Hopp til hovedinnhold
Charlize Theron og Colin Farrell
Charlize Theron og Colin Farrell (Warner Bros./Newmarket Films)

10 skuespillere i ugjenkjennelige roller

Har du noen gang sett en film eller en serie hvor skuespilleren bak karakteren er helt ugjenkjennelig?

Mange skuespillere har vært gjennom en rolle hvor ansiktet deres eller hele kroppen forsvinner i spesialeffekter og filmmagi. For noen skuespillere kan dette være en overdrivelse for en rolle, men som vi har sett i flere år kan det tjene deg en Oscar-nominasjon eller mye ros. I tillegg er det en teknikk for å sette skuespilleren mentalt og fysisk inn i karakteren de skal spille.

I listen har vi kun fokusert på ugjenkjennelige roller med bruk av SFX-sminke eller fysiske transformasjoner, og ikke roller med digitale effekter lagt til i ettertid.

Her er 10 skuespillere i ugjenkjennelige roller:

Colin Farrell – The Batman (2022)

Colin Farrell ugjenkjennelig som Penguin i The Batman
Colin Farrell ugjenkjennelig som Penguin (Pascal Le Segretain/Getty, Warner Bros.)

En stor snakkis i år har vært The Batman av Matt Reeves, og spesielt Colin Farrell som mange fortsatt ikke vet spilte Penguin.

For rollen som den klassiske Gotham-gangsteren Oswald «Oz» Cobblepot, aka the Penguin, måtte Colin Farrell gjennom tonnevis av SFX-sminke med makeup artist Mike Marino (som også var makeup-artisten for The Weeknds «Save Your Tears»).

Reeves har nevnt at denne versjonen av Penguin var inspirert av filmer som The Godfather og Scarface.

Ifølge Farrell brukte de seks timer første gang de skulle prøve ut SFX-sminken. I tillegg delte han at han dro på Starbucks for å teste ut sminken, og ble aldri gjenkjent.

Penguin får sin egen spin-off-serie på HBO Max.

Charlize Theron – Monster (2003)

Charlize Theron ugjenkjennelig som Aileen Wuornos i Monster
Charlize Theron ugjenkjennelig som Aileen Wuornos i Monster (Pascal Le Segretain/Getty Images/Newmarket Films)

Skuespilleren overrasket alle da hun spilte den beryktede seriemorderen Aileen Wuornos i Monster av regissør Patty Jenkins.

Theron var klar for full transformasjon og var helt ugjenkjennelig da hun blant annet gikk opp cirka 13 kg, bleket og barberte brynene sine, brukte gule falske tenner og satte seg mentalt inn i rollen som en ustabil person.

Det var nok en utmattende rolle, men den tjente henne en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i 2004.

Jessica Chastain – The Eyes of Tammy Faye (2021)

Jessica Chastain ugjenkjennelig som Tammy Faye Bakker i The Eyes of Tammy Faye
Jessica Chastain ugjenkjennelig som Tammy Faye Bakker i The Eyes of Tammy Faye (Matt Winkelmeyer/Getty/Searchlight)

Man kan si at Jessica Chastain sjokkerte alle med biografien The Eyes of Tammy Faye av Michael Showalter. Var DET henne?

Hun nærmest forsvant i rollen som televangelist Tammy Faye Bakker. Og shoutout til Andrew Garfield som spilte mannen Jim Bakker. Chastain har selv delt i et intervju med SiriusXM Stars at denne rollen var ekstremt utmattende, og at makeup-teamet brukte tre til syv timer hver dag på å forvandle henne til karakteren, avhengig av forskjellige tidsperioder i Tammy Fayes liv.

Rollen som Tammy tjente henne beste hovedrolle under årets Oscar-utdeling.

Stellan Skarsgård – Dune (2021)

Stellan Skarsgård ugjenkjennelig som Baron Vladimir Harkonnen i Dune (Photo by Alberto E. Rodriguez/Getty Images/Warner Bros.)
Stellan Skarsgård er ganske ugjenkjennelig som Baron Vladimir Harkonnen i Dune (Alberto E. Rodriguez/Getty/Warner Bros.)

En av de beste spesialeffektene de siste årene er Stellan Skarsgård i Denis Villeneuves Dune.

Da Skarsgård skulle forberede rollen som Baron Vladimir Harkonnen, måtte han gjennom en LANG prosess. Vi overdriver ikke. Skarsgård delte i et intervju at han satt åtte timer i sminkestolen hver dag, og hadde totalt ti dager med innspilling. Snakk om å ha tålmodighet!

Skarsgård returnerer som Baron Vladimir Harkonnen i Dune: Part Two.

https://www.youtube.com/watch?v=nIJcKxggXz0

Tilda Swinton – Suspiria (2018)

Tilda Swinton som Dr. Klemperer i Suspiria
Tilda Swinton som Dr. Klemperer i Suspiria (George Pimentel/WireImage/Amazon Studios)

Det er alltid spennende å se en film med Tilda Swinton, fordi rollene hennes ofte krever mye sminke. Og det gjorde hun virkelig i skrekkfilmen Suspiria av Luca Guadagnino.

