Orange Is the New Black: Feelgood om feelbad

27. jul 2013 kl. 00:00
♥ (NETFLIX)

Du har sannsynligvis ikke brukt de siste to ukene til å sitte inne og fråtse serier. Men den dagen regnværet ubønnhørlig kommer tilbake til Norges land, bør Netflix’ nyskapning Orange Is the New Black stå høyt på prioriteringslisten.

Som Knut Schreiner skrev i Bergens Tidene for en stund siden: Oransje er tilbake i popkulturen. Det var Frank Ocean som brakte fargen på bane i fjor høst, og nå bekrefter Netflix altså appelsinfeberen.

Fortsetter nedenfor.

Skapt av Weeds-kreatør Jenji Kohan, produsert av Liz Friedman (manusforfatter for blant annet The O.C., Numb3rs og House), med fet vignettmusikk av Regina Spektor og folk som Jodie Foster i regissørstolen, er det kanskje ikke rart den nye serien til Netflix fremstår som streamingtjenerens største egenproduserte suksess så langt (ja, den er til og med blitt bedre mottatt enn House Of Cards).

Orange Is the New Black er basert på Piper Kernans memoirbok med samme tittel fra 2011, og dreier seg dermed om ting som har skjedd i virkeligheten. Vi møter en blond, nyforlovet og smånaiv østkystjente (spilles av søtnosen Taylor Schilling, som hadde en kort opptreden som kona til Ben Affleck i fjorårets beste film, Argo), i det hun entrer kvinnefengselet Danbury i Connecticut. Piper innser kjapt at det kan bli råtøft å sitte bura inne mellom pupper, mordere, sjeløyde gangstere på frierføtter, butchere og transer i 15 måneder. Det hjelper i hvert fall ikke å være snill pike.

I klippet under forteller både ekte og falske Piper om arbeidet med serien, som det også skal produseres en sesong 2 av nå:

Fortsetter nedenfor.

Formmessig veksles det mellom Pipers historie fra inne i fengselet, tilbakeblikk fra det lykkelige livet hun levde med forloveden sin (overraskende supre Jason Biggs fra American Pie-filmene), samt minner fra tiden da hun selv var lesbisk og ble lurt av kjæresten (Laura Prepon, best kjent fra That 70’s Show og Are You There, Chelsea?) til å smugle dop.

I tillegg blir vi kjent med flere av medfangenes bakgrunn etterhvert som episodene ruller og går.

Fortsetter nedenfor.

(NETFLIX)

Vår favoritt er russermatronen Red, som serverer hamburgerbrød med brukt tampong til innsatte som klager over maten hennes. Tragedie møter komedie, spøk, alvor, romantikk og dramatikk, uten at helheten tipper over til å bli teit og klissete.

Orange Is the New Black føles som Netflix’ største seier siden de meldte sin ankomst på serienes arena, skriver Washington Post, og gir produksjonen toppscore.

Det samme gjør flere andre amerikanske medier, deriblant Huffington Post, som enkelt og greit konkluderer med at dette er en av årets beste nyheter.

– Intet mindre enn en triumf for Weeds-skaper Jenji Kohan, skriver Uncle Barky.

Anmelderen i sladrebladet People er øyensynlig den eneste som ikke liker serien.
– En irriterende dramakomedie, konkluderer surpompen.

Men smaken er som baken og like forskjellig som alle puppene vi får se i denne serien, så kjenn din besøkelsestid og sjekk den ut.

Her kan du lese om Rectify, en annen fin serie om livet etter deathrow.
Noe helt annet fra Netflix: Arrested Development og House Of Cards.