YOLO! Joker i Hatten snakker ut om suksessen

24. jun 2012 kl. 00:00
DREW & HEFF (SPACE CAMP RECORDS)

I løpet av en uke har duoen Joker i Hatten satt musikk-Norge på hodet via gjennombruddet «Livet er herlig». En smørblid låt som er omvendt av pretensiøs, men som noen likevel har reagert negativt på. Vi satte oss ned med Heff og Drew på Hard Rock Café i Oslo (selv om gutta er hip-hop/pop), og lot dem snakke. Som oftest i munnen på hverandre, og alltid med et smil på lur, til tross for noen seriøse emner. Skal Joker i Hatten gjøre sommeren 2012 ekstra lang?

Hvorfor laget dere «Livet er herlig»?

– Vi følte at det var på høy tid med en sommerlåt som virkelig fikk frem alt det fine med sommeren. Alle de andre sangene er dårlige ripoffs av hverandre, og det har ikke kommet en skikkelig bra siden Postgirobyggets «Idyll»:

– Tankene om å lage årets sommerlåt dukket opp for mange år siden, men det var først i vinter at vi endelig var kommet så langt at både sang, tekst og alt var klart.

Hva er det herligste med livet deres akkurat nå?

– Nå nyter vi bare suksessen til låta og at livene våre ser ut til å gå den veien vi vil. Vi har allerede fått masse respons av folk som er interessert i å jobbe med oss. Nå håper vi på å kunne leve av dette. Dessuten feirer Drew tre år som rusfri, så det er jo også noe å feire!

Rusfri? Har han slitt med rusproblemer altså?

– Drew vokste opp på westcoasten og flyttet hyppig mellom forskjellige institusjoner og fosterhjem på Karmøy og Bergen. Begge foreldrene er rusmisbrukende NAV-klienter som ble fratatt foreldreretten da Drew var ganske ung. Han begynte å vanke i dårlige miljøer, og begynte å gjøre det verre og verre på skolen. Han ble også mobbet. Etter mange år med dårlige valg og rusmisbruk bestemte han seg for å gjøre noe med livet sitt, og begynte å rappe i håp om at dette kunne være en utvei fra hans harde liv. Vi møtte hverandre for første gang på Karpe Diem-konsert i 2008.

(SPACE CAMP RECORDS)

Videoen har fått snart 40.000 views på noen få dager, så den er altså populær. Hvorfor tror dere den har blitt det?

– Vi tror mange kan kjenne seg igjen i tekstene våres, og da spesielt «Livet er herlig». Dette var ting vi tenkte nøye gjennom da vi skrev låta i vinter. Vi kunne valgt å rappe mer om damer og dansing og sånn, men da mister man fort en del av målgruppen som er for eksempel homo eller for stygge til å danse. Det er viktig å tenke på målgruppe og sluttbruker. Musikk er ikke bare musikk lenger, det er faktisk markedsføring. Heff gikk litt på Prosjektledelse på BI i 2009 og lærte mye sånt der.

Hvordan fikk dere med Silje Marlen (fra Ess i Ermet) og hvordan har dette samarbeidet vært?

– Eivind Trædal er også med! Han kontaktet oss fordi han hadde hørt at vi holdt på å lage en låt om sommer, og han hadde veldig lyst til å bli med etter mange år som hobbygitarist. Men ja, vi møtte Silje for noen år siden på Huk, en smud badeplass på Bygdøy i Bærum. Der satt hun og vennene og chillan. Vi svippet egentlig bare innom for et raskt bad, men Drew hadde med seg gitaren, så vi satt oss ned med dem for å jamme litt. Silje ble raskt med, og vi ble mildt sagt imponert over stemmen hennes. Siden har vi poket litt på Facebook og sånn, men ikke hatt noen spesiell kontakt. Det var faktisk hun som kontaktet oss i vinter og lurte på om vi hadde noen prosjekter på gang – og det hadde vi jo. Vi tok henne inn på prøvesynging for «Livet er herlig», og fant raskt ut at hun var rette personen for jobben, pluss at hun var pen nok også. Hun var superproff i studio og sang inn refrenget på ganske kort tid, som er ganske bra med tanke på hvor krevende det er å synge. Uten henne ville ikke låta hørt ut slik den gjør nå.

(SPACE CAMP RECORDS)

NB! Silje er utfordrer til Kremtoppen, Norges nesten offisielle barometer for Norges hotteste mennesker. Stem på henne her.

Silje Marlen er sertifisert sexy i musikkvideoen. Har det blitt noe koz i kulissene?

– Egentlig ikke så mye. Det er viktig å opprettholde et profesjonelt nivå om man ønsker å slå gjennom med musikk, men det ble litt klining på releasefesten til musikkvideoen, da. Vi hadde leid bord på Emil & Samuel og ble ganske godbrisne på cava utover kvelden alle sammen, og da klina Silje med en kompis av Heff som heter Mikke som kanskje skal være manageren vår til høsten.

Hvilke norske rappere ser dere opp til?

Drew: – Jeg ser hvertfall opp til alle de store innen norsk rap som Karpe Diem, osv. Jeg synes også han som rapper i Opus X gjør en jævlig bra jobb. En av de mest undervurderte rapperne i Norge spør du meg. Så liker jeg godt Jesse Jones da jeg kan relatere til en tøff oppvekst og sånn.

(SPACE CAMP RECORDS)

Heff: – Jeg liker også Karpe Diem. Jeg har vært blodfan helt siden de begynte i typ 06-07 og yndlingssangen nå om sommeren er utvilsomt den om stranda og ikke bry seg om regninger. Klisje, I know, men den er chill som faen. Digger også Jaa9 og OnklP med «Fredag». Ser opp til de som har tro på seg selv og sin egen greie. Kall meg gjerne en Belieber, haha!

Hvilke norske rappere ser dere ned på?

Drew: – Vi ser ikke ned på noen, vi synes hating er skikkelig døvt og at de som bruker tiden sin på å hate på andres musikk bare er usikre og teite.

Heff: – Enig. De er bare misunnelige.

Apropos hat: P3s musikksjef Mats Borch Bugge gikk raskt ut på internettet og sa at sangen deres er «noe av det jævligste han har hørt». Hva synes dere om dette? Hvordan takler dere negativ kritikk?

– Haters gonna hate! Vi synes jo såklart at det er litt kjipt når musikksjefen i P3 går ut og sier at han ikke liker det, det er dem sitt tap om de ikke vil spille låta vår. Han er sikkert bare misunnelig, eller kanskje han er et vintermenneske? Vi skal lage julelåt til vinteren, som han kanskje liker bedre.

LIVSSTIL = YOLO = YOU ONLY LIVE ONCE!!!!!! (SPACE CAMP RECORDS)

Hva er planen for sommeren?

– Chille nedpå stranda og sleike sol vel! Hehe. Ellers har vi jo fått en god del spillejobber rundt omkring i landet, så det blir vel litt reising. Gruer oss litt til Tromsø i juli. Det er kult å spille for fansen, men ganske skada å dra mot snøen for å synge en sang om sol og sommer, haha!

Har dere noen ord til fansen?

– Life’s a bitch and then you die, so fuck the world and let’s get high! Spre låta vår og musikkvideoen vår! Vi er også på Spotify og på iTunes. EP kommer.

Se feel good-sommervideoen til Joker i Hatten en gang til: