Hopp til hovedinnhold
The-Last-of-Us-HBO-anmeldelse-Pedro-Pascal-Bella-Ramsey-Joel-Miller-Ellie-Williams
730.no anmelder The Last of Us (HBO)

The Last of Us bryter videospill-forbannelsen på fortreffelig vis

730.no-stabens største fangirl anmelder The Last of Us 🎲

Ingen spoilere!

Adaptasjoner av videospill har ikke opparbeidet seg det beste ryktet gjennom årene. Mange var derfor spente på resultatet da det ble annonsert at historien til The Last of Us skulle adapteres til TV-skjermen. Meg selv inkludert.


OPPDATERT: The Last of Us går i samme felle som Game of Thrones


The Last of Us ble hyllet verdenen over etter lanseringen i 2013. Siden har det blitt omtalt som et av de beste videospillene noensinne. For meg er det en personlig favoritt, men jeg vet at jeg ikke er alene om å tenke at fallhøyden til en adaptasjon er stor.

For hvordan skal de egentlig klare å gjenskape den hjerteskjærende historien som blir fortalt så godt i spillet når man ikke lenger får være delaktig?

Tro det eller ei, HBO-serien får det til på en mesterlig måte. For etter å ha sett seriens ni episoder kan jeg, som en stor fan av spillet, endelig puste lettet ut og si:

The Last of Us er en veldig vellykket og verdig adaptasjon.

The Last of Us HBO Max serier i 2023
The Last of Us er en av de mest etterlengtede seriene i 2023 (HBO)

Det er jeg heller ikke alene om å mene. De første reaksjonene på den kommende serien er suverene.

Mye av æren går til skuespillerprestasjonene til hovedrolleinnhaverne Pedro Pascal (The Mandalorian, Narcos) og Bella Ramsey (Game of Thrones).

For la det bare være sagt; de som hatet på castingen av sistnevnte skylder Bella en unnskyldning. Nei, hun er ikke klin lik på den animerte jenta i spillet, men det behøver hun heller ikke å være. Bella sklir inn i rollen som Ellie mer og mer for hver episode som går, og omfavner karakteren på en sterk og troverdig måte.

Det samme gjelder naturligvis Pedro. Jeg kjøper han som Joel omtrent fra første sekund. Balansen han skaper mellom hardbarka overlever og beskyttende farsfigur er i mine øyne upåklagelig.

Enda viktigere er det dog at de to skuespillerne også har en fantastisk god kjemi. De klarer absolutt å gjenskape den rørende far-og-datter-dynamikken fra spillet. Noe som er essensielt med tanke på historien.

For selv om The Last of Us-spillet er pakket med action rundt hvert hjørne på ferden gjennom et slags zombie-infisert og postapokalyptisk USA, er relasjonen mellom menneskene vi møter selve hjerte til historien som blir fortalt.

Derfor gjør det heller ikke så mye at serien ikke byr på like mye action.

The Last of Us Clickers HBO Naught Dog trailer Take on Me aha premiere 16 januar 2023
(HBO)

Selv om jeg må innrømme at jeg kunne ønske meg noen flere møter med de infiserte skapningene hvis jeg skal være 110 % dønn ærlig. Det er dog ikke nok til at det føles som en mangel.

Spill -og serieskaperen Neil Druckmann har selv forklart at de bevisst har valgt å kutte mye av det actionfylte innholdet. Og jeg kan skjønne hvorfor. Der mange spill-adapsjoner prøver å få plass til så mye action som mulig der det lar seg gjøre, velger The Last of Us dette innholdet med omhu. Dette fører til at de voldelige og actionfylte scenene gjør mye større inntrykk når de først skjer.

Spesielt ettersom serien tillater seg god tid til å la oss bli kjent med karakterene.

Noe som gangner både fansen av spillet, så vel som nye seere. Dette skaper også en god balanse mellom en karakterdrevet og historiedrevet fortellermåte, som igjen skaper et godt tempo og bra spenningsdriv.

Adapsjonen utspiller seg nokså likt som spillet, hvor vi stadig møter nye mennesker på Joel og Ellies reise. Men, i stede for å bruke mye av tiden på å skyte seg forbi både mennesker og infiserte for å komme seg videre, fokuserer heller serien på gi både historien og karakterene mer dybde.

Dette gjør de klinkende klart allerede i første episode. Her får vi en grundig forklaring på hva som faktisk fører til at verden går under, nemlig den ekte parasittsoppen cordyceps. På norsk heter den forøvrig snylteklubbe, og fås kjøpt som kosttilskudd. Nei takk.

I den første episoden møter vi også Joels datter, Sarah (Nico Parker). I serien blir vi enda bedre kjent med karakteren og forholdet dem i mellom før helvete bryter løs. Dette gjør at det som omsider skjer kun gjør enda vondere.

Det beste eksempelet skjer dog i den tredje episoden. I denne episoden er hovedrollene på vei for å finne den nådeløse overleveren Bill (Nick Offerman).

Her gjør derimot serien sin første (og beste) helomvending, for vi får også møte Frank (Murray Barlett). En karakter som kun blir nevnt i spillet. Resultatet er en av seriens sterkeste episoder, og noe av det bedre jeg har sett på TV.

Murray-Bartlett-som-Frank-i-The-Last-of-Us-HBO-Max
Murray Barlett fra The White Lotus er Frank i The Last of Us (HBO)

The Last of Us fortsetter i dybden ut sesongen og byr på flere forfriskende endringer.

Blant annet når vi treffer på Henry (Lamar Johnson) og Sam (Keivonn Woodard). I denne delen blir vi introdusert for karakterer vi verken har hørt om eller møtt før, og det er med på å gjøre historien og menneskene mer komplekse.

Sesongens siste del er der serien holder seg mest tro til originalmaterialet. Det fungerer fint, men på grunn av de gode endringene i den knallsterke første delen, føles det en smule forhastet mot slutten. Jeg venter spent på den neste store hendelsen, men når det skjer føles det litt ut som den er over før det har startet helt ordentlig. Dette er dog småpirk, og vil nødvendigvis ikke være noe nye seere biter seg merke i.

Det er heller ikke bare historien som er godt adaptert til TV-skjermen. Det ser også veldig pent ut. Det er ikke vanskelig å leve seg inn i den postapokalyptiske verdenen, og jeg fascineres til tider over hvor realistisk og ekte de forfalte stedene ser ut. For ikke å glemme de infiserte, som nesten er eklere enn de er i spillet.

Alt i alt har serieskaperne Neil Druckmann og Craig Mazin (Chernobyl) klart å lage et postapokalyptisk mesterverk. Serien har absolutt potensiale til å bli vårens, om ikke årets beste.

Det lover også godt for en potensiell adapsjon av The Last of Us Part II. Det er jeg personlig overhode ikke klar for, men det kommer vi tilbake til senere.

Terningkast 6

Det er bare å glede seg til premieren til The Last of Us på HBO Max 16. januar.

Se også: 27 serier vi gleder oss til å se i 2023

Nyeste saker fra 730.no

Les mer