Hopp til hovedinnhold
Zendaya som on/off-narkis Rue (HBO)

15 kjente scener fra film og TV som var improvisert

Noen av de beste øyeblikkene var faktisk ikke planlagt.

Improvisasjon skjer oftest når en skuespiller virkelig har satt seg dypt inn i en rolle, og de får en idé som føles naturlig der og da.

Vi må gi en shoutout til manusforfattere som får lite anerkjennelse for historiene de skaper for skjermen. Det kan definitivt være frustrerende for noen forfattere at skuespillere tar seg friheten i å vri om på replikkene de får. Men noen ganger er disse øyeblikkene gull verdt.

Det er mye som skjer bak kameraene og mange mennesker som er involvert, så overraskelser og siste-liten avgjørelser må nok forventes under innspilling. Improvisering er som oftest ikke det filmskaperen ønsker å lene seg på. Mens enkelte produksjoner, som The Office og Parks and Recreation, er helt avhengige av improvisering for å skape scener som føles ekte.

Hat det eller elsk det, man kan ikke overse at improvisering har gitt oss noen av de beste og minneverdige scenene noensinne.

Vi går gjennom 15 kjente scener som var improvisert eller uplanlagt:

The Office – Michael Scott kysser Oscar Martinez

Michael Scott kysser Oscar Martinez - improvisert
Kysset mellom Michael Scott (Steve Carell) og Oscar Martinez (Oscar Nuñez) i The Office er improvisert (Screenshot/NBC)

Å ramse opp alle improviserte scener fra The Office er som å skrive en bok på over 1000 sider.

Det er uendelig mange øyeblikk fra den høyt elskede mockumentary-serien som er improvisert. En stor grunn til dette er at dialogene skulle føles mer ekte. Vi får lage en egen topp 10-liste senere, men et av de mest kjente øyeblikkene er da Michael kysser Oscar.

I episoden «Gay Witch Hunt» (S3E1) var planen at Michael Scott (Steve Carell) skulle gi en klem og et kyss på pannen til Oscar Martinez (Oscar Nuñez), men Carell går heller inn for et kyss på munnen. Nuñez og de andre skuespillerne ble forståelig nok overrasket (hele denne episoden er ukomfortabel 😅). Alle reaksjonene i rommet var genuine.

Du kan høre hele historien på Jenna Fischers og Angela Kinseys podcast The Office Ladies, hvor de går gjennom hver eneste episode av The Office.

Se scenen her:

The Shining – «Here’s Johnny»

Jack Nicholson i rollen som Jack Torrance som i denne scenen fra 1980-gyseren The Shining skriker «heeeeere’s Johnny» på samme måte som talk show-verten Johnny Carson pleide å bli introdusert (Warner)

En av tidenes mest ikoniske (og på den tiden skumleste) scener var improvisert av Jack Nicholson 😮

Stanley Kubrick var en perfeksjonist, så filmene hans bestod av store mengder opptak. Da det kom til scenen i The Shining hvor Jack Torrence (Jack Nicholson) stikker ansiktet gjennom døra, fikk Nicholson lov til å improvisere hva han skulle si. En av dem var «Here’s Johnny», som var en direkte referanse til talkshowet The Tonight Show With Johnny Carson.

Showet var ganske kjent i USA på den tiden, men ukjent for Kubrick som bodde i England. Regissøren var derfor i tvil om å ha med linjen i filmen, men Nicholson klarte å overbevise han.

Se scenen her:

Nightcrawler – Jake Gyllenhaal får 46 sting

Jake Gyllenhaal knuser speiler i Nightcrawler - Improvisert
Jake Gyllenhaal improviserte med å knuse speilet i baderom-scenen i Nightcrawler (Screenshot/Bold Films)

Dan Gilroys Nightcrawler er en av Gyllenhaals mest krevende (og beste) roller. Han gikk ned 14 kg og levde på en lite sjarmerende diett. Det er kriminelt at han ikke fikk en Oscar-nominasjon.

Under scenen hvor Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) skriker til seg selv i speilet, improviserte han med å knuse det i tillegg. Han var vel så inn i karakter at det var en naturlig ting å gjøre? Dette resulterte i at han ble kjørt direkte til sykehuset etter at de hadde skutt scenen.

Etter en fire timers operasjon med 46 sting, returnerte han til settet bare seks timer etter at han ble utskrevet fra sykehuset. Man kan til og med se han gjemme hånda si i en av scenene i filmen, fordi den er bandasjert.

Se scenen her:

Stranger Things – Utslitt etter en lang dag

Millie Bobbie Brown kollapser paa ekte i Stranger Things
Millie Bobbie Brown kollapser på ekte i Stranger Things (Netflix)

Etter lange dager med innspilling, er det forståelig at skuespillere blir utslitt. På slutten av episode 4 i sesong 3 av Stranger Things, kollapser Eleven (Millie Bobby Brown) dramatisk etter en slitsom kamp mot den demon-besatte badboyen Billy (Dacre Montgomery).

Ifølge regissør Shawn Levy, var dette en genuin og uplanlagt reaksjon fra skuespilleren. Med 10- til 12-timers dager i et lite sett og intense scener mellom Eleven og Billy, endte det opp med at Millie Bobby Brown kollapset utmattet i armene til Finn Wolfhard, som spiller kjæresten Mike.

Den (altfor) etterlengtede fjerde sesongen av Stranger Things hadde premiere fredag 27. mai, med syv episoder til å starte med. De to siste episodene har premiere 1. juli.

Se scenen her:

https://www.youtube.com/watch?v=Esv187d3EFU

Django Unchained – Leonardo DiCaprio blir bandasjert

Leonardo DiCaprio blir skadet etter en intens scene i Django Unchained - Improvisert
Leonardo DiCaprio blir skadet under en intens scene i Django Unchained (Columbia Pictures)

Er det én skuespiller som er flink til å sette seg inn i en rolle, så er det Leonardo DiCaprio. Noen ganger går det så langt at han klarer å skade seg selv under innspilling, og fortsatt klare å holde karakter.

Den intense middagsscenen i Quentin Tarantinos Django Unchained, hvor Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) forhandler med Dr. King Schultz (Christoph Waltz) og Django (Jamie Foxx), ble blodig da DiCaprios karakter smeller hånda hardt i et bord fullt av glasskår.

Skuespilleren begynner å blø intenst, mens de andre rundt bordet ser forbauset på ham (inkludert Tarantino bak kamera). DiCaprio fortsetter scenen i karakter til tross for at han blør. Det han smører i ansiktet til Kerry Washington er heldigvis et annet opptak med fake blod, som Tarantino la inn i ettertid 🙃

Scenen er kanskje ikke 100 % improvisert, men i hvert fall ikke planlagt.

Se DiCaprio, Foxx og Tarantino forklare scenen her:

Harry Potter og mysteriekammeret – «I didn’t know you could read»

Denne scenen fra Harry Potter og mysteriekammeret var improvisert av Tom Felton
Denne scenen fra Harry Potter og mysteriekammeret var improvisert av Tom Felton (Warner Bros.)

Tom Feltons Draco Malfang hadde ikke mange replikker eller scener i Harry Potter-filmene. Faktisk, til tross for å være Harry Potters erkefiende, hadde Draco bare 31 minutter og 45 sekunder totalt med skjermtid i løpet av de åtte filmene. Men han stjeler definitivt rampelyset når han dukker opp.

En av de morsomste replikkene av Draco er faktisk improvisert. Når Harry Potter (Daniel Radcliffe) og Ronny Wiltersen (Rupert Grint) tar polyksir for å forvandle seg til kompisene til Draco, oppdager Draco at en av dem har på briller. Når han får svaret «Det er for lesing», improviserer Tom Felton linjen «Jeg visste ikke at du kunne lese». Høres litt bedre ut på engelsk, men du skjønner greia.

