Hopp til hovedinnhold
85 EPISODER VAR ALDRI NOK (ABC)

7 grunner til at Ugly Betty var verdens beste serie

85 EPISODER VAR ALDRI NOK (ABC)

Denne throwback-saken avslører naturlig nok litt av seriens handling 

I lobbyen til et av New Yorks største motehus sitter en jente og venter nervøst.

Hun er lubben, har bustete hår som minner om et fuglerede, tykke briller og topper det hele med en regulering som kan sees på tre mils avstand. 

Ved siden av henne sitter en syltynn amazonkvinne av en modell med nesen vendt ned i en Blackberry (husker dere da det var en ting?) og kontrastene skaper seg selv.

Den nervøse jenta gir modellen et kompliment for ponchoen hennes, men får så vidt et grynt tilbake. En mann kommer ned for å hente jenta til jobbintervju, men snur i det sekundet han oppdager hvordan hun ser ut.Slik utspilte den aller første scenen av Ugly Betty seg for 11 år siden på amerikanske skjermer.

ABCs fantastiske «dramedie» om Betty Suarez, latina-jenta med drømmen om å drive et magasin som ender opp som assistenten til redaktøren for fiktive «MODE Magazine», moteverdenens bibel, ble høsten 2006 møtt med ros fra både kritikere og publikum. 

Da den hadde premiere på norske skjermer et par måneder senere, trakk den hele 365 000 seere; det nest største seertallet TV Norge noensinne hadde sett for en premiere.

Saken fortsetter under


DEN AMERIKANSKE BETTY ER BARE EN AV ET TITALLS ADAPSJONER BASERT PÅ SÅPEOPERAEN  «YO SOY BETTY, LA FEA» (ABC / RCN)


I fire år taklet den nydelige serien om den «stygge» jenta viktige og relevante tema som rasisme, transfobi, homofobi og ikke minst kroppspress og skjønnhetsidealer. Samtidig sørget seriens grunnstøtte i såpeopera-verdenen (den er basert på den kolombianske såpen Yo soy Betty, la fea som direkte oversatt betyr «jeg er Betty, den stygge») for at drama ALDRI var mangelvare. 
Til tross for alt dette, tok Bettys eventyr brått slutt da ABC kansellerte den etter at blant annet et rotete sendeskjema førte til synkende seertall. 


Tomrommet Ugly Betty etterlot seg i TV-verdenen er fortsatt veldig stort og veldig ekte (undertegnede savnet den så mye at han legit skrev bacheloroppgaven sin om den). Derfor er det på sin plass at vi tar oss en terapeutisk titt tilbake på syv av de fantastiske scenene og høydepunktene som gjorde showet så bra som det var.#1: Amanda synger «Milkshake»

I karakterkategorien «Superbitches» finnes det svært få som er så naturlig morsomme som Amanda Tanen, spilt av fantastiske Becki Newton. Artigpetra hadde et unikt talent for å stjele oppmerksomheten i enhver scene, til den grad at mord lett kunne gått oss forbi dersom Amanda hadde vært i rommet det skjedde i.

En eksemplarisk scene er selvsagt når hun opptrer med Kelis-klassikeren «Milkshake» i Bradford og Wilhelminas bryllup, der opptredenen presterer å fullstendig overskygge førstnevntes følgende død.  
 
#2: Gjesteopptreden fra Adele  
Mange husker gjerne at Ugly Betty gjestet en haug med nevneverdige kjendiser, som blant annet Naomi Campbell, Victoria Beckham, Shakira og Lindsay Lohan. (Sistnevnte fikk forøvrig sparken fra showet fordi hun kom for sent.) 

Men, ikke alle husker at de showcaset Adele Laurie Blue Adkins før hun ble legenden og superstjernen ADELE. Britene elsket Betty, og Adele var intet unntak. Kjapt etter at hun hadde gjort sin første opptreden på amerikansk TV via SNL, møtte hun America Ferrera (som spiller Betty), en av de få amerikanerne som allerede forgudet Adele, og ble tilbudt en cameo-rolle på showet. 

 

 
 
#3: Omtrent alle av Wilhelminas replikker


Sjefshurpe og überdiva Wilhelmina Slater, nydelig overspilt av Vanessa Williams (Frusterte Fruer, 666 Park Avenue), var fan-favoritt i showet fra første stund.

Sammen med assistent og høyre hånd i ondskapen, Marc St. James (Michael Urie), var hun kilden til utallige av showets zinger-replikker.

Det følgende er et kort, men nydelig utvalg:

#4: Mangfoldig representasjon 

En av Bettys beste sider var helt klart det utrolige mangfoldet det viste USA i beste sendetid.

Ikke bare kunne showet skryte på seg at de hadde den første transseksuelle karakteren i et primetime-show (Rebecca Romijn som Alex Alexis Meade), eller at de hadde LHBT-karakterer i fronten uten å drepe dem, men Betty var også en serie sentrert rundt en latinofamilie der 80 % av seerne var hvite.

Det skjer så og si aldri. 

Saken fortsetter under


BETTY SUAREZ ER EN AV SVÆRT FÅ LATINAMERIKANSKE HOVEDROLLER PÅ AMERIKANSK PRIMETIME (ABC)

#6: Ordentlig oppgjør med homofile stereotyper 
I disse Jævla Homo-tider er det vanlig å prøve på utfordring av homofile stereotyper; Ugly Betty kjørte på med dette allerede for 11 år siden.

Gjennom Marc, den flamboyante moteguruen som intet skap kunne skjule, og Justin, Bettys nevø som oppdager at han er homofil i seriens siste sesong, utforsket showet ulike nyanser av den homofile livsstilen. (Dessverre bare for menn, men kanskje lesbiske kunne fått litt oppmerksomhet om de hadde fått mer tid på seg?). 

Gode eksempler på dette er når overfladiske Marc blir sammen med motefotografen Cliff, men sliter med å bli sett med ham fordi Cliff ikke ser ut som undertøysmodellene han fotograferer.

Vi sliter også fortsatt med å se den hjerteknusende scenen der Marc endelig kommer ut til sin naive mor, som svarer ham at hun aldri vil se ham igjen og går ut døren. 

 

 
#
7: Stygge Betty

Essensen av hele serien. Den lidenskapelige Queens-jenta var skrevet som en stygg andunge, men hun er utvilsomt en av de mest nydelige, sjarmerende og hjertevarmende hovedrollene Hollywood noensinne har hatt.

America Ferrera tok rollen som Betty Suarez og fikk hele verden til å falle pladask for den lubne jenta med briller og regulering i et rom fylt med modeller.

Fredspris-vinner 

Malala Yousafzai (20) skriver i selvbiografien sin at Betty var en av hennes største rollemodeller da hun så henne på TV som barn hjemme i Pakistan. Trenger man egentlig si mer? 

Kjære Netflix, 

Dere kjørte på med nye sesonger av Full House, Gilmore Girls og Arrested Development – kan Betty være neste i rekken? 

 
Bonus:

Verdens fineste cast snakker om at de fortsatt vil lage mer av serien seks år senere: 
 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer