Hopp til hovedinnhold
DISSE TO SKJØNNINGENE LIGGER BEGGE AN TIL Å VINNE STORE PRISER FOR FILMENE SINE, MEN NÅR DE LISTEN VÅR? (WARNER BROS)

730 kårer de 10 beste kinofilmene fra 2017

DISSE TO SKJØNNINGENE LIGGER BEGGE AN TIL Å VINNE STORE PRISER FOR FILMENE SINE, MEN NÅR DE LISTEN VÅR? (WARNER BROS)

Til tross for at Taylor Swift sier at hun umulig kunne ha hatt et bedre år, kan man vel si at 2017 ikke akkurat har vært superdupert for de fleste av oss.
Oversvømmelser, Sinna-Donald og atomprøvesprengninger fra Kim Jong er bare noen av kildene for angsten vår fra året som var.
Midt i alt dette er det viktig å huske på at 2017 ikke har vært helt forferdelig på alle områder; filmlerretet for eksempel.
 
Kinoåret 2017 har imponert fra start til slutt, og vi i 730 har hatt en intern diskusjon for å komme frem til hvilke av årets debuter som har vært de aller, aller beste.
Årets jury består av redaktør Janne Monsen Tveit, den egentlige sjefen over alle sjefer Gisle G. Stokland, bloggekspert og skribent Victoria Arnesen, beauty-blogger og skribent Chioma Anugweje, samt TV-nerd og skribent Christer Davanger.
Sammen har vi prøvd å finne frem til de 10 beste filmene fra 2017 (basert på norsk premieredato), en oppgave som er laaaangt fra enkelt med tanke på hvor høyt kvalitetsnivået har vært.
Se vår svært subjektive og personlige liste over 2017s beste kinoturer: 
Janne: – Årets stiligste film kommer i romjulen. Sally Potter-regisserte The Party er skutt i sort/hvitt, men ikke la det skremme deg fra å se den. The Party er funny og full av twister – og innehar det råeste persongalleriet vi har sett på lenge.

9. Baby Driver

 

Christer: – Kevin Spacey er nok ikke akkurat årets trekkplaster, men Baby Driver rakk å gjøre stor suksess før #MeToo-bølgen skylte innover Hollywood. Å synkronisere musikk til skuespillerne er en grei måte å gjøre det som ellers bare kunne vært en grei actionfilm til en virkelig dyktig actionfilm.

Christer: – The tale as old as time er nesten like fin som live-action remake som den var som tegnefilm på 90-tallet. Det fulgte dog en rekke kommentarer om at Emma Watson er dårlig til å synge og er dårlig skuespiller. Vi syntes dette er urettferdig; hun er ikke en dårlig skuespiller.

Helge: – La La Land spiller på alle de største klisjeene fra musikalsjangeren som de klarer, men nailer det så sykt. Har aldri slitt så mye med å ikke hulke i en kinosal som da jeg så den. (Disclaimer: USA-premiere i 2016, men norgespremiere 24. februar 2017, nesten tre måneder senere. Go figure.)
Cecilie: – Harry Styles Christopher Nolan-filmen Dunkirk er den filmen jeg har sett flest ganger i år. De forskjellige historiene er fortalt på en utypisk krigsfilm-måte og best av alt: Det er ingen romantikk. Hvis du ikke stygg-gråter når småbåtene ankommer strande har du et hjerte av gråstein… og ikke minst er det en råsterk skuespillerdebut av Harry Styles. Som jeg kanskje er litt fan av. 
Janne: – Moonlight vant ikke prisen for årets beste film under Oscar-utdelingen uten grunn. Dramaet følger Chiron som barn, ungdom og voksen, i det han prøver å finne både kjærligheten og seg selv. Moonlight er en nydelig og realistisk film som sitter i deg lenge, lenge etterpå. Bare se den. (Igjen: Kom i 2016, norsk premiere i 2017.)

Victoria: – Jeg trodde jeg gikk til en slags konsertfilm hvor de kanskje snakket litt eller gjorde noe gøy. Men hva ER det de har holdt på med? Elska det, da. Vennligst fortell meg hvor det skatteparadiset var. Og vennligst slipp alle de nye låtene med én gang

Gisle: – Kjærestepar med hvit og sort hud burde ikke være så skummelt i 2017, men denne fæle, flinke gyseren tegner et litt annet ubarmhjertig bilde. Med en sjuk dose humor og originalt, skrullete plot.
 

Christer: – Gal Gadot er nok årets superkvinne i våre øyne (sorry Scarlet). Wonder Woman imponerte så mye at vi så vidt husker at DC også slapp Justice League i år.
Oooog favoritten vår er…..

1. IT
Christer: – «Ingenting slår originalen» heter det, men noe sier meg at ingen har fortalt Bill Skarsgård dette. Sveriges klovnegutt briljerer og traumatiserer uten like i år og kan absolutt fylle Tim Currys sko. Kommer ikke til å ta turen til noe sirkus med det første… #foråsidetsånn
Vi gratulerer, Pennywise!

 
STERKE BOBLERE SOM NESTEN KOM MED: Hva vil folk si, Thelma, Lady Bird, Blade Runner 2049, The Disaster Artist og den øyeblikkelige nyklassikeren Sammen om drømmen
Dessuten: Star Wars: The Last Jedi er jaggu ikke dårlig: Her er de åtte kuleste scenene fra filmen

Les mer