Hopp til hovedinnhold
(CINEMAX)

5 grunner til å se Clive Owen som junkie-lege

(CINEMAX)

Oppdatert: Sesong 2 av Steven Soderberghs The Knick har endelig startet hos HBO Nordic. Ennå ikke sett den strålende serien? Se 5 gode grunner til å sjekke den ut under.  

Minimalistisk trailer for sesong 2: 

Sak fra 2014

Etter lovord fra de som har peiling på slikt begynte vi å titte på The Knick i august, og skrev en omtale av serien etter de første to episodene. (Les den her.) Vi fulgte serien uke for uke, og ble nesten trist da sesong 1 var over. Har du ennå ikke sett The Knick har du mye å glede deg til. 

Det er vanskelig å beskrive The Knick på en måte som får serien til å virke innbydende. Fordi… En fortelling om et sykehus fra tidlig 1900-tall høres så dølt ut, men The Knick er alt annet. Seriens mørke elementer gjør det til noe unikt, og nei, det ligner ikke på House i det hele tatt. På en måte føles The Knick veldig teatralsk og i overkant gotisk, samtidig som det er noe veldig ekte og personlig ved dramaserien. Selv når enkel, moderne elektronisk musikk duver over det ellers autentiske 1900-tallsbildet. 
 
Veldig grovt oppsummert, her er fem grunner til å sjekke ut The Knick
 


(CINEMAX) 

 

1. Alle er syke på hver sin måte   

I New York anno 1900 sliter naturlig nok de fattige mest, men også rike får liv ødelagt av syfilis, tyfus og andre sykdommer. Kunnskapen om smitte og hygiene er fortsatt lav, og de som ikke blir fysisk syk, ødelegges på andre måter. Enten det er via illegale aborter, keisersnitt fra helvete, fødselsdepresjon, gjeld eller avhengighet.
 
2. Clive Owen
Har du ikke et forhold til den britiske skuespilleren fra før av, kommer du til å få det nå. I utgangspunktet er han grei nok å hvile øynene på, men i rollen som eksentrisk, rådyktig kirurg blir han et nytt menneske. Owen gjør en glimrende jobb i rollen som Dr. John Thackery, og man er aldri i tvil om at han faktisk redder liv og finner opp livreddende sykehusinstrumenter, samtidig som han holder kropp og sinn gående med store doser kokain. Dr. Thackery er semi-drittsekken det er vanskelig å ikke falle for. 
Fortsetter under 


(CINEMAX) 

 

3. Det historiske perspektivet 

The Knick får oss til å sette ting i perspektiv. Serien har flere viktige fortellinger som brettes ut parallelt, som gjenspeiler virkeligheten fra forrige århundre. Blant annet hvor ekstremt rasistisk samfunnet var på den tiden. At det var helt utenkelig at en afro-amerikaner skulle være lege på et sykehus for hvite, og at de skulle ha samme rettigheter som alle andre. En svart mann kunne selvfølgelig aldri bli sammen med en hvit kvinne… Noe de selvfølgelig utforsker i serien.

Av andre samfunnsproblemer ser The Knick til abort, som på den tiden ble gjort i skjul av ufaglærte. Kvinner hadde langt færre rettigheter og muligheter, og skillet mellom rik og fattig var enda større, og helt akseptert. 

4. Rollegalleriet og skuespillerne 

Foruten Cliwe Owen er det mange sterke roller i serien. Blant annet den dyktige kirurgen Dr. Algernon Edwards, spilt av Andre Holland. Dr. Edwards prøver bare å gjøre jobben sin, noe som blir vanskelig når hele byen består av rasister. Cara Seymour er rå som den katolske nonnen og jordmoren Harriet, som må slite med Chris Sullivan aka ambulansesjåføren Tom Cleary. Cleary kjører pasienter i hest og kjerre, og tjener ekstra penger til livets opphold ved å stjele fra syke og døde. 

Fortsetter under 


(CINEMAX) 

 
5. Sesong 2 lover godt 
De siste scenene fra episode 10 gjør oss uhyre spent på oppfølgersesongen. Du skjønner kanskje hva som skjer noen minutter før hovedpersonen, men det er fortsatt til å få frysninger av. Slik bygger man opp spenning. Glem ekstreme cliffhangers fra The Walking Dead, The Knicks sesongavslutning er lærebok-eksempel på hvordan man kan gjøre det. En avslutning som gjør oss sulten på fortsettelsen, men uten å kjøre på med en banalt åpen slutt. 

Foruten Dr. Thackerys narko-relaterte problemer sliter så å si alle med sitt, og vi gleder oss til fortsettelsen.

Se trailer:

Fortsatt ikke sett The Knick? Heldige deg, du kan nyte 10 episoder på rad hos både HBO Nordic og C More. Se mer om serien, samt hele første episode her


Se også: Se Xavier Dolans nye, lille mesterverk Mommy på kino (VIDEO) 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer