nytt
relaterte saker
- Fuck off til Erik og Kriss
Men gråsteinsgutten fra Åsane, som treffer gatene samtidig med gullgåsen Mira, er ikke sur.
730.no 29. apr 2009 kl. 09.24FacebookTwitterTips en vennSkriv ut
Bergenske Lars Vaular vant ikke årets Urørt på P3, men kom til finalen, og har vunnet mange musikkhjerter, også langt utenfor hip-hop.

Slik som hun søte Cameron med sæd i luggen, er det noe ved han Lars. Noe som kom fint frem da 730.no lurte på om han kunne skrive noen linjer om D'e glede, hans nye skive.

Her er det han forteller:

- Det er helt sprøtt at albumet mitt kommer i butikkene på mandag. Jeg har gitt ut en del musikk før, men denne gangen føles det annerledes. Jeg har aldri bekymret meg for kritikker, men denne gangen tenker jeg ikke på det. Jeg har heller aldri bekymret meg for salgstall, men denne gangen tenker jeg virkelig ikke på det. Jeg er så trygg på meg selv at jeg kunne startet neste setningen med jeg også.

- For platen min er bare akkurat det den er, verken mer eller mindre, et solid stykke arbeid som forteller deg noe om tiden vi lever i. En tid der populærmusikken bør finne tilbake til akkurat det å bety noe, samtidig som den underholder, uavhengig både trender og sjangerbegrensinger. Jeg har aldri bekymret meg for den ulovlige nedlastningen, men denne gangen tenker jeg ikke på det i det hele tatt. Hvis jeg i såfall gjør det, så er det i håp om at en eller annen svenske laster den ned. Men hvis du bor i Bergen og laster ned skiven ulovlig, ringer jeg deg.

- Seriøst, av og til tror jeg at steder som The Pirate Bay ble sendt fra Gud for å luke ut drittartister i denne overfloden av musikk som er til salgs nå til dags. Jeg vil gjerne beskytte mine rettigheter som opphavsmann, ihvertfall i mitt eget lokalsamfunn, men jeg ser ikke hva det hjelper musikere eller opphavsmenn å fengsle noen fritenkende raddiser fra Sverige og gi dem 30 mill i gjeld. Det er jo markedskreftenes motvilje til å jobbe med teknologiens utvikling, og utviklingen selv, som er synderen her.

- Yahoo, Google og alle andre søkemotorer man kan finne torrent-links på burde jo i såfall også fått en dom, de bidro for eksempel nettopp til at jeg nå har lastet ned gamle Bone Thugs N Harmonys pressebilder som ingen av oss eier rettighetene til. Slike ting indikerer at dommen bare er en betydningsløs klapp på skulderen til de konforme, gammeldagse og muligens tjukke bransjefolkene. Jeg kan jo også benytte anledningen til å si fuck off til Erik og Kriss, Bettan og andre sutrekopper som lever av musikken og jubler meningsløst for The Pirate Bay-dommen. Jeg lever for musikken. Shit, et par ganger har jeg holdt på å dø for musikken. Kanskje dere skal få dere en ny jobb.

- Jeg skal ikke bli for opphengt i bakvendte folk, men faktum er at ting som dette har vært drivkraften for albumet mitt, og musikken alle vi i gjengen min holder på med. Vi spilte inn mesteparten av platen på tampen av 2007, og komplimenterte med noen siste sanger våren 2008. Platen heter D'E Glede, selv om det ikke er en utpreget gladplate. Jeg skriver mange ettertenksomme og personlige tekster uten å miste fokus på stilen, eller ihvertfall forsøker jeg. Mesteparten av produksjonen er gjort av min gode venn Anand Chetty, mens Poppa Lars og Big Ice også bidrar.

- Den neste singelen «Solbriller på» har jeg gjort selv, det er en energisk liten greie hvor jeg har samplet Radiofantomene, en legendarisk bergensgruppe som debuterte med albumet Blod, svette, sæd og asfalt i 1992. På tidligere album har jeg lånt toner og samarbeidet med folk som Jan Eggum, The Aller Værste og De Musikalske Dvergene, og det er fint å kunne fortsette med å sette gammel musikk i en ny kontekst for et nytt publikum på denne platen også.

- Roar Ruus Finsås som har skrevet som har skrevet den samplete Radiofantomene-sangen «Søster sol», spiller i dag bass i livebandet mitt. Det er ganske magisk å få dele spilletid med ham, med nesten samme sangen 20 år etter. Det er lang tid, og det føles på mange måter som på høy tid at det skjer noe i Norge, at det kommer flere artister med personlighet og noe å fortelle. Tomrommet og lengselen etter noe populær norskspråklig musikk med kunstnerisk tyngde har de siste årene vært åpenbar. Men nå skjer det noe, det fins folk som kan uttrykke seg på sine egne dialekter og som tør å bruke sine egne spesielle liv i tekstene.

- Jeg har de siste ukene vært i Duper Studio og følgt med på innspillingen av John Olav Nilsen & Gjengen sitt debutalbum, som igjen setter fokus på gode melodier og setter standard for norsk fortellerkunst. Om kritikerne vil si det samme om mitt album blir spennende å se, jeg er ihvertfall glad for å kunne være helt sikker på at ingen har gjort det helt som meg. Og at Anand Chetty lager tøffe melodier.

Se videoen til Lars Vaulars retroflørtende «Samme nr som i 99».

- Uansett hvordan platen blir mottatt så er jeg stolt av hvor jeg er akkurat nå. Jeg er selvskapt, jeg har kommet hit uten plateselskap, bookingagent eller management. Platen min blir distribuert over hele landet, den ekte hip-hopen er tilbake på spillelistene til P3 med «Skyld på Lars Vaular», Kingsize gav meg nettopp forsiden av bladet. Ja, jeg drar mitt beste Zoolander-blikk gjennom linsen til Francisco Munoz, for alles øyne. Det er lættis.

- Lederen er også artig lesning, jeg blir stolt av å lese at Kingsize ville gjøre noe genuint, så de droppet gullgåsen Mira Craig og Se og Hør-tilnærmingen til framsiden, og lot gråsteinsgutten fra Åsane få litt shine. Da humrer jeg enda mer når jeg ser at Mira dropper albumet sitt samme dag som meg, mandag 4.mai. Jeg hører at hun har for vane å banke gutter med god musikksmak, men jeg skal nå gi henne det jeg har. Sikkert deilig for henne at i tirsdagsutgavene blir det snakk om musikken, og ikke alt annet. Jeg gleder meg, lykke til.

Hilsen Lars

Mira Craig: Jeg juger ikke.
Del denne saken:Kommenter nedenfor:
Chris
Lars er ekte. Se opp for releaseparty på Blå med fullt band 23. mai!!!
apr 29 2009 kl. 10.13
jackperry
haha, mad gode sitater her.
apr 29 2009 kl. 10.41
fyfaen
Skal kjøpe skiva jeg. Support artister, hell yizzeah.
apr 29 2009 kl. 10.54
Martin Scherer
mange kloke ord her.. skal sjekke ut plata
apr 29 2009 kl. 11.27
Leo 87
"sjekke ut" er det å kjøpe eller bøffe eller høre på myspace? skjønte ikke det lars sier med bergensere og svensker. de svenske gutta i pirate bay er ikke aktivister, de er kapitalister sponset av en voldsdømt stolt rasist som arvet penger fra Wasa. Do the research. Artister bør SELV få bestemme om musikken deres skal deles ut gratis. hvis noen hadde tatt reklamepenger fra Pirate Bay uten å spørre, hadde pirate bay svenskene blitt forbanna hahahaha.
apr 29 2009 kl. 11.36
Mos Dhel
Fete quotes, fet fyr.
Kanskje rap på bergenserdialekt fungerer?
Jeg stiller på blå om jeg har cash på konto!
apr 29 2009 kl. 12.14
artonearth
do the research på alle rasistene i google og yahoo og internett du leo. om de er raddisser eller nasser er jo ett fett. litt uttafor kunstelskere er de uansett. selvom artistene burde selv få bestemme om musikken deles ut gratis, så kan INGEN ARTIST bestemme hvordan internett fungerer. og denne dommen ser du jo ikke kommer til å bety noe. artonearth må sjekkes ut!
apr 29 2009 kl. 13.58
artonearth
do the research på alle rasistene i google og yahoo og internett du leo. om de er raddisser eller nasser er jo ett fett. litt uttafor kunstelskere er de uansett. selvom artistene burde selv få bestemme om musikken deles ut gratis, så kan INGEN ARTIST bestemme hvordan internett fungerer. og denne dommen ser du jo ikke kommer til å bety noe. artonearth må sjekkes ut!
apr 29 2009 kl. 13.58
K.B.
Pirate Bay omsatte for 12 mill SEK i fjor stod det i aftenposten, så de burde vel dele litt til artistene og låtskrivere etc. ? Selv musikk som selges for å samle inn penger til veldedighet deler de ut gratis. det gjør ikke Google. + google er jo enig i at det er kjipt. Hilsen låtskriver på 24 år (som ikke har konserter og som ikke selger tees:)
apr 29 2009 kl. 14.13
Atmosphere
Vurderer å kjøpe Lars sitt album selv om jeg mener musikk og kunst skal være g r a t i s . Mange artister er greedy. Jeg tror greedy artister og filmfolk er de som har diktet opp historien om at han ene som startet Pirate Bay er nynazist. Høres veldig tvilsomt ut!
apr 29 2009 kl. 14.51
Side 1 av 3 1 2 3 > >>  
 Kommenter denne saken her. (Uten å registrere deg.)
Ditt navn (eller kallenavn)
Din epostadresse (vil aldri vises)
730s nyhetsbrev

Instagram @730no

Utgiver: 730 AS, Observatoriegaten 1b, 0254 Oslo, c/o Music Norway.
Redaktør: Janne Monsen Tveit janne@730.no. Eier: Gisle G. Stokland gisle@730.no.
Kontakt/tips: post@730.no. Utvikler: 8020. Annonsere?