Se scenen her:

Squid Game Hoyeon får latterkrampe

Scenen i Squid Game hvor Lee Jung-jae gir koppen til bake er improvisert
Scenen i Squid Game hvor Lee Jung-jae gir koppen tilbake er improvisert (Screenshot/Netflix)

Netflix’ mest suksessfulle (og meme-verdige) serie, Squid Game, ga oss mange sjokkerende og morsomme øyeblikk. Faktisk så var mange scener improviserte.

Helt i starten av første episode, krasjer Seong Gi-hun (Lee Jung-jae) og Kang Sae-byeok (Hoyeon), hvor Hoyeons karakter mister kaffekoppen sin. Deretter sklir Jung-jaes karakter tilbake til henne for å gi kaffekoppen, og sliter med å sette inn sugerøret igjen.

Sugerør-delen var ifølge Jung-jae improvisert og noe han følte var naturlig i øyeblikket. Man ser også Hoyeon se ned i bakken fordi hun får latterkrampe, også kuttes det til en ny scene 😅

Se scenen i starten av videoen:

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest – «I’ve got a jar of dirt»

I've got a jar of dirt-scenen i Pirates of the Caribbean var improvisert av Johnny Depp
«I’ve got a jar of dirt»-scenen i Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest var improvisert av Johnny Depp (Disney)

Den store pirat-franchisen til Disney er uten tvil båret på skuldrene til Captain Jack Sparrow aka Johnny Depp.

Depp har et utrolig talent til å forvandle seg til absurde karakterer. Og en av de morsomste øyeblikkene med karakteren var faktisk improvisert.

Mot slutten av Gore Verbinskis Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, viser Sparrow en krukke med sand til Davy Jones og resten av mannskapet. Fallet ned trappene, og deretter hans poetiske hån «I’ve got a jar of dirt», var improvisert av skuespilleren.

Se scenen her:

The Departed – Jack Nicholson overrasker med en ekte pistol

Jack Nicholson trekker frem en pistol mot Leonardo DiCaprio i The Departed
Jack Nicholson trekker frem en pistol mot Leonardo DiCaprio i The Departed (Warner Bros.)

Å spille i en film med Jack Nicholson kan være… interessant. Han er jo kjent for å spille skremmende psykopater, og da kan man jo bli litt skremt. Spesielt når han har med seg en ekte pistol under innspilling 🥶

Jepp, den scenen i Martin Scorseses The Departed hvor Costello tar fram en pistol mot DiCaprio er faktisk ekte.

I boken Conversations With Scorsese av Richard Schickel, forteller regissøren at pistolen var helt uforventet for både han og DiCaprio. Nicholson fortalte ingen at han hadde en pistol med seg. Så du kan jo tenke deg hvor ekte reaksjonen til DiCaprio er i den scenen 😳

Se scenen her:

Taxi Driver – «You talkin’ to me?»

Scenen i Taxi Driver er improvisert av Robert De Niro
Scenen i Taxi Driver er improvisert av Robert De Niro (Columbia Pictures)

Den legendariske skuespilleren Robert De Niro har hatt sine ikoniske øyeblikk opp gjennom årene. Han er virkelig god på å gi ekstra dybde til karakterene han spiller. Og det gjorde han absoutt i Martin Scorseses Taxi Driver.

I denne scenen står karakteren Travis Bickle og snakker med seg selv i speilet. Ifølge Scorsese var det egentlig ingen dialog i scenen, så han ba De Niro om å finne på noe. Det førte til at skuespilleren improviserte hele scenen, og blant annet fant på «You talkin’ to me?».

Senere har dette blitt en av historiens mest kjente og brukte filmreplikker.

