Oscar til Drake for Oslo Spektrum

4. mar 2014 kl. 00:00
SÅNN (ERIK FIVE GUNNERUD)

Hvorfor er det så få rappere som gjør konserter som Drake? Råflott lys og lyd… imponerende sceneoppsett… ingen irriterende backup-rappere… engasjement og formidabel kommunikasjon med publikum… check, check, check, check. Hvorfor er denne 27-åringen så annerledes enn de aller fleste av sine kolleger? Er det fordi han er kanadisk? Kanskje litt nørdete control-freak og perfeksjonist? Uansett årsak så klarte Drake å følge opp sin 2012-konsert i Oslo Spektrum med et oppgradert, enda mer imponerende show.

Etter sjarmerende oppvarming fra The Weeknd, som live fortsatt nesten kontinuerlig synger ute av pitch, fikk DJ’en fulle Spektrum enda mer gira via blant annet «OG Bobby Johnson», «Shabba», «Loyal» (jentene hylte), «Show Out» (gutta jublet) og «Tom Ford» (alle brølte), mens folk på de fremste radene besvimte non-stop. Så kom Drake ut på romskipet av en scene, foran den største skjermen vi har sett i Spektrum. I likhet med sin seneste skive åpner han med tøffe «Tuscan Leather», som slutter tidlig til fordel for «Headlines», før han får alle med sitteplasser til å reise seg via «Crew Love», igjen med Weeknd’en på scenen. Drake gir bestisen sin en raus manneklem, for så å snedig nok avslutte «Tuscan Leather».

«Hva skjer’a Oslo?» roper han med overraskende god norsk uttale (minus «Oslo») til stor glede for nordmennene. Vi er suckers for slikt <3. (Se video nedenfor.)

Drake som live-rapper er nesten som å høre ham på plate. Å løpe alene frem og tilbake og spytte konstant – imponerende artikulert – uten å misse er en bragd. Som sanger gjør han også en god figur, selv om han bommer litt på de mjuke delene, som under «The Motion». Men det er greit. Det er dessuten ikke Drakes skyld at ølsalget er stengt, og at vi derfor heller mesker oss med popcorn. Showet er uansett som en film, med artisten som god skuespiller… på ekte. Hans teatralske innlevelse under «Too Much» er iallefall Oscar-verdig. Wow.

Like stas er det når han tar opp en random Oslo-jente som heter Ida, og synger mens han ser henne dypt inn i øynene og forteller at han vurderer å bli igjen i Norge på grunn av henne. Dåååån… Han spør om alderen, og hun svarer 24 år. Drake puster lettet ut. «Du har jo på deg Converse, så du kunne vært 16.» #lul (#norskejenterfashionstyle) OPPDATERT: Intervju med Ida S. Løwer her.

«Going Home», som også ble en radiohit i Norge, funker rørende fint. Hele Spektrum går N.Ø.T.T.S.

Det var snodig å se Drakes band stå i mørket uten å røre et instrument den første halvtimen (bandet viser seg å være hella tight), og det er vågalt av kandieren å fly rundt på scenen i halvannen time alene. (Et par dansere ville vært harry?) Men når det noen ganger føles en smule langtekkelig, så redder han det kjapt inn ved å konstant henvende seg til fansen. «Jeg vil at alle i denne salen her i kveld skal ha det gøy», sier Drizzy, og vi velger å tro ham fremfor å tro at også dette er godt skuespill. Aubrey fremstår oppriktig engasjert og ivrig.
For å komme enda nærmere folket, firer han ned en gedigen sirkel av en scene fra taket (se video nedenfor), som gjør at han kan gå rett over hodet på alle og over til den andre siden av Spektrum hvor han gir high five til første, sittende rad, for så å prate til en og en fan i 10 minutter. («Du i den rød cap’en, jeg ser deg.» «Hey girl, reis deg, du har masse rumpe, tro meg, alle er hypp på å se », etc.) Enkelt og cheesy, men likevel effektivt. De hundre personene som fikk shoutout kommer aldri til å glemme det.

Etter at bandet har kjørt medley med Drake-låter mens folkene på første rad får boltre seg på kemboskjermen… pyro-mengder á la Metallica har blitt blåst av… bangere som «Versace», «We Made It», «HYFR», «Fuckin’ Problems», «All Me» og ferske «Trophies» har blitt servert… hele salen har sunget seg hese til «No Lies»… så sier Drake «tusen takk» på norsk og setter inn nådestøtet med «Started from the Bottom»… For. En. Fyr.

Se bildene til Erik Five Gunnerud (@erikfive) og telefon/Insta-bilder og videosnutter av Drake i Spektrum nedenfor.

(ERIK FIVE GUNNERUD)

(ERIK FIVE GUNNERUD)

DRIZZY & WEEKND’EN (ERIK FIVE GUNNERUD)

DRAKE TØRKER EN TÅRE FOR «ALL THE NORWEGIAN LADIES I LOVE SO MUCH»

FØRSTE RAD PÅ STORSKJERM

(ERIK FIVE GUNNERUD)

(ERIK FIVE GUNNERUD)

(ERIK FIVE GUNNERUD)

Se også: Drake i Oslo i 2012 (bilder/video)