Hopp til hovedinnhold
Denne boken ble utrolig nok ikke trukket frem av 730s lesere (Frazer Harrison/Getty Images)

12 solide boktips fra leserne til 730.no

Det er alltid bra med noen boktips.

Hvem er vel ikke bedre til å tipse leserne til 730.no enn nettopp leserne til 730.no?

Vi spurte på Instagram Stories om dere hadde lest noe bra i det siste, og ble på ingen måte skuffet.

Nedenfor følger en liste med 12 solide boktips fra dere til dere.

Tollak til Ingeborg (2020) av Tore Renberg

Flere av følgerne våre tipset om den nye romanen til Mannen som elsket Yngve-skaper Tore Renberg, en av landets mest folkekjære forfattere.

Nettsiden til Cappelen Damm gir følgende beskrivelse av boken:

«Tollak til Ingeborg fortel om Tollak, ein mann som har sterke krefter i seg – til arbeid, til kjærleik og til destruksjon. Romanen har fått strålende anmeldelser.»

(Cappelen Damm)

2. Gul bok (2020) av Zeshan Shakar

Et annet populært valg var den nye boken til forfatteren bak nyklassikeren Tante Ulrikkes vei. 

Gyldendals nettside skriver følgende om Gul bok:

«Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det. Det er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.»

(Gyldendal)

Karikaturen (2014) av Anders Bortne

Forlaget Tiden beskriver Karikaturen slik:

«Karikaturen er en sprakende samtidssatire. En neglebitende kjærlighetshistorie. En oppvekstskildring om livet i skyttergraven mellom skilte foreldre. Det er en roman om hvordan et menneskes livshistorie blir bestemt av andre krefter enn sine egne.»

(Tiden)

Full Spredning (2019) av Nina Lykke

Det er ikke usannsynlig at du har fått denne anbefalingen allerede.

La oss ta en nærmere titt på handlingen:

«Full spredning er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være.»

(Lydbokforlaget)

This is going to hurt (2017) av Adam Kay

Den britiske komikeren sine beretninger om livet som lege tronet på bestselgerlisten i Storbritannia i over åtte måneder.

«Boken gir deg innsyn i livet til en ung lege: 97-timers arbeidsdager, liv og død-beslutninger, en konstant tsunami av kroppsvæsker, og en parkeringsautomat som tjener mer enn deg.», beskriver forlaget.

This is going to hurt får tommel opp fra TV-profiler som Stephen Fry og Jonathan Ross.

(SETTE INN FORLAG)

The Tattooist of Auschwitz (2018) av Heather Morris

Hvis ikke denne beskrivelsen er gripende, så vet ikke vi:

«Han var bestemt på å ikke bare overleve selv, men også sikre at hans dame, Gita, klarte seg. Det var der begynnelsen på en av de mest livsbekreftende, modig, uforglemmelige og menneskelige historiene fra Holocaust ble til: kjærlighetshistorien om tatovøren i Auschwitz.»

(Zaffre Publishing)

Lev ditt beste liv (2020) av Kristiane Aateigen

Flere av følgerne våre trekker frem debuten til Kristiane Aateigen aka SnilleGucci.

«Lettlest, gode tips, masse verdifull innsikt og rett og slett en god håndbok å ha dersom du ønsker å yte mer av livet», beskriver en som har slukt boken/kalenderen.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Kristiane (@snillegucci)

Normal People (2018) av Sally Rooney

Denne boken har det også blitt laget serie av. Selvfølgelig med samme navn. Mange foretrekker dog romanen til stjerneskuddet Sally Rooney.

Bonus: Stjernene fra Normal People delte sine serie-høydepunkt fra 2020.

«Når de begge får plass på Trinity College i Dublin, blomstrer en forbindelse som har vokst mellom dem, og varer langt ut i de påfølgende årene. Dette er en utsøkt kjærlighetshistorie om hvordan en person kan endre en annen person sitt liv – en enkel, men dyp forståelse som utfolder seg vakkert i løpet av romanen.», beskriver forlaget. 

(Faber & Faber)

Muleum (2007) – Erlend Loe

Denne boken!!! Magisk boktips. Gjør deg klar for frysninger.

«Med denne tekstmeldingen, blir livet til 16-årige Julie fra Oslos beste vestkant, endret til en katastrofe. Faren, moren og storebroren Tom mister livet i en flyulykke i Namibia. Plutselig sitter hun alene i familiens store hus sammen med den polske håndverkeren Krzysztof som er ansatt for å flislegge familiens svømmebasseng.»

(Cappelen Damm)

Syng, gravløse, syng (2020) av Jesmyn Ward

En umiddelbar favoritt blant både anmeldere og lesere.

Forlaget Aschehoug skriver følgende om boken:

«En tidløs roman om familie, rase og klasse – allerede en moderne klassiker. Jojo er 13 år og prøver å forstå hva det vil si å være en mann. Han mangler ikke rollemodeller: Den svarte morfaren Pop, den hvite farfaren Big Joseph og faren Michael.

Leoni er svart, hun elsker Michael og ønsker å være en god mor for barna deres, Jojo og lille Kayla. Rusavhengig og konfliktsøkende som hun er, klarer hun ikke å sette barna foran egne behov.

En dag stabler hun Jojo, Kayla og en venninne inn i bilen, de skal nordover og hente Michael som har sonet ferdig i fengsel. Bilturen gjennom det nesten mytiske sørstatslandskapet blir en roadtrip ut av helvete.

Språket dirrer i fortellingen om denne både kjærlighets- og konflikfylte familien på landsbygda i Mississippi. De levende og de døde omgås i en roman om fedrenes misgjerninger, vold og kjærlighet.»

(Aschehoug)

11. Heftige bånd (1987) av Vivian Gornick

Vivian Gornick beskrives som en av de viktigste forfatterne du trolig ikke har hørt om.

Forlaget Oktober skriver dette om Heftige bånd:

«Heftige bånd er en collage av fortellinger om arbeidernes og immigrantenes New York på 1940-tallet – og om kvinnene som formet Vivian Gornick. Forfatteren skriver saftig og presist om kvinnelige erfaringer og begrensninger, om løsrivelse og ulevd liv, og hun skriver varmt og rasende om de bestandige båndene mellom en mor og en datter.»

(Forlaget Oktober)

12. My Policeman (2012) av Bethan Roberts

Vi blir aldri lei historier om forbudt kjærlighet.

Oppsummeringen av handlingen lyder slik:

«Oppdag en utsøkt fortalt, tragisk fortelling om forpurret kjærlighet. Det er på 1950-tallet i Brighton at Marion først får øye på Tom. Han lærer henne å svømme i skyggen av brygga og Marion er sikker – fast bestemt på at hennes kjærlighet vil være nok for dem begge. Noen år senere møter Patrick på Tom i Brighton Museum.»

(Vintage)

Tusen takk til alle som delte boktips med oss!

Fortsett gjerne med det.

Hvis du får nyss om en ny boklansering og ønsker deg en anmeldelse, kan du tipse på [email protected] <3

Les også: Sophie Elise: Intimitet, fitte og andre ting hun har lært om – 730.no anmelder

Les mer