Se scenen her:

Euphoria – Krangelen mellom Rue og moren

Krangelen mellom Rue og moren var improvisert av skuespillerne Zendaya og Nika King
Krangelen mellom Rue og moren var improvisert av skuespillerne Zendaya og Nika King i Euphoria (HBO Max).

Dramaserien til HBO Max er kanskje en av de tyngste og mest emosjonelle å se på. En av de fæleste scenene fra sesong 1 av Euphoria var den intense krangelen mellom Rue (Zendaya) og moren (Nika King).

Zendaya åpnet opp om scenen i et intervju hvor hun forteller at de fikk spesifikk beskjed fra regissør Sam Levinson om å improvisere scenen. For at krangelen skulle føles ekte, måtte skuespillerne gå løs på hverandre mens de var i karakter.

Det endte opp med å bli en av de beste og mest emosjonelle scenene i Euphoria. Les også om Zendayas tøffeste scene hittil, som skuespillerne senere har sagt har noen improviserte øyeblikk i tillegg.

Se scenen her:

https://www.youtube.com/watch?v=LmJdNGHAB7I

Titanic – «I’m the king of the world!»

James Cameron ba Leonardo DiCaprio si den kjente replikken i Titanic
James Cameron ba Leonardo DiCaprio si den kjente replikken i Titanic (Disney)

En av de mest kjente scenene i filmhistorien er da Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) går opp til masten på Titanic og roper «I’m the king of the world!». Du kan til og med bare se på bildet ovenfor, og den linjen kommer automatisk opp i hodet ditt.

Men overraskende nok er dette sitatet funnet på der og da under innspilling av Titanic. Regissør James Cameron har snakket om at de prøvde mange forskjellige one-liners for å fange øyeblikket i scenen. Mens kameraet rullet, ba han DiCaprio rope «I’m the king of the world», som skuespilleren leverte med glans.

Se scenen her:

Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark – Harrison Ford var matforgiftet

Harrison Ford var matforgiftet under innspillingen av Raider of the Lost Ark
Harrison Ford var matforgiftet under innspillingen av Raider of the Lost Ark (Disney)

I en av de morsomste scenene i Steven Spielbergs Raiders of the Lost Ark møter Indiana Jones en mann som viser sine fancy sverd triks i Cairo. Men så avslutter Indiana det med et enkelt pistolskudd.

Via en spørrerunde på Reddit, avslører Harrison Ford at dette ikke var planen i utgangspunktet. Egentlig skulle scenen inneholde en episk kamp med sverd og pisk. Men Ford var matforgiftet under innspillingen, og kunne bare være utenfor traileren sin i 10 minutter.

Det endte med at Spielberg og Ford bestemte seg for å gjøre en spøk med at Indiana bare skyter mannen og blir ferdig med det. Ford nevner også at han syntes synd på den britiske stuntmannen som hadde øvd seg på en episk scene med sverdfekting.

Se scenen her:

House of Gucci – «Father, Son, and House of Gucci»

Den kjente replikken i House of Gucci var improvisert av Lady Gaga
Den kjente replikken i House of Gucci var improvisert av Lady Gaga (MGM)

Til tross for forskjellige reaksjoner på Ridley Scotts House of Gucci, kan vi ikke nekte for at filmen har talentfulle skuespillere. For noen i casten var det en sterk film, og for andre var det kanskje ikke deres beste opptreden (ja, jeg ser på deg Jared Leto).

Lady Gaga gikk inn i full metodeskuespill for denne filmen, og virkelig forvandlet seg til Patrizia Reggiani. Så improvisering er forventet! En av de mest kjente replikkene fra hennes karakter er «Father, Son, and House of Gucci», som er en liten vri på den bibelske ordtaket.

I et intervju med Variety forteller hun at dette var noe hun kom på selv under innspillingen av scenen. Det endte opp med å bli den mest kjente replikken fra filmen!

Se scenen her:

https://www.youtube.com/watch?v=aLZYR03aLI0

Se også: 15 filmstjerner som takket nei til ikoniske roller

Les mer