Hopp til hovedinnhold
brokeback mountain jake gyllenhaal og heath ledger
Jake Gyllenhaal og Heath Ledger i Brokeback Mountain (Focus Features)

15 skeive filmer for Pride måned og hele året

Det er endelig Pride 🏳️‍🌈

730.no samler 15 skeive filmer som passer ypperlig for feiringen.

Mellom parade og fest (og selskaper som viser støtte ved å skifte logo én gang i året) kan man sette på en god film som utforsker hva markeringen virkelig står for og hvorfor vi feirer pride.

Filmhistorien inneholder mange skeive historier og det har utvidet seg gjennom årene. Det gjelder ikke bare å vise skeive mennesker på film, som i seg selv har vært en utfordring, men også utvide uttrykket med mangfold.

lhbt+ pride flagg regnbueflagg
(Alexander Spatari/Getty Images)

Det å skape filmer om LGBTQ+ har dog blitt bedre og bedre, og utallige skeive filmer har gjort en stor innvirkning på kunsten. Historiene som blir fortalt ender ikke alltid på særlig positive toner, men jo mer moderne sjangeren har blitt, jo friskere har temaene blitt. Nå er det ikke bare forbudt kjærlighet, nihilisme og samfunn i fokus (selv om dem oftest er best), men også mer hverdagslige og positive skeive fortellinger.

Nye skeive filmer

Før vi går i gang med listen må vi fremheve noen splitter nye filmer som du kan se på kino eller leie akkurat nå. Vi er halvveis inn i 2024 og året har allerede gitt oss noen knallsterke historier som utforsker alt fra trekantdrama til krimthriller.

zendaya challengers bifil Tashi Donaldson 730no red band trailer Mike Faist josh o'connor red band trailer 2 biseksuell
Zendaya, Josh O’Connor og Mike Faist med trekant og tennis i Challengers (MGM)

Challengers med Zendaya, Mike Faist og Josh O’Connor er årets heiteste film, og uten tvil en av årets beste. Men det er forventet fra en regissør som Luca Guadignino, og det er ikke siste gang du ser navnet hans på lista. På kino kan du nå se norske Eksplosjoner i hjertet som utforsker et turbulent forhold mellom to kvinner. Og vil du ha en god «double feature» kan du jo sjekke ut Love Lies Bleeding med Kristen Stewart og Katy O’Brian. 

Men om du vil se gode skeive filmer hjemme så har vi noen andre eksempler. Det er selvfølgelig mange andre der ute, men disse er noen av de vi liker mest. 

Her er 15 skeive filmer for Pride måned og egentlig generelt hele livet. Lista er i tilfeldig rekkefølge.

All of Us Strangers (2024)

all of us strangers paul mescal og andrew scott
Andrew Scott og Paul Mescal er formidable i All of us Strangers (The Walt Disney Company Nordic)

Man skulle trodd at en film der hovedkarakteren ser døde mennesker var i en helt annen sjanger. Men i All of Us Strangers av Andrew Haigh brukes konseptet som en knyttneve i magen. Og når du ser Andrew Scott og Paul Mescal på rollelista kan det ikke bli annet en Oscar-verdige roller (men Akademiet sov på denne). Flere skeive filmer har tatt for seg sorg og ensomhet, men denne treffer så hardt at den aldri forlater deg.

Bottoms (2023)

bottoms red band trailer Rachel Sennott Ayo Edebiri 730no kaia gerber 730 agency
Rachel Sennott og Ayo Edebiri prøver å få seg et ligg (MGM)

Hva får du hvis du kaster Heathers, Mean Girls, Jawbreaker, Wet Hot American Summer, Superbad og Fight Club i en blender? En queer, campy, spinnvill og nesebrekkende high-school-komedie med Rachel Sennott og Ayo Edebiri. I denne satiren skaper to studenter en «fight club» i håp om å ligge med crushene sine. En herlig komedie med Emma Seligman i regi-stolen, som tidligere har laget enda en skeiv mørk komedie kalt Shiva Baby.

Thelma (2017)

thelma norsk skeiv film joachim trier
En av de beste skeive filmene fra Norge og Skandinavia (Motlys)

Norge har kanskje ikke så mange skeive filmer å stille opp med, men det finnes noen juveler der ute. Blant annet Joachim Triers psykologiske thriller Thelma. En fascinerende handling, skrevet av både regissøren og Eskil Vogt, som utforsker undertrykt seksualitet og identitet med en mørkere vri og sci-fi-elementer. Hovedkarakteren spilles av Eili Harboe som har vokst opp i strenge kristne kår. Hver gang hun møter Anja (Kaya Wilkins) forandres verdenen hennes, og skaper store konsekvenser. Perfekt for deg som er lei av de mer tradisjonelle handlingene rundt forbudt kjærlighet.

