Hopp til hovedinnhold

♫ Joddski med gangstas fra Los Angeles

PRODEJE OG HAVIKK FRA SOUTH CENTRAL CARTEL MED JODDSKI (ALLE BILDER: MICHAEL TOLEDO)

Ikke bare er Joddski aktuell med boken Full sirkel. Jaggu teamer nordlendingen opp med noen av sine gamle gangsta-helter; to av sjefene fra South Central Cartel. Ringrevene er blant annet kjent for Def Jam-albumet ‘N Gatz We Truss som gjestes av 2Pac, MC Eiht, Ice-T og Spice 1.
 
Sjekk ut singelen «Relevant», produsert av norske Khole Beatz, nedenfor vår nye prat med den norske hip-hop-veteranen/brumlebassen.

Jørg-1, hva er det fineste folk har sagt om boken din?

– Vet dere, det fineste folk har sagt – og dette er noe som har gått igjen – er når folk som ikke nødvendigvis er veldig inne i raphistorien, sier at de fikk lyst til å sjekke ut all musikken, på grunn av boka mi. Det er jo derfor jeg har laget denne; for å inspirere folk til å dykke i materien, og sjekke ut det jeg mener er essensielle juveler. Når de blir smitta av min entusiasme er det <3


 
 


Har det vært noe hating?

– Det har vært utelukkende postitivt, faktisk. Det vil si, det er funnet én feil. Doja Clik er ikke fra San Francisco, men fra Stockton. Shoutout Morten Flobakk, håper ikke han finner mer.
Speed Kills er knall skive, da.

99 % av de som leser dette kan ikke navnet på én låt fra South Central Cartel. Hvorfor teamer du opp med akkurat denne gruppen?

– Fordi jeg elsker SCC, og de var veldig viktige for meg på midten av 90-tallet. SCC var enorme i USA, og var et av mange band som fikk mye oppmerksomhet i G-funken og gangsta-rap-ens glansdager, men mistet all støtte fra bransjen da trendene svingte mot sørstatsrap. De er den dag i dag blant de mest undervurderte gruppene. Prodeje er også en enormt bra produsent. Det nærmeste en SCC-låt alle kan navnet på er forresten «Gangsta’s Paradise», hvor refrenget synges av L.V.
Full sirkel er jo i stor grad dedikert til de som aldri fikk den respekten, oppmerksomheten og suksessen de har fortjent. Det er dette som er Full sirkel, da: ende opp i studio med barndomsidoler. Antropologi!


 


Var det noen linjer fra verset ditt som de digget ekstra mye?
– Lol! Klart de ikke skjønte tekstene mine. Men de skjønte konseptet; at virkeligheta for alltid vil være relevant. Låta er en eneste lang forsvarstale fra min side, til SCC og andre i deres båt. Her er jeg jo på god kollisjonskurs med meg selv igjen. Bruken av ordet relevant er utbredt som en slags hersketeknikk, det er dette jeg vil til livs. Men så har jeg sikkert gjort meg skyldig i det selv. Jeg sendte Prodeje låta mi «Bjørn Sundquist» først, og han digga den. Ekte gjenkjenner alltid ekte, og jeg tror nok de ble mer imponert av flowen min.
 


De heter South Central Cartel og har gitt ut skiver som ‘N Gatz We Truss og We Have the Right to Remain Violent. Gitt at artister lever slik på ekte; er det greit å like musikken til voldelige folk uten moralsk kompass?
– Morsomt at dere skulle nevne akkurat det. Fredags morra kommer en sak jeg har gjort for iTromsø og Feedback. Der tar jeg for meg artister jeg har et problematisk forhold til, på grunn av ting de har gjort, eller holdninger de har. Den domineres av hat (homofobi og rasisime) og overgrep, og ikke gangsta-rap i seg selv. SCC er ikke uten moralsk kompass, selv om musikken, spesielt på 90-tallet, kan fremstå sånn. I boka mi snakker Havikk og Prodeje om en oppvekst som er fullstendig styrt av gjenger, jeg tror ikke folk skjønner hvor seriøst det var i California på 90-tallet. De rapporterer fra gatene sine, og det er ingen tvil om at rappere som SCC slutter å være aktive gangbangere i det de gir ut plate. I
Full sirkel snakker Havikk og Prodeje om sine egne samvittighetskvaler rundt det de har sagt på plate før. Når det er sagt, så er jo dette aspektet av rap det som vi alltid har slitt med å forsvare og forklare her til lands. Jeg håper jeg gjør godt rede for disse problemstillingene i boka! Livet mitt er vanskelig.
 


Hvis du kan velge fullstendig fritt; hvilke tre rappere vil du aller, aller, aller helst gjøre låt med?

– Da er vi nok på noen som Cold 187um fra Above The Law, E-40 og Scarface.


Sjekk ut Joddski med South Central Cartel:

Les mer