Her spiller hun faktisk tre karakterer, men rollen som Dr. Klemperer skilte seg mest ut fordi… vel, bildet over forklarer kanskje litt?

Her var Swinton så ugjenkjennelig at produksjonen klarte å få hele verden til å tro at det var Lutz Ebersdorf som spilte rollen. Senere ble det avslørt til The New York Times at Ebersdorf ikke er en ekte person, og at Dr. Klemperer faktisk ble spilt av Tilda Swinton med en stor mengde sminke. Prank!

Gary Oldman – Darkest Hour (2017)

Gary Oldman ugjenkjennelig som Winston Churchill i Darkest Hour
Gary Oldman ugjenkjennelig som Winston Churchill i Darkest Hour (Kevin Mazur/WireImage/Focus Features)

Noen av skuespillerne på denne listen er kjent for å forvandle seg til en helt annen person for en rolle, og Gary Oldman er en av veteranene.

En av de sykeste rollene var da han skulle spille den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill i Joe Wrights Darkest Hour. Det tok fire timer i sminkestolen hver dag under innspilling, noe som er en del med tanke på at Oldman hadde hovedrollen.

Skuespilleren gjorde en utmerket jobb som Churchill, og vant til og med en Oscar for det. Det ble også Oscar på makeup-artistene for filmen.

Idris Elba – Star Trek Beyond (2016)

Idris Elba ugjenkjennelig som Krall i Star Trek Beyond
Idris Elba ugjenkjennelig som Krall i Star Trek Beyond (Alexander Koerner/Getty Images/Paramount Pictures)

Elba er ikke akkurat en av de som vanligvis spiller ugjenkjennelige karakterer, så Justin Lins Star Trek Beyond var nok noe helt nytt for skuespilleren.

Skurspilleren viser sitt eget ansikt i filmen i noen scener, men i mesteparten av filmen er han dekket av SFX-sminke. Makeup artisten Joel Harlow brukte faktisk raske to timer hver dag på å forvandle Elba til skurken Krall. Sminken han har på seg ser i hvert fall lite behagelig ut!

https://www.youtube.com/watch?v=W8g34towfYI&t=202s

Cate Blanchett – I’m Not There (2007)

Cate Blanchett ugjenkjennelig som Bob Dylan i I'm Not There
Cate Blanchett ugjenkjennelig som Bob Dylan i I’m Not There (Karwai Tang/WireImage/Paramount Pictures)

I denne ukonvensjonelle biografien om Bob Dylan, får vi seks skuespillere som spiller karakterer inspirert av ulike stadier i musikerens liv. Og en av skuespillerne er overraskende nok Cate Blanchett.

Ja, Blanchett spilte en versjon av Bob Dylan i I’m Not There av Todd Haynes. Hun var den eneste kvinnen som spilte musikeren, og spilte mot blant andre Christian Bale og Heath Ledger, som hadde sine egne versjoner.

Selv om rollen ikke krever like mye sminke som de andre på denne listen, kan man med sikkerhet si at Blanchett var ugjenkjennelig og gjorde en god jobb med å representere legenden Bob Dylan.

Christian Bale – Vice (2018)

Christian Bale ugjenkjennelig som Dick Cheney i Vice
Christian Bale ugjenkjennelig som Dick Cheney i Vice (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Annapurna Pictures)

Bale? Ugjenkjennelig? Fortell oss noe nytt.

Ja, Bale er kanskje den mest ekstreme av alle her når det kommer til å forvandle seg til en karakter. Til og med så mye at det har forårsaket helseproblemer for han. Og det kommer fra en av hans siste roller, nemlig Dick Cheney i Adam McKays Vice.

Det ble ikke brukt mye spesialeffekter for karakteren, fordi Bale ofte går fysisk opp eller ned i vekt for rollene sine. Denne gangen brukte de sminke, pluss at han gikk opp nesten 20 kg og ble nærmest ugjenkjennelig i filmen.

Jared Leto – House of Gucci (2021)

Jared Leto ugjenkjennelig som Paolo Guccii House of Gucci
Jared Leto ugjenkjennelig som Paolo Gucci i House of Gucci (Nicholas Hunt/Getty Images for Tribeca Film Festival/MGM)

De siste to årene har Jared Leto spilt i mange filmer, og en av dem er Ridley Scotts House of Gucci, som har fått blandede tilbakemeldinger av kritikere.

Leto er også kjent for å jobbe med ekstremt fysisk krevende roller (se for eksempel Dallas Buyers Club, Requiem for a Dream og Chapter 27), men for å spille Paolo Gucci krevde det nok enda mer enn en fysisk transformasjon.

I et intervju med The Hollywood Reporter delte MGM-produsent Pamela Abdy at Leto satt i over tre timer i sminkestolen hver dag for store mengder SFX-sminke. I likhet med filmen, var det også delte meninger om rollen til Leto.

Men man kan ikke nekte for at han var ugjenkjennelig! Til og med Al Pacino hadde problemer med å kjenne ham igjen.

Var noen av disse rolleinnehaverne en overraskelse for deg? Du er ikke alene. 

La oss være enige om det er mange talentfulle mennesker bak disse karakterene, og vi er takknemlig for at de går gjennom flere timer med arbeid for at vi senere kan nyte det på skjermen.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer