Hopp til hovedinnhold
Det går bra, sikkert ikke så mange som så det (Getty Images)

Viktige hendelser og pute-TV: 11 ikoniske Oscar-øyeblikk 👑

Den 92. Oscar-utdelingen i rekken går av stabelen søndag 9. februar i Dolby Theatre i Los Angeles. (Natt til mandag norsk tid.)

The Academy Awards alias Oscar-utdelingen anses å være den viktigste prisutdelingen innen film, og samler de største stjernene i bransjen.

I januar ble årets nominasjoner klare, og søndagens utdeling skal hedre filmåret 2019 på tvers av 24 kategorier.

Filmstudent og skribent Anna Skavlan forteller til våre venner i Melk & Honning at årets utdeling er ganske forutsigbar.

Joker med Joaquin Phoenix i hovedrollen leder med 11 nominasjoner. Etterfulgt av Once Upon a Time in Hollywood, The Irishman og 1917, som alle har 10 nominasjoner hver.

Vi varmer opp til nattens utdeling, og ser tilbake på et knippe ikoniske, minneverdige, viktige og pinlige øyeblikk fra Oscars. 

# 1. Tom Hanks outer tidligere dramalærer som homofil (1994)

Da Tom Hanks vant statuett i 1994 for «Best Actor» for sin rolle i Philadelphia fikk takketalen en litt uventet vending. I filmen spiller Hanks en døende, homofil advokat som er rammet av AIDS, og benyttet derfor anledning til å snu lyskasteren mot to sivile som hadde inspirert ham i rollen; sin tidligere dramalærer Rawley Farnsworth og tidligere klassekamerat John Gilkerson.

Farnsworth var på dette tidspunktet ikke åpen homofil, og The New York Post ville ha det til at Hanks «outet» Farnsworth under utdelingen.

Det var heldigvis mer til historien. Hanks hadde nemlig kontaktet Farnsworth i forkant, og spurt om tillatelse.

Den da 69 år gamle pensjonerte læreren uttalte i etterkant til People Magazine at han «ikke hadde noe å tape», og var beæret av omtalen.

Se takketalen fra gromgutten: 

 

# 2. Vb selfie? (2014)

Best photo ever. Faktisk? 

Den stjernespekkede selfien slo rekorder, og har blitt retweetet over 3.1 millioner ganger. Tygg litt på den.

(Skjedd mye greier med gjengen på bildet siden 2014, wow. Over halvparten på bildet er skilt, anklaget for overgrep, har fått sparken og/eller er forlovet).

# 3. Charlie Chaplin får stående applaus i 12 minutter (1972)

Charlie Chaplin returnerte til amerikansk jord for første gang på ti år da han mottok æresprisen i 1972. Og fikk stående applaus i 12 minutter. Vi tipper folk var sjukt lei etter 3-4, neida. (Joda).

Se snutt fra utdelingen (ekskludert de 12 minuttene med klapping, for vær ærlig, hvem gidder): 

 

# 4. Marlon Brando vinner for The Godfather – men vil ikke motta prisen (1973)

Under den 45. Oscar-utdelingen delte norske Liv Ullman og Roger Moore ut prisen for «best actor» til Marlon Brando for hans rolle som grusomme Vito Corleone i det som anses å være blant historiens mest ikoniske filmer, Gudfaren.

Men han ville ikke motta prisen.

Han sendte heller den langt mindre kjente skuespilleren Sacheen Littlefeather, som var iført Apache-bekledning, for å avvise prisen og holde talen.

Hun var president for The National Native American Affirmative Image Committee, og forklarte at Brando ikke ville ta i mot prisen på grunn av filmindustriens behandling og underrepresentasjon av amerikansk urbefolkning.

Noen i publikum var dritkjipe og buet:

Neste dag sto Brandos fulle uttalelse på print i The New York Times. Han mente at filmindustrien la igjen et feilaktig inntrykk av amerikansk urbefolkning som barbariske og usiviliserte. Han kritiserte også bransjen for å kun bruke urbefolkning som statister og at selv i cowboy-sjangeren ble rollene som urbefolkning tildelt hvite skuespillere.

Da han gjestet The Dick Cavett Show året senere la han til at dette ikke bare gjaldt amerikansk urbefolkning, men alle minoriteter og andre etniske grupper. Han poengtere at en så stereotypisk fremstilling av andre kunne føre til at særlig barn ville vokse opp med en negativ forståelse av seg selv.

Woke anno 1973 <3

 

# 5. Halle Berry vinner viktig og historisk pris (2002)

I 2002 vant Halle Berry Oscar for «Best Actress» for Monster’s Ball, under den 74. Oscar-utdelingen. Dette var første gang en afrikansk-amerikansk skuespiller mottok statuetten som hovedrolleinnehaver.

– Dette øyeblikket er så mye større enn meg, sa hun, og hedret videre andre kvinner.

– Dette øyeblikket er for Dorthy Dandridge, Lena Horne, Diahann Caroll. Det er for kvinnene som står ved siden av meg: Jada Pinkett, Angela Bassett, Vivica Fox.

Se en tydelig rørt Halle Berry ta i mot den betydningsfulle prisen: 

Til tross for at Berry i takketalen sa at «døren nå var åpnet» for svarte kvinner i bransjen, uttalte hun til Teen Vouge 2017 at den da historiske prisen i senere tid har føltes meningsløs – Oscar-utdelingen fortsatt er blendahvit og stereotypisk. Hun mente at utviklingen hun hadde håpet på i filmbransjen og påfølgende prisutdelinger har stagnert og skuespillere som ikke er hvite fortsatt ikke får den rosen de fortjener.

Til dags dato er Halle Berry den eneste afrikansk-amerikanske skuespillerinnen som har mottatt Oscar for hovedrolle i en film. I 2015 startet aktivisten April Reign #OscarsSoWhite da kun hvite var nominert til prisutdelingen. Det samme gjaldt 2016.

I 2017 hadde juryen heldigvis tatt seg sammen, men i år er det kun én ikke-hvit skuespiller som er nominert.

 

# 6. Jada og Will Smith (og flere) boikotter utdelingen – og vitsemaker Chris Rock er drøy i retur (2016)

Til tross for elleville prestasjoner fra blant annet Idris Elba (Beast of No Nation) og Michael B. Jordan (Creed) var det ingen svarte skuespillere nominerte under den 88. prisutdelingen i rekken. Dette førte til boikottelser fra store navn, blant annet ekteparet Smith, for manglende mangfold.

Vert og vitsemaker Chris Rock hadde blitt oppfordret til å droppe jobben, men kom heller med stikk til de som boikottet – etter å ha åpnet utdeling med å ønske velkommen til «White People’s Choice Awards».

– Hva skjer med alle protestene i år? Dette er den 88. utdelingen fra akademiet, og jeg er sikker på at det har skjedd minst 71 ganger før, køddet han, før han la til at vi hadde viktigere ting å protestere mot før i tiden.

– Vi var for opptatte med å bli voldtatt og lynsjet til at vi brydde oss om hvem som kunne bli beste filmfotograf. Når bestemoren din henger fra et tre, er det vanskelig å bry seg om «beste fremmedspråklige film».

Pjuh.

 

# 7. Jennifer Lawrence snubler i trappen til scenen for å motta pris (2013)

Det er ikke mye mer å si om denne saken, overskriften er alt du trenger å vite.

På vei opp på scenen for å motta pris for sin rolle i Silver Linings Playbook i 2013 snubler Lawrence i kjolen (forståelig), og mottar sympatisk applaus fra publikum.

– Dere står bare oppreist fordi jeg falt og dere synes synd i meg. Det var flaut, sa hun i takketalen.

 

# 8. La La Land mottar feil pris (2017)

Ditt verste mareritt som prisutdeler? Denne er vond å se på.

Den 89. utdelingen ble tydelig preget av særlig én blemme da kveldens siste pris skulle deles ut. La La Land blir annonsert som vinner i kategorien «Best Picture» – men det var jaggu ikke riktig.

Prisen ble delt ut av Warren Beatty og Faye Dunaway, som feilaktig annonserer den Damian Chazelle-regisserte filmmusikalen som vinneren.

