♫ Norsk videopremiere: Joddski med barndomshelter i New York

27. des 2017 kl. 00:00
VELTRENTE GRANDMASTER MELLE MEL (56) GIR UT FITNESSVIDEOER (PRIVAT)
VELTRENTE GRANDMASTER MELLE MEL (56) GIR UT FITNESSVIDEOER (PRIVAT)

Hvordan går du frem for å samarbeide med dine største (barndoms)helter? Spør Joddski.

Den norske ringreven er og har vært forbilde for en og annen norsk rapper, men Tungtvann-tungvekteren hadde aldri startet uten amerikanske idoler å se opp til. 

I kveld har 730 premiere på musikkvideoen til Joddskis «Full Circle», hvor han har fått med seg Grandmaster Melle Mel, Sugarhill Gang og norske Ralph Myerz.

Se videopremiere via regissør Peder Opland for Scream Media: 

Okay Joddski, hvordan i all verden gikk du fram for å få til denne låten?
 
– Dette skal OverOslo-festivalen ha mesteparten av kreden for. De hadde allerede booka Melle Mel og Scorpio fra The Furious Five, samt Sugarhill Gang, og ville leie meg inn til å dra over og intervjue dem for festivalen. De ville også at jeg skulle spille hos dem. Jeg satt på en sinnssykt fet beat fra Ralph Myerz, som var tiltenkt en av rapperne fra boka, men aldri ble brukt, og da så jeg mitt snitt til å gjøre mer enn å bare intervjue dem. Målet nå er jo selvsagt at vi får til å gjøre denne låta live på OverOslo nå i juni, når vi uansett spiller samme dag! DET hadde vært full sirkel, det!
 
– Tittelen henspeiler seff på boka mi «Full sirkel», som jeg nettopp slapp på Cappelen Damm, hvor jeg reiste over til USA for å besøke, intervjue, og i et par tilfeller faktisk lage låt med mine barndomsidoler.
 
Kan du forsøke å beskrive nivået av staslighet da den var i boks?
 
– Ekstremt. I boka mi forteller jeg om at jeg lærte mine første raptekster hos faren min da jeg var seks år gammel, og at vi pleide å rappe de i bilen på vei til å besøke bestemor. Begge disse låtene er det Grandmaster Melle Mel som er hovedrapper på.
 


– Mel var sin tids Jay-Z, sin tids Nas, sin tids Kendrick, Gucci og 2 Chainz i ett. Jeg googla intervjuer med han fra nyere tid og han virka som en litt bitter gammel mann, som hata alt nytt. I tillegg til den mildt sagt imponerende fysikken hans, gjorde dette meg rimelig nervøs for at han skulle være drittsekk.
 
Kan du fortelle et artigfakta fra innspillingen?
 
– DET var han ikke, og etter at jeg fikk fortalt han hvor jeg kom fra, og vist han bilder av Ørnes var han tidenes hyggeligste dude. Vi diskuterte politikk (gisp!), hvite europeere og identitet (gulp!) og massemedia (saft suse!).. i tillegg var han en vitsemaker av rang. Sugarhill Gang var også morsomme, men Wonder Mike dreiv og sovna av i tide og utide. Det er ingen ungfoler det her.
 
Hva er det mest viktige ved Melle Mel & Sugarhill Gang når det kommer til hip-hop-historien?
 
– Sugarhill Gang introduserte rap til verdenen, utenfor de få ghettoområdene i NYC hvor den eksisterte. De var kanskje ikke «ekte», men det er vanskelig å se for seg rap i dag uten. Mel på sin side var Den. Aller. Viktigste. Rapperen. de første fem årene rap var på plate. Frem til Run-D.M.C. Han var den som tok rap fra noe morsomt man gjorde på fest til en fullverdig kunstform, og gjorde den til tøff popmusikk! Personlig er han selve grunnen til at jeg begynte med dette.
 
Fortsetter nedenfor 

Er det forresten sant at du ble inspirert av Macklemore etter at han tok med Melle Mel, Kool Moe Dee og Grandmaster Caz på «Downtown»?
 
– Hahahahahahahahahahahaha! NEI. Alle vet jo at RSP er Norges Macklemore. Men vet dere hva, det er jo ironisk at det må hvite, middelklasses, ikke-amerikanere til for å hedre pionerene i denne musikken? Hvorfor kunne aldri Jay-Z tatt med Melle Mel, for eksempel? Hei, Kool Moe Dee, hvis du leser dette, ring meg!

Hva ønsker du deg til jul?

– At flest mulig motherfolkens rundt det ganske land finner boka mi Full sirkel under juletreet, og at de synes den er dødsrå. Og at de seff sjekker låta «Downtown», jeg mener «Full Circle»… Og fred og krig og sånn!
Hva ønsker du deg i 2018? 

– Sånn utenfor mitt eget hode ønsker jeg at folk våkner opp og innser at denne høyrebølgen som sveiper over verden er i ferd med å utvikle seg til en tsunami som kommer til å dra med seg kvinner, barn og halve sivilisasjonen ned i en malstrøm av ondskap, sense of entitlement, uvitenhet, hat, frykt og terror. Spede spira lyt itje få sova, som Rudolf Skjæraasen så fint sa det.
 
– Personlig ønsker jeg at vi får realisert de utallige planene vi har. Jeg headliner Blåfrost-festivalen utenfor Bodø 17.2 og kan allerede nå røpe at det kommer til å bli noe helt unormalt, og starten på et helvetes år for min del! Vi har såvidt begynt!
Se også: Joddski med gangstas fra Los Angeles