Hopp til hovedinnhold
(

♫ Unge Beirut savner gamle Kaveh og hater flexing på Insta

IKKE SOV PÅ SØRLANDET. (📸: INSTAGRAM)

I mai kjørte vi førpremiere på Unge Beiruts første singel. Nå slipper han debutskiva Hevnen er søt, men jeg tilgir deg etter to års intensivt arbeid.

Den skuffer ikke.

På albumet diskes det opp med ni solide låter, om alt fra hevngjerrighet til sårbarhet til Kaveh. Vi ba Unge Beirut, alias Elias Tchaba fra Vennesla, brekke ned debuten – låt for låt.

Sjekk ut:


1. «Hevn»

– Jeg har alltid vært fan av ordentlige album med historier (kall meg old fashioned), og alle skikkelig gode historier har en start som bare suger deg inn med en gang – og det var mitt utgangspunkt, da. Jeg var i studio helt alene, klokka var sånn 03:00-04:00 på natta, og det hadde skjedd så mye negativt i livet rundt den tiden, så jeg tenkte «okei, dette er et godt utgangspunkt».  Det var så mange forskjellige følelser involvert i dét ordet, hevn, og jeg følte at jeg måtte få ut raseriet. Låta beskriver hele albumet. Så i stedet for å pakke det inn i metaforer og schemes, så tenkte jeg at jeg bare skulle si det akkurat som det var. Helt rått og ærlig. En av mine favorittlåter av meg selv, og jeg tror også mange kan relatere til mye av det.

2. «Oni»

– Denne låta er ment for festivaler og moshpit, og er egentlig ganske simpel. «Oni» betyr demon på japansk, en type som spiser sjeler, og hele budskapet med med låta er hvordan samfunnet iblant føles i dag. At det er så mange som bare gir fra seg sjela si i søken etter oppmerksomhet, glede eller kjærlighet, eller hva det enn måtte være. Det har for eksempel blitt så «in» å være gangster eller fremstå som skikkelig ghetto på sosiale medier – og det smitter jo over, så plutselig har du en hel generasjon som tror det er kult å fremstå som en som vil selge drugs eller bære våpen. Så, bevar sjela, det er leksa. Vær den personen du vil din lillebror eller lillesøster skal være. Det synes jeg alltid er et fint utgangspunkt.

3. «Alle vil flexe»

– Wow. Det er det første jeg må si på denne. Unge Beirut fra Vennesla, som alle tvilte på, fikk med seg en av Sveriges største artister… What?!?! Det føles enda litt uvirkelig for meg. Stor shoutout til Lamix og hele NBL, jeg ser opp til de og hva de gjør, og det er en ære og ha han med her. Anyways: Her fortsetter historien fra «Oni», men jeg går litt mer spesifikt inn på en gruppe mennesker, og det er de som flexer med ting de egentlig ikke eier. Igjen, som nevnt, har det omtrent blitt en trend på sosiale medier. Folk er så betatt av hvordan andre ser dem, at de er villige til å krysse mange grenser for å bli «akseptert». Enda en lesson; ikke utgi deg for å være noe du ikke er. Flex med gode karakterer, ikke hvor mange jenter eller gutter du har ligget med, eller Gucci-beltet ditt (som mest sannsynlig er fake).

4. «I miss the old Kaveh (Skit)»

– Vel… Her vil jeg egentlig ikke si så mye. Tittelen snakker for seg selv, og jeg tror 99% er enige også. Men for å bare vise at rekkefølgen ikke er tilfeldig da, så zoomer jeg jo enda et hakk nærmere med denne låta, etter «Oni» og «Alle Vil Flexe». Håper han kommer tilbake snart, eller hvis han bare vil ta en prat, så er jeg down. We miss u, K. Dette er én av to låter på hele albumet som er produsert av 2ndhaf, som også er de eneste norske produsentene på albumet. Stor shoutouts til de! Se opp for bangers fra oss i fremtiden 🙂 Shoutout til Turab også, som ga meg inspirasjon til å gjøre låta lengre.

5. «Topp 5»

– Denne startet egentlig som en freestyle som jeg la ut på Instagram, med kun første del av sangen. Etter dét var jeg med på en freestyle-battle (som jeg vant, wohooo) på Havna-festivalen hvor jeg tok verset live, da. Og når jeg så reaksjonen til crowden på den, så tenkte jeg «holy shit, denne må bli en låt». Så det jeg gjorde var rett og slett å lade magasinet, og fyre av et nytt magasin. R.I.P. til de som følte seg truffet 😛

6. «Cocaina»

– Dette er også en låt jeg ikke helt kan begripe at jeg har. Gee Dixon er en av mine favorittrappere fra Sverige og, helt casual, to timer etter at jeg pitchet sangen til han, så sender han meg verset sitt. Det var amazing. Og ikke minst Norges fremtidige Nicki blandet med Cardi, Musti! For et talent og for en jente. Jeg er glad jeg fikk være en av de første til å slippe låt med hennes navn på, for jeg vet at hun er superstar om 2-3 år. Låta er selvfølgelig bare en fiktiv historie, om en trap queen som ikke tar shit fra noen, og bare vil selge coke og tjene pengerrrr. Plis lær dere refrenget og syng med meg live, daaa 🙂

7. «Ydmyk»

– Dette er overgangen til den myke delen av albumet og jeg synes personlig det er en av mine best skrevede låter. Her reflekterer jeg litt, har en samtale med meg selv, og minner meg selv på hva som er viktigst å tenke på midt oppe i alt som skjer. Det er som om selvinnsikten min laget låta som en påminnelse hvis jeg noen gang blir for høy på meg selv, da. Tilgivelse og ydmykhet. Veldig viktig. Og selvfølgelig min gode venn Chedsa fra London med viktig melding på slutten. Big ups, the mandem!

8. «Kryptonitt»

– Dette er den andre låta som er produsert av 2ndhaf. Her tar jeg opp rusmisbruk og de som sliter med det. Jeg har vokst opp et sted hvor rus veldig ofte var «utvei» siden det ofte ikke var så mye å gjøre, eller pga. mye jantelov og stress. Dessverre har det ødelagt mange liv som har betydd mye for meg, og jeg kunne ikke laget et album hvor jeg ikke tar det opp… En av mine favorittlinjer ever er på denne sangen: «Selv superman har kryptonitt i sitt liv, hva forventet du med ditt? Helt sykt». Stor shoutout til alle der ute som har slitt eller sliter med dette, og prøver nå å komme seg ut av det. Det er en kamp jeg aldri selv har opplevd, men sett mange oppleve, og det virker som noe av det tøffeste å gå gjennom i livet.

9. «Naken»

– Hvor skal jeg begynne med denne låta… Dette er den vakreste og mest sårbare sangen jeg noen gang har skrevet, fordi den handler om det mest perfekte jeg noen gang har sett og opplevd i mitt liv. Det var definitivt den vanskeligste låta av alle å spille inn. Bare det å prøve å holde tårene igjen for hver linje som blir sagt var tøft. Fordi hver linje er så ekte, og vi begge har følt det. Det er både min og hennes favorittsang. Det hele startet fint, og utviklet seg til et destruktivt forhold, som ødela oss begge fullstendig. Men til slutt, så ble det rettet opp i, og hvis ikke dét er den beste måten å avslutte et album på, så vet ikke jeg, as… Kjærligheten på plass, piano-solo, og noen kloke ord på telefonsvar fra min bestevenn Tim fra USA.

Se også: Sigrid stjal showet på scenen i London

Nyeste saker fra 730.no

Les mer