Hopp til hovedinnhold
Nightmare Cinema (Cranked Up)

Her er årets 23 beste skrekkfilmer så langt – ifølge anmelderne

Skrekk & gru hører med i vintermørket.

Men grøssere kommer i variert kvalitet – for å si det mildt. Så hva skal man se?

Kanskje denne listen kan være til hjelp.

Her er de beste engelskspråklige skrekkfilmene som ble utgitt mellom januar – november 2019, basert på prosenter med positive anmeldelser ifølge Rotten Tomatoes.

Du er sikkert ikke helt enig i listen, samtidig som den helt sikkert har et par filmer som du ikke har sett.

Desimaler er ikke tatt med i prosenttallene. Noen av filmene hadde festivalpremierer i fjor, men alle kom offisielt ut i år.

Beste horror fra 2019 ifølge kritikerne – rangert fra ganske bra til råbra:

It Chapter Two

63 %

Oppfølgeren til It fikk ikke like bra mottakelse som den første rekordskrekkfilmen basert på Stephen King-romanen. Forsøker regissør Andrés Muschietti denne gangen for hardt å lage en bred storfilm? Blir den litt for lang og tam? Skuespillerne gjør dog en god nok jobb. Se hva anmelderne sier her.

 

Child’s Play

63 %

Norske Lars Klevberg fra Østfold har regissert rebooten til denne klassikeren fra 1988. Historien er nå annerledes enn i originalen, da Chucky her er robotdukken Buddi som er programmert til å lage et fatalt helvete. Ikke alle godtok dette, men flere anmeldere gir Mysen-mannen tommelen opp for sine gøyale grusomheter. (730.no traff Lars før premieren. Les intervjuet her.)

 

Annabelle Comes Home

64 %

Den syvende filmen fra The Conjuring-universet er ikke like skummel som de forrige, men gjorde fansen stoooort sett fornøyde. (Den er i alle fall mye fetere enn The Nun, uten at det sier så mye.) Gary Dauberman, som skrev tre av de forrige filmene (og It og It Chapter Two), debuterer her som regissør.

 

Haunt

67 %

Spøkelseshus kan være skøy. Men dessverre for vennegjengen som tar turen inn i dette hardcore horror-huset, blir det forferdelig på ekte. Anmelderne synes resultatet ble okay, men at den Eli Roth-produserte filmen låner litt vel mye fra andre filmer. Samtidig gir 100 prosent av publikummet (som stemte) tommelen opp til gyseren. Katie Stevens fra American Idol og R&B-artisten Lauryn McClain har to av hovedrollene. (Lillesøsteren til sistnevnte spiller superhelten Lightning i The CW-serien Black Lightning.)

 

Zombieland: Double Tap

68 %

Okay, dette er kanskje ikke skrekk, men en zombie-komedie er nære nok til å bli med på listen. Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone og Abigail Breslin fra den 10 år gamle originalen er tilbake, men denne veldig forsinkede oppfølgeren (regissør Ruben Fleischer begynte å jobbe med den i 2010) er på langt nær like morsom og spennende som nyklassikeren. Første Zombieland nyter 90 prosent positive anmeldelser.

 

Happy Death Day 2U

70 %

Hvis du skal se én science fiction-slasher-komedie i år… Neste del av Happy Death Day følger igjen karakteren til Jessica Rothe (La La Land), som tilfeldigvis blir sendt til en annen dimensjon hvor hun konstant gjenopplever den samme dagen. Groundhog Day-style. Det krever finurlig finesse å komme seg tilbake til vår verden. Igjen via regissør Christopher Landon (Paranormal Activity: The Marked Ones) og superprodusenten Jason Blum (Whiplash, Get Out, BlacKkKlansman).

 

Gwen

71 %

Stakkars den unge jenta Gwen, som forsøker å tviholde på familiens velvære, mens moren lider av en mystisk sykdom og faren har forlatt dem. Etter flere mørke episoder i hjemmet deres, begynner lokalsamfunnet å bli mistenksomme . Det britiske folk-horror-dramaet fra William McGregor blir av de fleste sett på som en vellaget, litt treg, grusom godbit. Gwen blir spilt av 18 år gamle Eleanor Worthington Cox.

 

Piercing

72 %

Stilig, sjofel, uforutsigbar og til tider smart horror-thriller med solid skuespill fra Christopher Abbott (tech-gründer Charlie i HBO-serien Girls) og Mia Wasikowska (Sophie i HBO-serien In Treatment). Artig nok lager regissøren Nicolas Pesce nå den nye versjonen av The Grudge.

 

I Trapped the Devil

75 %

Juleskrekkfilm ♥️ Debuten til regissør, manusforfatter, klipper og produsent Josh Lobo starter litt tregt, men lover totalt sett godt for nykommeren. Tittelen oppsummerer plottet ganske effektvt: Ekteparet Karen og Matt drar på juleferie til sistnevntes mystiske bror, som forteller at han holder djevelen fanget i kjelleren. God jul!

https://www.youtube.com/watch?v=V5Fj1FEULbM

 

Pledge

76 %

Fuck yeah, bro! Tre kompiser får sjansen til å leve ut sine college-drømmer ved å bli med i en fraternity kjent for sin VIP-status. Men det har sin pris da de først må gjennom sadistiske prøvelser fra helvete. Den desperate trioen spilles av Zachery Byrd, Phillip Andre Botello og Zack Weiner. Sistnevnte skrev dessuten manuset.

 

Nightmare Cinema

77 %

Fem fæle historier fortelles til fem fremmede personer via en kino eid av karakteren til Mickey Rourke. Filmen er laget av fem regissører (Alejandro Brugués, Joe Dante, Mick Garris, Ryūhei Kitamura og David Slade) og beskrives av de fleste anmeldere som et godt gammeldags creepshow over snittet.

 

Girl on the Third Floor

78 %

En ikke så veldig solid advokat forsøker å starte et nytt liv med sin høygravide kone ved å kjøpe et slitent hus som han selv skal pusse opp. Jada, kåken er besatt av onde ånder. Til tross for den elementære handlingen – og selv om wrestleren CM Punk har hovedrollen – har det blitt underholdende haunted house-horror med en fresh vri.

 

Scary Stories to Tell in the Dark

79 %

Du skal ikke kimse av to norske regissører på denne 2019-listen. André Øvredal fra Os i Hordaland fikk tommelen opp fra horror-kongen Stephen King for The Autopsy of Jane Doe, og hans nyeste er altså blant årets best mottatte skrekkfilmer. Det skader neppe at manuset, basert på skrekkelige fortellinger fra 1968, er co-skrevet av fra Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth, The Shape of Water). Fun fact 1: I 2010 ble André Øvredal kjent langt utenfor Norge med sin found footage-mockumentary Trolljegeren alias Troll Hunter med Otto Jespersen. Fun fact 2: Lana Del Rey synger i traileren til Andrés film:

 

The Wind

81 %

Regissør Emma Tammi debuterer med en eventyrlig western-horror skrevet av Teresa Sutherland. Ikke perfekt, men engasjerende ifølge flere kritikere. Mange liker at sjangeren her får en feministisk vri med kvinnelige helter, spilt av Caitlin Gerard (Insidious: The Last Key) og Julia Goldani Telles (Slender Man).

 

Topp 10 skrekkfilmer fra 2019 basert på anmeldelser:

10. Crawl

82 %

Oversvømmelse i huset er stress. Særlig hvis det er orkan og du er i et område med alligatorer. Dette er temaet i Crawl, hvor en jente ender opp stuck i et veldig vått hus i reptilfavorittstedet Florida. Produsenten Sam Raimi står bak Evil Dead-filmene og den første Spider-Man-triologien. Regissør er franske Alexandre Aja som vant Oscar for laget The Hills Have Eyes med Wes Craven og – passende nok – Piranha 3D. Guilty pleasure-grøsser? Majoriteten av anmelderne kaller Crawl en enkel, gøy gyser og gir high five til hovedrolleinnehaver Kaya Scodelario fra London. (For mange kjent som Effy Stonem i britiske Skins.)

 

 

9. Midsommar

83 %

Ari Aster skremte mange med sin debut Hereditary, hvor et mørkt familiedrama tar en 180 til ren horror. Oppfølgeren fra solfylte sommer-Sverige er til tider skrekkelig, men flere vil neppe kalle dette pussige (og veldig lange) marerittet en skrekkfilm. Det er dog lite å si på skuespillet og det visuelle. Se vurderingen og terningkastet til 730.no her.

 

8. The Hole in the Ground

85 %

Irsk horror! Du kan se på plakaten at dette ikke blir dritkoselig. Handlingen er heller ikke grei. En ung mor begynner å merke at sønnens adferd stadig blir mørkere, og hun mistenker at det skyldes et gedigent synkehull i skogen. Til tross for dette sjuke utganspunktet synes mange anmeldere at A24-gyseren ikke er spesielt original, men effektiv og stilig fortalt. Dette er spillefilmdebuten til Dublin-regissøren Lee Cronin., med det kritikerroste Dublin-stjerneskuddet Seána Kerslake i hovedrollen.

 

7. Depraved

87 %

Det legendariske, menneskeskapte monsteret Frankenstein i moderne drakt. En forsker som har vært lege i krig, sliter med PTSD etter å ha sett mye død. Nå vil han heller lage liv. I et laboratorium i Brooklyn setter han sammen kroppsdeler og en hjerne, som blir til skapelsen Adam. Men det går ikke helt etter planen. Skrevet, regissert, klippet og produsert av Larry Fessenden, som tidligere har fått prisdryss for vampyrfilmen Habit.

 

 

6. The Golem

88 %

Israelsk gyser på engelsk som finner sted i 1673. En liten jødisk landsby blir beleiret av overtroiske russisk-ortodokse kirkemedlemmer. For å beskytte seg og sine skaper en jente, spilt av Hani Furstenberg (The Loneliest Planet), en grusom golem.  Filmen vant flere priser i hjemlandet.

 

5. Ready or Not

88 %

Samara Weaving fra Netflix-skrekkomedien The Babysitter har hovedrollen i denne Fox Searchlight-skrekkomedien. Her blir karakteren hennes Grace Le Domas jaktet på av ektemannens familie som en del av deres rituale for bryllupsnetter. Den skrullete fortellingen har også med Adam Brody (The O.C. og i dag litt undervurderte Jennifer’s Body), og spilte inn 500 millioner kroner på kino. Nesten 10 ganger mer enn filmens budsjett. Regissert av Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gillett fra Radio Silence.

 

 

4. Bliss

89 %

En maler som er kjent for sin mørke kunst sliter med en enorm kreativ sperre. I håp om å løse opp floken, tar hun all form for dop hun kan komme over og krasjer fester i Los Angeles i flere dager. Etter noen dager kommer hun seg på bena og klarer å male igjen – men noe har skjedd med henne underveis. Prikk prikk prikk. Regissøren Joe Begos har også laget den pussige skrekk/actionfilmen VFW fra i år som har 7.2 hos IMDb.)

 

 

3. Braid

90 %

To barndomsvenner lever som kunstnere i New York, men tjener penger som dopselgere. Når de ender opp med stor narkogjeld med to dagers betalingsfrist, kontakter de en styrtrik, mentalt ustabil felles venninne. De planlegger å rane henne, men for å få nok tid til å kunne finne safen i herregårdshuset hennes, må de bli med på en sadistisk lek. Jentene spilles av Madeline Brewer (Orange Is the New Black, The Handmaid’s Tale), Imogen Waterhouse (The Outpost) og Sarah Hay (2019-versjonen av The Lost Boys via Twilight-regissør Catherine Hardwicke, herrelol). Vi har ennå ikke sett denne, men bare 10 % av anmelderne gir altså tommelen ned.

 

2. The Lighthouse

92 %

Thriller/horror/fantasy/drama skutt i svart/hvitt fra regissør Robert Eggers, som i 2015 debuterte med den seige, godt mottatte skrekkfilmen The Witch. (Eller som den egentlig heter; The VVitch: A New England Folktale). Brooklyn-mannen disker nå opp med med Robert Pattinson og Willem Dafoe i toppform som to fyrvoktere som ser ut til å miste forstanden under en storm. A24-filmen er ennå ikke satt opp på kino i Norge (premiere i Danmark og Sverige henholdsvis 16. og 22. november), og det ser ut som nordmenn må vente til neste år. Innen den tid vil den universelle anerkjennelsen kunne eskalere til Oscar-nominasjoner.

 

1. Us

93 %

Etter Oscar-vinneren Get Out klarte Jordan Peele å følge opp med enda en horror-suksess. Mange vil rulle med øynene over førsteplassen, da denne filmen definitivt er elsk/hat. Men de aller fleste synes den alternative grøsseren er et godt utført, originalt, pussig, til tider skummelt verk med flere lag som kan tolkes på enda flere måter. Jamfør: Hvis du har sett Us, skjønte du neppe alt. Filmen byr på suveren innsats fra den meksikansk-kenyanske Oscar-vinneren Lupita Nyong’o.

Denne saken ble skrevet et par dager før Stephen King-filmen Doctor Sleep fikk 74 % positive anmeldelser.

(Filmen floppet pussig på kino i helgen med kun 14 millioner dollar i Nord-Amerika. Det var forventet nesten dobbelt så stort oppmøte fra publikum. 80-tallets It med en killer-clown ville folk se, mens oppfølgeren til The Shining alias Ondskapens hotel med Ewan McGregor skapte altså laber interesse.)

Se også:

Styr unna denne nye norske skrekkfilmen

Les mer