle – og stilige – karakterer, hvorav to utvilsomt passer denne beskrivelsen: DIO og Pucci. Da den sjette delen av Hirohiko Araki-animeserien JoJo’s Bizarre Adventure: Stone Ocean, som avsluttet denne måneden, avslørte Puccis kronglete bakhistorie flere vanskelige hendelser – og hjertesorg. Puccis opprinnelseshistorie inneholder hans første møte med sin kommende mentor DIO. Med ondsinnede sinn, forsøkte duoen å oppnå «himmelen» via alle nødvendige midler. Parets flamboyante og unike utseende gir dem tittelen årets mest stilige anime-duo.

730.no pucci dio jojos bizarre adventure netflix norge

DIO og Pucci (Hirohiko Araki/Netflix)


Årets overraskende norske hit: «Hjerteknuser» 

Noen måneder før Kaizers Orchestra kunngjorde sitt gedigne comeback fikk de originale Stavangerkameratene solid suksess med en gammel schläger. TikTok oppdaget «Hjerteknuser» fra 2010, og balladen gikk strake vegen til topps igjen. Skøy og velfortjent!


Årets artigpetra: Martha Leivestad

Er hun helt sykt morsom, eller er det bare dialekten? Det spør Lars Berrum om i sin NRK-podcast med Martin Beyer-Olsen, og vi er neimen ikke helt sikker selv. Men samma kan det være. Stords ubestridte humordronning har vært ekstra festlig i 2022, og får dermed denne prisen av oss.

Hei, Martha! (Instagram/marthaleivestad)


Årets dans: Quick Style-bryllup

16 år etter starten nådde Quick Style nye høyder i 2022. Etter at klipp fra bryllupet til Suleman fra Quick begynte å spre seg på nettet tok det fullstendig av for Oslo-crewet i sommer. Quick Style-dansen ble en global trend blant annet gjenskapt av Usher, Demi Lovato og Jimmy Fallon. Suksessen tok dem til reiser verden over, og de har fått mange millioner nye følgere bare de siste par månedene. Se originalen nedenfor.


Årets rabalder: Quick Style i Qatar

Quick Style hadde nok ikke forutsett at deres største år hittil også skulle preges av en stor ripe i lakken. (I hvert fall lokalt.) Etter den globalt virale dansen i bryllupet til Suleman, etterfulgt av 10 x Spektrum med Karpe, tok Quick Style turen til Dubai og Qatar for å underholde fans der. Da gutta tagget Visit Qatar på Instagram ble mange skuffet, inkludert Halvor Harsem og Amnesty Norge. Selv sier Quick Style at de ikke har blitt betalt av Qatar – du kan lese hele deres tilsvar her.


Årets modigste norske slipp: «Get Him Away From Me» med SKAAR

Sterk og viktig kost fra SKAAR 🤍  I feel it in my bones / that I’m afraid to be alone with him / it’s clearly in his voice / but they don’t hear, no, they don’t notice / but they say, «love, don’t worry ’bout that» / he’s just like that, he’s just a physical man / and when he’s touching your hand / he’s being your friend / you shouldn’t read into it, into it / no, this is not how it used to be, used to be / no, this is not how it used to be, used to be / no, get him away from me / get him away from me / you gotta get him away from me / get him away from me…


Årets beste rollebesetning/julekalender/kjendisreality: 24-stjerners julekalender

Hvorfor ikke bare slå tre fluer i et gedigent smekk? Det kommer nye julekalendere i nisselandet Norge (lov å si?) hvert år. Dette er dog den beste vi har sett på lang, lang tid. Markus Neby er som vi vet fra før en god programleder, konseptet er godt, og casten er god. Det er ikke så mye mer vi ønsket oss til jul, for å være ærlig. Håper det blir ny sesong hvert år i lang tid fremover. Vi elsker kjendisreality, og hjelper gjerne til med neste års cast.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Markus Neby (@markusneby)


Årets våpen: Sagen til Kevin Lauren

Kevin Lauren var stolt da han entret Oslo Spektrum-scenen sammen med brødrene sine i Ballinciaga. «Folk spør meg ofte om hva jeg har i sekken» sier Sandnes-prinsen, og fisker frem en gedigen sag. Øyeblikket var så sterkt at TikTok tok ned videoen hvor vi dokumenterte hendelsen. IG er dog mindre strenge, se video nedenfor.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)


Årets overraskelse: Billie Eilish x girl in red

NRK fikk god valuta for skattepengene da de fikk Billie Eilish til å dele ut en Spellemann på Coachella 🇺🇸🇳🇴 Inne i en turnébuss overraskes hele Norges Marie Ulven Ringheim av sin kollega fra California. Du kan se video nedenfor.

Bonus: girl in red sniker inn en Kevin Lauren-referanse i takketalen?

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)


Årets solodebut: Marstein

Samtidig som UNDERGRUNN er på toppen bestemmer flere av medlemmene seg for å sysle med solomusikk. Og dét gjør de jaggu lurt i. Jo Almaas Marstein (født i 02) klarer i løpet av noen måneder å gå fra førsteplass med UG til førsteplass alene. Først med albumene UNDERGRUNN og Medici Marstein, så med «Frida Kahlo». Blir jo fort en Spellemann av dette, Marstein. Men først: Årets solodebut av 730.no 🏆 Fun fact 1: «Xania City» er forkortelsen på Christiania alias Oslos gamle navn. Forkortelsen var alminnelig i alle typer skriftlige fremstillinger. Fun fact 2: Den greske bokstaven Χ (chi) har i over 1000 år vært benyttet som forkortelse for Kristus.)

Marstein Xania 730.no

Marstein sover ikke (Orkidé)


Årets jubileum: Tusvik & Tønne 10 år

Selv presseforbud og umenneskelige mobilposer kan ikke holde 730.no unna Tusvik & Tønne sitt jubileumsshow. Vi er ingen tystere og skal derfor ikke røpe noen dryge detaljer fra showet, men gud bedre så Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne leverer hver eneste gang. Rørende, rampete og ekstremt morsomt. Langt fra stødig! Det er bare å ta av seg hatten nattbindet.

(Sentrum Scene)


Årets norske rampejente: Caroline Nitter

Sammen med sin kjære Christian Brennhovd har Caroline Nitter til de grader preget realityåret 2022, men også hele det kulørte mediebildet. Vi liker folk som rører litt rundt i den ellers trygge og kjedelige underholdningsbransjen, og kårer derfor Caroline Nitter til årets rampejente 2022 🤩

(Magnus Helstad for 730.no)


Årets brudd: Isabel Raad og Jack Beaumont

2022 brakte med seg brudd-bonanza i influencer-Norge, men ingen skapte like mye furore som krigen mellom Jack og Isabel på Instagram. Spesielt ettersom halve kongeriket fikk være delaktige i både DM og kommentarfelt. Kim og Pete could never. Les mer 💔


Årets språk-switch: Tyr

730.no har fulgt Tyr siden han var 15 år og kalte seg Wonder the Boy. I 2022 hoppet 01-eren endelig uti det og slapp sin TyrTape. Miksen fikk terningkast 6 og rørte fansen. Oppskriften er den samme som før, men på norsk er det lettere å bli forstått, hevder Tyr selv. Han har nok et poeng. Hør låter som «Finesse», «21», «Chanel» (med Oscar Blesson) og «Graveyard Shifts» (med Larsiveli og L.U:N.A) nedenfor.


Årets dialekt-queen: Synne Vo

Rett ut av LIMPI i Lillehammer kommer Synne Vorkinn alias Synne Vo og setter Gudbrandsdalen og Lesja på pop-kartet. Det er ikke mange norske kvinner på de norske topplistene, men Synne har klart det gang etter gang i år med låter som «Heime» og «Lykke te». Vi gratulerar!

Synne Vo Lykke Te merch 730no norsk musikk

Synne Vo serverer fet norsk musikk + merch 💖❤️ (Instagram/egersynnevo)


Årets bobler fra nord: Anna Kajander

Vi har trukket frem Anna Kajander før, og hun var en av dem vi for et par år siden listet opp som en av de mest spennende popartistene å følge med på fra nord. I 2020 slapp hun debutalbumet sitt, men så har det vært ganske stille… Til hun i sommer slapp musikk igjen! «Helt OK» er et bevis på at Lofoten-jenta burde få mer oppmerksomhet. Kanskje 2023 blir året?


Årets norske rebranding: Jonas Aden = Aden Foyer

På tampen av 2022 kom en av årets største norske låter. Og mange vet fortsatt ikke at den er norsk… Gratulerer med en imponerende ny start, Aden Foyer! «The Ballet Girl» gikk viralt etter solid innsats på TikTok, og har i skrivende stund over 14 millioner streams. Mange av dem kommer fra utlandet, hvor Jonas nå satser for fullt.


Årets power-par: Victoria Nadine og Kygo

Irriterende vakre, talentfulle og ydmyke folk… Og så blir de sammen?!? Det blir nesten for meget. Men vi er glad på Kyrre og Victorias vegne ❤️ Dere er fryktelig søte sammen, og vi gleder oss til å se flere sukkersøte bilder på Instagram i 2023.

