Hopp til hovedinnhold
ESRAA (4) OG LILLEBROREN WALEED (3) I ALEPPO (UNICEF)

10 måter du kan hjelpe de krigsrammede i Syria

ESRAA (4) OG LILLEBROREN WALEED (3) I ALEPPO (UNICEF)

Den pågående katastrofen i Aleppo er utenfor de fleste nordmenns fatteevne. Men du trenger ikke å vite eller forstå alt som skjer i og utenfor Syria for å gjøre en forskjell. De fleste av oss har noen kroner til overs som kan gå til å hjelpe de som i skrivende stund er fanget i sitt livs mareritt. 


Vi har samlet noen av de ledende veldedige organisasjonene som alle hjelper sivile i nød. Noen deler ut mat, klær og medisiner, andre risikerer sine egne liv for å redde andres på sykehus eller i ruinene etter et bombeangrep. 
Alle bidrag gjør en forskjell.  

Har du lite penger til overs selv tilbyr mange av organisasjonene muligheten til å starte din egen innsamling. 

Dette er ingen endelig fasit over de «beste» eller mest effektive selskapene, men solide organisasjoner som anbefales av folk som har langt mer peiling på nødhjelp enn 730. Gjør din egen research om du vil. 


The White Helmets

Organisasjonen består av frivillige syrere som risikerer sine egne liv for å lete etter overlevende etter bombeangrep, og siden 2013 skal de ha reddet over 73 000 liv. Selv har de mistet 146 frivillige menn og kvinner, og mange er såret. (Fordi de redder så mange sivile blir de selv et mål.) 

The White Helmets trenger økonomisk støtte for å erstatte ødelagt utstyr (deriblant ambulanser og graveredskaper), og for å hjelpe de frivillige som selv har blitt truffet. 

Donér et valgfritt beløp her

Unicef

Unicef har nå en kampanje rettet mot nødhjelp til syriske barn, hvor de kommer inn i de kriserammede områdene med rent vann, mat og medisiner. 

Blant Unicefs alternative julegaver finner vi blant annet tepper, vaksiner, førstehjelp og vinterklær til barn. Dette er ikke symbolske gaver, men reelle produkter som gis til de som trenger det mest. Gi en julegave med mening her.

Du kan også sende SYRIA til 2040 for å gi 250 kroner, eller bidra med valgfritt beløp her. Du kan også ringe 820 44 719 for å gi 200 kroner. 

Flyktninghjelpen 

Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt, og det er mange måter du kan bidra på. Du kan gi et engangsbeløp, bli fadder eller gi en gave med mening. For eksempel et beløp som dekker varme vinterklær, rent vann, skolebøker, tepper eller beskyttelse til jenter og kvinner.

Du kan også starte din egen innsamling, og på den måten samle inn enda mer penger via venner og familie. 

Se alle måtene du kan bidra til Flyktninghjelpen her.

Røde Kors

Røde Kors jobber med nødhjelp verden over, og hjelper sivile rammet av krig og konflikt. 

Send SYRIA til 2272 for å gi 200 kroner, eller vipps til samme nummer.

Også Røde Kors har alternative julegaver du kan gi til nære og kjære, deriblant middag for to til Syria eller tre tepper til syriske barn. Se alle gavene her. Du kan også bli nødhjelpsgiver og donere et fast månedlig beløp til de som trenger det mest.

Leger uten grenser 

Leger uten grenser redder liv på sykehus, men blir selv bombet ned. Den medisinske hjelpeorgansiasjonen er nøytral og hjelper de som trenger det mest, uansett hvem de er.

Leger uten grenser rykker inn i konflikter andre holder seg unna, og velger aldri side. Nødhjelpen er helt avhengig av donasjoner fra privatpersoner. 


Gi ditt bidrag
her, eller doner valgfritt beløp til kontonummer 5010.06.00444.

Norsk folkehjelp

Norsk folkehjelp har nå en innsamling rettet mot nødhjelp til Syria. Organisasjonen gir nødhjelpspakker til kriserammede familie. Hos Norsk folkehjelp kan du også starte din egen innsamling, og for eksempel ønske deg bidrag i stedet for julegave. 

Du kan også bli fast månedsgiver, eller gi symbolske julegaver.

Gi et valgfritt beløp til Syria eller start din egen kronerulling her

Care

Nødhjelpsorganisasjonen Care bidrar med rent vann, mat og helsehjelp. Organisasjonen har flere innsamlingsmetoder du kan støtte, deriblant gaver med mening eller muligheten til å bli fast giver. Du kan også starte din egen innsamlingsaksjon.

Send CARE SYRIA til 2468 for å gi 200 kroner. Du kan også donere valgfritt beløp her.

SOS Barnebyer


SOS Barnebyer har jobbet for å hjelpe syriske barn i flere tiår, og har flere hjelpesentre utenfor Aleppo. Organisasjonen gir mat, varme klær, legehjelp, undervisning, og trygghet til barn på flukt. 

Se hvordan du kan støtte SOS Barnebyer her.

International Rescue Comittee

International Rescue Comittee ble grunnlagt i 1933 etter et ønske av Albert Einstein, og hjelper mennesker på flukt fra krig og katastrofer.

IRC hjelper familier å etablere seg i nye land, og hittil har organisasjonen bidratt til at over 17 000 syriske familier har fått en ny start i nye land.

Bidra med valgfritt beløp her.

Redd Barna

Redd Barna jobber for å styrke de mest utsatte barnas rettigheter og sikkerhet verden over, også i Norge. Vil du hjelpe barna i Syria kan du både gi enkeltbeløp eller bli månedsgiver. Du kan også kjøpe julegaver, eller starte din egen innsamling.

Støtt Redd Barna her

Kirkens nødhjelp

Kirkens nødhjelp har gitt livreddende hjelp til millioner av mennesker i og utenfor Syria. Organisasjonen bidrar blant annet til å gi rent vann, medisiner, tepper og vinterklær til de som trenger det mest. 

Se hvordan du kan bidra her


(Flere av organisasjonene bistår i mange kriser på en gang, og har ikke kampanjer som spesifikt går til Syria. Du kan dog være trygg på at pengene går til livsviktig arbeid.) 

Se også: Første norske låt om Syria

Nyeste saker fra 730.no

Les mer