Hopp til hovedinnhold
NÅR MAMMA BARE ER LITT FOR INNPÅSLITEN... (NRK/VIAPLAY)

10 supre og kjipe TV-mødre

NÅR MAMMA BARE ER LITT FOR INNPÅSLITEN… (NRK/VIAPLAY)

Før man begynner med kjærestekliss og kjæresteklass til Valentinsdagen, er det en annen, muligens enda viktigere anledning som må feires: Morsdagen.
 
Tiden er inne for å finne frem våre indre mammadalter og hylle mødrene i livene våre med gaver, klemmer og generelt hyggelig feiring.
 
Vi syntes selvsagt at det er på sin plass å også tenke litt på TV-mammaene der ute. De er jo tross alt morsfigurer de også, selv om de stort sett er fiktive.
 
I den anledning har vi prøvd å finne frem til de fem beste og de fem verste mødrene seriene våre har å by på:
 
Supermammaer:
 
1. Silje (Side om side)
 


DEN FØLELSEN NÅR MAN FINNER UT AT MAN ER EN AV TVS BESTE MAMMAER (NRK) 

 
Jonas Kvales nye kjæreste Silje (Henriette Marø) fikk muligens ikke verden beste mottakelse av fansen da hun debuterte i Side om side
 
Etter Marie Blokhus’ (❤️) sjokkexit (????) var vi ikke helt sikre på hva vi syntes om at Vidar Magnussens karakter skulle få en ny flamme, men jammen har mor karret seg til en plass i hjertene våre.
 
Med på kjøpet kom også Alex, Siljes 10 år gamle datter – svært praktisk i og med at Jonas egentlig ønsket seg et barn. På tross av at hun var super med Jonas, var det Siljes forhold til datteren som fikk oss til å falle for henne. Hun setter alltid Alex først, prioriterer kvalitetstid med henne, engasjerer seg i hobbyene hennes og deler favorittseriene. A+-mamma!
 
 


Mädchen Amick er kanskje ikke Mother Teresa akkurat i hennes nåværende rolle som Riverdales ustabile husmor. Men, hennes Twin Peaks-rolle byr på helt andre boller.
 
I The Return ser vi at Shelly og Bobbys datter Becky (Amanda Seyfried) har rotet seg opp i mye tull, men Double R-servitrisa gir aldri opp på hjelpe datteren sin. Gjennom hele sesongen står Shelly på for å hindre at Becky glir lengre inn i Twin Peaks‘ dårlige miljø. 
 
Det hele topper seg når mor hopper hopper oppå bilen hennes for å hindre Becky i å dra, og ender opp med å bli kastet av bilen i fart. 
 
Det hadde ikke Mother Teresa gjort, for å si det slik. 
 
3. Penelope (One Day at a Time)

 

 
Altså. Hvor skal man egentlig begynne? Hun balanserer en fulltidsjobb, sin mentale helse, to unger og klarer til og med å skvise inn en date nå og da. 
 

Penelope Alvarez er muligens definisjonen på en supermamma. 
 
Selv om hun til tider kanskje nærmer seg usannsynlig perfekt på Mary Sue-nivå, viser mor også at hun også har feil. Når datteren kommer ut av skapet, innrømmer Penelope at hun tar det tungt og at det vil ta tid å akseptere det, selv om hun så absolutt vil gjøre det. 
 
4. Lois (Malcolm in the Middle)


Mamma Lois (Jane Kaczmarek) er kanskje ikonisk for å være TVs største kjeftesmelle. Ungene hennes er kanskje livredde for henne, og løsningen hennes på umulige tenåringer er kanskje å bare sende dem på militærskole.
 
Allikevel er Lois kremen av kremen og toppen av kransekaka når det gjelder TV-mammaer. Lois har ståldisiplin (er ikke hennes feil at ungene er demoner og ikke hører), er rettferdigheten selv og prioriterer alltid rett.
 
Dessuten byr mor på kreative løsninger når sønnene ikke oppfører seg.


5.  Jane Chapman (Big Little Lies)
 
 


Selv om alle mødrene i terningkast 6-serien Big Little Lies imponerer oss, var det nok byens nykommer Jane Chapman (Shailene Woodley) som kom ut på topp.
Når Jane og sønnen Ziggy ankommer Monterey, blir sønnen umiddelbart pekt ut som en mobber, og skolens HBIC (Head B**ch In Charge), bestemmer seg for å få hele skolen mot ham. 
Men mor er ikke naiv. Jane går frem og tilbake, tar sønnen med til psykolog, vurderer alle muligheter før hun bestemmer seg for at ryktene om Ziggy ikke kan være sanne.
 
Hun tar ham i forsvar, og gir ikke opp før alle Monterey-mødrene vet sannheten. 
Kjipe mødre: 
 
 
1. Margot Van Gebert (Monster)
 


 
Sonja er kanskje regjerende dronning i Norge, men i det selvstendige riket Nord-Norge er det Margot (Gørild Mauseth) som gjelder. 
Matriarken er lederen av en gjeng narkolangende bondeknøler, og er for opptatt med sin lukrative bedrift til å egentlig ta vare på sine to assistenter barn, Jani og Skule. 
Margot regjerer med jernhånd, noe Jani og Skule får kjenne på hver eneste dag. Når førstnevnte uttrykker et ønske om å forlate det narkopregede miljøet og flytte bort, ser Margot på det som en dolk i ryggen og en erklæring på at hun velger bort familien for godt. Det er alt eller ingenting.
Søndagsmiddagene der hjemme er nok ikke av den koseligste sorten, #foråsidetsånn.  

2. Diana Drange (Aber Bergen


SMIL LITT DA, DU KUNNE JO HA VÆRT EN VERRE MOR. ELLER KUNNE DU? (VIAPLAY) 

Vi vet ikke helt hva vi egentlig hadde forventet oss at skulle skje da vi fikk se Diana (Line Verndal) bli gjenforent med sitt bortadopterte barn. 
Vi vet ikke helt hvorfor vi egentlig tenkte at Diana, Bergens desidert mest furtne advokat, skulle være noe annet enn furtent da hun så sitt eget kjøtt og blod igjen to tiår etter at hun gav henne opp. 
Og vi vet ikke helt hvorfor vi forventet at responsen hennes til datteren skulle være noe annet enn:
«Jeg gråt ikke da jeg gav deg fra meg. Jeg har aldri savnet deg. Jeg har aldri lett etter deg. Jeg gav deg bort slik at du kunne bli noen andres problem.» 
AU. 
 
3. Juni Anker-Hansen (Hotel Cæsar
 


 
Juni Anker-Hansen (Anette Hoff) har, som de fleste mødre, både oppturer og nedturer som forelder. Vi var dermed litt usikre på om hun egentlig var en god eller dårlig mor, men en rekke YouTube videoer om forholdet hennes til datteren Victoria gjorde det litt klarere for oss. 
Som denne. Eller denne
Cæsar-dronningens nedturer var kanskje i det ekstreme laget. Kanskje Linn Fylke egentlig var en helt som prøvde å kidnappe Victoria bort fra Junis fyllevrede. 
PS: Og ektemannen Ragnar var ikke akkurat en helgen han heller.  
4. Bridgette Bird (SMILF


Denne dama er som den komplette motsetningen av Penelope Alvarez. Når det gjelder Bridgette (2017s store nykommer, Frankie Shaw) vet vi ikke helt hvor vi skal begynne for å forklare hennes manglende morsferdigheter. 
Vi kan alltids starte med Bridgettes manglende dømmekraft, som potensielt kunne ha ledet til katastrofer. 
 
Noen prima eksempler er å løpe ut av huset midt på natten mens verdens søteste Larry ligger alene og sover, slik at hun kan spise middag med en creepy Craigslist-fyr for penger, og å bruke opp alle pengene hun har på en iPad til smårollingen, som hun allerede sliter med å forsørge. 
Dessuten er det passe creepy å bare dytte dynen over ungen i håp om at den randomme fyren du skal ligge med kanskje ikke legger merke ham mens dere har sex. Eh, slutt. 
  
5. Penelope Blossom (Riverdale


Dersom man trodde at Cheryl Blossom var lite sjarmerende, er det bare å ta en titt på hvor hun kom fra. Penelope Blossom er muligens Riverdales mest usympatiske menneske – og her snakker vi om et tettsted hvor folk skyter først og aldri spør. 
På tross av at hun kunne være svært omsorgsfull ovenfor avdøde Jason, legger ikke gamlemor skjul på at hun ikke kan fordra sitt andre barn. 
Sett bort ifra at hun gjemte de to barna oppe på rommet mens Mr Blossom gjorde narkobusiness, virker det som om det ikke finnes et spor av morskjærlighet i det forholdet. Tilsynelatende uten noen grunn. 
God morsdag da! Les mer