Hopp til hovedinnhold

10 julefilmer som er verdt å se

ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS JUDE LAW (UNIVERSAL PICTURES)

Mange er enten snart på vei til, eller allerede godt plantet i sofaen hos mor og far.


Ikke bare innebærer dette mat på bordet til flere måltider enn du husker fantes, men mellom slaga kan det bli noen timer med dødtid.


Hvorfor ikke bare se film?


Julefilmer finnes det nemlig FLUST av, så i stedet for at du spør dine Face-venner om råd i en status; her er 10 levende bilder i tilfeldig rekkefølge som kan bidra med den gode julestemningen:

1. How the Grinch Stole Christmas (2000)

Altså. Denne filmen med Jim Carrey (
The Truman Show, Ace Ventura, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, som skal blir TV-serie!) i spissen. Hver dag satt han 8,5 timer i sminken kun for å få på seg det der grønne kostymet til Grinch-figuren som ikke ønsker at julelandsbyen over alle julelandsbyer skal få kose seg.

Så bare av ren sympati bør en finne frem historien fra Dr. Seuss. Foruten en hysterisk artig film kan det nevnes at Jenny fra Gossip Girl alias Taylor Momsen er så søt og yndig som bare mulig.2. Edward Scissorhands (1990)

Det var sikkert masse smårollinger som ikke skjønte bæret da Snapchat laget et filter dedikert til Johnny Depps rolle i denne Tim Burton-klassikeren, men de som har sett vet. Filmen er kanskje ikke så veldig julete, men jaggu er dette et eventyrlig must som tåler gjensyn.3. The Nightmare Before Christmas (1993)

Du vet når du bare føler deg helt malplassert og puttet inn i en verden som ikke er helt deg? Vel, storkaren gresskaren Jack Skellington lever i Halloween-land, der alle jobber hardt med å skape skumle opplevelser som kan få slippe ut hos alminnelige folk 31. oktober.

Når skrekk blir vanesak er det klart en drømmer om en ny hverdag og det er da herr Skellington tilfeldigvis finner inngangen til julets land i dette Tim Burton-eventyret.4. The Holiday (2006)

En film som lager strekker ut hånden både for de som liker koselige hytter i snøfokk OG for de solglade? Ja takk! Her er det da Kate Winslet (
Titanic, The Reader, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, som skal blir TV-serie!) og Cameron Diaz (Charlie’s Angels, In Her Shoes, The Other Woman) som er lei av hver sine liv og ved hjelp av Internett (<333) bytter liv over jula.

En liten påminnelse om at nye omgivelser kan gjøre problemer mindre? At selveste paven Jude Law er kjekk af gjør ingen verdens ting det heller.5. Polarekspressen (2004)

Selv om grafikken har utviklet seg kraftig siden 2004 er denne filmen fortsatt en sterk kandidat når det gjelder julefimer folk bare MÅ se. Alt handler om en gjeng med småunger som på magisk vis tar toget inn i nissens verden, noe som selvsagt bringer med seg mang et magisk øyeblikk.6. Tre nøtter til Askepott (1973)

Om en ikke får en liten tåre i øyekroken av musikken, snøfylte skoger og Knut Risan som gir stemme til absolutt alle karakterene så er det ikke mye annet en kan gjøre.

Libuse Safránková og Pavel Trávnícek er jo bare verdens vakreste par anno 1973 og spørsmålet om Askepott vinner sin prins også i år gjenstår å se! I mangel på gode trailere får vi ta en av de virkelige slagerne av Karel Gott:7. Harry Potter og de vises stein (2001)

Tenk at det nærmer seg 20 år siden denne kom ut? Denne første filmen fra J.K. Rowlings bøker om trollmannen Harry er kanskje ikke akkurat ment til å være julefilm, men magien (HEHE) er selvskreven gjest i scenene der det faktisk er jul.

8. Love Actually (2003)


Dette var heller ikke ment som julefilm til å begynne med, men heisann det ble det jammen i tillegg til å være en av de såkalt mest romantiske. Alle kjenner vel til også denne filmen der mange småhistorier på en eller annen måte henger sammen?

Visste dere dog at regissøren ikke bare ba Olivia Olson (som spiller Joanna) om å ikke synge «All I want for Christmas (Is You)» så bra hun egentlig kunne, men også fikk lydteknikeren til å justere litt? Kun fordi det skulle høres med realistisk ut at det var en liten jente som sang? Hardt å være god! En ting til, briten (spilt av Kris Marshall) som får seg litt av en
9. Bridget Jones’s Diary (2001)


Filmen som virkelig satte stygge julegensere i interessefeltet? Halvt norske Renée Zellweger spiller i alle fall en journalist som stadig havner i flaue situasjoner, men likevel har både Mark Darcy (Colin Firth, The King’s Speech, Kingsman: The Secret Service, Love Actually) og Daniel Cleaver (Hugh Grant, Notting Hill, Four Weddings and a Funeral, Love Actually) som to logrende hunder bak seg.

10. Home Alone (1990)


Dere ble vel bekymret nå, så mange filmer også ingen Home Alone i siktet? Den måtte vel bare med av ren tradisjon. Åtte år gamle Macaulay Culkin blir dessverre glemt igjen når hele resten av familien stikker på tur til Frankrike og må dermed passe på både seg selv og huset i løpet av juleferien. Spesielt. Hvor var barnevernet?

Bra bobler:
Die Hard 1 og 2


Se også: «Hjelp, det er juleferie» – hvor er de nå?

Nyeste saker fra 730.no

Les mer