Hopp til hovedinnhold
10 gode sportsfilmer
10 gode sportsfilmer å varme opp med! (Westbrook Studios, Neon, United Artists)

10 gode sportsfilmer å se før Challengers

En ny tennisfilm nærmer seg så her er 10 sportsfilmer du kan varme opp med!

Gjør deg klar til å bli dratt inn i en actionfylt verden hvor man vinner med blod, svette og tårer.

Nei, jeg snakker ikke om superhelter. Jeg snakker om sportsfilmer. Kanskje det nærmeste vi kommer ekte helter på film?

Sportsfilmer utforsker ikke bare utøvere som kjemper seg til seier, men også hva som må ofres for å bli den beste. Ofte inkluderer dette sterke karakterer som går gjennom psykologiske utfordringer når de skal strekke seg til perfeksjon. Eller når menneskene rundt dem står i veien for å oppnå ulike mål.

Zendaya er nå aktuell med den sporty filmen Challengers av Luca Guadagnino, hvor hun spiller en tidligere tennisspiller Tashi som ender opp i spicy (sykt morsom Dune-referanse) trekantdrama. Filmen handler ikke bare om ambisiøse tennisspillere, men har i tillegg erotiske elementer som er å forvente fra den italienske regissøren. Akkurat den biten skal vi skyve litt bort for nå.

(Se opp for anmeldelsen vår.)

Vi skal fokusere på sport og servere dere noen av de beste sportsdramaene gjennom tidene. Det er åpenbart en vanskelig oppgave å snevre det ned til 10 – i tillegg til våre egne favoritter. Sjangeren har dessuten en god rekke med kvaliteter som er verdt å få med seg.

Rush (2013)

rush
Rush med Chris Hemsworth og Daniel Brühl (Revolution Films)

Denne nervepirrende Formel 1-filmen følger den intense rivaliseringen mellom James Hunt (Chris Hemsworth) og Niki Lauda (Daniel Brühl). Begge skuespillerne leverer fengende prestasjoner som får deg til å føle at du står mellom to kompiser. Samtidig er det vanskelig å like disse karakterene når begge er douchebags. Det gjør Rush dog til en spennende racingfilm.

Rocky (1976)

Rocky
Sylvester Stallone og Carl Weathers i sportsfilmen over alle sportsfilmer (Winkler Films)

Den ultimate underdog-historien du garantert har hørt om. Før Rocky ble en hel filmserie (nyeste utgave er Creed 3) skapte Sylvester Stallone sitt mest ambisiøse prosjekt. Visste du at han skrev manuset på bare tre dager? Den inspirerende historien om bokseren Rocky Balboa som trosser alle odds for å ta tungvektstittelen. Om du liker Rocky burde du sjekke ut hele serien, til tross for at alle ikke er like gode. Og fortsett med Creed-filmene som følger sønnen til Apollo Creed, spilt av Michael B. Jordan.

I, Tonya (2017)

I, Tonya

Craig Gillespies I, Tonya utforsker den komplekse historien til kunstløperen Tonya Harding med en gripende prestasjon av Margot Robbie. Den mørke humoren og thriller-aktige handlingen får det nesten til å føles som noe annet enn en sportsfilm, men det er viktig å få en forståelse av personen bak talentet. Filmen er tankevekkende og utfordrer seeren ved å vise forskjellige sider av en sak.

Moneyball (2011)

moneyball
Sportsfilmen Moneyball med Brad Pitt (Columbia Pictures)

Vi er vant med å se sportsutøvere i action men hva skjer bak kulissene? Hvem trekker i trådene? Moneyball av Bennett Miller følger Billy Bean som bryter tradisjonelle metoder for å samle et baseballag. Manageren er datadreven, og tar strategiske valg for å finne de riktige spillerne og samtidig kutte kostnader. Det høres jo litt kjedelig ut, men du blir overrasket over den underholdende dynamikken mellom Brad Pitt, Philip Seymour Hoffman og resten av rollebesetningen.

Hoop Dreams (1994)

hoop dreams sportsfilm
Den nydelige sportsfilmen slash dokumentaren om William Gates og Arthur Agee (Fine Line Features)

Vi kunne inkludert mange sportsdokumentarer her, men den som topper alle må være Hoop Dreams av Steve James. Det er forfriskende å ikke bare ha fiktive filmer om mennesker som er sultne etter triumf. Noen ganger ønsker vi å se de virkelige menneskene. Hoop Dreams forteller historien om Arthur Agee og William Gates som drømmer om å bli profesjonelle basketballspillere. Dette er ikke bare en god sports-doku, men også en av de beste dokumentarene noensinne.

Raging Bull (1980)

raging bull med robert de niro
Robert De Niro i den psykologiske sportsfilmen Raging Bull (United Artists)

En sportsfilm av Martin Scorsese? Stjerneregissøren har ikke bare laget filmer om mafiaer og pengesyke psykopater. Selv om dette er en film om bokseren Jake LaMotta (Robert De Niro) så var det ikke aktivitetene i ringen som dro regissøren til prosjektet. Filmen utforsker bokserens forhold til vold, kvinner og smerte. Hvis du forventer kule sekvenser med uppercuts og jabs så må jeg skuffe deg. Forbered deg heller på en dypdykk i én manns sinnstilstand og toksiske maskulinitet.

The Wrestler (2008)

the wrestler sportsfilm
Mickey Rourke i den gripende wrestling-filmen The Wrestler (Wild Bunch)

Trenger du noen til å regissere en intens karakterstudie? Og noen som kan hjelpe en skuespiller som har falt av radaren til Oscar-komiteen? Da er det bare å ringe Darren Aronofsky. I The Wrestler forvandles Mickey Rourke til Randy «The Ram» Robinson og leverer en sterk prestasjon. En utrolig emosjonell og opprivende historie om lidenskap for wrestling som er verdt å få med seg.

Million Dollar Baby (2004)

million dollar baby
Clint Eastwood og Hillary Swank i sportsfilmen Million Dollar Baby (Lakeshore Entertainment)

Hvorfor er det så mange gode sportsfilmer om kampsport? Det har jeg ikke svaret på. Det er dog noe elektrisk med å se en karakter ta frustrasjon og private problemer med i ringen når alt står på spill. I Million Dollar Baby av Hollywood-veteranen Clint Eastwood møter vi Maggie Fitzgerald (Hilary Swank). På lik linje med The Wrestler har denne filmen en emosjonell handling og tar for seg lidenskapen for sportsgrenen. Både Hilary og Morgan Freeman vant Oscar-priser for sine roller, inkludert Clint Eastwood for regi.

King Richard (2021)

Will Smith som King Richard alias Richard Williams (Warner Bros./HBO Max)
Will Smith som King Richard alias Richard Williams (Warner Bros./HBO Max)

King Richard ble nok overdøvet av rabalderet under Oscar-utdelingen i 2022. Men la oss ikke glemme at Will Smith faktisk leverte en glimrende skuespillerprestasjon som Richard Williams. Tennislegendene Venus Williams og Serena Williams var med å produsere filmen, og resultatet ble en nydelig hyllest til faren deres. Søstrene blir spilt av Saniyya Sidney og Demi Singleton som – sammen med Will – får frem de utrolige og beinharde sidene ved Richard, og påvirkningen han hadde på sporten.

Senna (2011)

senna sportsfilm
Sportsfilmen om Formel 1-sjåfør Ayrton Senna (Universal Pictures)

Asif Kapadias Senna samler opptak av racingsjåfør Ayrton Senna som kjempet for å bli den beste før han gikk bort i en tragisk alder av 34. Som mange andre sportsfilmer forteller Senna historien om hvordan en lidenskap kan ta overtak. Formel 1 er i tillegg en adrenalinkick av en sport, og du kommer til å sitte på kanten av setet under denne produksjonen.

Les også: 730.no anmelder Dune: Part Two

Les mer