Hopp til hovedinnhold
Jul i Blåfjell for alltid (NRK)

10 grunner til at Jul i Blåfjell er ikonisk

I dag fyller Jul i Blåfjell 20 år!

Vi har allerede tjuvstartet feiringen ved å fortelle litt om hva skuespillerne har gjort siden 1999. Men vi stanser ikke der.

Jul i Blåfjell er dessverre ikke tilgjengelig for streaming, så vi bruker hukommelsen for å etter beste evne oppsummere hvorfor serien er så ikonisk.

Her er 10 grunner til at Jul i Blåfjell er verdens beste julekalender: 

1) Musikken 

Kom Blåne, kom jente, kom gutt! 

Soundtracket er et aldri så lite mesterverk. Året etter release ble musikken til Jul i Blåfjell hedret med en Spellemann i kategorien barnemusikk. Ikke verst!


2) Prisvinner 

Og apropos gjeve prisutdelinger – Jul i Blåfjell ble kåret til intet mindre enn Årets TV-drama under Gullruten 2000. bra var altså serien.


3) Blåfjell skapte en trend i skolegården 

Alle som var ung på 2000-tallet måtte forholde seg til de stive, knallblå nisseluene. Offisielle hodeplagg ble solgt i butikker over hele landet, men det var vel så stas å få en hjemmelaget en – hvis du var heldig nok.

I 2001 rapporterte Drammens Tidene om «Blodpris på blå jul».

Et fullt sett med offisielle Blåfjell-plagg kostet over 2000 kroner, meldte Drammens Tidene tidlig på 2000-tallet (Drammens Tidene/Rune Folkedal)

Selv i 2019 finnes det et hundretalls luer, votter og gensere fra Blåfjell til salgs hos Finn.no.


4) Forsøpling er noe herk 

Et sentralt tema gjennom hele serien handlet om forsøpling. Blåfjell plantet dermed gode verdier inn i underbevisstheten til en hel generasjon – på en stilig måte.

 

5) Vennskap til tross for forskjeller

Og apropos viktig budskap: Jul i Blåfjell viste oss at selv rødnisser og blånisser kan være venner. Kanskje er det ikke så farlig å bli kjent med noen som er litt annerledes?


6) Gjenforeningen

18 år etter den originale seiren ble Blåfar gjenforent med sin ukjente sønn hos P3Morgen – Marlon Langeland aka Jonas i Skam. Jul i Blåfjell er tross alt en serie som aldri slutter å gi.

Marlon møter Blåfar

Endelig øyeblikket alle har ventet på!Gjenforeningen mellom "Blåfar" og hans sønn SKAM-Marlon 😭😭😭Se hele julefrokosten på http://p3.no/se-p3morgens-julefrokost/

Publisert av P3morgen Onsdag 20. desember 2017


7) Arven etter Jul i Blåfjell

Den vesle NRK-julekalenderen fikk en drøss med etterfølgere. I 2002 fikk vi Jul på Månetoppen, samme år dukket originalen opp som forestilling på Oslo Nye Teater. Stykket ble satt opp år etter år, og selv i 2019 kan du se Jul i Blåfjell live på en norsk scene.

På kino så vi oppfølgerne Julenatt i Blåfjell (2009) og Blåfjell 2: Jakten på det magiske horn (2011). 

Vi må dog nevne at første møte med nisseuniverset var i Amalies jul i 1995, forløperen til Månetoppen.


8) Fortsatt inspirerende

Okay, Jul i Blodfjell har ikke mye med Jul i Blåfjell å gjøre – bortsett fra navnene og det at begge er julekalendere som sendes på fjernsyn. Men det sier litt om klassikeren når en skrekkelig humorserie henter navnet sitt fra en nesten 20 år gammel barneserie. Blodfjell II starter i dag.

9) Innovativ serie 

Tvilling ble født baklengs, så da snakker han også baklengs. Et premiss man bare godtar. Alderen på barna er også i beste fall tvilsom, men vi kjøper alt. I Blåfjell kan alt skje, og deilig er det.

10) Lenge leve Blåfjell 

I 2015 fastslo NRK at de aldri skal sende Jul i Blåfjell igjen fordi kvaliteten ikke er god nok. Beskjeden gjorde fans så forarget at det ble arrangert et fakkeltog i Oslo for å få Blåfjell på skjermen igjen.

Arrangørene hevdet at arrangementet var ironisk, men folk møtte opp.

Lenge leve Blåfjell!

Se også: Dette gjør skuespillerne nå

Les mer