Hopp til hovedinnhold
Villmark Kristoffer Joner Bjørn Floberg Eva Rose Sampda Sharma
Kristoffer Joner, Eva Röse og Samsaya i Villmark (Norsk Filmfond)

Horror fra Norge: 5 uforglemmelige norske skrekkfilmer 🥶

Om du ikke vil ha mareritt er det bare å snu. Vi har samlet 5 uforglemmelige norske skrekkfilmer 😈

Høsten byr ikke bare på vakre farger og pumpkin spice latte. Det er allerede snart halloween, som betyr at det er på tide å finne sin indre scream queen også.

For oss nordmenn betyr høsten varmere plagg fram til neste sommer. Vi begynner å dra på hytteturer med vennegjenger og familie, noe som ofte ender dårlig for folk i skrekkfilmer.

Er det én ting norske skrekkfilmer har til felles, er det norsk natur. Ikke kall det norsk skrekkfilm om karakterene ikke befinner seg på fjellet, løper gjennom skogen eller må kjempe seg gjennom tykt lag med snø. Og har de dekning på mobilen? Glem det!

Det hjelper også med en tittel som har noe med naturen å gjøre.

Filmene vi lister opp her er norske skrekkfilmer som ga oss frysninger gjennom hele ryggraden og som vi aldri glemmer. Er de gode filmer? Det får du dømme selv.

Her er fem uforglemmelige norske skrekkfilmer. (Tilfeldig rekkefølge).

Villmark (2003)

Villmark 2003
Hyggelig skogtur (Norsk Filmfond)

Det finnes nok ingen «norske skrekkfilmer»-liste uten Villmark av Pål Øie. Filmen oppnådde stor populæritet etter premieren i 2003. Og den startet til og med en norsk grøsserbølge!

En gjeng på fem drar til villmarken for teambuilding og overlevelse i skogen. Når noen av dem finner en forlatt teltplass med liket av en kvinne, eskalerer det grusomme konsekvenser for gjengen.

Om noen ber deg på hyttetur dypt i skogen er det bare å kutte all kontakt med denne personen asap.

Filmen ble til og nominert til beste film av Amandaprisen. Og Kristoffer Joner ble nominert for beste hovedrolle. Rollebesetningen inkluderer også blant andre Bjørn Floberg, Eva Röse, Sampda Sharma og Marko Iversen Kanic.

Pål Øie har senere regissert blant annet oppfølgeren Villmark 2 (2015) og Skjult (2009).

Fritt vilt-filmene (2006-2008)

Fritt vilt 2006
Ikke søk ly i et forlatt hotell på fjellet? Notert. (Fantefilm)

Vi dømmer deg ikke om du kansellerer fjellturen denne juleferien etter å ha sett Fritt vilt-filmene. Spesielt om du har planer om å reise til Jotunheimen. Bare hold deg hjemme egentlig.

Denne slasher-serien ga et kick til norske skrekkfilmer da den ble utgitt for 16 år siden. Den endte opp med å bli en av de mest suksessfulle grøsserne i Norge.

Fritt vilt (2006) av Roar Uthaug følger en vennegjeng som har reist på snowboardtur i Jotunheimen. Når en av dem brekker beinet må de søke ly på et nedlagt høyfjellshotell. Men de finner fort ut at de ikke er alene! Får litt Villmark-vibber her?

Rollebestningen inkluderer Ingrid Bolsø Berdal, Endre Midtstigen, Viktoria Winge, Thomas Alf Larsen og Rolf Kristian Larsen. Ingrid vant beste hovedrolle under Amandaprisen i 2007. I tillegg vant filmen folkets Amanda.

Oppfølgeren Fritt vilt 2 (2008) av Mats Stenberg fortsetter handlingen, men vi skal ikke spoile! Og Fritt vilt 3 (2010) av Mikkel Sandemose finner sted på 80-tallet og utforsker morderens fortid.

Rovdyr (2008)

Rovdyr 2008
Klarer du å se Rovdyr? (Euforia Film)

Vi befinner oss i skogen igjen, men denne gangen i The Texas Chainsaw Massacre-stil. Patrik Syversens Rovdyr (2008) er en ekstra mørk, kald og guffen. Ulikt de andre filmene på listen, har denne 18-årsgrense.

Filmen tar sted i 1974, samme året The Texas Chainsaw Massacre av Tobe Hooper hadde premiere, som Rovdyr har hentet mye inspirasjon fra.

Fire unge venner er på vei til en helgetur i… du gjettet det. SKOGEN! Etter å ha plukket opp en haiker på veien våkner de plutselig dypt inni skogen. Det er ingen andre rundt dem. Plutselig hører de lyden av et jakthorn, og innser at de er byttet.

Rollebetningen inkluderer Nini Bull Robsahm (som også er manusforfatteren), Henriette Bruusgaard, Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Lasse Valdal og Game of Thrones-stjernen Kristofer Hivju.

De dødes tjern (1958)

De dodes tjern
Gammel klassiker var den første norske skrekkfilmen.

Selv om gamle skrekkfilmer kanskje ikke er like skumle i dag, må vi nevne sjefen av alle norske skrekkfilmer. De dødes tjern (1958) regnes nemlig som den første grøsseren fra Norge.

Seks venner reiser på hyttetur i skogen (yeah no shit) nær et myteoppspunnet tjern i Østerdalsskogene. Eieren av hytta er forsvunnet, og liket av hunden hans blir funnet ved tjernet. Når enda en gjest forsvinner, begynner de å gruble over om det har noe med mysteriet rundt tjernet å gjøre.

Filmen fikk stor anerkjennelse da den ble utgitt i 1958, og er i dag et viktig medlem av norsk filmhistorie. Historien er basert på boken med samme navn av André Bjerke.

I 2019 fikk historien et nytt liv via Nini Bull Robsahm (som også har skrevet Rovdyr). Den nyeste versjonen fikk dog ikke like mye hype.

Død snø-filmene (2009 og 2014)

Dead snow
Nazi zombies i Tommy Wirkolas Død snø (Euforia Film).

Tommy Wirkolas zombie-grøsser-splatter-komedie Død snø (2009) fikk mye oppmerksomhet både lokalt og internasjonalt da den ble utgitt i 2009.

Filmen har selvfølgelig den klassiske «vennegjeng på tur»-handlingen, som får skituren deres snudd på hodet når de blir angrepet av nazi-zombies.

Med i filmen er Jeppe Beck Larsen, Charlotte Frogner, Jenny Skavlan, Geir Vegar Hoel, Lasse Valdal og Stig Frode Henriksen (som også har skrevet manus), Ane Dahl Torp, Bjørn Sundquist, Ørjan Gamst og Evy Kasseth Røsten.

PS: Vi tar forresten en liten prat med Tommy Wirkola om julefilmen hans med Stranger Things-stjernen David Harbour. Sjekk det ut her!

Tør du å se noen av filmene som er nevnt her? Kos deg Lykke til 🙃

Les også: 11 skrekkfilmer du kan se for å varme opp til halloween 🎃

Les mer