Brokeback Mountain (2005)

brokeback mountain jake gyllenhaal og heath ledger
Jake Gyllenhaal og Heath Ledger i Brokeback Mountain (Focus Features)

Det er vanskelig å finne en liste med skeive filmer som ikke inkluderer Ang Lees tidløse romantiske drama Brokeback Mountain. Heath Ledger og Jake Gyllenhaal bærer filmen med eksepsjonelle skuespillerprestasjoner som to unge sauegjetere i Wyoming på 60-tallet. Denne hjerteskjærende historien om forbudt kjærlighet traff mange hjerter verden rundt, og forblir en av de mest suksessfulle skeive filmene noensinne.

Paris is Burning (1990)

paris is burning skeive filmer
Essensiell LGBTQ+ historie! (Jane Balfour Films)

Se for deg at du er en filmstudent og tar med deg et kamera i New Yorks dype hjørner, og hva du fanger på kamera kommer til å skape historie for både film og skeiv kultur. I dokumentaren Paris is Burning åpner Jennie Livingston muligheten for LGBT-samfunnet å representere seg selv. Her fikk mennesker fra forskjellige kulturer og identiteter gi et ærlig perspektiv. De 78 minuttene er fylt med kjærlighet, humor, realisme, utfordringer og selvfølgelig «voguing». De som er kjent med eksempelvis RuPaul’s Drag Race – eller Drag-kunsten generelt – vet akkurat hvor viktig denne filmen er.

Love, Simon (2018)

love simon
Love, Simon ❤️ (20th Century Fox)

Greg Berlanti har skrevet en god del ymse som Green Lantern, Wrath of the Titans og en rekke CW-serier. Hans beste verk er dog Love, Simon (som han ikke har skrevet men regissert). Trenger du noe friskt og moderne, og en pause fra flere av de dype og abstruse klassikerne på lista, så treffer denne midt i blinken. En søt, gøyal og seriøs high school rom-com som gjør deg varm på innsiden! 

Moonlight (2016)

moonlight
Hjerteskjærende historie (A24)

I Harry Styles’ egne ord (for en helt annen film vel å merke): – Du vet, det jeg liker med filmen er at det føles som en film. Det føles som en ekte, liksom, du vet, gå-på-kino film film. 

Moonlight av Barry Jenkins er akkurat den type film som Harry prøver (hardt) å artikulere her. I coming-of-age-filmen følger vi tre stadier av livet til Chiron som går gjennom den harde realiteten med å føle seg annerledes. Ikke bare er det en dyp reise gjennom én gutts forståelse av egen kropp og sjel, men Moonlight tar også opp viktige temaer rundt etnisitet og identitet. Med andre ord en nydelig «gå-på-kino film film».

Call Me By Your Name (2017)

Timothée Chalamet i nydelige Call Me By Your Name (Sony Pictures)

Luca Guadignino er ekspert på å fortelle historier hvor seksualitet, kropp, kjærlighet og estetikk er sentralt. Man kan jo si at Call Me By Your Name gjorde oss oppmerksomme på dette. Det er jo en diger elefant i rommet som jeg tror alle er klare over. Men ignorer det et øyeblikk og nyt den emosjonelle handlingen om Elio (Timothée Chalamet) og hans oppdagelsesferd med kjærlighet og fersken. Og ikke minst de fortryllende omgivelsene i Nord-Italia på 80-tallet.

Fucking Åmål (1998)

fucking amal
Svensk juvel av en film. (Sonet Film)

Det er ikke mange skandinaviske skeive filmer der ute, men heldigvis får vi inkludert noen på denne lista. En av klassikerne er Fucking Åmål av Lukas Moodysson. Som navnet tilsier er vi i Åmål i Sverige der det generelt er ganske kjedelig, og det kjenner skolepopulære Elin (Alexandra Dahlström) på. Agnes (Rebecka Lilleberg) bygger et crush for Elin og i løpet av filmen blir disse følelsene levert tilbake. En herlig coming-of-age-film og, uansett tema, en must-watch skandinavisk film. 

