Hopp til hovedinnhold

5 grunner til å se nye Gilmore Girls

3 GODE GRUNNER? (NETFLIX)

En serie du liker kan på mange måter sammenlignes med en crush. Du vet, nå du møter vennene dine og skal vise noen bilder og de bare «hmm… javel?» og du bare «neeei, vent, dette bildet doesn’t do him/her justice ;—//». For om du for eksempel tipser noen om en serie og de sier de har sett på den og følte det ikke var helt dem svarer du garantert noe som høres ut som «whaat, jo! Du må bare se et par flere episoder, stol på meg!».


Det er klart man danner seg et slags bilde i hodet av visse serier en ikke EGENTLIG har sett:
Sex and the City handler bare om shoppegale jenter som ligger rundt, Gossip Girl er bare dramatiske sosietetskvinner, Modern Family gir ikke helt mening og Game of Thrones gir enda mindre mening (samt tilbyr kun ildsprutende drager og stormannsgale folk som halshugger hverandre).

På sett og vis er mange observasjoner korrekte, men om du ikke har gitt serien en sjanse på ekte har du forsåvidt ikke rett til å uttale deg 100 %. Og det kommer fra en som selv dømmer mange serier ut ifra små klipp.

Hele
Gilmore Girls-universet er heller ikke en te-kopp for alle, men selv om sesong 7 avsluttet hele sulamitten i 2007, har norsk fjernsyn vist episoder om og om igjen kontinuerlig siden. For et år siden ble det dog kjent at Netflix skulle komme med helt nye episoder og nå har Gilmore Girls: A Year in the Life endelig sluppet sesong 8. Den inneholder fire årstids-fokuserte episoder; «Winter», «Spring», «Summer» og «Fall» med hver sine 90+ minutter.

De sier en bør gi seg mens leken er god, så om du føler deg ferdig med
Gilmore Girls, hvorfor gi serien enda en sjanse?

Her er fem grunner:

NÅR DU VET HVORDAN DU LOKKER TIL DEG EN GILMORE-JENTE
1. Vel, til å begynne med det nærmest irriterende opplagte; Lorelai (Lauren Graham,
Parenthood, Bad Santa) og Rory (Alexis Bledel, Sin City, Mad Men) er akkurat som før.

De prater fortsatt hull i hodet på deg, forveksler sarkasme med frekkhet, drikker faretruende mye kaffe og har et mor- datter-forhold som gav ungdom på det tidlige 2000-tall drømmen om å bli en like ung og kul mor.


2. Lorelai og hennes mor Emily (Kelly Bishop,
Dirty Dancing, Wonder Boys) har dog ikke det beste forholdet.

I Netflix Originals’ oppfølger-sesong har Gilmore Girls– og Bunheads-skaper Amy Sherman-Palladino derimot gått litt inn for å prøve å ordne dette, uansett om det er utrolig vanskelig. Begge er jo sta som bare rakker’n, men det at de faktisk går den retningen gir serien som premierte i 2000 mer troverdighet.3. Rory har alltid vært en drømmer og hardtarbeidende kvinne, men det er nesten litt godt å se at hun sliter litt både når det kommer til kjærlighet og karriere. Ikke misforstå, det er ingen skadefrohet (er det et ord?) i bildet, bare det at frøkner i amerikanske serier rundt samme «prisklasse» alltid får det som de vil ha. Livet er hardt, ok?

4. Hvor koselig er det ikke at samme font er benyttet i intro og outro pluss at det er samme type «La-La-La»-musikk i bakgrunnen…?La oss ta et minutts tenketid på det faktum at det med en gang faktisk dukket opp en video på 10 minutter da det ble skrevet «
Gilmore Girls La La La» i YouTubes søkefelt.

5. Det er masse gamle fjes som dukker opp, til og med hjerteknuser Jess!OBS, IKKE NOE FOR SARTE ØYNE
Det hele blir som en reise tilbake i tid og den vesle byen Stars Hollow føles trygg og god. Som når en blir voksen og reiser til et sted en skapte masse gode minner på som liten.

En ting denne originalsesongen fra Netflix har bommet litt på er hvordan den litt for hardt prøver å virke som et Tina Fey-skapt manus. Kan jo hende det bare er undertegnede som stusser og nå legger griller i hodet på 730s lesere, men det er noen elementer som ikke passer helt inn. De hadde passet om Tina Fey faktisk sto bak, men ifølge den semisikre kilden Wikipedia har hun ikke en eneste finger med i spillet.

Angående terningkast er dette et vanskelig valg. For om du ikke har sett noen av de tidligere sesongene blir dette enten en 3-er eller 4-er, men Gilmore Girls er en institusjon og fortjener heller en 4-er eller 5-er. De som vet de vet, osv.NÅR DU ENDER OPP MED Å SE HELE SESONG 8 PÅ EN KVELD


Hos Rotten Tomatoes gir brukere 80 %, mens kritikerne klinker i skrivende stund til med hele 90 %. Det er modig å starte på nytt etter så mange år, men det blir terningkast 4 fra 730. Ikke noe å kimse av det, å gjenskape egen sjarm er vanskelig!

Her er trailer til Gilmore Girls: A Year in the Life som du nå finner på Netflix:

Se også:
730 gir denne norgesaktuelle serien terningkast 6

Les mer