Hopp til hovedinnhold
Ikoniske Kevin fra Hjemme alene (20th Century Studios)

Streaming-guide: 15 julefilmer og hvor du kan se dem 🎄

Da var det endelig jul igjen, og det betyr at vi kan vende tilbake til våre favoritt-julefilmer.

Vi har alle våre egne juletradisjoner, og det gjelder også filmene vi ser for å skape julestemning. Noen nyter kanskje en enkel rom-com som Love Actually, mens andre finner julen med Bruce Willis som hopper fra skyskrapere i Die Hard.

Det kan være vanskelig å holde styr på hvilke julefilmer du ser hvert år og hvor du kan se dem. Spesielt når filmer flytter seg mellom strømmetjenester hele tiden 😤 I tillegg til den lange listen over steder du kan se filmer… Så da er det vel nydelig med en liten oversikt?

Listen er ikke rangert, men er et utvalg av de beste julefilmene vi elsker å se i julen.

Er du klar?

Love Actually (2003)

Love Actually julefilm
Stjernespekkede Love Actually (Universal)

Hvor: TV 2 Play, Prime Video, Viaplay.

Kjærlighet kommer i mange varianter i stjernespekkede Love Actually av Richard Curtis. Enten om du liker det eller ikke er denne klassikeren en av de mest innflytelsesrike julefilmene noensinne!

The Holiday  (2006)

The Holiday julefilm
The Holiday (Universal)

Hvor: Netflix, Prime Video, HBO Max, Viaplay, SkyShowtime.

Denne sjarmerende og koselige Nancy Meyers-filmen ligger høyt på lista hos mange i jul. Ikke rart den er tilgjengelig på så mange tjenester! Kate Winslet, Cameron Diaz, Jack Black og Jude Law gir oss klassisk rom-com i The Holiday.

Hjemme alene og Hjemme alene 2 (og Hjemme alene 3 om du er en av de)

Mest sette juleklassiker? (Disney)

Hvor: Disney+.

Filmene som mest sannsynlig er mest sette filmer over hele verden i julen og på alle lister over beste julefilmer. Er ikke vits å si mer om det. Hjemme alene-filmene er essensielt i julen!

Grinchen (2000)

Jim Carrey i torturutholdenhet-mood (Universal Pictures)

Hvor: Prime Video, Netflix, Viaplay, SkyShowtime.

Man må bare elske hvordan Jim Carrey stilte opp i et bustete kostyme og dekket i spesialeffekter i hele 92 dager for en julefilm. Kostymet var så torturerende å ha på at han måtte bli trent opp av en torturekspert fra CIA for å kunne holde ut under hele innspillingen. Takk for den sterke viljestyrken, Jim!

Reisen til julestjernen (1976)

Knut Risan spiller også kongen i Reisen til julestjernen fra 1976. Her avbildet med Hanne Krogh i rollen som Gulltopp. (NRK)

Hvor: NRK1 24. desember 12:25 (åpenbart).

Nå snakker vi klassiker! Alle vet vel hvor og når man skal se Reisen til julestjernen, men vi kunne ikke unngå å ha den med her.

Tre nøtter til Askepott

Libuše Šafránková og Pavel Travnicek i Tre nøtter til Askepott (NRK)

Hvor: NRK1 24. desember 11:00 (duh!).

Det samme gjelder selvfølgelig tsjekkiske Tre nøtter til Askepott. Det er vel ingen julemorgen uten litt norsk kvalitetsdubbing?

Elf  (2003)

Elf Julefilm
Elf med Will Ferrell (New Line Cinema)

Hvor: HBO Max.

Will Ferrell spiller en klønete alv i grønn kostyme som leter etter sin biologiske far i New York. Jon Favreau før Marvel og Star Wars var gøy!

Hjelp, det er juleferie! (1989)

Chevy Chase fra klassikeren Hjelp, det er juleferie! (Warner Brothers/Getty Images)

Hvor: Viaplay.

Tenk at den tredje filmen i Hjelp, vi må på ferie!-serien skulle bli den beste? Og det er en julefilm i tillegg. Hjelp, det er juleferie! er kanskje ikke på alles watchlist, men det er uten tvil på listen over viktige julefilmer. 

Polarekspressen (2004)

Polarekspressen Tom Hanks
Polarekspressen med Tom Hanks (Castle Rock Entertainment)

Hvor: HBO Max.

Litt creepy animasjon, men ellers er Polarekspressen av Robert Zemeckis og Tom Hanks i hovedrollen et gøyalt eventyr for hele familien. 

Et førjulsmareritt (1993)

A Nightmare Before Christmas
Et førjulsmareritt aka The Nightmare Before Christmas er stop-motion hall of fame (Disney)

Hvor: Disney+.

The Nightmare Before Christmas av Henry Selick (ikke regissert av Tim Burton som veldig mange tror) er alltid på topplisten over beste julefilmer. En helt utrolig produksjon av stop-motion. Tittelen og bildet oser ikke akkurat hyggelig julefilm, men ikke la det lure deg!

Die Hard (1988)

Die Hard Bruce Willis
Bruce Willis i Die Hard (20th Century Fox)

Hvor: Disney+.

Eller den sjarmerende norske tittelen Aksjon Skyskraper. Julefilmer er ikke bare kyss og klem. Så fort du er lei av rom-coms er det bare å sette på denne actionfylte juleklassikeren Die Hard av John McTiernan.

The Muppet Christmas Carol (1992)

The Muppet Christmas Carol
The Muppet Christmas med Michael Caine (Disney)

Hvor: Disney+.

I havet av alle Christmas Carol-filmatiseringer er den med Muppets og Michael Caine en av de beste. Morsom, hjertevarmende og faktisk en overraskende sterk adapsjon av originalen til Charles Dickens.

A Christmas Carol (2009)

A Christmas Carol Jim Carrey
A Christmas Carol med Jim Carrey i flere roller (Disney)

Hvor: Disney+.

Denne gangen slapp Jim Carrey heldigvis en torturekspert fra CIA for å finne sin indre Ebenezer Scrooge. Fordi denne versjonen av A Christmas Carol er animert og i full motion-capture. Kanskje litt mørkere enn andre filmatiseringer av klassikeren, men man får ikke nok av Jim!

A Christmas Story (1983)

A Christmas Story
A Christmas Story av Bob Clark (MGM)

Hvor: Viaplay (leie), Apple TV+ (leie).

Den morsomme filmen om Ralphie som skal overbevise alle om den perfekte gaven er en must-watch for julestemning. Om du vil ha mer Ralphie er det jo bare å sjekke ut A Christmas Story Christmas som nettopp hadde premiere på HBO Max, hvor han er godt voksen!

God jul og godt nyttår!

Se også: Julefilmer som du kanskje ikke har sett

Nyeste saker fra 730.no

Les mer