God’s Own Country (2017)

gods own country skeive filmer
Bare to gutter som jobber på en gård og kanskje flørter litt (Another World Entertainment)

Mange kjenner igjen Josh O’Connor fra The Crown, men før han spilte en ung kong Charles var han med i en britisk Brokeback Mountain-aktig kjærlighetsdrama. I denne tidlige gjennombruddsrollen spiller han Johnny som får hjelp av migrantarbeider Gheorghe (Alec Secăreanu) for å vedlikeholde familiegården i Yorkshire. Derfra utvikles båndet mellom dem fra jobbforhold til kjærlighetsforhold. Ja veldig likt som Brokeback. Regissørene deler til og med samme etternavn. Men God’s Own Country står på egne ben og skiller seg ut ved å fokusere mer på tradisjon, forandring og fremmedfrykt.  

But I’m a Cheerleader(2015)

carol cate blanchett rooney mara
Glimrende skuespillerprestasjoner av Cate Blanchett og Rooney Mara (Norsk Filmdistribusjon)

Cate Blanchett er helt glimrende som Carol: En ulykkelig gift kvinne som skaper et uforventet kjærlighets forhold med butikkselgeren Therese (Rooney Mara). Du blir satt rett inn i 1950-tallet som er en periode hvor lesbisk kjærlighet blir blokkert og undertrykt. Samfunnet vil splitte dem, men damene kjemper imot og møter hverandre i skjul. Denne filmen viser akkurat hvorfor du bør følge ditt hjerte. Todd Haynes har nok en gang skapt en spektakulær og følsom historie. Både Cate og Rooney ble Oscar-nominert. Fullt fortjent!

But I’m a Cheerleader (1999)

but im a cheerleader
Hysterisk og ikonisk satire (Lionsgate).

Det er flott med satirer som stikker mot absurde ting som konverteringsterapi. Jamie Babbit hentet inspirasjon fra mennesker som har opplevd dette, og vridde det om til en ekstremt gøyal (og ikonisk) komedie. Foreldrene til Megan (Natasha Lyonne) mistenker at hun er lesbisk og sender henne på leir for konverteringsterapi. Noe som fører til selvoppdagelse (ikke i foreldrenes favør). De er ikke bare på en leir, men filmen er også veldig camp. Med skuespillere som Michelle Williams, Julie Delpy og Clea DuVall. Og ikke minst en genial casting av RuPaul som «ex-gay» skolerådgiver i en «straight is great» T-skjorte.

Happy Together (1997)

happy together
Jeg gråter ikke, DU gråter 😭 (Fortissimo Film Sales)

Når man skal se en film om to personer som ikke kan leve med hverandre og heller ikke leve uten hverandre, da blir det jo litt tårer. To menn ønsker å gi forholdet deres en ny sjanse ved å flytte fra Hong Kong til Buenos Aires, men det viser seg at de ikke klarer å pleie båndet. Det utgjør en sterk kjærlighetshistorie med Wong Kar-wais kjente drømmende visuelle stil. Og vi må ikke glemme de spektakulære prestasjonene av Leslie Cheung og Tony Cheung.

All About My Mother (1999)

all about my mother
En spansk klassiker av Pedro Almodóvar

Om du trenger en annen liste med skeive filmer er det bare å søke opp Pedro Almodovars filmografi. Filmskaperen har i løpet av karrieren beriket verden med LHBT-temaer, både camp og melodramatisk. All About My Mother går under sistnevnte og treffer hardest. Manuela sørger over sin sønns nylige død og reiser til Barcelona for å gjenopprette kontakten med guttens biologiske far, Lola. En ordentlig juvel fra Pedro som utforsker transsamfunn og morskap gjennom flere interessante karakterer. 

Portrait of a Lady on Fire (2019)

portrait of a lady on fire skeive filmer
Hjerteskjærende kjærlighet på 1700-tallet 💔 (Arthaus)

La oss avslutte med en banger. Dette er et kunstverk. Hvert sekund av Portrait of a Lady on Fire kan henges opp på veggen og uttrykker like mye følelser som blikkene til hovedkarakterene. Céline Sciamma skildrer en rørende, mystisk og bitter historie om to kvinner gjennom kunst. Kunstneren Marianne (Noémie Merlant) får i oppdrag å male Héloïse (Adéle Haenel), en ung kvinne som snart skal gifte seg med en italiensk adelsmann. Selv om livene karakterene lever er styrt av menn og tradisjoner skifter Céline fokuset på kvinnenes følelser og begjær. 

Les også: Amandla Stenberg slipper disselåt mot Star Wars-fans

Les mer