I klippet kan du se Beatty åpne konvolutten og pause før den blir gitt videre til Dunaway. Dunaway erklærer La La Land som vinneren.

Midtveis i takketalen blir La La Land-gjengen avbrutt med beskjeden om at prisen egentlig skulle til Moonlight. Problemet hadde oppstått fordi prisutdelerne hadde fått tildelt feil konvolutt, hvor det det sto La La Lands hovedrolleinnehaver Emma Stones navn. Hun hadde mottatt prisen i forveien for «beste kvinnelige hovedrolle».

– Det har skjedd en feil, sa Horowitz.

Moonlight, dere vant. Dette er ikke en spøk.

Verten Jimmy Kimmel gjør det ørlite bedre/gøyere ved å skylde på Steve Harvey, og refererte til da Miss Universe-verten i 2015 annonserte feil vinner.

 

# 9. Leo vinner endelig Oscar for beste mannlige hovedrolle (2016)

På tide? Under utdelingen i 2016 vant Leonardo DiCaprio omsider sin første Oscar-statuett for sin rolle i The Revenant etter 27 år som skuespiller og 6 tidligere nominasjoner fra akademiet.

Til stående applaus takket Leo alle i rommet, foreldrene, «broren hans» og medskuespiller Tom Hardy, regissør Alejandro Gonzáles Iñárritu og sin trofaste samarbeidsparter Martin Scorsese. Han krediterer sistnevnte som sin læremester innen filmkunsten.

Leo var på miljø-bølgen før vi visste hvem Greta Thunberg var, og benyttet taletiden til å minne alle på at klimaendringene ikke er kødd.

– Vi må jobbe sammen og stoppe prokastineringen. For våre barns barn. La oss ikke ta denne planeten for gitt.

Før han runder av:

– Jeg tar ikke denne kvelden for gitt.

Nåw.

 

# 10. Heath Ledger vinner posthumous for The Dark Knight (2009)

Den australske skuespilleren Heath Ledger fikk 16 år i filmbransjen før han døde av en overdose i 2008. I 2009, etter sin bortgang, ble han tildelt prisen for «Best Supporting Actor» for sin rolle som den sinnssyke Jokeren i The Dark Knight. Han er den andre til å bli tildelt en Oscar etter sin bortgang, og det var hans andre nominasjon fra akademiet. Tre år tidligere var han nominert for sin rolle i hjerteskjærende Brokeback Mountain. 

Prisen ble mottatt av Ledgers far, mor og søster. De ønsket å ta i mot prisen på vegne av Ledgers datter, Matilda <3

– I dag velger vi å feire og være glad for det han oppnådde, sa moren.

 

# 11. Kevin Hart trekker seg som vert etter homofobiske tweets (2016)

Du skal, åpenbart, aldri være for sikker på at fortiden blir igjen i fortiden.

Bråket startet da syv år gamle tweets dukket opp igjen, kort tid etter Hart fortalte at han hadde fått det ærefulle oppdraget å lede utdelingen.

I 2011 tweetet Hart:

«Yo if my son comes home & try’s 2 play with my daughters doll house I’m going 2 break it over his head & say n my voice ‘stop that’s gay.’»
I 2009 skrev han:
«What ru some type of FAT F-G that takes pics of small black men all day?».
Herlig 👍
Det hele endte med at den da 39 år gamle komikeren fortalte via Instagram at han fikk en telefon fra Oscar-gjengen, som oppfordret han til å beklage vitsene – hvis ikke ville de bytte ham ut.
Det ville han ikke, og sa han hadde beklaget og forklart seg flere ganger. Noen timer senere endte det likevel med at han beklaget uttalelsene, og trakk seg som vert. Dette adresserer Hart også i sin nye Netflix-dokumentar Dont F**k This Up.
He fucked it up: 

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

I know who I am & so do the people closest to me. #LiveLoveLaugh

Et innlegg delt av Kevin Hart (@kevinhart4real)

Årets sending blir for andre år på rad uten vert. Like greit? 

Les også: 10 minneverdige takketaler fra Oscar-utdelingen – på godt og vondt

Nyeste saker fra 730.no

Les mer