Victoria Nadine Nerve 730 Kygo Kyrre Gorvell DahllDette kunne vært Torgallmenningen i Bergen, men det er altså Times Square i New York 🇺🇸 (Johannes Lovund)


Årets kjærlighetserklæring: «Hellig» med Arif ❤️

For meg er du hellig… Eller skal vi si Helly? 🥰 Det er neppe ikke tilfeldig at Arif bruker akkurat dette ordet for å beskrive sin store kjærlighet. Låten er nemlig inspirert av trønder-favoritten Helene Nygaard alias HellyLife. Tnåå!

Arif og Helene (Instagram/arif_murakami)

Arif og Helene (Instagram/arif_murakami)


Årets takeover: Peder Elias i Sør-Korea 🇰🇷

Peder, hva skjer? Etter flere år på topplistene i Taiwan og Sør-Korea fikk trønderen endelig tatt turen østover. Og der ble det full klaff! Allerede på flyplassen blir Peder Elias tatt imot av trofaste fans, og når han inviterer til en spontan minikonsert i Seoul dukker hundrevis av tilhengere opp. Han fikk også plukket meg seg en pris (sist vunnet av Charlie Puth), og prydet forsiden til Rolling Stone Korea. 골든보이 인증!

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)


Årets urfolk-sci-fi-thriller: Prey

Etter seks filmer med Predator fikk vi forløperen Prey. Jaggu er dette den beste i franchisen siden originalen med Arnold Schwarzenegger fra 1987. Handlingen, lagt til 1719 i USA, følger den unge, obsternasige – og veldig tøffe – jenta Naru som vil være kriger. For så å ende opp med å jakte på en Predator fra en annen planet. Regissøren Dan Trachtenberg byr på en vakker, spennende og effektiv sci-fi-horror-thriller som skildrer det amerikanske urfolket på en grundig og ekte måte. Queen Amber Midthunder bærer filmen på sine skuldre i den vanskelige hovedrollen. Fun fact: Prey, som er på engelsk, er den første filmen til å bli dubbet til språket til indianerstammen Comanche

Årets landeplage: «Dans på bordet»

Mi amooor! 🎶 Med over 36 millioner streams på under et år – i vesle Norge som har knappe 5 millioner innbyggere – er det klart at Ballinciaga og David Mokel står for årets norske hit. Denne kommer vi til å danse til i 2023 også.

 

Årets sommerlåt-destinasjoner: 🇿🇦 Sør-Afrika vs. Italia 🇮🇹

Her blir det delt førsteplass til to solfylte feriedestinasjoner. Spådom for 2023: 🇩🇰 København og Nice 🇫🇷


Årets (kjekke) fotballspiller: Leo Skiri Østigård

Nei, vi er intet fotballnettsted, men idrett er kultur, og vi elsker kultur. Og helt ærlig, det er flere fotballspillere enn Haaland og Ødegaard som fortjener oppmerksomhet? I fjor var det en Bodø/Glimt-spiller som fascinerte oss, i år er det denne Leo fra Åndalsnes. Akkurat nå spiller han både for det norske herrelandslaget og for italienske SSC Napoli. O ingen kan benekte at han er kjekk??

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Leo Skiri Østigård (@leoskirio)


Årets dronning: Lise Klaveness mot FIFA og Qatar

Okay da, mer sport på 730.no! Alle har fått med seg VM, og alle har fått med seg lurvelevenet som har vært rundt VM. At det holdes i et land som Qatar, har ikke gått stille for seg. Det er dog mange som kun sitter på Internett og er forbanna, mens vår egen fotballpresident står rakrygget foran FIFA når hun fordømmer menneskerettighetsbruddene rundt det som egentlig skal være en fotballfest. Vi er HELDIGE som har en som Lise på toppen!


Årets mest antesiperte 2023-serie basert på spill: The Last of Us

16. januar 2023 har The Last of Us premiere på HBO Max, og er streamingtjenestens første serie basert på et spill. Med Pedro Pascal (Narcos) og Bella Ramsey (Game of Thrones) i hovedrollene som Joel og Ellie krysser vi alt vi har får at det lever opp til det kritikerroste spillet.


Årets kontroversielle serie-ship: Daemon og Rhaenyra Targaryen

Suspekte familierelasjoner er kanskje ikke et nytt konsept fra Westeros. Når det er sagt har man sjeldent sett en like stor aksept for en toksisk onkel og niese duo, slik Daemon og Rhynera fikk fra seerne av House of the Dragon. Paret kan dog skryte av å ha det minst katastrofale bryllupet i Game of Thrones‘ historie. Selv om det var litt blodig, da.


Årets elskede TV-skurk: Vecna

Vecna aka Henry aka One ble kanskje fryktet av Eleven og resten av Hawkins-gjengen i Stranger Things, men fansen var dog raske med å legge sin elsk på den skremmende skapningen. Litt av æren må vel også gis til skuespilleren bak Vecnussy, Jamie Campbell Bower.


Årets konsert-tale: Harry Styles i Telenor Arena 🏳️‍🌈

Harry Styles viet noen minutter til alvor under sin konsert i Telenor Arena 1. juli, en tid hvor mange var redd og berørt etter skytingen ved London Pub i Oslo. – Jeg vil bare fortelle dere at jeg er veldig lei meg, sier han emosjonelt. – Jeg håper dere føler dere trygge her inne sammen med hverandre. Det jeg er mest stolt av i livet mitt er å kunne få spille for slik en utrolig kjærlighetsfull gruppe mennesker hver kveld. Det er en ære. Jeg takker dere så mye for atomsfæren dere skaper her inne [og] tillater folk å føle seg trygge og være seg selv ❤️

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)


Årets norske forlovelse: Märtha og Durek

Et flott par skal gifte seg! <3 Til tross for den ene mediestormen etter den andre står kjærligheten alltid høyest for Märtha og Durek. Vi er veldig glad på deres vegne, og ønsker dem et langt og lykkelig ekteskap ❤️

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)


Årets mest underholdende skrekkfilm: Barbarian

Dette er en av årets villeste kinoopplevelser. Over the top horror blandet med mørk humor og utradisjonell fortellermåte/switch som ikke alle vil bli med på. Men historien om hemmeligheten i Airbnb-huset er nifs og konsekvent uforutsigbar. Georgina Campbell skinner som ny Scream Queen, mens svenske Bill Skarsgård er perfekt som simp – eller bad guy? Karakteren til Justin Long er ufattelig teit og herlig toksisk. Se opp for mer fra manusforfatter og regissør Zach Cregger på 730.no snart.

730.no anmelder Barbarian


Årets humorshow: Analog Champagne

Martin Beyer-Olsen, din sjuke jævel! Analog Champagne forener Martins forkjærlighet for analog kunst med misnøyen over å være avhengig av mobilen og alt det innebærer. Det høres kanskje smalt ut, men det er ikke det. Mellom nerding på diverse duppeditter får vi for eksempel se og høre noe av det beste fra Facebook avdeling Østfold. Martin serverer også et lysshow fra ville helvete. Terningkast 7!

(Parkteatret)


Årets muse/it-girl: Julia Fox

Hun var Josh Safdies muse da han skrev Uncut Gems, og i 2022 var det Kanye West som fikk æren av å både date, kle og sminke Julia Fox. Etter drøye seks uker klarte Julia å få Ye vekk fra Kim ble det dog slutt mellom paret. Men, det var ikke slutten på skrulleguris 15 minutter. Den italiensk-amerikanske skuespilleren og modellen har klart å holde seg søkelyset, og har på mange måter gått fra å være muse til å bli sin egen it-girl. We stan.


Årets reality: Johnny Depp vs. Amber Heard

Er det lov å melde? Man kommer i alle fall ikke unna det faktumet at den offentlige rettssaken mellom det tidligere ekteparet var en større snakkis enn årets nye Paradise-konsept. For de med TikTok var det umulig å scrolle seg nedover For You-siden uten å se folk slepe Amber Heard da hun fortalte om hunden som tråkket på en bie, mens Johnny Depp ble hyllet for å snakke tilbake til ekskonas advokater. Husker noen egentlig noe annet som skjedde den mai-måneden?


Årets feigeste nepe: Tory Lanez

Lykke til videre, Tory L.

S/o Megan Thee Stallion


Årets lure-comeback: Rihanna

Rihanna fødte ikke bare en sønn i år. Hun serverte også musikk til verdenen for første gang på seks år. (Hvis vi ikke teller duetten «BELIEVE IT» med PARTYNEXTDOOR.) Selv om vi antagelig må vente til neste år (?) på det etterlengtede albumet, er Black Panther-singlene «Lift Me Up» og «Born Again» en helt grei oppvarming.

Rihanna Super Bowl Halftime show setlist

(Axelle/Bauer-Griffin/Getty


Årets modigste demonstranter: Iran 🇮🇷

Vi har ikke ord. Demonstranter kjemper med livet som innsats for å frigjøre Iran. TIME Magazine kårer kvinnene i Iran til Årets helter, og vi kunne ikke vært mer enig.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)


Mer fra 730.no: Det beste fra Instagram og TikTok i 2022

Nyeste saker fra 730.no

Les mer