Hopp til hovedinnhold
SOFIA COPPOLA (INDIEWIRE)

10 strålende filmer regissert av kvinner

SOFIA COPPOLA (INDIEWIRE)

Statistikken i denne saken er hentet fra 2014-2015

Variety melder at blant 2014s 250 største filmer var kun syv prosent av dem regissert av noen andre enn menn. Antall kvinnelige produsenter var på «hele» 23 %, mens det på manussiden kun var 11 % kvinner. Hele 95 % av fotografene var menn.  


Den kjipe statistikken betyr heldigvis ikke at det ikke lages strålende filmer av kvinner – problemet er at de lages på lavere budsjetter, med mindre kjente skuespillere og blir sett av langt færre. Vil du støtte kvinnelige filmskapere bør du derfor begynne med å se det de lager. (Og anbefale det du liker videre.) 



På 88 år har kun fire kvinner blitt nominert til beste regi under Oscarutdelingen – Den første og eneste vinneren hittil ble Kathryn Bigelow for The Hurt Locker i 2009.  (Se den!) 

Her er 10 andre filmer du bør se, alle regissert av kvinner: 
 

1. Debra Granik – Winter’s Bone (2010)


Glem The Hunger Games, Jennifer Lawrence er helt enestående sammen med John Hawkes i Winter’s Bone. Begge ble Oscar-nominert for rollene, men vant dessverre ikke. En av de siste årenes mest oversette filmer, bare se den.

2. Miranda July – Me and You and Everyone We Know (2005)


Miranda July er en av vår tids mest spennende mennesker. I tillegg til å regissere og spille i filmer er hun kunstner, forfatter, musiker og en haug med andre ting. Me and You and Everyone We Know er hennes beste, men oppfølgeren The Future (2011) er verdt en titt den også.

3. Drew Barrymore – Whip It (2009)

Drew Barrymores regidebut er overraskende rå. Filmen følger et rollerderby-lag med Ellen Page i spissen, som spiller en kul, rocka jente fra en småby i Texas. Whip It er innom de fleste sjangerklisjéeene, men er langt bedre enn en rekke langt mer kjente coming of age-filmer. Tenåringer i alle aldre bør se denne. 

4. Céline Sciamma – Water Lilies (2007)

Water Lilies (eller Naissance des Pieuvres’ som den egentlig heter) handler om unge jenters vennskap og seksualitet i en forstad utenfor Paris. Filmen minner tidvis om en slags fransk, forsiktig versjon av Fucking Åmål, og de unge jentene gjør en suveren innsats. 

Sciammas Tomboy (2011) anbefales også.

5. Mary Harron – American Psycho (2000)


Hovedrolleinnhaver Christian Bale har fått mye skryt for innsatsen sin som Patrick Bateman i American Psycho, men få snakker om kvinnen som har regissert nyklassikeren. Mary Harron skrev også manuset til filmversjonen av Bret Easton Ellis’ 1991-roman, som er elsket og hatet den dag i dag. (Men hovedsaklig elsket.) 

6. Maïwenn (Besco) – Polisse


Polisse
er en nesten dokumentarisk dramafilm basert på sanne historier fra politiet i Paris. Filmen følger de som prøver å beskytte barn, og Maïwenn har regissert, skrevet manus og spiller en av hovedrollen.
Anbefales veeeldig.

7. Sharon Maguire – Bridget Jones’ Dagbok (2001)


Du har garantert sett den, men den er for funny til å ikke ses flere ganger. Oppfølgeren Bridget Jones: På randen (2004) ble også regissert av en kvinne, Beeban Kidron. (PS: Bøkene til Helen Fielding er enda artigere.)

8. Sofia Coppola – Lost in Translation (2003)

Strålende Bill Murray og Scarlett Johansson er stuck i Tokyo av hver sine grunner. Som en av fire kvinner noensinne ble Sofia Coppola Oscar-nominert i regiklassen for Lost in Translation. Filmen vant manusprisen, men tapte beste regi og beste film for Ringenes herre: Atter en konge.




9. Amy Heckerling – Clueless

Elsk eller hat den, Clueless fra 1995 er definitivt en klassiker. Filmen er veldig løst basert på Jane Austens Emma, og sentreres rundt Beverly Hills-jentene Cher (Alicia Silverstone), Dionne (Stacey Dash) og Tai (Brittany Murphy). Etter den enorme suksessen ble en TV-serie med samme navn laget, og sendt blant annet på norske TVNorge. Musikkvideoen til Iggy Azaleas «Fancy» er en hyllest til Clueless

10. Lone Scherfig – An Education 

En av de aller fineste filmene på listen. An Eduction er regissert av danske Lone Scherfig (Italiensk for begynnere), mens manuset er tilrettelagt av Gutter er gutter– og High Fidelity-forfatter Nick Hornby. An Eduction ble nominert til tre Oscar i 2009, blant annet for årets beste film. Filmen er basert på en sann historie fra den britiske journalisten Lynn Barber som i en alder av 16 ble forført av en eldre, mystisk mann

PS: Den er tilgjengelig hos Netflix! 

Se også: Gjett hvem som fikk minst betalt for American Hustle?

Les mer