Hopp til hovedinnhold
Oscar-snubs: Jack Nicholson og The Shining fikk null Oscar-nominasjoner. Det samme gjorde Julia Fox og Uncut Gems (Warner Bros., A24)
Oscar-snubs: Jack Nicholson og The Shining fikk null Oscar-nominasjoner. Det samme gjorde Julia Fox og Uncut Gems (Warner Bros., A24)

10 gode filmer gjennom årene som ikke fikk en eneste Oscar-nominasjon 🤔

Årets Oscar-utdeling er her, og det er som alltid uenigheter om hvilke filmer som burde vært nominert og ikke.

Men hei, Norge kan jo faktisk lene seg tilbake og være fornøyd med hele to (!!) nominasjoner for Verdens verste menneske. Selv om Renate Reinsve også fortjente en nominasjon!

Se også: James Corden og Olivia Rodrigo bukker for Renate Reinsve

Uansett, over til det du kom hit for; Hva med de gode filmene gjennom årene som ikke fikk en eneste Oscar-nominasjon?

Selvfølgelig, en film trenger ikke Oscar-nominasjoner for å bli vurdert som en bra film. Og en film blir ikke automatisk bra om den er nomineres. Men gjennom årene har det vært noen åpenbare rare valg, som vi er nødt til å ta en nærmere titt på.

Dette er på ingen måte stikk mot de som nomineres eller vinner, men bare undring over hvorfor disse ti ikke fikk noen nominasjoner i det hele tatt.

Her er 10 filmer som merkelig nok ikke fikk en eneste Oscar-nominasjon:

The Shining (1980)

(Warner Bros.)

Jada, vi starter med en tidløs klassiker – som overraskende nok ligger på denne listen. Mesterverket til Stanley Kubrick, basert på Stephen Kings roman med samme navn, fikk INGEN nominasjoner i 1981.

Selv om Stephen King hatet filmen, blir Jack Nicholson-klassikeren fortsatt sett på som en av tidenes beste skrekkfilmer. Og selv om Oscars hater skrekkfilmer*, skulle man trodd at dette mesterverket av en film var et unntak.

Men neida, ironisk nok ble Kubrick nominert for verste regissør i parodi-prisutdelingen Razzie Awards!

*Ingen regel uten unntak: The Exorcist (1973) fikk 10 Oscar-nominasjoner.

Respect (2021)

(MGM)

Dette er litt juks, for filmen i seg selv falt flatt hos mange kritikere, og kan ikke sammenlignes med de andre titlene på listen.

Men vi kan faktisk ikke overse den merkverdige rollen Jennifer Hudson ga oss i Liesl Tommy-regisserte Respect, hvor hun spiller ikonet Aretha Franklin.

Jennifer Hudson var til og med håndplukket av Franklin for en stund tilbake. Det viste seg at hun skjønte oppgaven, og leverte sin kanskje beste rolle hittil. Det var derfor overraskende at hun ikke fikk en nominasjon i år for denne rollen.

Men, vi skal ikke glemme de utrolige rollene som faktisk ble nominert. Mye bra der!

Uncut Gems (2019)

(A24)

En film med Adam Sandler? Ingen Oscar-nominasjoner? Det gir jo mening det? NEI! Ikke for denne filmen.

Uncut Gems (si det med Julia Fox’ stemme) er en av de beste filmene fra 2019, og ekstremt undervurdert. Filmen har gode skuespillere, bra kinematografi og er utrolig nervepirrende.

Adam Sandler tar oppmerksomheten fra alle andre i filmen med kanskje den beste rollen i sin karriere.

Det var overraskende at A24-filmen til brødrene Josh og Benny Safdie ikke fikk noen nominasjoner, og at Adam Sandler ikke engang ble nominert for beste mannlige hovedrolle.

Heat (1995)

(Warner Bros.)

Denne klassikeren ga oss det første møtet mellom Robert De Niro og Al Pacino på skjermen, og ble regissert av fire ganger Oscar-nominerte Michael Mann.

Dette er en av de beste filmene gjennom tidene. Alt ledet opp til at filmen hvert fall skulle bli nominert for beste film eller beste regissør i 1996, men så endte den opp med ingen nominasjoner i det hele tatt.

