Et skikkelig bra soundtrack kan løfte en film fra bra til fantastisk. Vi har samlet syv filmer (+ en bonus) der soundtracket er nesten hele filmen.
Musikken blir stadig mer viktig å fokusere på i filmbransjen.
Vi ser ofte eksempler på at sanger og artister blir oppdaget gjennom filmer og serier.
Et godt eksempel på det er Skam. Etter Hkeem og Temur sin låt var med i en episode, gikk plutselig hele Norge rundt og sang/bannet «Fy faen, fy fy faen». Cezinando med «Håper du har plass» gikk fra å vinne Urørt til å spille å VG-lista, med god hjelp fra en Skam-episode.
Det siste året har det 0gså kommet ut rekordmange musikkfilmer. Altså filmer som handler om musikk, hvor det nesten er mer sang enn dialog. (Uten at det blir musikal.) Ferske eksempler er A Star is Born, La La Land, Bohemian Rhapsody og Rocketman.
Her er syv filmer der soundtracket løfter filmen til nye høyder:
1. Almost Famous
Det er tidlig 70-tallet. William Miller (Patrick Fugit) er en musikkskribent på bare 15 år som plutselig får en sjanse til å skrive en artikkel for selveste Rolling Stone. Hans første oppgave blir å dra på turné med det fremadstormende rockebandet Stillwater. William får bli med på en reise med rock, kjærlighet, sorg, ekte rockestjerner og dronningen av band-aids (jenter som følger musikken og ikke ligger med artistene. Eller de gjør det kanskje, men det er egentlig ikke derfor de er med); Penny Lane (Kate Hudson).
Soundtracket til filmen er en god miks av rock fra 60-, 70-, 80- og 90-tallet. Filmen kom ut i år 2000, så filmskaperen Cameron Crowe har ikke tatt hensyn til at mye av musikken ikke hadde kommet ut på tidlig 70-tallet. Med tanke på at dette er en film som prøver å fange hvordan rockeband prøvde og slå gjennom i rockens tid, er det litt teit at ikke all musikken er fra akkurat denne tiden.
Det som er mye viktigere enn å ha et helt tidsriktig soundtrack, er at det løfter filmen. Soundtracket kan sette den perfekte stemningen til både handlingen og karakterene.
Et av det mest populære 70-tallsbandene Led Zeppelin er mye med i filmen. Ellers brukes det mye av The Beach Boys, Black Sabbath, Fleetwood Mac og Elton John.
Se video under fra en fin scene med allsang av Elton Johns «Tiny Dancer»!
OBS: Spol frem til 1.38 for minst mulig spoiling.
2. American Honey
Tenåringenjenta, Star (Sasha Lane) fra Texas, reiser fra familien hennes, og blir med en gjeng som reiser gjennom USA for å selge magasiner. Star ender opp i en sirkel med mye festligheter, narkotika, kjærlighet, misbruk og tøying av lover.
Filmen gir et unikt innsyn på hvordan det kan være å leve under fattigdom som såkalt «white trash» i USA.
Indie pop-sangen «Beginning of Anything» av Quiley, er fin beskrivelse på hvordan det er for Star å reise fra hjemstedet sitt. Selv om det er skummelt å reise fra alt kjent, er det verdt det.
Ellers blir det brukt mye bra hip-hop og R&B som setter stemningen for det utrygge miljøet Star kommer inn i. Og litt country, da, for Midwestern-vibes.
3. Call Me By Your Name
Denne filmen inneholder ikke bare verdens fineste kjærlighetshistorie mellom to kjekkaser på et nydelig sted i Sør-Italia, men har også et vidunderlig soundtrack.
Musiker og låtskriver Sufjan Stevens laget to av sangene; Oscar-nominerte «Mystery of Love» og «Visions of Gideon» som er med på å skildre avslutningen til filmen på en vakker måte.
Det er ofte rolige, dramatiske pianospill og melodier i bakgrunnen som hjelper til med å virkelig få frem den helt spesielle stemningen. Dette soundtracket er laget for å høre på i disse lyse, varme tider.
Tips til en kjedelig sommerdag: Gå en tur i en park eller legg deg ned i gresset og hør gjennom soundtracket fra start til slutt. Plutselig er du inni Elio og Oliver sitt univers fylt av kjærlighet, og dagen var ikke så kjedelig lengre.
«Love My Way» av The Psychdelic Furs blir brukt under en artig dansescene, som virkelig viser hvordan man danset på 80-tallet. Endelig skjønner vi hvorfor foreldrene våre danser så rart som de gjør.
Se også: Call Me By Your Name er en av syv filmer som gir deg skikkelig reisefeber. Sjekk ut de seks andre her!
4. Black Panther
Marvel-blockbusteren handler om superhelten som er arvingen til det skjulte, men avanserte kongedømme Wakanda.
Black Panther, som egentlig heter T’Challa (Chadwick Boseman), må lede landet sitt inn i en ny fremtid og konfrontere fortidens utfordringer.
Hele original-soundtracket er produsert av Kendrick Lamar. Selv om det er flere låter hvor han ikke står oppført, bidrar han med vokal på alle låtene.
Albumet inneholder flere R&B- og hiphop-skatter med artister som SZA, ScHoolboy Q, Khalid, Swae Lee, Jorja Smith, Anderson .Paak, Travis Scott og The Weeknd.
Både «All the Stars» med SZA og «Pray for Me» med The Weeknd ble topp 10 på Billboard Hot 100 i 2018, og «All the Stars» ble nominert til fire Grammy-priser.
Selve filmen ble nominert til hele syv Oscar-priser og vant tre priser, blant annet i klassen Best Achievement in Music Written for Motion Pictures.
5. Palo Alto
Filmen er basert på romanen med samme navn skrevet av forfatter James Franco; mest kjent som skuespiller.
Handlingen utspiller seg i den rike byen med samme navn som tittelen på filmen, der vi følger en gjeng med ungdommer som nesten alltid er fulle eller høye.
Kompisene Teddy (Jack Kilmer) og Fred (Nat Wolff) finner alltid på noe dumt (og ulovlig), og det er det bare en av dem som ønsker å slutte med. Teddy er forelsket i fotballspilleren April (Emma Roberts), som liker han tilbake.
Ingen av dem klarer å uttrykke sin kjærlighet, så April innleder et forhold med fotballtreneren sin Mr. B, spilt av James Franco, manusforfatteren selv.
Palo Alto er en ganske rar ungdomsfilm, men filmen klarer å fange opp følelser og problematikk som ikke er ukjent for ungdommer. Med hjelp fra musikere Robert Schwartzman og Devonte Hynes; bedre kjent som sitt alias Blood Orange.
Følelsene ungdommene føler på har Robert og Devonte klart å speile med flere indie, elektroniske sanger. Spesielt Roberts låt «It’s You» er lite verk som du burde sjekke ut.
Devonte Hynes alias Blood Orange spiller på Øyafestivalen i sommer. Håper han spiller noen av godbitene fra Palo Alto!
6. LOL
2013 var året tidligere barnestjerne Miley Cyrus slang seg naken rundt på en ball, stakk tunga ut og sang om dop.
Men året før, 2012, spilte Miley Cyrus i den ultimate tenåringsjenta i den ultimate tenåringsfilmen.
Nei, vi snakker ikke om Hannah Montana, men undervurderte LOL.
I filmen, som ca. alle anmeldere slaktet, følger vi hovedsakelig tenåringsjenta Lola (Miley Cyrus), ofte kalt Lol, og moren hennes, Anne, (Demi Moore).
Lola gjør det hun ikke skal, nemlig forelsker seg i kjekkasen og bestevennen sin Kyle (Douglas Booth). Anne sniker seg rundt som en tenåring med faren til Lol, som hun skilte seg fra for mange år siden.
Lola og Anne ha et nært forhold og de er utrolig like, men begge holder mye hemmelig for hverandre, spesielt alt som har med kjærlighet å gjøre. Det skaper mange mor-datter-konflikter.
Musikken i denne filmen spiller utrolig stor rolle i flere scener.
Spesielt en scene der Anne skal kjøre den utakknemlige datteren sin til skolen. Kjøreturen ender opp med en aldri så liten Carpool Karaoke til The Rolling Stones’ sin «You Can’t Always Get What You Want». Herlig scene!
Lola sin bestekompis og hemmelig crush, Kyle, spiller i band.
Han synger flere låter på scenen, som får Lola og flere med henne til å smelte.
7. Guardians of The Galaxy
Peter Quill (Chris Pratt) blir hovedmålet i en jakt ledet av skurken Ronan (Lee Pace), etter han har stjålet noe fra verdens ytre rom.
For å bekjempe Ronan og redde galaksen fra hans makt, oppretter Quill et lag med romhelter som kalles Guardians of The Galaxy for å redde galaksen.
Fun fact: A Star is Born-stjerna Bradley Cooper har stemmen til vaskebjørnen Rocket i filmen. Vin Diesel, kjent fra The Fast and The Furious, dubbet rollen som superhelten Groot. Filmen ble nominert til to Oscar-priser i 2015, men vant dessverre ingen av de.
Marvel-kioskvelteren inneholder mye kul musikk som løfter filmen fra et egentlig litt gjennomsnittlig sci-fi-eventyr.
Når The Guardians ankommer det fiktive stedet, Knowhere, blir David Bowies punk-låt «Moonage Daydream» brukt på en fantastisk måte.
Bonus: Big Little Lies
Nå skulle vi egentlig holde oss til filmer i denne omgang, men HBO-serien Big Little Lies må inkluderes på denne listen.
I starten av juni kom sesong 2 av denne godbiten.
Serien er proppfull av stjerner som Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Zoë Kravitz og Laura Dern – og nå også med dronningen av alle dronninger; Meryl Streep.
Big Little Lies handler om hvordan det tilsynelatende perfekte, overklasse-livet til damene i en kystby i California endrer seg når barna deres begynner på barneskolen.
Serien fanger på en fantastisk måte hvordan små løgner man forteller seg selv kan ødelegge alt.
Det blir brukt mye dramatisk musikk for å skape den underliggende spenningen og bekymringen som er alltid er der.
Gjennom serien blir det også brukt en god blanding av gammel soul og rock, og noe nyere indie-rock.
Introsangen «Cold Little Heart» av Michael Kiwanuka starter serien på en utrolig bra måte. Vi tør til og med å påstå at den løfter hele serien.
I sesong 1 synger en av hovedrollene, Zoë Kravitz, en cover av Elvis Presleys sang «Dont’t». Zoë er født med en god dose talent i blodet sitt, med tanke på at hun er datter av artist Lenny Kravitz og skuespiller Lisa Bonet.