Kaizers Orchestra x 730: – Suksessen vår skyldes flaks

28. jun 2013 kl. 00:00
JANOVE OG GEIR (OLAV STUBBERUD)

Siden 2000 har dette bandet solgt skiver som hakka møkk, vunnet ufattelig mange priser og fylt opp svære konsertlokaler over hele landet og i utlandet. Og… de synger på Stavanger-dialekt! Om det ikke imponerer, så hva med dette: De klarer å få Stavanger-dialekten til å lyde uber-sexy. Utropstegn. Ved å digge balkan-inspirerte toner fortsetter disse stolte Oljebyen-representantene å sjarmere livsskiten ut av Norge, noe de minnet oss om da de rocket forrige ukes VG Topp 20 på Rådhusplassen i Tigerstaden. Rett før de gikk på scenen tok vi en koseprat med Kaizers Orchestras gitarist Geir Zahl og deres kjekke sølvrev Janove Ottesen.

Hør deres seneste skive her:

Først og fremst; hvis dere kjenner etter… Hvordan har dere det?

Janove: – Det går veldig bra. Kjekt at sommerfestivalene endelig er i gang.

Geir: – Går i det samme, nesten litt bedre enn Janove.

Dere har gitt triologien Violeta, Violeta, hvem av dem er dere mest fornøyd med og hvorfor?

J: – Det er jo en helhet i triologien, men jeg synes det var en god start og et godt mellomsteg i midten av vol. 2 og fantastisk avslutning på vol. 3. Er veldig mange favoritter her!

Dere er ganske godt voksne. Er det noen yngre norske artister som har imponert dere i det siste?

J: – Joda, ungdommen er veldig friske vet du! Sjekket nettopp ut LidoLido (<3) og han er fortsatt 12 år, og gjør det jækla bra. Hørte nettopp gjennom den nye plata Battle Poetry, og den er veldig fin. Jeg er jo tross alt litt sånn rap- og R&B-typen, så jeg heier jo mye på han. Ellers liker jeg det bergenserne har å tilby med blant andre Fjorden Baby! og John Olav Nilsen & Gjengen.

G: – Stavanger-bølgen er jo også på gang! Kvelertak, Purified In Blood og hele den gjengen. De er litt kvassere i kantene, som er ganske kult.

Hurra for LidoLido og Stavanger-gjengen!

J: – Tjohei!

Hvordan klarer dere å utfordre dere selv når det kommer til kreativitet?

J: – Vi har vel sagt dette til oss selv før at vi må lage noe nytt og ikke lage noe av det samme om igjen. Jeg må komme opp med noe musikk som er nytt og krevende. Maestro var så heftig at guttene slet med å få det inn i hodet, vi måtte øve som bare faen, og da fikk vi det til til slutt. Samme gjaldt egentlig triologien også. Både Vol. 1 og vol. 3. Man må løfte seg selv tre hakk for å kunne å spille den. Og det er kjempeviktig.

Fortsetter nedenfor.

G: – Jeg vil gjerne utfylle det der…

Herr Zahl, det skal du få lov til.

G: – Jeg tror det er viktig at man holder seg åpen, og at man ikke stenger igjen dørene for inspirasjon fra hvor som helst. Altså, når man lager det samme hele tiden, så er det lett å tro at man ikke kan gjøre noe annet enn kun det. Men for et band som oss, så har vi holdt døren ganske vid, fin og åpen, for å gjøre hva som helst. Og så har vi holdt fast på at det blir bra uansett! Det er et veldig godt tips!

Lurt! Så hva annet er det som gjør Kaizers Orchestra så unikt?

G: – Det er flaks!

J: – Ingen har hatt så mye flaks som oss opp gjennom årene. Hvert album som ble gitt ut tok førsteplass på VG-lista. Det er bare flaks. Så solgte alle platene platina, og alle er jo enige at det går ikke med mindre man har drittmye flaks! Vi har spilt sånn ca. tusen konserter, der 90% av dem blir utsolgt på forhånd, og det.. DET er ihvertfall flaks! Vi synger på norsk, og vi slo gjennom i utlandet! HVA er sjanse for det? Det er kjempeflaks!

G: – Gullhår i rauå.

JANOVE, FELICIA FRA 730, GEIR (OLAV STUBBERUD)

Dere er jo fra Bryne…

J: Ja. Og hvor er du fra?

Du vet. Gode gamle Oljebyen. $tavanger, stand up!

J: – Bra! Me ska ikkje ha någen fra Sandnes!

*knis* Når var dere hjemme sist?

J: – Vi var der faktisk to-tre helger siden. Det var Jærdagene. Vi spilte på et utsolgt show. Sa jeg det? Ja. Det var også flaks!

Nå skal vi være litt vågale: STVG VS. Bryne. Hvilket sted er best?

J: – Hallo? Stavanger er jo best! Jeg bor jo der, vet du, og heier på byen. Har jo bodd 20 år på landet, fint så lenge det varte. Men å bo 20 år i byen er enda kjekkere.

Hvor og hva gjør dere om 10 år, siden dette er – ANGIVELIG – siste gang dere noensinne kjører turneer?

J: – Nå er vi 40, så da er vi 50. Er litt vanskelig å si. Jeg håper at jeg og Geir har slått gjennom med en musikal, så jeg ser for meg at vi sitter der med champagneglass. Broadway er jo den optimale drømmen! Det ser jeg jævlig godt for meg! Får vi til Broadway, så er det egentlig bare jævlig mye med flaks. Men… vi får se. Har jo hatt det ganske bra frem til nå.

G: – Om ikke det skjer, så sitter vi her om ti år og nettopp gjort et comeback!

J: – Jeg har jo lærerutdanning, men bruker heller tid på bandet istedenfor å bli lærer. Så hvis det skulle skjært seg med bandet, så hadde jeg hatt lærerutdanningen å falle tilbake på. Men nå har jeg oppjustert tilbakefallet, nå legger vi ned Kaizers Orchestra og fokuserer på noe annet. Og om DET skulle skjære seg, så faller jeg tilbake på Kaizers Orchestra. Uten tvil.

G: – Spørsmålet er jo hva DU gjør om 10 år!

Eh, jeg…? Hm… Er fortsatt journalist. Forhåpentligvis en forfatter. Bor i utlandet, og har en SYK karriere.

J: – Så, hvis du jobber for Rolling Stone om 10 år, så må du intervjue oss igjen. Da sitter vi med champis i hånden, på en båt og har stor suksess med musikalen vår. Da har jo vi hatt flaks. Og om du også er det, da har du faen meg også fått flaks!

<3
Se også: Etter intervjuet rocket de Rådhusplassen slik (video)