Men vi kan trøste oss med at Heldiggrisen Babe fikk syv nominasjoner det samme året da.

Portrait of a Lady on Fire (2019)

(Neon)

Céline Sciammas franske film om kjærlighetshistorien mellom to unge kvinner nådde ikke opp som franskmennenes bidrag i 2020.

Frankrike sendte heller inn Les Misérables som deres Oscar-film det året. Begge filmer er utrolig gode, og vant priser under Cannes Film Festival.

Vi får vel bare håpe Oscar-akademiet tillater mer enn en film per land i fremtiden.

American Psycho (2000)

Oscar-snub
(Sony Pictures)

Før Christian Bale tok på seg Batman-masken, spilte han en intens og skremmende karakter i indie-klassikeren American Psycho, regissert av Mary Harron.

Tør jeg påstå at dette er hans beste rolle noensinne? Ikke bare er filmen bra, og en god adapsjon av boken med samme navn, men rollen Bale ga oss er et hett tema den dag i dag.

Her lærte jeg også at han kan svette på kommando. Det fortjener en nominasjon i seg selv.

Zodiac (2007)

Oscar-snub
(Warner Bros.)

Denne filmen har dukket opp mye i det siste fordi det var en av filmene som inspirerte The Batman (2022).

Zodiac er en mørk og nervepirrende krim-thriller om Zodiac-morderen som terroriserte innbyggerne i California på 1960- og 1970-tallet. Ja, den er basert på en sann historie.

David Fincher fikk mye ros for hvor nøyaktig laget filmen var.

Han står også bak juveler som Fight Club, The Social Network og Gone Girl, men hvordan denne filmen ikke fikk en eneste nominasjon i 2008 gir virkelig ikke mening.

Never Rarely Sometimes Always (2020)

Oscar-snub
(Universal Pictures/UIP)

Filmer med premiere tidlig på året havner ofte i glemmeboken hos Oscar-akademiet, og det gjaldt for den uavhengige og viktige abortdramaet Never Rarely Sometimes Always også.

Den Eliza Hittman-regisserte filmen fikk utrolig god respons fra Sundance Film Festival, men falt nok under radaren da pandemien begynte.

Never Rarely Sometimes Always er solid, gripende og har utrolig bra skuespill.

Us (2019)

Oscar-snub
(UIP/Universal)

2019 var et ekstremt sterkt filmår, men vi kan ikke se bort ifra hvor lite mangfold det var i kategoriene under prisutdelingen i 2020.

Et åpenbart eksempel er Us av Jordan Peele (Get Out). Oscar-akademiet ble kanskje skremt av denne filmen, for den fortjente absolutt minst én nominasjon.

Us skiller seg ut som en unik og fantasifull skrekkfilm, så det faktum at den ikke mottok en eneste nominasjon forblir mystisk. Jeg tenker fortsatt på Lupita Nyong’os rolle den dag i dag.

Oldboy (2003)

Oscar-snub
(Show East)

Filmer og serier fra Sør-Korea har fått et stort oppsving etter Oscar-vinneren Parasite og Netflix-suksessen Squid Game. Dessverre blir koreanske filmer stort sett ignorert av akademiet, med første nominasjon først i 2018.

Men tro meg, det skulle vært mye tidligere! Oldboy, en blodig og voldelig action-thriller av Park Chan-wook, var filmen som startet en større interesse for koreanske filmer i USA.

Den er så bra laget at den kunne vært nominert for beste film. Blant annet takket være en plot-twist som kommer til å leve i hodet ditt i flere måneder.

Oldboy fikk null nominasjoner, og har først nå, etter økt internasjonal oppmerksomhet rundt koreanske filmer, fått mer ros.

Forresten: Ikke se den amerikanske versjonen 🙂

Denne listen dekker ikke havet av alle Oscar-verdige filmer som aldri fikk en nominasjon, men disse er i hvert fall noen av de viktigste.

Nominasjon eller ikke, sjekk ut disse titlene og nyt!

Se også: Disse filmene kan vinne Oscar i natt

Nyeste saker fra 730.no

Les mer