Hopp til hovedinnhold
Simon J Berger aka Adam Veile
Simon J. Berger aka Adam Veile har det ikke så bra i Exit sesong 3 (NRK)

Exit sesong 3: En tam exit for Norges villeste finansmenn

Exit er tilbake for mer faenskap. Men kanskje litt oppbrukt faenskap?

Det var på tide vi fikk sett de fantastiske forferdelige fire tilbake på høygir. Denne gangen via Oslos gater, sanddyner og dårlig engelsk på Syden-tur.

Vi sier aldri nei takk til serier om dysfunksjonelle rikinger som har absurde problemer med penger og privatlivene sine. Og det ser ut til å være en sjanger som bare øker i populæritet.

Nå skal jeg ikke sammenligne konseptet til Exit med Succession, The White Lotus eller Billions. Men fellestrekket er «mer penger, flere problemer» – og det er nesten alltid god underholdning.

Det er nå to år siden sist vi så finansgutta i Nordens mest sette TV-serie. Øystein Karlsens og NRKs Exit returnerer nå med en etterlengtet tredje og siste sesong om pengesultne, sexavhengige rusmisbrukere. Hvor handlingen er 70 prosent virkelighet!

Sesong 3 går ikke rundt grøten. I hvert fall ikke i de første to minuttene. Vi blir introdusert for karakterene i forskjellige krisesituasjoner. Det er et Breaking Bad-aktig scenario hvor vi får et frampek på kaoset som er i ferd med å utfolde seg.

Tobias Santelmann, Simon J. Berger og Jon Øigarden (NRK).

I tillegg ranter fortellerstemmen til Jeppe om dagsaktuell politikk, Greta Thunberg, og sine «fucked up» venner. Et lite hint om hva sesong 3 vil handle om.

«Så hvordan havnet jeg her?», sier Jeppe i en mørk tone med Everybody Wants to Rule the World av Tears for Fears i bakgrunnen.

Det plantes altså store forventninger for hele sesongen. Det er også klipp vi har sett i traileren. Men så fort denne sekvensen er over begynner sesongen likevel å gå rundt grøten.

Mer penger, flere problemer.

Serien har som regel satt Exit-gutta i dagsaktuelle situasjoner hver sesong. I forrige sesong var blant annet Covid-19 et tema.

Nå legger Adam Veile (Simon J. Berger), Henrik Kranz (Tobias Santelmann) og Jeppe Schøitt (Jon Øigarden) ut på nye finanseventyr via det grønne skiftet og kryptovaluta. Mye som blir forklart i sekvenser for oss seere som ikke har peiling. Alt fra vindmøller til skatteparadis.

Exit-gutta må deale med privatliv
Exit-gutta må deale med privatliv (NRK)

Samtidig sliter de med hver sine problemer i privatlivet. Stort sett handlinger som sesong 2 kicket i gang. Hermine (Agnes Kittelsen) er fortsatt på hevntokt mot Adam som i tillegg har Økokrim etter seg. Henrik klager fortsatt over kone og barn, og må i tillegg deale med andre sideproblemer. Jeppe vil skille seg og har fortsatt daddy issues.

NRK har ikke akkurat holdt det hemmelig at William (Pål Sverre Hagen) vender tilbake. Allerede i første episode kommer karakteren ridende mot oss på en kamel i ørkenen i Marokko. Hvordan han lever kan du finne ut i serien.

Det hadde dog vært hakket bedre om man ikke visste karakterens dom etter den mørke slutten i sesong 2.

I mellomtiden må andre håndtere Williams bortgang. Kona hans Celine (Ine Marie Wilmann) sliter med økonomien, og Pål (Anders Baasmo) lever livet i Spania med Williams penger. Torpedoen til svensken, Martin Bescow, jakter også på ham etter kredittkortet hans blir brukt i Marokko.

Fest, fest og mer fest.

Exit sesong 3 holder ikke tilbake på sex og pool parties
Exit sesong 3 holder ikke tilbake på sex og pool parties (NRK)

De holder fast på de morsomme Exit-vibbene med pool-parties, orgies, prostitusjon og pegging i sekvenser her og der. Men «sjokkverdien» man kjente tidligere er ikke like høy. De føles tilfeldige og bidrar ikke så mye til historien og karakterutvikling.

Det er gøy å se den ufyselige gjengen tilbake på skjermen igjen etter to ekstremt sterke runder. Sesongen holder seg interessant fra starten og mot slutten. Men oppbygningen faller flatt, og man blir etterlatt en litt forglemmelig historie. Til tross for at det skjer MYE.

Mangel på dypere TV-drama gjør at konklusjonen blir litt tam. Og spenningen man fikk i starten forsvinner.

Agnes Kittelsen som Hermine
Skal Hermine (Agnes Kittelsen) endelig få sin hevn? (NRK)

Løftes av gode skuespillerprestasjoner

Handlingen får det krydderet den trenger med de suverene skuespillerprestasjonene. Det var det jo ingen tvil om at vi skulle få.

Tobias Santelmann og Jon Øigarden skiller seg mest ut i den glimrende rollebesetningen. Oftest er det de som tar rampelyset i scenene hvor gutta er på syrefest eller spiser (for det meste drikker) lunsj.

Noen av de mest nervepirrende øyeblikkene fra sesong 2 var scenene med Agnes Kittelsen og Simon J. Berger som Hermine og Adam.

Spenningen er fortsatt like intens når de møtes i sesong 3, og det er kanskje her du virkelig sitter på kanten av setet. Men Hermines hevn og motiv blir dratt litt for langt ut. Det begynte å bli forutsigbart.

De har virkelig gått all-in med både historier som knyttes sammen og sidehistorier som hver av gutta må forholde seg til. Og det blir nesten for mye av det gode. Budskapet om makt og penger er det samme. Men trådene som har bygget opp til siste sesong lander ikke godt nok i konklusjonen.

De første tre episodene har premiere på NRK TV i dag.

Se også: 730.no anmelder Flus: En strålende dramedie om Oslos gangstermiljø

Les mer