Hopp til hovedinnhold
Herman Tømmeraas er godsnute, men Semester levde dessverre ikke opp til forventningene våre (Netflix, NRK)

Anti-serietips: 7 serier du bør styre unna

Har du noen gang kastet bort timesvis på en dårlig serie?

Det har vi. Internett bugner over av strømmetjenester som tilbyr store utvalg. Det kjedeligste vi vet er å oppdage midt i en sesong at det ikke blir bedre.

Vi har derfor samlet opp en liten liste over serier du ikke burde kaste bort tid på.

Nesten voksen

Nesten Voksen, NRK

Kjersti Tveterås, Jenny Skavlan og Renate Reinsve spiller tre av hovedrollene i Nesten voksen (Julia Marie Naglestad/NRK)

Første på lista er NRK-serien Nesten voksen. Med kjente fjes som Jenny Skavlan, Hans Olav Brenner og Mattis Herman Nyquist kan man fort bli lurt til å se både en og to episoder av komiserien som omhandler overgangen fra ung voksen til «helt voksen».

Før premieren i januar 2018 uttalte underholdningssjefen i NRK at han håpet Nesten voksen ville bli en seerfavoritt på lik linje med deres komisuksess Side om side. Slik ble det altså ikke.

Nesten voksen minner om en dårlig amerikansk sitcom, mens skuespillet er av den ubehagelige sorten. Karakterene er heller ikke spesielt interessante. Alt fremstår så kunstig og overspilt at man på slutten av hver episode sitter igjen med følelsen av bortkastet tid.

NRK rakk å bruke over én million kroner på oppfølgeren, før serien ble kansellert under tre måneder etter premieren på sesong 1.

L.A.’s Finest

L.A.'s finest

Gabrielle Union og Jessica Alba som politikvinner i L.A. (Erica Parise /Sony Pictures Television/Spectrum Originals)

Det amerikanske politidramaet L.A.’s Finest er basert på de kjente Bad Boys-filmene fra 1990-tallet med Will Smith og Martin Lawrence i spissen. Denne gangen med kvinnelige hovedroller, nærmere bestemt Gabrielle Union og Jessica Alba.

Serien tar for seg livet til karakteren Sydney Burnett, søsteren til Martin Lawrences karakter Marcus Bernett i Bad Boys. I de tidligere filmene var hun undercover i Miami, men i serien er hun bosatt i Los Angeles og ansatt i LAPD. Sammen med Nancy, en tidligere marinesoldat og våpenspesialist, jakter hun kriminelle i L.A.’s gater.

Vi tok en rask titt på de første episodene før vi innså at dette var en flopp. Situasjonene de havner i kommer ut fra intet og fremstår svært urealistiske. Skuespillet er også tamt, i likhet med handlingen i serien.

Til tross for dette har serien allerede fått grønt lys til sesong 2, så noen finner den jo interessant. Om du likevel er nysgjerrig streames serien hos Viaplay i Norge.

Fuller House

Fuller House

Familien samlet i barndomshjemmet i serien Fuller House (Netflix)

Mange husker kanskje Full House, den amerikanske komiserien om alenefaren Danny Tanner og hans tre døtre DJ, Stephanie og Michelle. TVNorge viste serien jevnlig fra 1992 til 2011, så en eller annen gang har du nok kommet over den koselige familieserien. I Norge er den kanskje best kjent under navnet Under samme tak.

De som fulgte med på den originale serien følte nok et snev av nostalgi da Netflix annonserte at de jobbet med en oppfølger, nemlig Fuller House. Oppfølgeren følger DJ og Stephanie som nå har blitt voksne og lever videre i det store barndomshjemmet i San Fransisco.

De fleste av den originale seriens skuespillere er fortsatt å se, om så bare for en gjesteopptreden. Unntaket er dessverre kjendistvillingene Mary-Kate og Ashley Olsen i rollen som Michelle, som mange nok hadde håpet å se igjen på skjermen.

Fuller House bærer preg av dårlig manus, kjedelig handling og alt for mange teite vitser. Joda, det er nostalgisk å se igjen det kjente huset og San Fransiscos bratte bakker, men DJ og Stephanie fungerer ikke like bra i voksen alder. For å ikke snakke om at Michelle ikke er å se en eneste gang i hele serien.

Likevel var Fuller House en av de mest sette seriene på Netflix i 2016, og det jobbes nå med sesong 5 som slippes sent i 2019. Alle sesongene er tilgjengelig hos Netflix.

Insatiable

Netflix Insatiable

Debby Ryan i rollen som Patty (Netflix)

Videre til en av de dummeste seriene som kanskje noen gang er laget? Netflix lager mye bra, men Insatiable er det motsatte. Fryktelig dårlig.

Serien handler om den overvektige tenåringsjenta Patricia (Debby Ryan), også kalt «Fatty Patty». Patricia har så lenge hun kan huske blitt mobbet for overvekten sin. En dag får hun skadet ansiktet og blir sittende med kjeven i lås over en hel sommer. Vipps – så er hun 30 kilo lettere og klar for å delta i en missekonkurranse for å hevne seg på mobberne.

Budskapet i serien virker å være at tynn = lykkelig. Gjennom sesongen står budskapet sterkt, hele historien går ut på hvor mye bedre livet er som slank. Om du er på leting etter en billig, overfladisk komedie finner du Insatiable på Netflix.

Criminal Minds: Beyond Borders

Criminal Minds Beyond Borders

Hele teamet i Criminal Minds: Beyond Borders (CBS)

Criminal Minds er en serie mange er godt kjent med fra før. I 2016 kom Criminal Minds: Beyond Borders, en spin-off av Criminal Minds. Serien ble sendt på TVNorge her til lands.

Beyond Borders følger en internasjonal enhet av FBI som fokuserer på å løse forbrytelser som involverer amerikanske borgere i utlandet.

Ganske likt handlingsforløp som forgjengeren – først intens jobbing på hovedkontoret før det er avreise med privatfly ut i verden for å redde amerikanske borgere. Bare billigere, dårligere manus og ikke like karakteristiske skuespillere.

En dårlig kopi, rett og slett.

Semester

NRK Semester

Erling (Herman Tømmeraas) og kompisen i Semester (Curry Film)

Norsk nettdrama som omhandler Erling Fredriksen og hans ungdomsliv. Erling droppet ut av skolen og bodde i Paris i åtte måneder før han bestemmer seg for å dra hjem til Oslo. Hjemme i Norge får vi se hvordan han takler å komme hjem igjen uten noe konkret å gå til.

Stikkord er kjærlighet, venner, familie og skole. Semester har Skam-stjernen Herman Tømmeraas i hovedrollen som Erling. Vi møter også blant andre Lea Meyer og Maria «Piateed» Stavang.

Semester blir dessverre en kjedeligere og dårligere versjon av Skam. Det er på en eller annen måte både for lite og for mye som skjer på en gang. Man rekker aldri å gå i dybden, og ender opp med å ikke bli helt kjent med karakterene. Dessverre føles resultatet som bortkastet tid.

Til tross for dette har Semester hatt stor suksess i utlandet, trolig takket være Herman. Serien har blant annet blitt solgt til både svenske TV4 og danske DR. Netflix skal visst også være interessert.

Man finner begge sesongene av Semester på NRKs nett-tv og på nettsiden null.video.

Festen

SVT Festen

Svenske Elisa Ibrahim spiller hovedrollen i nettserien Festen (SVT)

Enda et nettdrama, ikke så ulik tematikk fra den forrige. Denne gangen fra vårt kjære naboland, Sverige.

Kort oppsummert – svenskenes forsøk på å skape sin egen versjon av den norske suksessen Skam. I motsetning til Skam foregår hele handlingen i Festen i løpet av én fest. Man får litt klipp fra hva som har skjedd i de tidligere månedene, men selve hendelsesforløpet i handlingen foregår den ene natten.

For å være helt ærlig har vi ikke giddet å se gjennom alle episodene engang. Kjedelig dialog, forutsigbar handling, verken morsomt eller spennende.

Det kan hende vi tar helt feil og at den tar seg opp mot slutten, men sannsynligheten er liten. Om du likevel er interessert i å finne ut av det kan du se Festen hos NRKs nettsted.

Har du fått med deg dette? Gode nyheter for HBO/Netflix’ vakreste serie

Les mer